Ο ενιαίος δασμός 15% που συμφωνήθηκε στη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες στη Σκωτία περιλαμβάνουν και τα φαρμακευτικά, προϊόντα, όπως δήλωσε η ίδια η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έπεται και συνέχεια, καθώς όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος Τραμπ ενδέχεται να προχωρήσει και σε περαιτέρω μέτρα, με επίκεντρο τη φαρμακευτική βιομηχανία. Υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί το αποτέλεσμα της έρευνας του Τμήματος 232 στα φαρμακευτικά, μια έρευνα του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου που εξετάζει αν το εμπορικό πλαίσιο εισαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων απειλεί την εθνική ασφάλεια. Ανάλογα με τα ευρήματα, η έκθεση μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή πρόσθετων δασμών ή εμπορικών περιορισμών.
Πάντως, σύμφωνα με την κα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο της χθεσινής συμφωνίας επιτεύχθηκε δασμολογική απαλλαγή (zero-for-zero) για ορισμένα γενόσημα φάρμακα.
Πριν τη συνάντηση, ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει ότι τα φάρμακα δεν θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να παράγονται στις ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε άλλες χώρες».
Η δήλωσή του αυτή είναι ενδεικτική της πρόθεσης του να ασκήσει πίεση στις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να επενδύσουν και να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ.
Παρότι τέτοιου είδους επενδύσεις σχεδιάζονται σε βάθος χρόνου, μεγάλες ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η AstraZeneca, η Roche, η Novartis και η Sanofi, έχουν ήδη ανακοινώσει σημαντικά επενδυτικά σχέδια στις ΗΠΑ.