ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Έρως και Ασθένεια»: Μια πρωτοποριακή μελέτη μεταφρασμένη και στα Ελληνικά

Ψυχική Υγεία
«Έρως και Ασθένεια»: Μια πρωτοποριακή μελέτη μεταφρασμένη και στα Ελληνικά
Ο David B. Moris εξερευνά τον ρόλο της επιθυμίας στην ασθένεια, προσφέρει μια βαθιά ανθρώπινη διερεύνηση του τι σημαίνει να ζεις με την ασθένεια και μέσα από την ασθένεια.
Τετάρτη, 05/03/2025 - 16:54
News4Health Team News4Health Team

To απόγευμα της Τρίτης, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου IANOS, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου Έρως και Ασθένεια, σε μετάφραση του Γιώργου – Ίκαρου Μπαμπασάκη, από τις εκδόσεις Παπαζήση σε συνεργασία με τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ.

Για το βιβλίο μίλησαν διακεκριμένες προσωπικότητες του ιατρικού και πανεπιστημιακού χώρου, μεταξύ των οποίων ο Αθανάσιος Δρίτσας, ο Νικήτας Σινιόσογλου και η Αμαλία Ατσαλάκη. Τη συζήτηση συντόνισε ο ίδιος ο μεταφραστής, Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Το εν λόγω βιβλίο, του διακεκριμένου λόγιου και συγγραφέα David B. Morris, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγγλική γλώσσα το 2017, υπό τον τίτλο Eros and Illness, και παραμένει έως σήμερα μια πρωτοποριακή μελέτη πάνω στη σχέση μεταξύ έρωτα και ασθένειας. Ο συγγραφέας εξερευνά πώς οι ανθρώπινες εμπειρίες του πόνου και της επιθυμίας αλληλεπιδρούν τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, συνδυάζοντας την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία. Η έκδοση και η μετάφραση του βιβλίου στα ελληνικά πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Προέδρου των SOS ΙΑΤΡΩΝ, κ. Γεώργιου Θεοχάρη, ο οποίος διευθύνει και επιμελείται μια σειρά σημαντικών εκδόσεων αφιερωμένων στις Ιατρικές Ανθρωπιστικές Σπουδές. Το επιστημονικό αυτό πεδίο κερδίζει συνεχώς έδαφος στα πανεπιστήμια της Δύσης και αρχίζει να εδραιώνεται και στις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας, ενισχύοντας την ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη σύγχρονη ιατρική.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Γεώργιος – Ίκαρος Μπαμπασάκης, εξηγώντας ότι η αφετηρία για τη συγγραφή του βιβλίου από τον David B. Morris ήταν η προσωπική του εμπειρία ως φροντιστής της συζύγου του, κατά τη διάρκεια της μάχης της με το Alzheimer. Ο ίδιος τόνισε πως και η δική του εμπειρία ως φροντιστής διαμόρφωσε μια πιο βαθιά και προσωπική προσέγγιση στη μετάφραση και επιμέλεια του έργου, επιτρέποντάς του να αποδώσει με μεγαλύτερη ευαισθησία το πολυεπίπεδο περιεχόμενο του βιβλίου.

Τον λόγο πήρε ο Νικήτας Σινιόσογλου, συγγραφέας, ο οποίος μίλησε για τη μαγεία του βιβλίου. Επεσήμανε ότι κάθε φορά που το επισκέπτεται, τον εντυπωσιάζει κάτι διαφορετικό. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός ασθενή που ξύπνησε και διαπίστωσε πως δεν μπορούσε να κινήσει το σώμα του, εκτός από το αριστερό του βλέφαρο. Παρόλα αυτά, κατάφερε να γράψει, σε αυτή την κατάσταση, ένα ταξιδιωτικό αφήγημα.

Ο ιατρικός έρωτας εκτείνεται πέρα από την ιατρική, αλλά την επηρεάζει. Δεν μπορεί να μετρηθεί, ούτε να ποσοτικοποιηθεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ο έρωτας και η ασθένεια έχουν πολλά κοινά. Δεν έχεις τον έλεγχο σε καμία από τις δύο περιπτώσεις».

Το αντίθετο του ιατρικού έρωτα είναι ο ιατρικός λόγος, τον οποίο παρομοίασε με έναν ήχο βουητού, όπως αυτός που προκαλείται από τα μηχανήματα που λειτουργούν συγχρονισμένα για να αντλήσουν πληροφορίες από το σώμα του ασθενή. Η εξέταση και η επαφή γιατρού και ασθενή έχουν μια σαρκοκεντρική αίσθηση. Εκεί, ωστόσο, παρεμβάλλονται τα ιατρικά εργαλεία, όπως το στηθοσκόπιο, ένα άψυχο αντικείμενο που μεταβάλλει αυτή την αίσθηση.

{https://youtu.be/7F466OIIPuY}

Στη συνέχεια, έκανε μνεία στα λεγόμενα του Morris, ο οποίος περιγράφει τον Ασκληπιό ως έναν ημίθεο της υπαίθρου που έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Ιπποκράτη, έναν άνθρωπο της πόλης που βασίζεται στην παρατήρηση και την ομιλία. Δύο αντίθετες φιγούρες, που όμως συνυπάρχουν.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα υβριδικό έργο, συνδυάζοντας την ιατρική, τη λογοτεχνία και την αφήγηση. Όπως κάθε τελετουργία, έτσι και η αφήγηση ενώνει τους ανθρώπους.

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Αθανάσιος Δρίτσας, MD, FESC, καρδιολόγος, αναπληρωτής διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, καθώς και συνθέτης και συγγραφέας. Στην ομιλία του, προχώρησε σε μια σύγκριση μεταξύ του Έρωτα, της Ασθένειας και της Ανθρώπινης Ιατρικής, με αφορμή το προηγούμενο βιβλίο της σειράς ανθρωπιστικών σπουδών. Αναφέρθηκε στο παράδοξο φαινόμενο ότι, ενώ η ιατρική και η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσονται, οι άνθρωποι παραμένουν δυσαρεστημένοι από τους γιατρούς. Όπως επισημαίνει και ο Morris, το βάρος και ο ρόλος του φροντιστή είναι καθοριστικοί παράγοντες αυτής της δυσαρέσκειας.

Οι γιατροί, υποστήριξε, αδυνατούν να κατανοήσουν τον ιατρικό έρωτα ακόμα και οι ψυχίατροι. Έφερε ως παράδειγμα έναν ασθενή με σοβαρά προσωπικά και οικονομικά προβλήματα, στον οποίο ο γιατρός συνέστησε να κόψει το κάπνισμα. Ο ασθενής του απάντησε: «Γιατρέ, το τσιγάρο είναι η μόνη μου χαρά μέσα σε όλα όσα με βαραίνουν».

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει τη σημασία της ενσυναίσθησης στην ιατρική. Μήπως, αναρωτήθηκε, πρέπει οι γιατροί να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τα «στεγνά» νούμερα, αλλά και τα συναισθήματα του ασθενή; Ιδίως σε μεγάλες ηλικίες, η απότομη στέρηση μιας συνήθειας που υπήρχε σε όλη τη ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη.

Κλείνοντας, ο Αθανάσιος Δρίτσας έθεσε το ερώτημα: «Μπορεί να αλλάξει ο γιατρός;»

Η απάντησή του ήταν ότι η εκπαίδευση και η ανθρωπιστική προσέγγιση στην ιατρική μπορούν να προσφέρουν λύση. Οι γιατροί πρέπει να μιλούν για τα συναισθήματα και, ταυτόχρονα, να εξάγουν χρήσιμα δεδομένα από αυτά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Την έννοια του συναισθήματος οι γιατροί την έχουμε δαιμονοποιήσει, γιατί θεωρούμε ότι ο γιατρός είναι κάτι σαν τους Sherlock Holmes και Watson, ψυχρά όντα που απλώς μετρούν, ενώ κάθε συναισθηματική εμπλοκή θεωρείται αμαρτία».

VIVLIO 2

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της Αμαλίας Ατσαλάκη, κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτριας και διδάκτορας ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Paris VII. Μίλησε από δύο διαφορετικές θέσεις: αφενός ως κλινική ψυχολόγος και αφετέρου, πιο προσωπικά, ως φροντίστρια της άρρωστης μητέρας της.

Αναφέρθηκε στη διαφορά μεταξύ ίασης και θεραπείας. Η ίαση αφορά την αποκατάσταση μιας ανισορροπίας, ενώ η θεραπεία είναι κάτι βαθύτερο μια σχέση που απαιτεί την αλληλεπίδραση δύο ανθρώπων: του ασθενή και του γιατρού. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αυτή η σχέση έχει αποδυναμωθεί δραματικά. Ωστόσο, οι ασθενείς έχουν ανάγκη την παρουσία του γιατρού, γι' αυτό και ο ιατρικός έρωτας είναι τόσο σημαντικός.

Η ασθένεια καθιστά το σώμα εκφραστικό, και οι ψυχοσωματικές ασθένειες το επιβεβαιώνουν αυτό εξαρχής. Το ίδιο συμβαίνει και με τον έρωτα.

Κλείνοντας, ανέφερε: «Το βιβλίο αυτό δίνει φωνή τόσο στους φροντιστές όσο και στους ασθενείς».

  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΕΡΩΤΑΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η bisexual ταυτότητα στην εποχή μας, το «στίγμα» και οι παγκόσμιες τάσεις
Η bisexual ταυτότητα στην εποχή μας, το «στίγμα» και οι παγκόσμιες τάσεις 04 Μαρτίου 2025
2ο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία Νέων: H αυτοκτονία παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου των παιδιών 06 Μαρτίου 2025
2ο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία Νέων: H αυτοκτονία παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου των παιδιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Πόσο αθώα είναι τελικά για την καρδιά;
Διατροφή
02/09/2026 - 11:00

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Πόσο αθώα είναι τελικά για την καρδιά;

Καρκίνος του ορθού: Αυξημένη επιβίωση και αποτροπή μεταστάσεων με νέα θεραπευτική στρατηγική
Υγεία
01/09/2026 - 16:00

Καρκίνος του ορθού: Αυξημένη επιβίωση και αποτροπή μεταστάσεων με νέα θεραπευτική στρατηγική

Μπορούν τα φάρμακα απώλειας βάρους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Υγεία
31/08/2026 - 15:00

Μπορούν τα φάρμακα απώλειας βάρους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Πως η γειτονιά μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες
Υγεία
31/08/2026 - 16:00

Πως η γειτονιά μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες

Μυωπία στα παιδιά: Ειδικά γυαλιά επιβραδύνουν την εξέλιξή της έως και 70%
Υγεία
28/08/2026 - 16:00

Μυωπία στα παιδιά: Ειδικά γυαλιά επιβραδύνουν την εξέλιξή της έως και 70%

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η θεραπεία CAR-T αποδείχθηκε επιτυχής σε έξι ασθενείς
Υγεία
28/08/2026 - 15:00

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η θεραπεία CAR-T αποδείχθηκε επιτυχής σε έξι ασθενείς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστροφή στο σχολείο: Οδηγός ομαλής προσαρμογής για μαθητές και γονείς
Ψυχική Υγεία
04/09/2026 - 09:00
Γενική Εισαγγελέας ΕΕ: Προτείνει ακύρωση της επιβάρυνσης της βιομηχανίας για τα αστικά λύματα
Pharma Policy
03/09/2026 - 18:32
50+: Pause στη φθορά, reset στην επιδερμίδα
Ομορφιά
03/09/2026 - 18:00
«Καπνός και νικοτίνη κάτω των 18; Με την καμία!»
Υγεία
03/09/2026 - 17:00
Μπορεί η κατάσταση του στόματος να καθορίσει την υγεία του εγκεφάλου;
Health Talk
03/09/2026 - 16:00
Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 15:30
Γρίπη: Πόσο δυνατά αναμένεται να χτυπήσει φέτος; Οι πρώτες εκτιμήσεις
Υγεία
03/09/2026 - 15:00
Σχεδόν το ήμισυ των αγροτών παγκοσμίως δηλητηριάζεται κάθε χρόνο από τα φυτοφάρμακα
Υγεία
03/09/2026 - 14:00
GSK: Συμφωνία ύψους έως 1,2 δισ. δολαρίων για νέο αντικαρκινικό φάρμακο της HUTCHMED
Pharma News
03/09/2026 - 13:00
Η εργασία με διακεκομμένο, νυχτερινό ωράριο ή τα σαββατοκύριακα βλάπτει!
Υγεία
03/09/2026 - 12:00
Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 11:08
Μαθητές: Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος σε ΩΡΛ πριν το πρώτο κουδούνι
Health Talk
03/09/2026 - 11:00
Προσλήψεις, αυξήσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 10:30
Αναβλητικότητα: οι κρυφές αιτίες και οι στρατηγικές αντιμετώπισης
Ψυχική Υγεία
03/09/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: 24 νεκροί και 290 κρούσματα στην Ελλάδα – 58 νέα περιστατικά σε μία εβδομάδα
Υγεία
03/09/2026 - 09:00
Βλεφαροπλαστική: Πέντε μύθοι και η αποκατάσταση της αλήθειας
Health Talk
02/09/2026 - 18:00
ΣΚΠ-i: Το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης για τους πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Digital Health
02/09/2026 - 17:00
Ρόδος: Κίνητρα 500 ευρώ τον μήνα για νέους εργαζόμενους στο νοσοκομείο – «Μπράβο» από τον Γιαννάκο
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 16:15
Περιοδοντίτιδα: Ωμέγα-3 και ασπιρίνη «συναγωνίζονται» τα αντιβιοτικά
Υγεία
02/09/2026 - 16:00
Ήρα: Ο πρώτος σκύλος με πιστοποίηση για διασώσεις στο υγρό στοιχείο
Pet
02/09/2026 - 15:15
Ιδιοπαθής θρομβοκυτταραιμία: Έγκριση-ορόσημο νέας θεραπείας από τον FDA μετά από σχεδόν 30 χρόνια
Υγεία
02/09/2026 - 15:00
Β12 χωρίς κρέας; Σπιρουλίνα ειδικής επεξεργασίας ανοίγει νέους ορίζοντες στους χορτοφάγους
Διατροφή
02/09/2026 - 14:00
Σχολική τσάντα: Τα κριτήρια επιλογής και οι σωστές πρακτικές για την ασφάλεια του παιδιού
Υγεία
02/09/2026 - 13:00
Εξέταση ούρων κατ' οίκον μπορεί να εντοπίσει 9 στους 10 καρκίνους της ουροδόχου κύστης
Υγεία
02/09/2026 - 12:00
ΠΙΣ: Η απάντηση της διορισμένης προσωρινής διοίκησης στο τελεσίγραφο για νέες εκλογές
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 11:30
Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Πόσο αθώα είναι τελικά για την καρδιά;
Διατροφή
02/09/2026 - 11:00
Κως: Εννέα διαμερίσματα για τη στέγαση γιατρών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 10:22
Νόσος Lyme: Η κούρσα των επιστημόνων για νέα εμβόλια και θεραπείες
Υγεία
02/09/2026 - 10:00
Σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη Γεωργιάδης- Αγαπηδάκη για τα εγκαίνια τριών Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 09:38
Πώς θα επιστρέψετε στη δουλειά αποφεύγοντας τα «blues» του Σεπτεμβρίου
Ψυχική Υγεία
02/09/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος του πνεύμονα: Ενθαρρυντικά δεδομένα από νέο συνδυασμό στοχευμένων θεραπειών
Pharma News
01/09/2026 - 12:00
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν δράσεις προληπτικής ιατρικής τον Σεπτέμβριο στα Δημοτικά Ιατρεία
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 12:17
Αγαπηδάκη: «Το Ταμείο Ανάκαμψης έφερε την υγεία σε κάθε σπίτι»
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 12:48
Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: Επτά εστίες αμιάντου παραμένουν έναν χρόνο μετά την εισαγγελική παρέμβαση
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 15:00
Ξεκίνησε η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 16:48
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo