Tα υπερανθεκτικά βακτήρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2050, σύμφωνα με μοντέλα προσομοίωσης.
Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει ότι, χωρίς συντονισμένη δράση, η αύξηση των ποσοστών αντοχής στα αντιβιοτικά φάρμακα (AMR) θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιες ετήσιες απώλειες του ΑΕΠ ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το think tank Center for Global Development, διαπίστωσε ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο, με τις πρόσφατες δραστικές περικοπές της βοήθειας να καταγγέλλονται ως αυτοκαταστροφικές.
Την Πέμπτη, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι καταργεί τη χρηματοδότηση του ταμείου Fleming, το οποίο καταπολεμά τη μικροβιακή αντοχή σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, στο πλαίσιο ευρύτερων περικοπών της βοήθειας. Η κυβέρνηση Τραμπ επιβεβαίωσε περικοπές ύψους 9 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό της για την εξωτερική βοήθεια, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης μειώσει τις δαπάνες για την εξωτερική βοήθεια.
Ο Άντονι ΜακΝτόνελ, κύριος συγγραφέας της έρευνας και ερευνητής και συνεργάτης πολιτικής στο Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, δήλωσε: «Όταν διεξήγαμε την έρευνά μας για τις οικονομικές επιπτώσεις της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά αναμενόταν ότι τα ποσοστά ανθεκτικότητας θα συνέχιζαν να ακολουθούν τις ιστορικές τάσεις.
Ωστόσο, οι ξαφνικές περικοπές στην επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια από τις ΗΠΑ, που μείωσαν τις δαπάνες τους για βοήθεια κατά περίπου 80%, το Ηνωμένο Βασίλειο, που ανακοίνωσε περικοπές της βοήθειας από 0,5% σε 0,3% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, και οι σημαντικές μειώσεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των ποσοστών αντοχής, σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο της έρευνάς μας.
«Ακόμη και οι χώρες που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τα ποσοστά AMR υπό έλεγχο δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Εάν τα προγράμματα AMR δεν προστατευθούν από τις περικοπές της βοήθειας, τα ποσοστά αντοχής σε όλο τον κόσμο θα αυξηθούν πιθανώς με ρυθμό αντίστοιχο με αυτόν των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο.
«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του G7. Η επένδυση στη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων σήμερα θα σώσει ζωές και θα αποφέρει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη δισεκατομμυρίων».
Οι εφιαλτικές προβλέψεις σε αριθμούς
Η έρευνα υπολόγισε το οικονομικό και υγειονομικό κόστος της αντοχής στα αντιβιοτικά για 122 χώρες και προέβλεψε ότι, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, έως το 2050, οι απώλειες του ΑΕΠ στην Κίνα θα μπορούσαν να φθάσουν τα 722 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, στις ΗΠΑ τα 295,7 δισεκατομμύρια δολάρια, στην ΕΕ τα 187 δισεκατομμύρια δολάρια, στην Ιαπωνία τα 65,7 δισεκατομμύρια δολάρια και στο Ηνωμένο Βασίλειο τα 58,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME), οι θάνατοι από AMR αναμένεται να αυξηθούν κατά 60% έως το 2050, με 1,34 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και 184.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο να πεθαίνουν κάθε χρόνο από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, ενώ ο αριθμός των ατόμων που θα νοσούν σοβαρά από ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατακόρυφα.
Τα υπερανθεκτικά βακτήρια αυξάνουν τον αριθμό των εισαγωγών σε νοσοκομεία και οδηγούν σε μακρύτερες και εντατικότερες νοσηλείες, πιο δαπανηρές θεραπείες δεύτερης γραμμής και πιο περίπλοκη φροντίδα, πράγμα που σημαίνει ότι η θεραπεία των ανθεκτικών λοιμώξεων είναι περίπου διπλάσια από εκείνη των λοιμώξεων για τις οποίες τα αντιβιοτικά έχουν αποτέλεσμα.
Η μελέτη εκτιμά ότι το παγκόσμιο κόστος για την υγεία από τη θεραπεία της AMR θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν 176 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί από 900 εκατομμύρια δολάρια σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια και στις ΗΠΑ από 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 57 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων θα μειώσουν επίσης το εργατικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά 0,8%, 0,6% και 0,4% αντίστοιχα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ωστόσο, εάν οι χώρες επενδύσουν περισσότερο στην καταπολέμηση των υπερανθεκτικών βακτηρίων – αυξάνοντας την πρόσβαση σε νέα αντιβιοτικά και την υψηλής ποιότητας θεραπεία αυτών των λοιμώξεων – η οικονομία των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 156,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 12 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050.