ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Έρως και Ασθένεια»: Μια πρωτοποριακή μελέτη μεταφρασμένη και στα Ελληνικά

Ψυχική Υγεία
«Έρως και Ασθένεια»: Μια πρωτοποριακή μελέτη μεταφρασμένη και στα Ελληνικά
Ο David B. Moris εξερευνά τον ρόλο της επιθυμίας στην ασθένεια, προσφέρει μια βαθιά ανθρώπινη διερεύνηση του τι σημαίνει να ζεις με την ασθένεια και μέσα από την ασθένεια.
Τετάρτη, 05/03/2025 - 16:54
News4Health Team News4Health Team

To απόγευμα της Τρίτης, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου IANOS, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου Έρως και Ασθένεια, σε μετάφραση του Γιώργου – Ίκαρου Μπαμπασάκη, από τις εκδόσεις Παπαζήση σε συνεργασία με τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ.

Για το βιβλίο μίλησαν διακεκριμένες προσωπικότητες του ιατρικού και πανεπιστημιακού χώρου, μεταξύ των οποίων ο Αθανάσιος Δρίτσας, ο Νικήτας Σινιόσογλου και η Αμαλία Ατσαλάκη. Τη συζήτηση συντόνισε ο ίδιος ο μεταφραστής, Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Το εν λόγω βιβλίο, του διακεκριμένου λόγιου και συγγραφέα David B. Morris, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγγλική γλώσσα το 2017, υπό τον τίτλο Eros and Illness, και παραμένει έως σήμερα μια πρωτοποριακή μελέτη πάνω στη σχέση μεταξύ έρωτα και ασθένειας. Ο συγγραφέας εξερευνά πώς οι ανθρώπινες εμπειρίες του πόνου και της επιθυμίας αλληλεπιδρούν τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, συνδυάζοντας την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία. Η έκδοση και η μετάφραση του βιβλίου στα ελληνικά πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Προέδρου των SOS ΙΑΤΡΩΝ, κ. Γεώργιου Θεοχάρη, ο οποίος διευθύνει και επιμελείται μια σειρά σημαντικών εκδόσεων αφιερωμένων στις Ιατρικές Ανθρωπιστικές Σπουδές. Το επιστημονικό αυτό πεδίο κερδίζει συνεχώς έδαφος στα πανεπιστήμια της Δύσης και αρχίζει να εδραιώνεται και στις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας, ενισχύοντας την ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη σύγχρονη ιατρική.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Γεώργιος – Ίκαρος Μπαμπασάκης, εξηγώντας ότι η αφετηρία για τη συγγραφή του βιβλίου από τον David B. Morris ήταν η προσωπική του εμπειρία ως φροντιστής της συζύγου του, κατά τη διάρκεια της μάχης της με το Alzheimer. Ο ίδιος τόνισε πως και η δική του εμπειρία ως φροντιστής διαμόρφωσε μια πιο βαθιά και προσωπική προσέγγιση στη μετάφραση και επιμέλεια του έργου, επιτρέποντάς του να αποδώσει με μεγαλύτερη ευαισθησία το πολυεπίπεδο περιεχόμενο του βιβλίου.

Τον λόγο πήρε ο Νικήτας Σινιόσογλου, συγγραφέας, ο οποίος μίλησε για τη μαγεία του βιβλίου. Επεσήμανε ότι κάθε φορά που το επισκέπτεται, τον εντυπωσιάζει κάτι διαφορετικό. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός ασθενή που ξύπνησε και διαπίστωσε πως δεν μπορούσε να κινήσει το σώμα του, εκτός από το αριστερό του βλέφαρο. Παρόλα αυτά, κατάφερε να γράψει, σε αυτή την κατάσταση, ένα ταξιδιωτικό αφήγημα.

Ο ιατρικός έρωτας εκτείνεται πέρα από την ιατρική, αλλά την επηρεάζει. Δεν μπορεί να μετρηθεί, ούτε να ποσοτικοποιηθεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ο έρωτας και η ασθένεια έχουν πολλά κοινά. Δεν έχεις τον έλεγχο σε καμία από τις δύο περιπτώσεις».

Το αντίθετο του ιατρικού έρωτα είναι ο ιατρικός λόγος, τον οποίο παρομοίασε με έναν ήχο βουητού, όπως αυτός που προκαλείται από τα μηχανήματα που λειτουργούν συγχρονισμένα για να αντλήσουν πληροφορίες από το σώμα του ασθενή. Η εξέταση και η επαφή γιατρού και ασθενή έχουν μια σαρκοκεντρική αίσθηση. Εκεί, ωστόσο, παρεμβάλλονται τα ιατρικά εργαλεία, όπως το στηθοσκόπιο, ένα άψυχο αντικείμενο που μεταβάλλει αυτή την αίσθηση.

{https://youtu.be/7F466OIIPuY}

Στη συνέχεια, έκανε μνεία στα λεγόμενα του Morris, ο οποίος περιγράφει τον Ασκληπιό ως έναν ημίθεο της υπαίθρου που έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Ιπποκράτη, έναν άνθρωπο της πόλης που βασίζεται στην παρατήρηση και την ομιλία. Δύο αντίθετες φιγούρες, που όμως συνυπάρχουν.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα υβριδικό έργο, συνδυάζοντας την ιατρική, τη λογοτεχνία και την αφήγηση. Όπως κάθε τελετουργία, έτσι και η αφήγηση ενώνει τους ανθρώπους.

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Αθανάσιος Δρίτσας, MD, FESC, καρδιολόγος, αναπληρωτής διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, καθώς και συνθέτης και συγγραφέας. Στην ομιλία του, προχώρησε σε μια σύγκριση μεταξύ του Έρωτα, της Ασθένειας και της Ανθρώπινης Ιατρικής, με αφορμή το προηγούμενο βιβλίο της σειράς ανθρωπιστικών σπουδών. Αναφέρθηκε στο παράδοξο φαινόμενο ότι, ενώ η ιατρική και η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσονται, οι άνθρωποι παραμένουν δυσαρεστημένοι από τους γιατρούς. Όπως επισημαίνει και ο Morris, το βάρος και ο ρόλος του φροντιστή είναι καθοριστικοί παράγοντες αυτής της δυσαρέσκειας.

Οι γιατροί, υποστήριξε, αδυνατούν να κατανοήσουν τον ιατρικό έρωτα ακόμα και οι ψυχίατροι. Έφερε ως παράδειγμα έναν ασθενή με σοβαρά προσωπικά και οικονομικά προβλήματα, στον οποίο ο γιατρός συνέστησε να κόψει το κάπνισμα. Ο ασθενής του απάντησε: «Γιατρέ, το τσιγάρο είναι η μόνη μου χαρά μέσα σε όλα όσα με βαραίνουν».

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει τη σημασία της ενσυναίσθησης στην ιατρική. Μήπως, αναρωτήθηκε, πρέπει οι γιατροί να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τα «στεγνά» νούμερα, αλλά και τα συναισθήματα του ασθενή; Ιδίως σε μεγάλες ηλικίες, η απότομη στέρηση μιας συνήθειας που υπήρχε σε όλη τη ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη.

Κλείνοντας, ο Αθανάσιος Δρίτσας έθεσε το ερώτημα: «Μπορεί να αλλάξει ο γιατρός;»

Η απάντησή του ήταν ότι η εκπαίδευση και η ανθρωπιστική προσέγγιση στην ιατρική μπορούν να προσφέρουν λύση. Οι γιατροί πρέπει να μιλούν για τα συναισθήματα και, ταυτόχρονα, να εξάγουν χρήσιμα δεδομένα από αυτά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Την έννοια του συναισθήματος οι γιατροί την έχουμε δαιμονοποιήσει, γιατί θεωρούμε ότι ο γιατρός είναι κάτι σαν τους Sherlock Holmes και Watson, ψυχρά όντα που απλώς μετρούν, ενώ κάθε συναισθηματική εμπλοκή θεωρείται αμαρτία».

VIVLIO 2

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της Αμαλίας Ατσαλάκη, κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτριας και διδάκτορας ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Paris VII. Μίλησε από δύο διαφορετικές θέσεις: αφενός ως κλινική ψυχολόγος και αφετέρου, πιο προσωπικά, ως φροντίστρια της άρρωστης μητέρας της.

Αναφέρθηκε στη διαφορά μεταξύ ίασης και θεραπείας. Η ίαση αφορά την αποκατάσταση μιας ανισορροπίας, ενώ η θεραπεία είναι κάτι βαθύτερο μια σχέση που απαιτεί την αλληλεπίδραση δύο ανθρώπων: του ασθενή και του γιατρού. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αυτή η σχέση έχει αποδυναμωθεί δραματικά. Ωστόσο, οι ασθενείς έχουν ανάγκη την παρουσία του γιατρού, γι' αυτό και ο ιατρικός έρωτας είναι τόσο σημαντικός.

Η ασθένεια καθιστά το σώμα εκφραστικό, και οι ψυχοσωματικές ασθένειες το επιβεβαιώνουν αυτό εξαρχής. Το ίδιο συμβαίνει και με τον έρωτα.

Κλείνοντας, ανέφερε: «Το βιβλίο αυτό δίνει φωνή τόσο στους φροντιστές όσο και στους ασθενείς».

  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΕΡΩΤΑΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η bisexual ταυτότητα στην εποχή μας, το «στίγμα» και οι παγκόσμιες τάσεις
Η bisexual ταυτότητα στην εποχή μας, το «στίγμα» και οι παγκόσμιες τάσεις 04 Μαρτίου 2025
2ο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία Νέων: H αυτοκτονία παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου των παιδιών 06 Μαρτίου 2025
2ο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία Νέων: H αυτοκτονία παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου των παιδιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο καμπανάκι κινδύνου για τους καρκίνους σε νεαρές ηλικίες - Τα αποτελέσματα μελέτης
Υγεία
19/11/2025 - 19:39

Νέο καμπανάκι κινδύνου για τους καρκίνους σε νεαρές ηλικίες - Τα αποτελέσματα μελέτης

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου

Νέα μελέτη: Γιατί οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ γερνούν πιο γρήγορα
Υγεία
11/11/2025 - 21:08

Νέα μελέτη: Γιατί οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ γερνούν πιο γρήγορα

Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι
Διατροφή
07/11/2025 - 16:32

Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι

Νέα μελέτη για το σεξ στην εμμηνόπαυση: Δεν μειώνονται ο οργασμός και η ικανοποίηση
Υγεία
06/11/2025 - 21:18

Νέα μελέτη για το σεξ στην εμμηνόπαυση: Δεν μειώνονται ο οργασμός και η ικανοποίηση

Επτά κοινά φάρμακα που δεν συμπαθεί το έντερο μας
Υγεία
04/11/2025 - 16:49

Επτά κοινά φάρμακα που δεν συμπαθεί το έντερο μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαγνήσιο: Το θαυματουργό μέταλλο για τον οργανισμό και οι τύποι του - Σε ποιες τροφές θα το βρούμε
Διατροφή
22/11/2025 - 17:13
Πέντε βραβεία για το Γ.Ν. Παπαγεωργίου στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 15:49
Όμιλος ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ και Siemens Healthineers παρουσιάζουν την καινοτόμο πλατφόρμα Digital Pathology
Digital Health
22/11/2025 - 15:11
Προειδοποίηση ΠΟΥ για την εκτόξευση της αντοχής της γονόρροιας στα αντιβιοτικά
Υγεία
22/11/2025 - 13:56
ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 12:44
Τρεις βασικοί κανόνες για να αποφύγουμε δηλητηρίαση από μανιτάρια
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 11:57
Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πόσο διαρκεί και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα;
Health Talk
22/11/2025 - 11:29
Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου - Ο ρόλος του στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Διατροφή
22/11/2025 - 09:40
Εποχική γρίπη - Στέλεχος Κ: Βαρύτερη νόσηση σε ηλικιωμένους και άτομα με συννοσηρότητες
Υγεία
22/11/2025 - 09:22
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική εκδήλωση για την ολοκληρωμένη φροντίδα της καρδιάς
Υπηρεσίες Υγείας
22/11/2025 - 07:27
«Athens MIH Symposium»: Η κορυφαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής στην Αθήνα
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 03:49
Ευρωπαϊκή Ημέρα Κυστικής Ίνωσης – Στο επίκεντρο η ενημέρωση, η πρόληψη και η πρόσβαση στη μεταμόσχευση πνευμόνων
Patient Talk
22/11/2025 - 00:22
Τρία βραβεία για τη Boehringer Ingelheim Hellas στα Smart Manufacturing Awards 2025
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 23:11
Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37
Σημείο αναφοράς η ζωντανή μετάδοση σωτήριας επέμβασης για εγκεφαλικό επεισόδιο
Υγεία
21/11/2025 - 21:52
Η UBER ενισχύει το έργο της ΕΠΑΨΥ - Θα χρηματοδοτήσει και την καμπάνια «Μίλα, it’s ok!»
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 21:23
ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου οι αιτήσεις 1.300 προσλήψεων ατόμων 55 και άνω στη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:48
Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και ΕΟΠΑΕ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 20:02
Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37
Στον Άρειο Πάγο η ΕΙΝΑΠ για την ακούσια εξέταση φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Δημόσιες Δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 19:19
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου
Patient Talk
21/11/2025 - 18:47
Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 18:24
Ξεκινάει η Orange Week Athens 2025 του Δήμου Αθηναίων για την έμφυλη βία
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 18:13
Η μακροζωία δεν είναι πολυτέλεια για λίγους - Forum για τις σύγχρονες εξελίξεις στη βιολογία της γήρανσης
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:48
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21
H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03
Healthcare Business Awards 2025: Δύο βραβεία για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 16:49
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
21/11/2025 - 16:37
Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
21/11/2025 - 16:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος μαστού: Η σύγχρονη προσέγγιση σε μια παλιά νόσο
Health Talk
20/11/2025 - 10:00
Θάνατος 13χρονου παιδιού σε ειδικό σχολείο του Πειραιά - Πνίγηκε με το φαγητό του
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 12:11
Τσιρότο υπόσχεται επούλωση της καρδιάς μετά από έμφραγμα
Υγεία
20/11/2025 - 13:00
Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 15:00
Κορυφαίο νοσοκομείο για το 2025 το Αντικαρκινικό του Πειραιά «Μεταξά»
Επικαιρότητα
20/11/2025 - 23:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo