ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ασθμαίνοντας» οι πολιτικές αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Πολιτική Υγείας
«Ασθμαίνοντας» οι πολιτικές αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα
Τις ανισότητες στη διαχείριση του καρκίνου στην Ευρώπη αναδεικνύει μελέτη, σύμφωνα με την οποία στη χώρα μας ο καρκίνος του πνεύμονα έχει μείνει στο περιθώριο των πολιτικών υγείας.
Δευτέρα, 03/02/2020 - 07:02
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Αρκετά βήματα πίσω έχει μείνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα, όπως καταδεικνύει συγκριτική μελέτη της Intelligence Unit του Economist, η οποία παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τον Καρκίνο στις Βρυξέλλες. Η χώρα μας στην πράξη στερείται οποιουδήποτε επικαιροποιημένου ή στοχευμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των κακοηθειών και ιδιαιτέρως του καρκίνου του πνεύμονα, αναδεικνύοντας την ανάγκη αναβάθμισης των πολιτικών σε συγκεκριμένα πεδία. Το News4Health βρέθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πιο θανατηφόρα κακοήθεια διεθνώς. Σκοτώνει τον ίδιο αριθμό ανθρώπων με τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη συνδυαστικά. Ένας στους πέντε ασθενείς με καρκίνο που χάνουν τη ζωή τους πάσχουν από τις μορφές της νόσου. Οι δύο βασικοί τύποι είναι ο Μη Μικροκυτταρικός και ο Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα, με τον πρώτο τύπο να είναι και ο πιο κοινός καθώς αποτελεί το 85% των περιπτώσεων. Ο Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα αποτελεί το 10% με 15% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 470 χιλιάδες Ευρωπαίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα το 2018. 388 χιλιάδες πέθαναν την ίδια χρονιά. Εμφανείς είναι λοιπόν η σημασία της ορθής διαχείρισης, της πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα.

Ενόψει και της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), ημέρα κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει τη διαβούλευση για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου, η Intelligence Unit του Economist παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης, που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της MSD, για τις πολιτικές γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα. Αυτά τα αποτελέσματα ανέδειξαν μια κατακερματισμένη προσέγγιση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με κάποιες από τις χώρες που εξετάστηκαν να έχουν μείνει πίσω στην εφαρμογή πολιτικών αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα. Ανάμεσα τους και η Ελλάδα, που όπως φαίνεται υπολείπεται σε όλους τους υπό εξέταση τομείς.

«Ανισότητες παραμένουν στην πρόσβαση στη φροντίδα και στις εξειδικευμένες γνώσεις, στην έρευνα και την καινοτομία», παραδέχθηκε κατά την ομιλία του o αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Martin Seychell, από το βήμα του Φόρουμ. Τόνισε, όμως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να τις εξαλείψει. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης και του στίγματος, των διακρίσεων και των οικονομικών ανασφαλειών που επιβαρύνουν τις ζωές των ανθρώπων που μάχονται ή επιζούν του καρκίνου. «Απαιτείται επένδυση στην πρόληψη. Χρειάζεται και να επενδύσουμε στα μητρώα ασθενών, ιδιαιτέρως στη διασύνδεση τους, πάνω στην οποία εργαζόμαστε άλλωστε», προσέθεσε. Ο κ. Seychell ανέδειξε και τη σημασία επιτάχυνσης της πρόσβασης σε νέες θεραπείες σε όλα τα κράτη-μέλη, ενώ έκανε λόγο και για αξιοποίηση θεραπειών σε περισσότερες ενδείξεις.

Μελέτη : Η ταχύτητα της Ελλάδας

Συνολικά, η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη εστίασης των προσπαθειών σε διάφορα πεδία με στόχο την καταπολέμηση του στίγματος και την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στη βέλτιστη δυνατή θεραπεία. Ειδικά για τη χώρα μας, όμως, η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική.

Οι ερευνητές αναλύουν 17 δείκτες αποδοτικότητας 5 πεδίων σε 27 χώρες, από τις οποίες 21 είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η χώρα μας φαίνεται πως κινείται με πολύ αρχές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή απαραίτητων μέτρων και πολιτικών και να μην εμφανίζει επί της ουσίας κανένα θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των χωρών που συμμετέχουν, το 15% (4 χώρες) δεν διαθέτουν Εθνικό Σχέδιο Ελέγχου Καρκίνου, ενώ 14 χώρες και μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, δηλαδή το 52%, δεν έχουν ενημερώσει τα τελευταία πέντε χρόνια το σχέδιό τους. Μόνο μία χώρα έχει ειδικό σχέδιο ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα συνολικά σε ό,τι αφορά τις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες για τον καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίες θα πρέπει να είναι ευρείες και περιεκτικές, να περιγράφουν τα χρονικά πλαίσια για την έγκαιρη παρακολούθηση ατόμων που έχουν συμπτώματα ώστε να παραπέμπονται άμεσα σε διαγνωστικό έλεγχο και να έχουν ταχεία πρόσβαση σε θεραπεία.

Αν και οι 26 από τις 27 χώρες έχουν εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τον καρκίνο του πνεύμονα, οι αποκλίσεις είναι έντονες.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 11 χωρών που δεν προβλέπουν την επίσπευση στη διαγνωστική διαδικασία ύποπτων κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και των 12 κρατών που δεν προσδιορίζουν το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι σε πιθανούς καρκινοπαθείς. Σε 15 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν προβλέπουν ταχεία παραπομπή σε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια περίθαλψη μετά τη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι η μια από τις δύο χώρες που δεν εξετάζει καν εντός των οδηγιών την παρηγορητική φροντίδα και τις υπηρεσίες υποστήριξης.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο των ασθενών στη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών υγείας; Η χώρα μας πάσχει σε αυτό τον τομέα συνολικά. Βέβαια δεν είναι μόνη της, τουλάχιστον στην περίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα, αφού είναι μια από τις 12 χώρες που δεν διαθέτουν συγκεκριμένη ένωση ασθενών καρκίνου του πνεύμονα, είναι μια από τις 18 που δεν ενέταξε εκπροσώπους των ασθενών στην ανάπτυξη των κατευθυντήριων οδηγιών και δυστυχώς, ως γνωστόν, δεν τους έχει εντάξει ούτε στη διαδικασία αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, γνωστή και ως HTA.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της μελέτης επιγραμματικά, η Mary Bussell, Συνεργάτιδα της Intelligence Unit του Economist ξεκαθάρισε πως το ελληνικό Σχέδιο Ελέγχου του Καρκίνου πρέπει να επικαιροποιηθεί και να περιλαμβάνει ένα πλάνο εφαρμογής, με μια συγκεκριμένη και αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης. «Όπως λέει γνωστός οικονομολόγος: ένα σχέδιο χωρίς πηγή χρηματοδότησης είναι απλά ένα όνειρο», σημείωσε μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο του Φόρουμ.

Απαντώντας σε ερώτηση του News4Health για την ευελιξία στις πολιτικές αποζημίωσης που θα επιτρέψουν την ταχεία πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες και διαγνωστικά εργαλεία, εντός ενός δημοσιονομικά περιορισμένου περιβάλλοντος, ο Deepak Khanna, Senior Vice President and Regional President Oncology for Europe, Middle East, Africa and Canada της MSD υποστήριξε πως με τη συνεργασία μπορούν να βρεθούν λύσεις. «Σε κάποιες χώρες έχουμε κάνει πολυετείς συμφωνίες πολλαπλών ενδείξεων, που προσφέρουν στις κυβερνήσεις περισσότερη προβλεψιμότητα και σταθερότητα. Από την πλευρά μας προσφέρουμε πρώιμη πρόσβαση στη συγκεκριμένη καινοτομία. Μειώνεται με αυτό τον τρόπο και η γραφειοκρατία, καθώς δεν εξετάζεις κάθε μια ένδειξη ξεχωριστά, αλλά εστιάζεις στη συνολική αξία. Κυρίως, όμως, επιτυγχάνεις την επιτάχυνση του χρόνου πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες και στα αποτελέσματα».

Η τελική έκθεση, με την πλήρη ανάλυση των αποτελεσμάτων της μελέτης, αναμένεται την άνοιξη.

Τελευταία τροποποίηση στις 03/02/2020 - 05:48
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • MSD
  • ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραντεβού σε …2 χρόνια στο Νοσοκομείο Χανίων – Παρέμβαση Κικίλια και η απάντηση της Διοίκησης
Ραντεβού σε …2 χρόνια στο Νοσοκομείο Χανίων – Παρέμβαση Κικίλια και η απάντηση της Διοίκησης 02 Φεβρουαρίου 2020
Προσλήψεις φέρνει ο κοροναϊός στον ΕΟΔΥ 03 Φεβρουαρίου 2020
Προσλήψεις φέρνει ο κοροναϊός στον ΕΟΔΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΛΟΚ: Τριήμερο διεθνές φόρουμ για τον καρκίνο με έμφαση στην πολιτική, την έρευνα και τη χρηματοδότηση
Patient Talk
26/06/2026 - 15:17

ΕΛΛΟΚ: Τριήμερο διεθνές φόρουμ για τον καρκίνο με έμφαση στην πολιτική, την έρευνα και τη χρηματοδότηση

Μεταμόσχευση νεφρού: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από πειραματικό φάρμακο για την πρόληψη της απόρριψης οργάνου
Pharma News
25/06/2026 - 14:00

Μεταμόσχευση νεφρού: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από πειραματικό φάρμακο για την πρόληψη της απόρριψης οργάνου

Μικροβιακή αντοχή: Δεν την τροφοδοτούν μόνο τα αντιβιοτικά - Τι έδειξε έρευνα για τα ζιζανιοκτόνα
Υγεία
25/06/2026 - 10:00

Μικροβιακή αντοχή: Δεν την τροφοδοτούν μόνο τα αντιβιοτικά - Τι έδειξε έρευνα για τα ζιζανιοκτόνα

ΕΟΠΕ: Η φαρμακοβιομηχανία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της φαρμακευτικής κάλυψης ασθενών με καρκίνο
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 21:57

ΕΟΠΕ: Η φαρμακοβιομηχανία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της φαρμακευτικής κάλυψης ασθενών με καρκίνο

Θέσεις και προτάσεις για τη φροντίδα, την πρόσβαση και την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ στην Ελλάδα
Patient Talk
23/06/2026 - 17:44

Θέσεις και προτάσεις για τη φροντίδα, την πρόσβαση και την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ στην Ελλάδα

Screening καρκίνου πνεύμονα: Από τις εξαγγελίες στην ανάγκη για σαφές επιχειρησιακό σχέδιο
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 11:00

Screening καρκίνου πνεύμονα: Από τις εξαγγελίες στην ανάγκη για σαφές επιχειρησιακό σχέδιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στον «Άγιο Σάββα» η πρώτη πανευρωπαϊκή χορήγηση νέας θεραπείας για ανθεκτικό δερματικό λέμφωμα
Υγεία
29/06/2026 - 18:19
Πατσάς ο παρεξηγημένος: Η σούπα από εντόσθια που αφήνει θετικό αποτύπωμα στον οργανισμό
Διατροφή
29/06/2026 - 17:37
Ξεκινά η δεύτερη διαβούλευση του ΚΕΤΕΚΝΥ για τους καταλόγους ICD-10-GrM και ΕΤΙΠ
Digital Health
29/06/2026 - 16:51
Χείρα βοηθείας προς τους σεισμοπαθείς της Βενεζουέλας απλώνει η ΕΕ
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 16:36
Ο καύσωνας απειλεί περίπου 130 εκατ. ανθρώπους στην Ευρώπη
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 16:19
Γιατί τα ηλιοβασιλέματα κάνουν καλό στον εγκέφαλο – Η επιστήμη πίσω από την αίσθηση «δέους»
Υγεία
29/06/2026 - 16:00
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συγκεντρώνει χρήματα για τους σεισμοπαθείς της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 15:41
Δύσκολη εξίσωση για την Κομισιόν εν μέσω καύσωνα η χρήση των κλιματιστικών
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 15:28
Νοσοκομείο «Μεταξά» και Πανεπιστήμιο Πειραιά συνδέουν την κλινική εμπειρία με την ακαδημαϊκή γνώση
Υγεία
29/06/2026 - 15:24
Ωχρά κηλίδα: Γιατί το καλοκαίρι είναι η πιο επικίνδυνη εποχή για τα μάτια;
Health Talk
29/06/2026 - 15:00
Τι συμβαίνει στο αίμα όταν είμαστε στρεσαρισμένοι
Υγεία
29/06/2026 - 14:30
Συνάντηση Γεωργιάδη με εργαζόμενους του ΕΟΠΑΕ - Καταγγελίες για τον θάνατο 45χρονου εξαρτημένου στην Κρήτη
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 14:04
7 οδηγίες προστασίας του εγκεφάλου, νωτιαίου μυελού και σπονδυλικής στήλης για το καλοκαίρι
Health Talk
29/06/2026 - 13:30
Απογευματινά χειρουργεία: Μείωση λίστας αναμονής κατά 98% - O απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 12:35
Γιατί δεν πρέπει να ξύνουμε τα τσιμπήματα και τα εξανθήματα
Υγεία
29/06/2026 - 12:30
Ο αποκλειστικός θηλασμός συνδέεται με καλύτερο ύπνο των βρεφών στον πρώτο χρόνο ζωής
Υγεία
29/06/2026 - 11:30
Νέα προκήρυξη για 441 ειδικευόμενους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 10:30
Φαινυλκετονουρία: Η έγκαιρη διάγνωση μαζί με σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές δημιουργούν νέα δεδομένα
Patient Talk
29/06/2026 - 09:30
Έμπολα στο Κονγκό: Αγνοείται η τύχη σχεδόν 300 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων - Στους 360 οι θάνατοι
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 08:34
ΕΣΥ: Καλύφθηκε το 82% των 1.171 θέσεων μόνιμων γιατρών – Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 08:15
Ο καύσωνας στην Ευρώπη συνδέεται με τουλάχιστον 1.300 πλεονάζοντες θανάτους
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 08:02
ΟΗΕ: Χιλιάδες νεκρά και ακρωτηριασμένα παιδιά στο Σουδάν
Επικαιρότητα
27/06/2026 - 07:37
Ο ΕΕΣ βράβευσε 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς που διοργάνωσε ο τομέας νεότητας
Επικαιρότητα
27/06/2026 - 03:53
Νέα σειρά προϊόντων βρεφικών και παιδικών δερμοκαλλυντικών από την InterMed
Pharma News
27/06/2026 - 00:07
ΕΣΑμεΑ: Η νέα ΚΥΑ για τις μετακινήσεις δεν λύνει τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία
Patient Talk
26/06/2026 - 23:29
Δέσμευση Γεωργιάδη για θεσμικό διάλογο σχετικά με τη νέα Προγραμματική Σύμβαση των Κέντρων Πρόληψης
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 22:46
Περισσότερα από 24.000 κουτιά φαρμάκων και προϊόντων υγείας διένειμαν σε ευάλωτους πληθυσμούς Givmed και Choose Love
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 22:18
«Κρίκος Ζωής»: Νέα δεδομένα για τα άτομα με φαινυλκετονουρία από τις σύγχρονες θεραπείες
Patient Talk
26/06/2026 - 21:52
Φάρμακα GLP-1: Από την αντιμετώπιση του διαβήτη στην παχυσαρκία
Health Talk
26/06/2026 - 21:29
ΟΕΝΓΕ: Κάλεσμα σε απεργία στις 14 Ιουλίου ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 21:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξεκινάει η δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος COMBINE για τις συνδυασμένες κλινικές μελέτες και δοκιμές
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 20:37
Δέσμευση Γεωργιάδη για θεσμικό διάλογο σχετικά με τη νέα Προγραμματική Σύμβαση των Κέντρων Πρόληψης
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 22:46
Νέα σειρά προϊόντων βρεφικών και παιδικών δερμοκαλλυντικών από την InterMed
Pharma News
27/06/2026 - 00:07
ΕΣΥ: Καλύφθηκε το 82% των 1.171 θέσεων μόνιμων γιατρών – Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 08:15
Νέα προκήρυξη για 441 ειδικευόμενους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 10:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo