ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το άγχος σε παιδιά και εφήβους

Ψυχική Υγεία
Αρχείου
Το άγχος είναι θετικό, χρήσιμο και παραγωγικό όταν είναι μέτριας έντασης και διάρκειας και αποτελεί ανταπόκριση σε μια κατάσταση όπου απαιτείται να ενεργοποιηθούμε, π.χ. άγχος μέτριου βαθμού πριν από εξετάσεις.
Τετάρτη, 13/05/2026 - 11:57
— Photo: Αρχείου
News4Health Team News4Health Team

Ωστόσο, το άγχος είναι ιδιαίτερα αντιπαραγωγικό, όταν είναι μεγάλης έντασης και διάρκειας και δεν αποτελεί ανταπόκριση σε συγκεκριμένα και επικίνδυνα ερεθίσματα. Επιπλέον, θεωρείται παθολογικό, όταν προκαλεί δυσλειτουργία στην προσωπική, ακαδημαϊκή/επαγγελματική, κοινωνική ζωή του ατόμου, ακόμη και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά με μοιραίες συνέπειες, επισημαίνει η κυρία Φρίντα Κωνσταντοπούλου, Παιδοψυχίατρος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Συνεργάτης Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, η οποία αναλύει το θέμα ανά ηλικιακή ομάδα.

Από 0 έως 2 ετών

Η γέννηση από μόνη της αποτελεί το πρώτο στρεσογόνο γεγονός της ανθρώπινης ύπαρξης. Ειδικότερα όταν αυτή γίνεται χρονικά βεβιασμένα και μη φυσιολογικά, προκαλεί αναστάτωση στο βρέφος την οποία η μαμά καλείται να ανακουφίσει με το άγγιγμα, το χάδι, την τρυφερότητα και την άμεση ανταπόκρισή της στις ανάγκες του. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να ανακουφίζει τις βιολογικές και συναισθηματικές του ανάγκες, που εκδηλώνονται με έντονο κλάμα, διαταραχές διατροφής, δυσφορία, σωματικά συμπτώματα. Έτσι, αναπτύσσεται ένας ασφαλής δεσμός, που θα διαμορφώσει το είδος και την ποιότητα των σχέσεων του στο μέλλον.

Στην ηλικία των 6-7 μηνών το βρέφος αναπτύσσει τον «Φόβο των ξένων» καθώς και το «Άγχος αποχωρισμού». Αντιδρά έντονα συναισθηματικά, με κλάμα αγωνίας και αποστροφή του βλέμματος στη θέα ενός άγνωστου προσώπου, ή όταν η μητέρα του χάνεται από το οπτικό του πεδίο, αναζητώντας τη, βλεμματικά και κινητικά. Το άγχος αποχωρισμού αρχίζει να ελαττώνεται σταδιακά μετά τον 18ο μήνα. Οι γονείς όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα δικά τους αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, ανασφάλεια, φόβο, ενοχή προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί τους να αντιμετωπίσει το δικό του άγχος.

Από 2-6 ετών

Σε αυτή τη χρονική περίοδο, το παιδί συνήθως καλείται να ανεξαρτητοποιηθεί για πρώτη φορά από τους γονείς του. Οι αλλαγές στην καθημερινότητά του, η επαφή με καινούργια πρόσωπα, καινούργιες καταστάσεις, προκαλεί άλλοτε άλλου βαθμού στρες στα παιδιά.

Επίσης μπορεί να αναπτύξει φοβίες για τα τέρατα και το σκοτάδι, γι΄ αυτό και είναι αρκετά συνήθεις οι νυχτερινές επισκέψεις στο κρεβάτι των γονιών.

Η εκδήλωση του άγχους στη νηπιακή ηλικία εκδηλώνεται με διαταραχές στον ύπνο και τη διατροφή, ενούρηση αλλά και εγκόπριση, μεταπτώσεις στη διάθεση και σωματοποιημένα συμπτώματα, όπως κεφαλαλγίες, γαστρεντερικές διαταραχές, (με κοιλιακά άλγη και επεισόδια εμέτων), δερματικά προβλήματα. Επίσης, ξεκινάνε τα γνωστά tantrums (κρίσεις οργής) και συνεχίζονται τα επεισόδια έντονου κλάματος.

Οι γονείς με υπομονή θα πρέπει να αγνοήσουν τις αρνητικές συμπεριφορές του παιδιού και να το μάθουν να κοινωνικοποιείται και να επικοινωνεί, αντιμετωπίζοντας τις άγνωστες γι΄ αυτό στρεσογόνες καταστάσεις.

Από 6- 12 ετών

  • Σχολικό άγχος: Με την έναρξη της σχολικής ηλικίας τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν άγνωστες υποχρεώσεις, στις οποίες μέχρι τότε δεν είχαν εξοικειωθεί. Τα παιδιά έχουν διαφορετικό αναπτυξιακό ρυθμό και το σύγχρονο ιδιαίτερα απαιτητικό, εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει υπομονή να τα περιμένει. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, χαμηλό γνωστικό δυναμικό, μειωμένους ρυθμούς μάθησης, παρουσιάζουν έντονο άγχος στην καθημερινότητά τους.
  • Σχολικός εκφοβισμός: Όταν τα παιδιά είναι θύματα bullying το άγχος τους κορυφώνεται, ειδικά στο σχολικό περιβάλλον που μπορεί να οδηγήσει σε σχολική άρνηση και εγκατάλειψη του σχολείου.

Η εκδήλωση του άγχους στην παιδική ηλικία παρουσιάζεται με:

  1. Έντονη σωματοποίηση, (κεφαλαλγίες, γαστρεντερικά συμπτώματα, αυτοάνοσα νοσήματα, αλωπεκίαση).
  2. Διαταραχές στη συμπεριφορά, επιθετικότητα.
  3. Αδυναμία συγκέντρωσης.
  4. Πτώση των ακαδημαϊκών του επιδόσεων.

Οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και να αντιλαμβάνονται την οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Συχνά τα παιδιά αγνοούν την αιτία του άγχους τους ή δυσκολεύονται να τη μοιραστούν με τους γονείς τους.

Επίσης, επειδή σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ ενοχικά, μπορεί να θεωρούν ότι φταίνε τα ίδια που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους όπως θα ήθελαν οι γονείς τους.

Εξηγήστε τους ότι είναι φυσιολογικό να βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα, ότι τα καταλαβαίνετε και προσπαθήστε να βρείτε μαζί τρόπους αντιμετώπισης του άγχους τους.

Από 12-18 ετών

Σε αυτή την ηλικιακή φάση που η ωριμότητα των παιδιών και η απεξάρτηση από τους γονείς βρίσκεται σε εξέλιξη, τα άγχη τους είναι ποικίλα. Οι αλλαγές που παρατηρούν στο σώμα τους, στα συναισθήματά τους, η παιδική ηλικία που αφήνουν σιγά-σιγά, μαζί με την ανεμελιά και την οικογενειακή ασφάλεια συχνά τα τρομοκρατούν και τα φορτίζουν με αγχώδη συναισθήματα. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν:

  • Άγχος επαγγελματικής αποκατάστασης: Η επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελληνική κοινωνία είναι συνυφασμένη με την επιτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Συχνά μάλιστα, ταυτίζεται με τα όνειρα και τις προσδοκίες ολόκληρης διαγενεακής αλυσίδας, δημιουργώντας στον έφηβο μεγαλύτερες προσδοκίες και συνεπώς μεγαλύτερο άγχος.
  • Κοινωνικό άγχος: Oι κοινωνικές σχέσεις για τους εφήβους έχουν πρωταρχική σημασία. Έχουν έντονα την ανάγκη να νιώθουν αποδεκτοί και να ανήκουν σε ομοιογενείς ομάδες συνομηλίκων. Η δυσκολία τους να ενταχθούν σε μια ομάδα αποτελεί ιδιαίτερα στρεσογόνο κατάσταση για την εφηβική ηλικία.
  • Η επαφή με το άλλο φύλο, είναι μια καινούργια και άγνωστη συναισθηματική διεργασία για τα παιδιά που τα φορτίζει με έντονα συναισθήματα.

Το άγχος στους εφήβους εκδηλώνεται με:

  1. Διαταραχές συμπεριφοράς.
  2. Εριστικότητα – επιθετικότητα.
  3. Διαταραχές ύπνου.
  4. Διαταραχές Διατροφής.
  5. Απάθεια-αποφυγή.
  6. Χρήση αλκοόλ-ουσιών.
  7. Σωματικά ενοχλήματα.
  8. Πτώση των σχολικών τους επιδόσεων.

«Οι γονείς προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ξεπεράσουν τα φυσιολογικά άγχη αυτής της ηλικιακής φάσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρωταρχικός τους ρόλος ως γονείς, είναι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να απεξαρτηθούν από αυτούς και να γίνουν αυτόνομες προσωπικότητες.
Αυτό χρειάζεται αρκετή ωριμότητα από τους γονείς γιατί θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τα δικά τους άγχη εγκατάλειψης, μοναξιάς και τα επιπλέον άγχη της μέσης ηλικίας, που χρονικά συμπίπτει με την εφηβεία των παιδιών» τονίζει η κυρία Κωνσταντοπούλου.

«Σε όλες τις αναπτυξιακές βαθμίδες είναι αυτονόητο, πως μπορούν να εμφανιστούν επιπλέον εξωγενή και στρεσογόνα γεγονότα. Τέτοια είναι το διαζύγιο, η γέννηση ενός παιδιού, αρρώστια ή πένθος ενός συγγενικού προσώπου, μετακόμιση, οικονομική δυσχέρεια της οικογένειας κ.ο.κ. Τα παιδιά θα εμφανίσουν αγχώδη συμπτωματολογία που θα αντιστοιχεί στην ηλικιακή φάση που θα βρίσκονται. Οι γονείς δείχνουν και μαθαίνουν στα παιδιά τους πώς να αντιμετωπίζουν τις αγχογόνες καταστάσεις της ζωής τους. Αν και οι ίδιοι δυσκολεύονται, καλό θα είναι να απευθυνθούν σε ειδικούς, ώστε να μεγαλώσουν ψυχικά υγιή παιδιά, που θα εξελιχθούν σε ψυχικά υγιείς ενήλικες» καταλήγει η κυρία Κωνσταντοπούλου.

  • ΑΓΧΟΣ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΕΦΗΒΟΙ
  • ΓΟΝΕΙΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική αναγνώριση και ενίσχυση του ρόλου τους στην εκπαίδευση
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική αναγνώριση και ενίσχυση του ρόλου τους στην εκπαίδευση 12 Μαϊος 2026

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Growing Healthier Together: Εκδήλωση του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων
Ψυχική Υγεία
09/05/2026 - 07:12

Growing Healthier Together: Εκδήλωση του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων

"Νεσεσέρ άγχους": Μπορεί ένα τσαντάκι με διάφορα αντικείμενα να βοηθήσει σε κρίση στρες ή πανικού;
Ψυχική Υγεία
08/05/2026 - 13:00

"Νεσεσέρ άγχους": Μπορεί ένα τσαντάκι με διάφορα αντικείμενα να βοηθήσει σε κρίση στρες ή πανικού;

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερβολικής παθητικής χρήσης των οθονών στην ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
06/05/2026 - 07:52

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερβολικής παθητικής χρήσης των οθονών στην ψυχική υγεία

Δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 23:24

Δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο

Πανελλήνιες 2026: Φυσικοθεραπευτικά εργαλεία για το άγχος των εξετάσεων
Ψυχική Υγεία
05/05/2026 - 15:43

Πανελλήνιες 2026: Φυσικοθεραπευτικά εργαλεία για το άγχος των εξετάσεων

Κατάποση αντικειμένων από παιδιά: Τα σωτήρια αντανακλαστικά
Υγεία
04/05/2026 - 11:27

Κατάποση αντικειμένων από παιδιά: Τα σωτήρια αντανακλαστικά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το άγχος σε παιδιά και εφήβους
Ψυχική Υγεία
13/05/2026 - 11:57
Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο
Υγεία
13/05/2026 - 11:24
Ικανοποίηση στον ΕΜΑ για τη συμφωνία σχετικά με τα Κρίσιμα Φάρμακα
Pharma Policy
13/05/2026 - 10:33
ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:57
Η ανοσοθεραπεία μείωσε σημαντικά θανάτους από καρκίνο και μεταστάσεις στην Ελλάδα
Υγεία
13/05/2026 - 09:41
Προληπτικά μέτρα κατά του χανταϊού λαμβάνουν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 09:14
Webinar της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο των ωοθηκών: «Eνημέρωση και έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές»
Patient Talk
13/05/2026 - 08:09
ΚΚΕ: «Αυξήσεις μισθών στους νοσηλευτές επαναφορά 13ου 14ου μισθού και ένταξη στα ΒΑΕ»
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 03:44
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Η ευγνωμοσύνη του ΕΕΣ σε όσες και όσους βρίσκονται δίλα στον άνθρωπο
Επικαιρότητα
13/05/2026 - 00:08
Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 18:24
Έντονη αντίδραση της ΠΑΣΟΝΟΠ στις εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Αθέτηση δεσμεύσεων και διαρκής εμπαιγμός»
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 17:26
Bayer Ελλάς: Η διαχείριση του καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή
Pharma News
12/05/2026 - 16:49
Νέα συνάντηση ΠΟΝ-Γεωργιάδη για τη μηδενική επιβάρυνση των νεφροπαθών τελικού σταδίου στα φάρμακα
Patient Talk
12/05/2026 - 16:32
Όσοι δουλεύουν περισσότερες ώρες είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι
Υγεία
12/05/2026 - 16:14
ΕΜΑ: Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση των χανταϊών
Pharma Policy
12/05/2026 - 15:56
Bristol Myers Squibb: Συμφωνία μαμούθ με την Κινεζική Jiangsu Hengrui για οκτώ φάρμακα
Pharma News
12/05/2026 - 15:18
Τεστ ούρων μπορεί να διαγνώσει ανορεξία, ΔΕΠΥ και διπολική διαταραχή
Υγεία
12/05/2026 - 15:00
Άπαξ χορήγηση νέας πειραματικής CAR-T θεραπείας επιτυγχάνει έλεγχο του HIV για χρόνια
Υγεία
12/05/2026 - 14:00
Χανταϊός - ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη επιδημία της ασθένειας
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 13:14
"Ρυπογόνο" το τεχνητό φως - Πώς επιβαρύνει τον οργανισμό μας
Υγεία
12/05/2026 - 13:00
Μητσοτάκης: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση των νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:44
ΕΟΠΥΥ: Έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης τιμών υπηρεσιών Παθολογοανατομίας και βιολογικών υλικών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:35
Κρίσιμα Φάρμακα στην ΕΕ: Προσωρινή συμφωνία για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού
Pharma Policy
12/05/2026 - 12:07
Βιοτεχνολογική εταιρεία του Ζάκερμπεργκ εξαγόρασε κυτταρική θεραπεία της Novo Nordisk για το Πάρκινσον
Pharma News
12/05/2026 - 12:00
Νέο τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε στην Ευρώπη
Pharma News
12/05/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23
Ατύχημα Έλληνα παίκτη σε ριάλιτι - Γεωργιάδης: Έτοιμοι να τον φέρουμε πίσω όταν καταστεί εφικτό
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 10:14
Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
Η ενασχόληση με τις τέχνες μειώνει την βιολογική γήρανση όσο και η διακοπή του καπνίσματος
Υγεία
12/05/2026 - 09:00
Έκθεση της Deloitte: Οι μεγάλες προτεραιότητες των οργανισμών υγείας για το 2026
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 07:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαγές και νέα κίνητρα για τους νοσηλευτές ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 11:31
Θεμιστοκλέους: Νέα κίνητρα για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό. Έχουμε λάβει τα αυστηρότερα μέτρα»
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 12:55
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07
Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo