Σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και καθαριότητας) αντιμετωπίζουν οι δύο ΜΕΘ και η ΜΑΦ του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, το οποίο είναι το μοναδικό νοσοκομείο της Δ Αττικής και βρίσκεται στο κέντρο μιας βιομηχανικής περιοχής, όπου είναι συχνά τα «εργατικά ατυχήματα» και παραμένει ο κίνδυνος για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης κλίμακας, καταγγέλλει με επιστολή του το σωματείο των εργαζομένων.
Όπως αναφέρουν, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγάλης έλλειψης ιατρικού προσωπικού, δεδομένου ότι στις δύο ΜΕΘ εργάζονται συνολικά μόνο 17 γιατροί, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημονικά υπευθύνων διευθυντών, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με σοβαρές συνέπειες στην χρόνια καταπόνηση της υγείας τους.
Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Στην Γενική ΜΕΘ (με 8 κλίνες), αντί γι τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 20 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές, στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων, (με 8 κλίνες) αντί γι τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 22 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές ενώ στη ΜΑΦ (με 10 κλίνες) εργάζονται μόνο 15 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές, που έχουν τη νοσηλευτική ευθύνη και για τις 8 κλίνες της Πλαστικής Χειρουργικής.
Πολλοί από τους νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές είναι συμβασιούχοι (επικουρικοί και ειδικευόμενοι) και παραμένουν σε εργασιακή ομηρία, αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων, που δήθεν «αναγνωρίζουν την προσφορά» τους αλλά αρνούνται το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση τους.
Παραβιάζεται συστηματικά ακόμη και η πρόσφατη υπουργική εγκύκλιος (με ημερ, 23/2/2023) που ρητώς προβλέπει 3 νοσηλευτές ανα κλίνη ΜΕΘ και 2 νοσηλευτές ανα κλίνη ΜΑΦ. Επισημαίνουμε ότι η υπουργική εγκύκλιος προβλέπει πολύ μικρότερη στελέχωση για τις ΜΕΘ και ΜΑΦ σε σχέση με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και την εισήγηση του ΚΕΣΥ με ημερομηνία 24/6/2016. Ταυτόχρονα στις ΜΕΘ και ΜΑΦ δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, ενώ οι ελλείψεις σε φυσικοθεραπευτές καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους.
Συνολικά στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο παραμένουν κενές 114 θέσεις νοσηλευτών, μαιών, βοηθών νοσηλευτών και 76 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού έχει σοβαρότατες συνέπειες στην ασφάλεια της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων από την χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες.
Υποστηρίζεται ότι στους εργαζόμενους των ΜΕΘ και ΜΑΦ οφείλονται δεκάδες ημέρες ανάπαυσης, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των νοσηλευτών – βοηθών νοσηλευτών της ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων, όπου αρκετοί έχουν τριψήφιο αριθμό οφειλόμενων ημερών ανάπαυσης.
"Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που οξύνθηκε ακόμα περισσότερο με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως καταγράφεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93.580 τον Ιανουάριο 2013 σε 71.787 το Φεβρουάριο 2025.)"
Οι εργαζόμενοι ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και από τους άλλους αρμοδίους να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε:
► να ενισχυθούν η ΜΑΦ και οι ΜΕΘ με νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και να χορηγηθούν όλες οι οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης. Να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις νοσηλευτών, μαιών, βοηθών νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου.
► να προκηρυχθούν άμεσα οι 2 κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Να συσταθούν και να προκηρυχθούν 4 επιπλέον οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη εξειδικευόμενων γιατρών.
► με νομοθετική ρύθμιση, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι