ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μικροβιακή αντοχή: Μόλις το 35% των Ελλήνων γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν ιούς!

Πολιτική Υγείας
Μικροβιακή αντοχή: Μόλις το 35% των Ελλήνων γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν ιούς!
Έκτη χώρα στη χρήση αντιβιοτικών αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το ειδικό Ευρωβαρόμετρο, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προβληματίζουν τα αποτελέσματα.
Παρασκευή, 18/11/2022 - 08:19
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά (EAAD) η 18η Νοεμβρίου και η πανευρωπαϊκή έρευνα για τη μικροβιακή αντοχή, που παρουσίασε η Κομισιόν δείχνει ότι οι μισοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν εσφαλμένα ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν ιούς.

Το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο για τη χώρα μας, αγγίζει το 58%, ενώ υπάρχει και ένα 7% που δήλωσε πως δεν γνωρίζει. Εν ολίγοις, μόλις το 35% των Ελλήνων ξέρει πως τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν ιούς…Το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 παρατηρείται στην Κύπρο, με 34%.

Στον αντίποδα, το υψηλότερο ποσοστό ορθών απαντήσεων, δηλαδή το ποσοστό των πολιτών που γνωρίζει πως τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν ιούς, καταγράφεται στη Σουηδία, με 77%.

Περιέργως, όμως, στην Ελλάδα υψηλό είναι το ποσοστό εκείνων που γνωρίζουν ότι η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών τα καθιστά αναποτελεσματικά, αγγίζοντας το 82%. Βέβαια, η Σουηδία κρατάει και εδώ τα πρωτεία, με το αντίστοιχο ποσοστό να αγγίζει το απόλυτο, με 99%! Το χαμηλότερο ποσοστό εντοπίζονται στη Ρουμανία, με 69%.

Τελευταίοι, ωστόσο, βρεθήκαμε μεταξύ της Ευρώπης των 27 στη γνώση γύρω από τους κανόνες χρήσης των αντιβιοτικών που έχει ορίσει η Ε.Ε. στην κτηνοτροφία. Ειδικότερα, μόλις το 27% δήλωσε ότι γνωρίζει ότι εντός της ΕΕ απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών για την τόνωση της ανάπτυξης των κτηνοτροφικών ζώων.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 42% των Ευρωπαίων, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Φινλανδία (58%), την Ιταλία (57%), την Ολλανδία και τη Σουηδία (56%).

«Πρωταθλητές» στη χρήση αντιβιοτικών οι Μαλτέζοι – 6οι οι Έλληνες

Στο 30% ανήλθαν όσοι έλαβαν αντιβιοτικά τους τελευταίους 12 μήνες στην Ελλάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος (ΕΕ27) διαμορφώθηκε σε 23%, υποχωρώντας κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2018. Η υποχώρηση στην Ελλάδα ήταν της τάξεως του 1%...

«Πρωταθλήτρια» στη χρήση αντιβιοτικών αναδείχθηκε η Μάλτα με 42%, ποσοστό που δεν έχει υποχωρήσει από το 2018, επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Λουξεμβούργο, όπου το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2% στο 36%. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 33% (μειωμένο κατά μια μονάδα), η Κροατία με 32% και η Σλοβακία με 31%. Η Ελλάδα ισοψηφεί με την Ισπανία.

Στον αντίποδα, πιο φειδωλοί με τα αντιβιοτικά αποδεικνύονται Σουηδοί και Γερμανοί (15%), η Πολωνία με 16%, Ολλανδία και Δανία με 18%.

Ευρωβαρόμετρο για τη χρήση αντιβιοτικών και τη μικροβιακή αντοχή

Στην Ελλάδα, πάντως, το 94% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έλαβε την τελευταία αγωγή με αντιβιοτικά με συνταγή γιατρού, ποσοστό αυξημένο κατά 3%, σε σχέση με το 2018. Φαίνεται, δε, πως τα πήγαμε καλύτερα από το μ.ο. των Ευρωπαίων, ο οποίος ανήλθε στο 92%. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφει η Τσεχία (98%) η Πολωνία (97%) και η Δανία (96%).

Ένας στους 10 ερωτηθέντες δήλωσε ότι έλαβε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση ουρολοίμωξης, 9% για πονόλαιμο και άλλο 9% για βρογχίτιδα. Βέβαια, το μεγαλύτερο ποσοστό, ένα 17%, δήλωσε πως έλαβε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της Covid-19, που προκαλείται από τον ιό Sars-Cov-2 και είναι, όπως έχει τονιστεί από τους ειδικούς, αναποτελεσματικά.

Το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο των Ευρωπαίων ήταν 9%.

Βέβαια, ένα 43% δήλωσε πως η πανδημία μείωσε τις ανάγκες του για αντιβιοτικά, καθώς νοσούσαν σπανιότερα, χάρη στα μέτρα ατομικής προστασίας, δηλαδή μάσκες και αποστασιοποίηση. Το 36% απέδωσε στους περιορισμούς της κυκλοφορίας, το γεγονός ότι νόσησε λιγότερο.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά

Μπορεί τα ποσοστά χρήσης αντιβιοτικων στην ΕΕ να δείχνουν κάποια βελτίωση, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Η μικροβιακή αντοχή (AMR) ενέχει έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και είναι μία από τις 3 κορυφαίες απειλές κατά της υγείας που εντόπισε η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Επιτροπής (HERA) για τις οποίες απαιτούνται μέτρα συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, περισσότερα από 35 χιλιάδες άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Στην ΕΕ οι λοιμώξεις αυτές επιφέρουν πρόσθετο κόστος υγειονομικής περίθαλψης ύψους 1,5 δισ. ευρώ και απώλειες στην παραγωγικότητα.

Διαβάστε σχετικά⇒ Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια στα αντιβιοτικά

Μεταξύ του 2017 και του 2021 σημειώθηκε επίσης αύξηση του αριθμού και του ποσοστού των αναφερόμενων διηθητικών λοιμώξεων Klebsiella pneumoniae και Acinetobacter spp. που είναι ανθεκτικές στις καρβαπενέμες, μια ομάδα αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται συχνά ως έσχατη λύση.

Η συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών ουσιών στον άνθρωπο (στην πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη) μειώθηκε κατά 23% την περίοδο 2012-2021. Αν και αυτό καταδεικνύει σημαντική μείωση της περιττής χρήσης των φαρμάκων αυτών, η κατανάλωση των ευρύτερα αποτελεσματικών αντιβιοτικών αυξήθηκε επίσης πολύ, ιδίως στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, η νοσοκομειακή κατανάλωση καρβαπενεμών αυξήθηκε κατά 34% μεταξύ του 2012 και του 2021.

Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Η αυξανόμενη απειλή υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής μέσω της προσέγγισης «Μία υγεία», η οποία αναγνωρίζει ότι η ανθρώπινη υγεία, η υγεία των ζώων και το περιβάλλον είναι αλληλένδετα. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες της ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν αποτελεσματικά τα αντιμικροβιακά που είναι ζωτικής σημασίας για την ιατρική, απαγορεύοντας τη χρήση τους στην κτηνιατρική», αναφέρει η Κομισιόν.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 η Επιτροπή θα εντείνει τη δράση της για τη μικροβιακή αντοχή σε πρόταση σύστασης του Συμβουλίου και στο πλαίσιο προτεινόμενης αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ. Αργότερα εντός του 2023 η ΕΕ θα δρομολογήσει κοινή δράση ύψους 50 εκατ. ευρώ με τα κράτη μέλη, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Ουκρανία για τη μικροβιακή αντοχή στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ «Ορίζων 2020», κινητοποιήθηκαν πάνω από 690 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της μικροβιακής αντοχής. Κατά τα πρώτα δύο έτη του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», δεσμεύτηκαν 32,5 εκατ. ευρώ για 13 ερευνητικά έργα για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.

Διαβάστε σχετικά⇒ Μικροβιακή αντοχή: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για μια «σιωπηλή πανδημία»

Διαβάστε σχετικά⇒ «Μια υγεία»: Μια πιο έξυπνη χρήση των αντιμικροβιακών για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής

Τελευταία τροποποίηση στις 18/11/2022 - 00:47
  • ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ
  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
  • ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • ΕΡΕΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: «Το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη οδηγεί σε υποβάθμιση του ΕΣΥ»
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: «Το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη οδηγεί σε υποβάθμιση του ΕΣΥ» 17 Νοεμβρίου 2022
Παγώνη: «Όχι» στην μάσκα στα σχολεία - Τι είπε για τις καταγγελίες στο «Παίδων» 18 Νοεμβρίου 2022
Παγώνη: «Όχι» στην μάσκα στα σχολεία - Τι είπε για τις καταγγελίες στο «Παίδων»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37

Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία

Η ΕΕ στοχεύει στη δημιουργία ενιαίας αγοράς για τις κλινικές δοκιμές
Πολιτική Υγείας
27/06/2025 - 16:17

Η ΕΕ στοχεύει στη δημιουργία ενιαίας αγοράς για τις κλινικές δοκιμές

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας
Επικαιρότητα
24/06/2025 - 19:19

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας

Οδηγός της Κομισιόν για την γρίπη των πτηνών και τον αντίκτυπό της σε θηλαστικά και τρόφιμα
Πολιτική Υγείας
24/06/2025 - 18:51

Οδηγός της Κομισιόν για την γρίπη των πτηνών και τον αντίκτυπό της σε θηλαστικά και τρόφιμα

SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα
Pharma Policy
25/06/2025 - 00:06

SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα

Η Κομισιόν ζητεί προτάσεις σχετικά με την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων
Pet
18/06/2025 - 18:46

Η Κομισιόν ζητεί προτάσεις σχετικά με την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!
Health Talk
30/06/2025 - 18:23
Τα πέντε στάδια μιας σχέσης και η επίδραση τους στο σώμα μας
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 17:51
VIDCAST: Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σώματός μας
Digital Health
30/06/2025 - 17:37
Συνεργασία ΕΔΟΕΑΠ-ΕΚΠΑ για τα περιοδοντικά περιστατικά δωρεάν για τους ασφαλισμένους
Υγεία
30/06/2025 - 17:12
WSJ: Ο Τραμπ κόβει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες αλλαγής φύλλου σε παιδιά και εφήβους
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 16:49
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος
Health Talk
30/06/2025 - 15:59
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Για 5η χρονιά επίσημος ιατρικός υποστηρικτής του «ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025»
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 15:34
Φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη στήριξη των κατοίκων της Γκάνα απέστειλε ο ΙΣΑ
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 15:18
Πέντε βήματα για ανάκτηση της συγκέντρωσής μας στην εποχή της διάσπασης της προσοχής
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo