ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Προτάσεις για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Πολιτική Υγείας
Κορονοϊός: Προτάσεις για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων
Απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων επιχείρησαν να δόσουν δύο εκδότες στο επιστημονικό περιοδικό JAMA. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζουν τα δεδομένα.
Παρασκευή, 21/08/2020 - 13:18
— Photo: Pexels
News4Health Team News4Health Team

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) επτά πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια αποφάσισαν την καθολική μορφή καραντίνας και την αναβολή της επιστροφής των μαθητών στο σχολείο αυτό το φθινόπωρο λόγω της πανδημίας COVID-19. Οι περισσότερες όμως πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με την απόφαση για το αν και πως θα ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία τη νέα σχολική περίοδο υπό το πρίσμα της ανησυχητικής εξέλιξης της πανδημίας COVID-19.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι Εθνικές Σχολές Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής των ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, καθώς και πολλά άρθρα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στα περιοδικά JAMA Network έχουν παρουσιάσει αναλυτικά τους λόγους για να ξεκινήσουν τα σχολεία παρουσία μαθητών. Το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στα παιδιά που μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας, μειωμένη πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα και υπηρεσίες υγείας, και σαφώς χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Παράλληλα, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το ιικό φορτίο του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στα παιδιά, το βαθμό στον οποίο τα παιδιά μπορούν να συμβάλουν στη μετάδοση της λοίμωξης στην κοινότητα και σχετικά με το ποιες πολιτικές είναι πιο αποτελεσματικές για την πρόληψη εστιών COVID-19 στα σχολεία.

Δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο στο JAMA και JAMA Pediatrics υποδεικνύουν πόσο δύσκολη θα είναι η λήψη αποφάσεων για τα ανωτέρω ζητήματα θέματα. Μια μελέτη από τους Auger et al κατέδειξε ότι το έγκαιρο κλείσιμο των σχολείων συμβάλλει στη μείωση της επίπτωσης και της θνησιμότητας από COVID-19. Συγκεκριμένα, οι Auger et al διαπίστωσαν ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη της εκτεταμένης μόλυνσης της κοινότητας και οδηγεί σε μείωση της θνησιμότητας, όταν η αθροιστική επίπτωση της λοίμωξης στην κοινότητα είναι χαμηλή. Δεν είναι σαφές αν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να γενικευθούν και σε περιπτώσεις με υψηλότερη επίπτωση στην κοινότητα και σε μέρη όπου έχουν τεθεί σε εφαρμογή και άλλες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως το κλείσιμο επιχειρήσεων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Μια άλλη μελέτη από τους Heald-Sargent et al στο JAMA Paediatrics προστίθεται στην κατανόηση του δυνητικού ρόλου των παιδιών στην εξάπλωση του SARS-CoV-2 με την εκτίμηση της ποσότητας του ιικού νουκλεϊνικού οξέος. Αν και οι συγγραφείς περιορίστηκαν στη μέτρηση του ιικού νουκλεϊνικού οξέος και όχι του μολυσματικού ιού, τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να διαδραματίσουν δυνητικά ρόλο στη μετάδοση ασθενειών στην κοινότητα. Πράγματι, 97.078 νέα κρούσματα COVID-19 σε παιδιά ανιχνεύτηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιουλίου στις ΗΠΑ (αύξηση 40% των κρουσμάτων στα παιδιά) σε συνδυασμό με την επιστροφή στο σχολείο, το οποίο καταδεικνύει ότι η εφαρμογή των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας στα σχολεία είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ.

Οι σχολικές περιφέρειες θα πρέπει να αφιερώνουν προσπάθειες σε παρεμβάσεις που είναι εφικτές να εφαρμοστούν στη σχολική πραγματικότητα.

  • Πρώτον, η καθολική εφαρμογή μάσκας προσώπου θα πρέπει να εφαρμόζεται για όλο το προσωπικό και τους μαθητές.
  • Δεύτερον, τα σχολεία θα πρέπει να εφαρμόσουν στρατηγική για τη διατήρηση των μικρών ομάδων μαθητών μαζί, η οποία στην πραγματικότητα περιορίζει την έκθεση των μαθητών και του προσωπικού σε επιπλέον επαφές. Επειδή τα σχολεία μπορεί να μην έχουν τον προϋπολογισμό για να κάνουν εκτεταμένες αλλαγές στις εγκαταστάσεις τους, η πρακτική αυτή σε συνδυασμό με ένα τροποποιημένο ωρολόγιο πρόγραμμα θα μπορούσε να επιτρέψει σε όλους τους μαθητές να έχουν τουλάχιστον κάποιες ώρες διδασκαλίας με φυσική παρουσία κάθε εβδομάδα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη φυσική αποστασιοποίηση. Σαφώς θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην εξασφάλιση της διδασκαλίας με φυσική παρουσία στους μικρότερους μαθητές, σε μαθητές με αναπηρίες, σε μαθητές που μπορεί να μην είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές εξ αποστάσεως διδασκαλίας, και σε μαθητές με γνωστή δυσκολία στην επίτευξη επαρκούς εκπαίδευσης.
  • Τρίτον, τα σχολεία θα πρέπει να εκπαιδεύουν και να ενθαρρύνουν συνεχώς τους μαθητές να παραμένουν σπίτι εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης.
  • Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, το προσωπικό θα πρέπει επίσης να είναι πολύ επιμελές στην καταγραφή της προσέλευσης των μαθητών στο σχολείο ως πρόσθετη στρατηγική για την παρακολούθηση της πιθανής επίπτωσης της νόσου ανάμεσα στους μαθητές.
  • Επιπρόσθετα, θα μπορούσαν να συσταθούν επιτροπές σχετικά με την εφαρμογή νέων σχολικών πρωτοβουλιών που να ενθαρρύνουν και να επιτηρούν την ευρεία τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας COVID-19 μεταξύ των μαθητών, όπως την υγιεινή των χεριών και τη χρήση μάσκας προσώπου. Θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι η συμμόρφωση με τις οδηγίες αφορούν το σύνολο των μαθητών και δεν αποτελεί αντικείμενο στιγματισμού, όπως επίσης και η πιθανή νόσηση από COVID-19.
  • Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διεξάγονται ερευνητικές μελέτες που θα βοηθήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα στη λήψη αποφάσεων, όπως έρευνες για το ρόλο των παιδιών ως φορείς μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, καθώς και τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να διαλευκανθεί ποιες στρατηγικές στο σχολικό περιβάλλον είναι πιο αποτελεσματικές για τη διατήρηση της επίπτωσης της λοίμωξης COVID-19 σε χαμηλά επίπεδα.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι νέες γνώσεις θα πρέπει να μεταλαμπαδεύονται με τρόπο ώστε να είναι χρήσιμες στους εκπαιδευτικούς που δε διαθέτουν εξειδικευμένη εκπαίδευση για θέματα υγείας, οι προτεινόμενες λύσεις και προσεγγίσεις θα πρέπει να συνοδεύονται με αντίστοιχες οικονομοτεχνικές μελέτες, ενώ μπορεί να χρειάζεται να διατεθεί επιπλέον χρηματοδότηση στα σχολεία για να τα βοηθήσουν να ανοίξουν με ασφάλεια κατά τη νέα σχολική περίοδο. Με δεδομένο ότι τα σχολεία αποτελούν «σανίδες σωτηρίας» για πολλούς μαθητές, σε κάθε περίπτωση διακυβεύονται ζωές, είτε τα σχολεία είναι ανοικτά κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας είτε όχι.

Οι συγγραφείς είναι οι κ.κ. Buntin M. και Gavulin K., εκδότες στο επιστημονικό περιοδικό JAMA (Safely reopening schools- learning amid a pandemic. https://jamanetwork.com/channels/health-forum/fullarticle/2769782). Τα δεδομένα συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΣΧΟΛΕΙΑ
  • ΜΕΤΡΑ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΜΑΣΚΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης: Δωρεάν το εμβόλιο για τον κορονοϊό σε όλους, οι μάσκες στα σχολεία
Μητσοτάκης: Δωρεάν το εμβόλιο για τον κορονοϊό σε όλους, οι μάσκες στα σχολεία 21 Αυγούστου 2020
Κορονοϊός: «Στο κόκκινο» και η Καρδίτσα, η Πέλλα και η Πιερία - Εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα 21 Αυγούστου 2020
Κορονοϊός: «Στο κόκκινο» και η Καρδίτσα, η Πέλλα και η Πιερία - Εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΟΛΜΕ ζητεί ενίσχυση των σχολείων με μόνιμη παρουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων
Επικαιρότητα
12/03/2026 - 00:12

Η ΟΛΜΕ ζητεί ενίσχυση των σχολείων με μόνιμη παρουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων

Η σωματική αδράνεια ευθύνεται για πέντε εκατ. θανάτους κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο
Υγεία
10/03/2026 - 20:11

Η σωματική αδράνεια ευθύνεται για πέντε εκατ. θανάτους κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο

Eπείγουσα εγκύκλιος του ΕΟΔΥ για την (τοξική) πικροδάφνη στις αυλές των σχολείων
Υγεία
06/03/2026 - 11:48

Eπείγουσα εγκύκλιος του ΕΟΔΥ για την (τοξική) πικροδάφνη στις αυλές των σχολείων

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από κορονοϊό και γρίπη - Μείωση της θετικότητας στον RSV
Υγεία
19/02/2026 - 17:32

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από κορονοϊό και γρίπη - Μείωση της θετικότητας στον RSV

Δεν θα προσμετρώνται απουσίες έως και πέντε ημερών από τα σχολεία λόγω ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 17:17

Δεν θα προσμετρώνται απουσίες έως και πέντε ημερών από τα σχολεία λόγω ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού

Κρούσματα φυματίωσης στην φυλακή ανηλίκων Κασσαβέτειας :Έκλεισαν προσωρινά σχολεία
Επικαιρότητα
28/01/2026 - 13:12

Κρούσματα φυματίωσης στην φυλακή ανηλίκων Κασσαβέτειας :Έκλεισαν προσωρινά σχολεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 08:21
Ερευνητές ζητούν αυστηρότερους κανόνες για παιδικά παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη
Ψυχική Υγεία
13/03/2026 - 18:00
Αμινοξύ "καθρέφτης" μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα να λιμοκτονήσουν χωρίς να βλάψει τα υγιή
Υγεία
13/03/2026 - 17:00
Οι περισσότερες ενέργειες μας καθημερινά είναι στον "αυτόματο πιλότο"
Ψυχική Υγεία
13/03/2026 - 16:00
Τι είναι το εξάνθημα Disney και πότε κινδυνεύετε να το εκδηλώσετε
Υγεία
13/03/2026 - 15:01
ΙΣΑ: Πρωτοβουλία για αντικειμενική κοστολόγηση ιατρικών πράξεων και εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
13/03/2026 - 14:16
Eξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει καρδιακές παθήσεις έως και 15 χρόνια πριν την εκδήλωσή τους
Digital Health
13/03/2026 - 14:00
ΕΟΔΥ: Η ιλαρά συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και θανάτους - Κρίσιμος ο εμβολιασμός
Υγεία
13/03/2026 - 13:00
Αϋπνία: Ο συνδυασμός άσκησης και συμβουλευτικής για τον ύπνο εξασφαλίζει όνειρα γλυκά στις γυναίκες
Υγεία
13/03/2026 - 12:00
Τα γκόλντεν ριτρίβερ έχουν κοινά γονίδια με τους ανθρώπους που καθορίζουν το στρες και την εξυπνάδα
Pet
13/03/2026 - 11:00
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Δύο νέα προγράμματα εκπαίδευσης για ασθενείς-experts εν μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού
Patient Talk
13/03/2026 - 10:25
Alzheimer: Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας
Υγεία
13/03/2026 - 10:00
Η παγκόσμια κρίση αδράνειας: Γιατί οι πολιτικές για την άσκηση αποτυγχάνουν
Fitness
13/03/2026 - 10:00
Πειραματικό εμβόλιο κατά των οπιοειδών δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση της κρίσης εθισμού
Υγεία
13/03/2026 - 10:00
Άτμισμα: Το ασφαλέστερο δεν είναι ασφαλές - Οι κίνδυνοι που αποκαλύπτονται με το πέρασμα του χρόνου
Υγεία
13/03/2026 - 09:00
Το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» συμμετέχει σε παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία για τις διαταραχές ύπνου
Υγεία
13/03/2026 - 07:29
Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου στις 26 Απριλίου για την πρόληψη της άνοιας
Patient Talk
13/03/2026 - 03:44
ΕΟΠΑΕ: Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας για τη χορήγηση ναλοξόνης στην Καβάλα
Επικαιρότητα
13/03/2026 - 00:08
Καλαφάτης: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα της Υγείας»
Digital Health
12/03/2026 - 23:36
Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία «σπάει τα ταμπού» με νέα ενημερωτική εκστρατεία
Health Talk
12/03/2026 - 23:02
Brain Fog... στα 50: Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για τη μνήμη και τη συγκέντρωση
Υγεία
12/03/2026 - 22:42
ΠΟΝ: Υγεία των νεφρών για όλους - Φροντίδα για τους ανθρώπους, προστασία του πλανήτη
Patient Talk
12/03/2026 - 22:01
Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε αν έχουμε πόνο στη μέση
Health Talk
12/03/2026 - 21:27
Πως η προσπάθεια επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας επηρεάζει αρνητικά ασθενείς με άνοια
Υγεία
12/03/2026 - 20:54
Ημερίδα του ΕΟΔΥ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 20:18
ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από γρίπη και Covid-19 - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
12/03/2026 - 20:02
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδες τριών φαρμάκων - Τι αναφέρει η ανακοίνωση
Pharma Policy
12/03/2026 - 18:47
Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν επιμορφωτικά προγράμματα για 12.000 επαγγελματίες υγείας - Αιτήσεις έως και 21 Μαρτίου
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 18:19
«Υγεία σε υψηλή ταχύτητα»: Διαδικτυακή εκδήλωση για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και ψηφιακού ΕΣΥ
Digital Health
12/03/2026 - 17:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγαπηδάκη για Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για προληπτικό έλεγχο σε 1,8 εκατ.πολίτες
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 12:57
«Ανύπαρκτη» ιατρική εξειδίκευση θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προειδοποιούν οι Ακτινολόγοι
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 14:10
Θεμιστοκλέους: «Άμεσα η προκήρυξη για 850 θέσεις ιατρών στα νοσοκομεία - Στο επόμενο νομοσχέδιο ο νοσηλευτικός κλάδος»
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 14:48
Κοσμοιατρική: Εκδήλωση για την παρουσίαση νέου ερευνητικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Υπηρεσίες Υγείας
12/03/2026 - 17:09
AstraZeneca: Συμμετοχή σε 89 κλινικές μελέτες και 270 εργαζόμενοι στην Ελλάδα - Οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια
Pharma News
12/03/2026 - 16:44
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo