ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης για εμβόλιο κορονοϊού: Δε θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο - Πώς θα εμβολιαστούμε

Πολιτική Υγείας
Μητσοτάκης για εμβόλιο κορονοϊού: Δε θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο - Πώς θα εμβολιαστούμε
Μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, αναφέροντας τον τρόπο που θα διεξαχθεί η διαδικασία, την ποσότητα των δόσεων που θα λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πότε αναμένεται να έρθει στη χώρα μας.
Παρασκευή, 13/11/2020 - 12:57
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα αναλογούν παραπάνω από 25 εκατομμύρια τεμάχια ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε ενδεχομένως και περισσότερα».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται από τις αρχές του 2021.

Σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου εμβολιασμού τόνισε ότι δεν θα μπορεί να γίνει μέσω του παραδοσιακού τρόπου, μέσω ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, καθώς κάποια από τα εμβόλια απαιτούν ειδικές συνθήκες συντήρησης, ορισμένα απαιτούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και από τη στιγμή που θα φύγουν από αυτές τις θερμοκρασίες πρέπει να χορηγούνται εντός λίγων ωρών. Γι΄αυτό θα αναπτυχθούν σε όλη την επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το εμβόλιο θα διαθέτει δωρεάν σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, θα καθορίσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Θυμίζουμε ότι χθες στη Βουλή κάλεσε όλα τα κόμματα να αποστείλουν έναν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Είμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε τον προγραμματισμό της στρατηγικής μας για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Όπως ξέρετε, τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι άκρως ενθαρρυντικά. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στη δυνατότητα ενός μαζικού και ασφαλούς εμβολιασμού.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για ένα σχέδιο εφαρμογής το οποίο θα είναι ολιστικό, από την προμήθεια, την αποθήκευση, την ασφαλή διανομή των εμβολίων μέχρι την οργανωμένη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλους, ξεκινώντας προφανώς με αυτούς οι οποίοι θα μπουν σε απόλυτα πρώτη προτεραιότητα, με βάση τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι υποχρέωσή μας αλλά ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, δηλώνεται και η προσήλωσή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Η αγορά και η κατανομή των εμβολίων έχει ήδη συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εξασφαλίσει -αν δεν κάνω λάθος- 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις από τα σκευάσματα τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση. Στην Ελλάδα αναλογούν παραπάνω από 25 εκατομμύρια τεμάχια, κάποια από αυτά είναι διπλές δόσεις που πρέπει να γίνουν, έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε ενδεχομένως και περισσότερα. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται από τις αρχές του 2021.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, θα καθορίσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Χθες, μάλιστα, στη Βουλή κάλεσα όλα τα κόμματα να αποστείλουν έναν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές.

Και όπως οι συμπολίτες μας εμβολιάστηκαν μαζικά και επιτυχημένα φέτος κατά της γρίπης -θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο για τον τρόπο με τον οποίο οργάνωσε τον εμβολιασμό κατά της γρίπης- το ίδιο ακριβώς πρέπει να συμβεί και με το εμβόλιο κατά του Covid. Γνωρίζουμε ότι κάποια από τα εμβόλια απαιτούν ειδικές συνθήκες συντήρησης, ορισμένα απαιτούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και από τη στιγμή που θα φύγουν από αυτές τις θερμοκρασίες πρέπει να χορηγούνται εντός λίγων ωρών.

Θέλω να τονίσω ότι αυτός ο εμβολιασμός δεν θα μπορεί να γίνει μέσω του παραδοσιακού τρόπου, μέσω ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους. Θα αναπτυχθούν -και θα μας μιλήσει στη συνέχεια ο Μάριος Θεμιστοκλέους- σε όλη την επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Και βέβαια θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς, οίκους ευγηρίας ή άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εννοείται ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα πλαισιωθεί και με μία εκστρατεία ενημέρωσης από τους ειδικούς, τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπέρ αυτού του εμβολιασμού.

Κλείνω, όμως, με μία απαραίτητη παρατήρηση -επαναλαμβάνοντας κάτι το οποίο είπα και χθες στη Βουλή- το εμβόλιο δεν δίνει τη λύση σήμερα. Μας δείχνει, όμως, το δρόμο προς τη λύση αύριο. Και θα διαπράτταμε τεράστιο λάθος αν αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστήμης μας οδηγούσε σε πρόσθετο εφησυχασμό. Πρέπει να γίνει ακριβώς το ανάποδο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας.

Και κυρίως -θα το ξαναπώ- να περιορίσουμε την κινητικότητά μας μόνο στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις. Όταν ζητήσαμε από τους συμπολίτες μας να το κάνουν -και το έκαναν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο- το έκαναν χωρίς να γνωρίζουμε τότε ποιο θα ήταν το τέλος αυτής της περιπέτειας. Τώρα το γνωρίζουμε πια, με αρκετά μεγάλο βαθμό σιγουριάς.

Κατά συνέπεια, επαναλαμβάνω και σήμερα την έκκλησή μου, πέρα και πάνω από τα μέτρα τα οποία έχει ήδη πάρει η Πολιτεία, ο καθένας μας να αναλογιστεί την υπευθυνότητά του απέναντι στον εαυτό του, στην οικογένειά του, στο κοινωνικό του σύνολο και να περιορίσει τις μετακινήσεις του στο απολύτως απαραίτητο. Έτσι ώστε να μπορέσουμε, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να διευκολύνουμε τους υγειονομικούς μας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, που δίνουν μια τιτάνια μάχη αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά να στηρίξουμε και τους συμπολίτες μας εκείνους οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να περάσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα μέχρις ότου να μπορούμε να έχουμε επίπεδα εμβολιασμού τέτοια που θα αφήσουμε για τα καλά πίσω μας αυτή την πανδημία.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/11/2020 - 13:15
  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλπάζει ο κορονοϊός στη χώρα: Στο 13,2% η θετικότητα των τεστ!
Καλπάζει ο κορονοϊός στη χώρα: Στο 13,2% η θετικότητα των τεστ! 12 Νοεμβρίου 2020
Με την Υπουργό Παιδείας η σημερινή ενημέρωση για κορονοϊό - Τι θα ανακοινώσει 13 Νοεμβρίου 2020
Με την Υπουργό Παιδείας η σημερινή ενημέρωση για κορονοϊό - Τι θα ανακοινώσει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΦ: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε Ελλάδα και ΕΕ
Pharma Policy
24/10/2025 - 16:36

ΕΟΦ: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε Ελλάδα και ΕΕ

Ερώτηση Αρναούτογλου στην Κομισιόν για τη φέτα και τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
23/10/2025 - 22:09

Ερώτηση Αρναούτογλου στην Κομισιόν για τη φέτα και τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων

ΠΣΕΥ: Εμβολιασμός, ενημέρωση και πρόληψη στην πρώτη γραμμή της Δημόσιας Υγείας
Υγεία
23/10/2025 - 16:03

ΠΣΕΥ: Εμβολιασμός, ενημέρωση και πρόληψη στην πρώτη γραμμή της Δημόσιας Υγείας

H Α’ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital σε κλινική μελέτη για το μεταστατικό μελάνωμα
Υπηρεσίες Υγείας
18/10/2025 - 10:22

H Α’ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital σε κλινική μελέτη για το μεταστατικό μελάνωμα

Αναλυτικός οδηγός του ΕΟΔΥ: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα κατά της COVID-19
Υγεία
16/10/2025 - 20:06

Αναλυτικός οδηγός του ΕΟΔΥ: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα κατά της COVID-19

Στα σκαριά το εμβόλιο που εμποδίζει τη μετάσταση των καρκινικών όγκων
Υγεία
16/10/2025 - 15:00

Στα σκαριά το εμβόλιο που εμποδίζει τη μετάσταση των καρκινικών όγκων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας
Digital Health
30/10/2025 - 15:34
Benevril: Νέα αποτελεσματική λύση κατά της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη σε μορφή αφρού
Pharma News
30/10/2025 - 15:16
Αντιβιοτικό που βρισκόταν "κάτω από τη μύτη" των επιστημόνων 100 φορές πιο αποτελεσματικό στις ανθεκτικές λοιμώξεις
Υγεία
30/10/2025 - 15:00
Τα οφέλη των ωμέγα-3 μπορεί να εξαφανιστούν γρήγορα μετά τη διακοπή της λήψης τους
Υγεία
30/10/2025 - 14:00
Κρεατίνη: Τι μπορούν να αποκομίσουν οι νέοι από τη λήψη της - Η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία
Fitness
30/10/2025 - 13:00
Αττικόν: Σε λειτουργία από σήμερα το πρωί το ανακαινισμένο ΤΕΠ παρουσία Γεωργιάδη- Βίντεο
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 12:45
Ρουχαλάκια, καροτσάκια και σπα για κατοικίδια: Γιατί το φαινόμενο «μωρό με τρίχωμα» κάνει κακό στα ζώα μας
Pet
30/10/2025 - 12:00
Το κακάο προστατεύει το καρδιαγγειακό των ανδρών έναντι της καθιστικής ζωής
Διατροφή
30/10/2025 - 11:00
Νέο στεντ ανοίγει τις αρτηρίες και εξαφανίζεται - Στη Βρετανία η πρώτη πανευρωπαϊκή εφαρμογή
Υγεία
30/10/2025 - 10:00
Δεν κοιμηθήκατε καλά και πάνε όλα στραβά; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι προκαλεί το «ντόμινο»
Υγεία
30/10/2025 - 08:41
Ερανιστικό νομοσχέδιο: Θα ακολουθήσει κι άλλο λέει ο υπουργός Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 08:09
Πώς αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μετά τον καρκίνο του μαστού
Health Talk
30/10/2025 - 07:28
«Περιβάλλον και Παιδί»: Η υγεία των ανήλικων στο επίκεντρο συνεδρίου
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 03:36
Πανελλήνιο Αιματολογικό συνέδριο: Από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στις πολιτικές πρόσβασης
Υγεία
30/10/2025 - 00:09
IC-GROWTH: Στόχος η βελτίωση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 23:23
Metropolitan General: Ρομποτική χειρουργική για αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
Υπηρεσίες Υγείας
29/10/2025 - 20:26
Τρία θέματα συζήτησε η Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 19:57
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η εμμηνόπαυση
Υγεία
29/10/2025 - 18:09
Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 17:43
Πως το εσωτερικό μας ρολόι επιδρά στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο
Υγεία
29/10/2025 - 16:48
Θεμιστοκλέους: «Η αναμονή στα νοσοκομεία έχει πέσει στις 3,5 ώρες κατά μέσο όρο»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 16:19
Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών με δωρεάν απογευματινά μαθήματα
Patient Talk
29/10/2025 - 15:43
Μειώθηκαν κατά 60% τα θανατηφόρα τροχαία στην έξοδο της 28ης Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 15:28
Τεστ αναπνοής υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
29/10/2025 - 15:14
Νέο έντυπο εταιρικής υπευθυνότητας για το 2024 παρουσίασε η MSD Ελλάδος
Pharma News
29/10/2025 - 14:49
Πυρετός, πόνος και φθινόπωρο: Μύθοι και αλήθειες για ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη
Health Talk
29/10/2025 - 14:31
ΠΙΣ: Οι γιατροί είναι πάντα η υπεύθυνη πηγή πληροφόρησης σε θέματα υγείας
Υγεία
29/10/2025 - 14:16
Lancet: Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο
Υγεία
29/10/2025 - 14:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μήνυμα θάρρους και ελπίδας για τον καρκίνο του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 13:43

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
Patients’ Summit 2025: Οι σύλλογοι ασθενών ένωσαν τη φωνή τους για το μέλλον της Υγείας
Patient Talk
27/10/2025 - 17:00
Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα
Υγεία
27/10/2025 - 19:00
Γεωργιάδης: Ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης στα ΤΕΠ έχει μειωθεί στις 3,5 ώρες
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 16:01
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo