ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μικροβιακή αντοχή: Μόλις το 35% των Ελλήνων γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν ιούς!

Πολιτική Υγείας
Μικροβιακή αντοχή: Μόλις το 35% των Ελλήνων γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν ιούς!
Έκτη χώρα στη χρήση αντιβιοτικών αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το ειδικό Ευρωβαρόμετρο, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προβληματίζουν τα αποτελέσματα.
Παρασκευή, 18/11/2022 - 08:19
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά (EAAD) η 18η Νοεμβρίου και η πανευρωπαϊκή έρευνα για τη μικροβιακή αντοχή, που παρουσίασε η Κομισιόν δείχνει ότι οι μισοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν εσφαλμένα ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν ιούς.

Το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο για τη χώρα μας, αγγίζει το 58%, ενώ υπάρχει και ένα 7% που δήλωσε πως δεν γνωρίζει. Εν ολίγοις, μόλις το 35% των Ελλήνων ξέρει πως τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν ιούς…Το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 παρατηρείται στην Κύπρο, με 34%.

Στον αντίποδα, το υψηλότερο ποσοστό ορθών απαντήσεων, δηλαδή το ποσοστό των πολιτών που γνωρίζει πως τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν ιούς, καταγράφεται στη Σουηδία, με 77%.

Περιέργως, όμως, στην Ελλάδα υψηλό είναι το ποσοστό εκείνων που γνωρίζουν ότι η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών τα καθιστά αναποτελεσματικά, αγγίζοντας το 82%. Βέβαια, η Σουηδία κρατάει και εδώ τα πρωτεία, με το αντίστοιχο ποσοστό να αγγίζει το απόλυτο, με 99%! Το χαμηλότερο ποσοστό εντοπίζονται στη Ρουμανία, με 69%.

Τελευταίοι, ωστόσο, βρεθήκαμε μεταξύ της Ευρώπης των 27 στη γνώση γύρω από τους κανόνες χρήσης των αντιβιοτικών που έχει ορίσει η Ε.Ε. στην κτηνοτροφία. Ειδικότερα, μόλις το 27% δήλωσε ότι γνωρίζει ότι εντός της ΕΕ απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών για την τόνωση της ανάπτυξης των κτηνοτροφικών ζώων.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 42% των Ευρωπαίων, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Φινλανδία (58%), την Ιταλία (57%), την Ολλανδία και τη Σουηδία (56%).

«Πρωταθλητές» στη χρήση αντιβιοτικών οι Μαλτέζοι – 6οι οι Έλληνες

Στο 30% ανήλθαν όσοι έλαβαν αντιβιοτικά τους τελευταίους 12 μήνες στην Ελλάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος (ΕΕ27) διαμορφώθηκε σε 23%, υποχωρώντας κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2018. Η υποχώρηση στην Ελλάδα ήταν της τάξεως του 1%...

«Πρωταθλήτρια» στη χρήση αντιβιοτικών αναδείχθηκε η Μάλτα με 42%, ποσοστό που δεν έχει υποχωρήσει από το 2018, επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Λουξεμβούργο, όπου το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2% στο 36%. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 33% (μειωμένο κατά μια μονάδα), η Κροατία με 32% και η Σλοβακία με 31%. Η Ελλάδα ισοψηφεί με την Ισπανία.

Στον αντίποδα, πιο φειδωλοί με τα αντιβιοτικά αποδεικνύονται Σουηδοί και Γερμανοί (15%), η Πολωνία με 16%, Ολλανδία και Δανία με 18%.

Ευρωβαρόμετρο για τη χρήση αντιβιοτικών και τη μικροβιακή αντοχή

Στην Ελλάδα, πάντως, το 94% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έλαβε την τελευταία αγωγή με αντιβιοτικά με συνταγή γιατρού, ποσοστό αυξημένο κατά 3%, σε σχέση με το 2018. Φαίνεται, δε, πως τα πήγαμε καλύτερα από το μ.ο. των Ευρωπαίων, ο οποίος ανήλθε στο 92%. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφει η Τσεχία (98%) η Πολωνία (97%) και η Δανία (96%).

Ένας στους 10 ερωτηθέντες δήλωσε ότι έλαβε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση ουρολοίμωξης, 9% για πονόλαιμο και άλλο 9% για βρογχίτιδα. Βέβαια, το μεγαλύτερο ποσοστό, ένα 17%, δήλωσε πως έλαβε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της Covid-19, που προκαλείται από τον ιό Sars-Cov-2 και είναι, όπως έχει τονιστεί από τους ειδικούς, αναποτελεσματικά.

Το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο των Ευρωπαίων ήταν 9%.

Βέβαια, ένα 43% δήλωσε πως η πανδημία μείωσε τις ανάγκες του για αντιβιοτικά, καθώς νοσούσαν σπανιότερα, χάρη στα μέτρα ατομικής προστασίας, δηλαδή μάσκες και αποστασιοποίηση. Το 36% απέδωσε στους περιορισμούς της κυκλοφορίας, το γεγονός ότι νόσησε λιγότερο.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά

Μπορεί τα ποσοστά χρήσης αντιβιοτικων στην ΕΕ να δείχνουν κάποια βελτίωση, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Η μικροβιακή αντοχή (AMR) ενέχει έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και είναι μία από τις 3 κορυφαίες απειλές κατά της υγείας που εντόπισε η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Επιτροπής (HERA) για τις οποίες απαιτούνται μέτρα συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, περισσότερα από 35 χιλιάδες άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Στην ΕΕ οι λοιμώξεις αυτές επιφέρουν πρόσθετο κόστος υγειονομικής περίθαλψης ύψους 1,5 δισ. ευρώ και απώλειες στην παραγωγικότητα.

Διαβάστε σχετικά⇒ Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια στα αντιβιοτικά

Μεταξύ του 2017 και του 2021 σημειώθηκε επίσης αύξηση του αριθμού και του ποσοστού των αναφερόμενων διηθητικών λοιμώξεων Klebsiella pneumoniae και Acinetobacter spp. που είναι ανθεκτικές στις καρβαπενέμες, μια ομάδα αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται συχνά ως έσχατη λύση.

Η συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών ουσιών στον άνθρωπο (στην πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη) μειώθηκε κατά 23% την περίοδο 2012-2021. Αν και αυτό καταδεικνύει σημαντική μείωση της περιττής χρήσης των φαρμάκων αυτών, η κατανάλωση των ευρύτερα αποτελεσματικών αντιβιοτικών αυξήθηκε επίσης πολύ, ιδίως στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, η νοσοκομειακή κατανάλωση καρβαπενεμών αυξήθηκε κατά 34% μεταξύ του 2012 και του 2021.

Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Η αυξανόμενη απειλή υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής μέσω της προσέγγισης «Μία υγεία», η οποία αναγνωρίζει ότι η ανθρώπινη υγεία, η υγεία των ζώων και το περιβάλλον είναι αλληλένδετα. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες της ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν αποτελεσματικά τα αντιμικροβιακά που είναι ζωτικής σημασίας για την ιατρική, απαγορεύοντας τη χρήση τους στην κτηνιατρική», αναφέρει η Κομισιόν.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 η Επιτροπή θα εντείνει τη δράση της για τη μικροβιακή αντοχή σε πρόταση σύστασης του Συμβουλίου και στο πλαίσιο προτεινόμενης αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ. Αργότερα εντός του 2023 η ΕΕ θα δρομολογήσει κοινή δράση ύψους 50 εκατ. ευρώ με τα κράτη μέλη, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Ουκρανία για τη μικροβιακή αντοχή στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ «Ορίζων 2020», κινητοποιήθηκαν πάνω από 690 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της μικροβιακής αντοχής. Κατά τα πρώτα δύο έτη του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», δεσμεύτηκαν 32,5 εκατ. ευρώ για 13 ερευνητικά έργα για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.

Διαβάστε σχετικά⇒ Μικροβιακή αντοχή: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για μια «σιωπηλή πανδημία»

Διαβάστε σχετικά⇒ «Μια υγεία»: Μια πιο έξυπνη χρήση των αντιμικροβιακών για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής

Τελευταία τροποποίηση στις 18/11/2022 - 00:47
  • ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ
  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
  • ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • ΕΡΕΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: «Το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη οδηγεί σε υποβάθμιση του ΕΣΥ»
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: «Το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη οδηγεί σε υποβάθμιση του ΕΣΥ» 17 Νοεμβρίου 2022
Παγώνη: «Όχι» στην μάσκα στα σχολεία - Τι είπε για τις καταγγελίες στο «Παίδων» 18 Νοεμβρίου 2022
Παγώνη: «Όχι» στην μάσκα στα σχολεία - Τι είπε για τις καταγγελίες στο «Παίδων»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωϊνό: Γιατί η παράλειψη του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο
Διατροφή
16/10/2025 - 09:00

Πρωϊνό: Γιατί η παράλειψη του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου στους καρκινοπαθείς
Υγεία
15/10/2025 - 13:00

Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου στους καρκινοπαθείς

Κρέμα χωρίς συνταγογράφηση από το φαρμακείο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος
Υγεία
15/10/2025 - 12:00

Κρέμα χωρίς συνταγογράφηση από το φαρμακείο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος

Η ορμόνη που μετατρέπει το στρες και τη στενοχώρια σε ασθένεια
Υγεία
15/10/2025 - 10:00

Η ορμόνη που μετατρέπει το στρες και τη στενοχώρια σε ασθένεια

Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς συνδέεται με αυτοάνοσο που επηρεάζει την όραση
Υγεία
15/10/2025 - 09:00

Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς συνδέεται με αυτοάνοσο που επηρεάζει την όραση

Ευρωβουλευτές αντιδρούν στις περικοπές της Κομισιόν στον προϋπολογισμό της ΕΕ - Ποια προγράμματα πλήττονται
Επικαιρότητα
15/10/2025 - 03:32

Ευρωβουλευτές αντιδρούν στις περικοπές της Κομισιόν στον προϋπολογισμό της ΕΕ - Ποια προγράμματα πλήττονται

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρωϊνό: Γιατί η παράλειψη του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο
Διατροφή
16/10/2025 - 09:00
«Πρώτα το παιδί»: Καμπάνια για την αγορά τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 07:06
Τρεις θεματικές και ένα στρογγυλό τραπέζι στο 4ο Υβριδικό Forum «Καινοτομία στην Πράξη»
Υγεία
16/10/2025 - 03:27
Νέο καμπανάκι ΟΗΕ για τις συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα - Έσπασαν κάθε ρεκόρ το 2024
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 00:02
Εγκαινιάστηκε το πολιτικό γραφείο της Ειρήνης Αγαπηδάκη στο Περιστέρι
Επικαιρότητα
15/10/2025 - 23:24
ΟΗΕ: Το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει άμεσα την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα»
Επικαιρότητα
15/10/2025 - 22:49
Εργαζόμενοι στο «Αττικόν»: «Γιατί ακυρώθηκε συνάντησή μας με τον κ. Μητσοτάκη;»
Επικαιρότητα
15/10/2025 - 22:27
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου: Δρόμος Υγείας αφιερωμένος στην πρόληψη και φροντίδα του καρκίνου
Υγεία
15/10/2025 - 22:09
Η Αθηναϊκή Γενική Κλινική επενδύει συστηματικά στον τομέα της Οφθαλμολογίας
Υπηρεσίες Υγείας
15/10/2025 - 21:51
TikTok και ΙΤΕ προωθούν ασφαλείς διαδικτυακές πρακτικές μεταξύ των εφήβων
Ψυχική Υγεία
15/10/2025 - 21:32
Lip Lift: Η αναίμακτη μικροεπέμβαση που αναβαθμίζει το πρόσωπο
Ομορφιά
15/10/2025 - 20:37
Εργαζόμενοι «Θριάσιου»: «Η πτώση της οροφής στην είσοδο του νοσοκομείου δεν είναι μεμονωμένο γεγονός»
Επικαιρότητα
15/10/2025 - 20:27
Φιλόπουλος: «Να δραστηριοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού»
Health Talk
15/10/2025 - 20:09
ΟΕΝΓΕ για τα γεγονότα στο «Αττικό» - «Θέλουν να κρύψουν την αθλιότητα των ράντζων και των κλειστών χειρουργείων»
Επικαιρότητα
15/10/2025 - 19:46
Eli Lilly: Φάρμακο για τον διαβήτη με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε δύο κλινικές δοκιμές
Pharma News
15/10/2025 - 19:27
The Birth Center: Εγκαινιάστηκε το πρώτο ανεξάρτητο κέντρο φυσικού τοκετού - Τι υπηρεσίες προσφέρει
Υπηρεσίες Υγείας
15/10/2025 - 18:16
Ιός του Δυτικού Νείλου: Τρία νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα - Συνολικά οκτώ οι θάνατοι
Υγεία
15/10/2025 - 17:58
ΗΠΑ: Υψηλά επίπεδα μολύβδου εντοπίστηκαν σε πολλές σκόνες πρωτεΐνης
Διατροφή
15/10/2025 - 17:36
Νεοεπικουρική θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος και προοπτικές επιβίωσης
Υγεία
15/10/2025 - 17:18
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη διαδραστική έκθεση «Πάρε τον Έλεγχο του Βάρους σου»
Υγεία
15/10/2025 - 16:56
ΠΟΥ: Κίνδυνοι για την υγεία από μολυσμένα σιρόπια για τον βήχα που εντοπίστηκαν στην Ινδία
Pharma Policy
15/10/2025 - 16:38
Υγεία του πεπτικού: Το πείραμα του καλαμποκιού για τη διάγνωση του τεμπέλικου εντέρου
Υγεία
15/10/2025 - 16:14
Γεωργιάδης από «Αττικό»: «Το νοσοκομείο θα σώσει πολλούς ανθρώπους - Έρχεται σύγχρονος εξοπλισμός»
Πολιτική Υγείας
15/10/2025 - 15:51
Συνέδριο για τις πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες από τον σύλλογο ασθενών «ΑΡΜΟΝΙΑ»
Patient Talk
15/10/2025 - 15:28
Έφτασε η εποχή της γρίπης και των επικαιροποιημένων εμβολίων
Υγεία
15/10/2025 - 15:12
Ξεκινάει ο 4ος κύκλος Start4Health από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer
Pharma News
15/10/2025 - 14:48
Αντιγριπικός εμβολιασμός: Τι συστήνουν οι γιατροί να τρώμε και να πίνουμε πριν και μετά το εμβόλιο
Υγεία
15/10/2025 - 14:10
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου στους καρκινοπαθείς
Υγεία
15/10/2025 - 13:00
Τέλος του μήνα ανακοίνωση για εκτέλεση συνταγών στην Ελλάδα από την Κύπρο
Digital Health
15/10/2025 - 12:15
Κρέμα χωρίς συνταγογράφηση από το φαρμακείο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος
Υγεία
15/10/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πανελλαδική απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία στις 14 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 09:11
Η διακοπή του καπνίσματος βοηθάει ακόμα και σε προχωρημένα στάδια καρκίνου
Υγεία
13/10/2025 - 11:00
Μοντέλο ανθρώπινου εμβρύου που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο παράγει αιμοσφαίρια
Υγεία
14/10/2025 - 12:00
Εργαζόμενοι στο «Αττικό»: «Αγωνιστική υποδοχή σε Μητσοτάκη, Γεωργιάδη - Η κατάσταση δεν είναι για εγκαίνια»
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 18:07
Δείκτης κακής ψυχικής υγείας η νυχτερινή χρήση των social media
Ψυχική Υγεία
13/10/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo