ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ψυχολογία των γιορτών: Οικογένεια, προσδοκίες, εντάσεις και φόβοι

Ψυχική Υγεία
PEXELS
Ο Γρηγόρης Βασιλειάδης, Διδάκτωρ Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Μέλος του Σ.Ε.Ψ. (Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων) και της E.F.T.A. (European Family Therapy Association) εξηγεί γιατί οι γιορτές δυσκολεύουν μία μερίδα ανθρώπων πολύ και τους φορτίζουν με άγχος, νεύρα, θλίψη και μελαγχολία.
Τετάρτη, 23/12/2020 - 16:49
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Ανέκαθεν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χαρακτηρίζονταν από έντονη συναισθηματική φόρτιση. Οι περισσότεροι τις ταυτίζουν με συναισθήματα χαράς, ελπίδας, αγάπης, ζεστασιάς, αισιοδοξίας, γιατί θα έρθουν κοντά με αγαπημένα πρόσωπα, θα προσφέρουν και θα πάρουν φροντίδα και αναγνώριση, θα διασκεδάσουν, θα απολαύσουν αγαπημένα φαγητά και γλυκά. Τα Χριστούγεννα ασφαλώς είναι μια σπουδαία οικογενειακή γιορτή, αφιερωμένη περισσότερο στα παιδιά. Οι μέρες των σχολικών διακοπών, η μαγεία του στολισμού και όλες αυτές οι προετοιμασίες, τα ήθη και τα έθιμα, σημαδεύουν ανεξίτηλα την παιδική ζωή με υπέροχες, νοσταλγικές αναμνήσεις. Παραδόσεις, λοιπόν, χριστουγεννιάτικες, αν και εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους και συνήθειες, έχουν μια παγκόσμια κυρίαρχη τελετουργική έκφραση: τη συνάντηση των περισσότερων μελών της ευρείας οικογένειας γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Υπάρχει, όμως, και μία μεγάλη αριθμητικά μερίδα ανθρώπων, που οι συγκεκριμένες γιορτές τους δυσκολεύουν πολύ και τους φορτίζουν με άγχος, νεύρα, θλίψη και μελαγχολία. Γιατί; Η απάντηση είναι πολυδιάστατη. Βρίσκεται στον συμβολισμό της γιορτής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και στους τρόπους με τους οποίους υποδεχόμαστε ψυχικά αυτές τις γιορτές. Στις προσδοκίες που έχουμε από τον εαυτό μας και τους άλλους. Στα πρακτικά, ψυχικά και υπαρξιακά κωλύματα που μας συνδέουν με τα Χριστούγεννα, αλλά κυρίως στις γνωστές και στις λιγότερο γνωστές και σε μας τους ίδιους, στάσεις που έχουμε απέναντι στα παραπάνω.

Οι προσδοκίες των άλλων από μας, η κυριαρχία των «πρέπει» και τα ανεπίγνωστα «θέλω»

Οι γιορτές συνοδεύονται από αρκετές τελετουργικές εκδηλώσεις και συνήθειες. Από εσωτερικευμένες «φωνές» και επιταγές. («Τι πρέπει να κάνω για να περάσω καλά; Τι πρέπει να κάνω για να περάσουν καλά οι άλλοι; Τι περιμένουν τα μέλη της οικογένειάς μου από μένα; Τι οφείλω να αγοράσω στα παιδιά, στους γονείς, στα αδέρφια; Τι πρέπει να φορέσω για ξεχωρίσω;/ να περάσω απαρατήρητη;/ πως πρεπει να φερθώ στο πάρτι; Πως θα τα καταφέρω να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι; Θέλω να είμαι σωστή απέναντι σε όλους, κ.λ.π.)

Όταν τις γιορτές τις συνδέουμε με αμέτρητα «πρέπει» και καταναγκασμούς, όταν υπερφορτώνουμε το πρόγραμμα μας με πάρα πολλές υποχρεώσεις και δεν φροντίζουμε καθόλου τον εαυτό μας, όταν δεν ακούμε τα προσωπικά μας «θέλω» και τις πραγματικές μας ανάγκες, είναι αναμενόμενο να θέλουμε να περάσουν σαν νερό αυτές οι δύο εορταστικές εβδομάδες, για να «γλυτώσουμε από τα βασανιστήρια». Ακόμα κι αν κάποιος είναι αποφασισμένος ότι δεν τον αφορά το κυνήγι του υπερκαταναλωτισμού των γιορτών, και δεν επιθυμεί να ενδώσει σ αυτόν, είναι πολύ δύσκολο να μην επηρεαστεί από την μαζική προσδοκία των γιορτινών ημερών.

Οι γιορτές δημιουργούν προσδοκίες

Και ακόμα και η άρνηση του εορτασμού ή και η θλίψη και η μελαγχολία που προκύπτει συχνά από αυτές, δεν παύουν να είναι μια αντίδραση στην ασφυκτική πίεση που μας ασκούν οι εσωτερικευμένες φωνές. Οι προσδοκίες που έχουμε «καταπιεί» από τότε που ήμασταν μικρά παιδιά, ορίζουν τι χρειάζεται να γίνει μέσα στις γιορτές για να πάνε τα πράγματα «όπως πρέπει», αλλά όχι κατ’ ανάγκη όπως χρειάζεται για είμαστε χαρούμενοι.

Οικογενειακές παρεξηγήσεις

Συχνά στις οικογενειακές συγκεντρώσεις μέσα στις γιορτές (ειδικά αυτές που γίνονται «κατ’ ανάγκην», και όταν οι άνθρωποι έχουν να βρεθούν καιρό) αναδύονται δυσάρεστα συναισθήματα για άλλα πρόσωπα της οικογένειας και πολλές φορές μέσα από κουβέντες προκύπτουν παρεξηγήσεις που καταλήγουν και σε τσακωμούς.

Οι άνθρωποι που έχοντας οι ίδιοι «χαθεί» μέσα στην καθημερινότητα του χρόνου που τελειώνει, κι έχοντας χαθεί -σχεσιακά μιλώντας- και με τους δικούς τους, περιμένουν τις γιορτές για να συσφίξουν τις σχέσεις τους. Ελπίζουν ότι θα αποκαταστήσουν μέσα σε λίγες μέρες ό,τι έχασαν, παρασυρμένοι στην λήθη της καθημερινότητας, όλες τις προηγούμενες μέρες του χρόνου. Ελπίζουν πως η μονότονη και άδεια τους ζωή θα γεμίσει, θα αλλάξει, θα μεταμορφωθεί, όπως μεταμορφώνονται οι δρόμοι και οι πλατείες που στολίζονται με φώτα και λαμπιόνια. Η ελπίδα όμως δημιουργεί άγχος. Ο φόβος για αποτυχία και για -ακόμα μεγαλύτερη- μοναξιά μεγαλώνει, μαζί με τις προσδοκίες που έχουμε «να είναι φέτος όλα διαφορετικά…». Γι’ αυτό μεγαλώνει και η ένταση στις διαπροσωπικές σχέσεις, και κυρίως στις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, αφού σε αυτές τις σχέσεις μας εναπόκεινται οι μεγαλύτερες προσδοκίες μας για ψυχική αποκατάσταση κι ευτυχία.

Απ’ την μια, συχνά, άτομα, μέλη μιας οικογένειας, περιμένοντας υποσυνείδητα ότι θα απογοητευτούν και δεν θα βρουν την θαλπωρή και την φροντίδα που επιθυμούν στο οικείο τους περιβάλλον και στις κοντινές φιλικές τους σχέσεις, δημιουργούν εντάσεις και τσακωμούς, ώστε να επαληθευτεί η προϋπάρχουσα αίσθηση απογοήτευσης και ματαίωσης. Από την άλλη, όσο κανείς, επιθυμώντας την διαπροσωπική συνεύρεση, κι έχοντας την ανάγκη της αγκαλιάς -συμβολικής και φυσικής- του άλλου, προσπαθεί να τον πλησιάσει, μέσα στο κλίμα της «ζεστασιάς» των γιορτινών ημερών, τόσο μπορεί να αισθάνεται αυτό το πλησίασμα σαν κάτι επικίνδυνο, αφού ενέχει την πιθανότητα της ματαίωσης και μπορεί να ανατρέψει την -ούτως ή άλλως- προβληματική του ψυχική ισορροπία. Το βασικό πρόβλημα σ’ αυτήν την περίπτωση είναι πως συνήθως δεν έχει επίγνωση των συναισθημάτων του ο άνθρωπος που φοβάται την εγγύτητα. Κι έτσι, βιώνει το κάλεσμα στην εγγύτητα -που ούτως ή άλλως εμπεριέχουν αυτές οι γιορτές- ως ασφυκτικό και απαιτητικό, ιδιαίτερα αν προϋπάρχει σύγχυση στην δομή της προσωπικότητας του και της οικογένειάς του.

Στο τέλος της ημέρας, ακόμα κι αν ο άνθρωπος βρει την ιδανική κατάσταση που ψάχνει στο εορταστικό περιβάλλον της οικογένειάς του, της συντροφικής ή της φιλικής του σχέσης υπάρχει πάντοτε ο υποσυνείδητος φόβος ότι θα την χάσει, και θα βρεθεί πάλι απογοητευμένος και μόνος. Έτσι, συχνά πολλά άτομα έχουν την τάση να δημιουργούν διαπροσωπικές εντάσεις αυτήν την περίοδο. Εντάσεις που λειτουργούν στην συνείδηση τους ως «ζώνη ασφαλείας», η οποία θέτει μια εσωτερική απόσταση ανάμεσα στον εαυτό τους και τον άλλον άνθρωπο. Ώστε να μην απογοητευτούν σε περίπτωση που το πλησίασμα δεν πετύχει.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/12/2020 - 17:01
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΙΟΡΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεραπείες ομορφιάς με «ένδειξη» το χειμώνα
Θεραπείες ομορφιάς με «ένδειξη» το χειμώνα 23 Δεκεμβρίου 2020
Νέα θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας στον άντρα 23 Δεκεμβρίου 2020
Νέα θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας στον άντρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι προκαλεί η υπερφαγία των γιορτών στον εγκέφαλο - Ο ρόλος της διάρκειας της
Διατροφή
31/12/2025 - 12:00

Τι προκαλεί η υπερφαγία των γιορτών στον εγκέφαλο - Ο ρόλος της διάρκειας της

Πώς να μείνετε συνεπείς στο πρόγραμμα γυμναστικής σας και μέσα στις γιορτές
Fitness
30/12/2025 - 15:59

Πώς να μείνετε συνεπείς στο πρόγραμμα γυμναστικής σας και μέσα στις γιορτές

Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές μαζώξεις: Γιατί μάς βγάζουν τον κακομαθημένο μας εαυτό;
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 16:00

Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές μαζώξεις: Γιατί μάς βγάζουν τον κακομαθημένο μας εαυτό;

Γιορτές: Ξεκούραση δεν είναι να αράζεις στον καναπέ - Η αξία της ενεργητικής ανάπαυσης
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 09:00

Γιορτές: Ξεκούραση δεν είναι να αράζεις στον καναπέ - Η αξία της ενεργητικής ανάπαυσης

Τι δείχνει ο ρόλος που παίξατε στο χριστουγεννιάτικο σχολικό σκετσάκι για την προσωπικότητα σας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 15:00

Τι δείχνει ο ρόλος που παίξατε στο χριστουγεννιάτικο σχολικό σκετσάκι για την προσωπικότητα σας

Γαστροφυσική: Η ψυχολογία της ....μπουκιάς και οι λεπτές ισορροπίες του κορεσμού
Διατροφή
24/11/2025 - 12:00

Γαστροφυσική: Η ψυχολογία της ....μπουκιάς και οι λεπτές ισορροπίες του κορεσμού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι προκαλεί η υπερφαγία των γιορτών στον εγκέφαλο - Ο ρόλος της διάρκειας της
Διατροφή
31/12/2025 - 12:00
Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 11:00
Εντάσεις στο ζευγάρι: Τα επτά "κλειδιά" για να ξεφύγετε από το αδιέξοδο
Ψυχική Υγεία
31/12/2025 - 10:00
Πώς να αποχαιρετίσετε το 2025 εποικοδομητικά: Δημιουργήστε τα προσωπικά σας τελετουργικά
Ψυχική Υγεία
31/12/2025 - 09:00
Σουφλί: Το «σημάδι» που δείχνει την αναγέννηση του δάσους της Δαδιάς
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 22:03
Κρίσιμες ώρες για τρίχρονο αγοράκι - Νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα από γρίπη
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 21:39
Χειροπέδες σε 45χρονη για κλοπές σε βάρος ατόμων με κινητικές ή νοητικές αναπηρίες
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 21:11
Εμμηνόπαυση: Οι μεταβολές του ύπνου και οι σύγχρονες λύσεις υποστήριξης
Pharma News
30/12/2025 - 20:38
Γάζα: Διεθνής ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 19:42
Το στόμα είναι το «εύκολο θύμα» των σύγχρονων ογκολογικών θεραπειών
Health Talk
30/12/2025 - 19:21
Στη μάχη κατά της ευλογιάς μπαίνουν οι στρατιωτικοί κτηνίατροι
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 18:26
Απόφαση-βόμβα από το ΣτΕ: Οι ασφαλιστικές μπορούν να αυξάνουν μονομερώς τα ασφάλιστρα υγείας
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 18:03
Νέος θεραπευτικός συνδυασμός για τον μετασταστικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
30/12/2025 - 17:39
Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για την προστασία των ευάλωτων πολιτών από το κρύο
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 17:24
Δύο νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Ψυχική Υγεία
30/12/2025 - 17:11
Θεμιστοκλέους: «Έρχονται 5.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026»
Πολιτική Υγείας
30/12/2025 - 16:47
Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη «Φλόγα»: «Η Πολιτεία να δίνει οξυγόνο και φτερά σε σπουδαίες πρωτοβουλίες για τα παιδιά»
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 16:34
Εορταστική εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής για τους τετράποδους φίλους μας
Pet
30/12/2025 - 16:17
Πώς να μείνετε συνεπείς στο πρόγραμμα γυμναστικής σας και μέσα στις γιορτές
Fitness
30/12/2025 - 15:59
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ωφελεί τους πάσχοντες η άσκηση ή όχι;
Health Talk
30/12/2025 - 15:42
Κατασχέθηκαν 12 τόνοι ακατάλληλων προϊόντων - Άνω των 324.000 ευρώ τα πρόστιμα
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 15:24
Γιατί τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι εφιαλτικά για τους πάσχοντες από μισοφωνία
Ψυχική Υγεία
30/12/2025 - 15:07
Στο Νοσοκομείο Χανίων με αναπνευστική δηλητηρίαση εργαζόμενοι στην καθαριότητα
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 14:43
Εορταστικό hangover: Πέντε μύθοι για την αντιμετώπισή του
Υγεία
30/12/2025 - 14:00
Γιατί είναι κακή ιδέα να αφήνετε να μουλιάζουν τα βρώμικα πιάτα όλη νύχτα στο νεροχύτη
Υγεία
30/12/2025 - 13:00
Η απώλεια βάρους στη μέση ηλικία μπορεί να έχει κρυφό κόστος για τον εγκέφαλο
Υγεία
30/12/2025 - 12:00
Ιώσεις και κρυολογήματα: Τι κάνουν οι γιατροί όταν αρρωσταίνουν
Υγεία
30/12/2025 - 11:00
Η τέλεια αναλογία ύπνου και άσκησης για να θωρακίσετε την υγεία σας
Υγεία
30/12/2025 - 10:00
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι επιστήμονες με την βοήθεια του AI ανακάλυψαν δύο νέους υποτύπους
Υγεία
30/12/2025 - 09:00
ΕΚΕΑ: Τα φετινά Χριστούγεννα δίνουμε αίμα και ελπίδα
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 18:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί τα όργανα των χοίρων έχουν την προοπτική να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές
Υγεία
29/12/2025 - 09:00
Γρίπη, RSV και ιώσεις έφεραν στα όρια τους τα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα στα Χριστούγεννα
Υγεία
29/12/2025 - 13:17
Αλτσχάιμερ: Αισιοδοξία στους ειδικούς για επαναστατικά φάρμακα ακόμα και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια
Υγεία
29/12/2025 - 14:07
Το αρχείο του μεγάλου Έλληνα Γεωργίου Παπανικολάου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 17:27
Θεμιστοκλέους: «Έρχονται 5.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026»
Πολιτική Υγείας
30/12/2025 - 16:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo