ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΠΟΥ συνιστά την ενέσιμη χορήγηση της δραστικής ουσίας LEN για την πρόληψη του HIV

Πολιτική Υγείας
UNSPLASH
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε νέες οδηγίες που συνιστούν τη χρήση της ενέσιμης λενακαπαβίρης (LEN) δύο φορές το χρόνο ως πρόσθετη επιλογή προφύλαξης πριν από την έκθεση (PrEP) για την πρόληψη του HIV.
Τρίτη, 15/07/2025 - 18:57
— Photo: UNSPLASH
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Πρόκειται για μια προληπτική δράση ορόσημο που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας αντιμετώπισης του HIV. Οι κατευθυντήριες γραμμές εκδόθηκαν στο πλαίσιο του 13ου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας AIDS (IAS 2025) για την επιστήμη του HIV, στο Κιγκάλι της Ρουάντα.

Το LEN, το πρώτο ενέσιμο προϊόν PrEP που χορηγείται δύο φορές το χρόνο, προσφέρει μια εξαιρετικά αποτελεσματική, μακράς δράσης εναλλακτική λύση σε σχέση με τα καθημερινά από του στόματος χάπια και άλλες επιλογές μικρότερης διάρκειας δράσης. Με μόλις δύο δόσεις ετησίως, το LEN αποτελεί ένα μετασχηματιστικό βήμα προς τα εμπρός στην προστασία των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV -ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν προκλήσεις με την καθημερινή τήρηση, το στίγμα ή την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

«Κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός»

«Ενώ ένα εμβόλιο κατά του HIV παραμένει άπιαστο όνειρο, η λενακαπαβίρη είναι η αμέσως επόμενη καλύτερη λύση: ένα αντιρετροϊκό μακράς δράσης που έχει αποδειχθεί σε δοκιμές ότι προλαμβάνει σχεδόν όλες τις λοιμώξεις από τον HIV μεταξύ των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο», δήλωσε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Η κυκλοφορία των νέων κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ, παράλληλα με την πρόσφατη έγκριση του FDA, σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για την επέκταση της πρόσβασης σε αυτό το ισχυρό εργαλείο. Ο ΠΟΥ έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τις χώρες και τους εταίρους για να διασφαλίσει ότι αυτή η καινοτομία θα φτάσει στις κοινότητες το συντομότερο δυνατό και με ασφάλεια».

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι προσπάθειες πρόληψης του HIV παραμένουν στάσιμες, με 1,3 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον HIV να συμβαίνουν το 2024 -με δυσανάλογο αντίκτυπο στους βασικούς πληθυσμούς και τους πληθυσμούς προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στο σεξ, των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, των διαφυλικών ατόμων, των ατόμων που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, των ατόμων που βρίσκονται σε φυλακές και των παιδιών και εφήβων. Η σύσταση του ΠΟΥ για το LEN σηματοδοτεί μια αποφασιστική κίνηση για την επέκταση και τη διαφοροποίηση της πρόληψης του HIV, δίνοντας στους ανθρώπους περισσότερες επιλογές για να πάρουν τον έλεγχο της υγείας τους με επιλογές που ταιριάζουν στη ζωή τους.

Το εμπόδιο που απομακρύνεται

Στο πλαίσιο αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, ο ΠΟΥ συνέστησε μια προσέγγιση της δημόσιας υγείας για τις δοκιμές HIV με τη χρήση ταχέων δοκιμών HIV για την υποστήριξη της χορήγησης ενέσιμης PrEP μακράς δράσης, συμπεριλαμβανομένης της LEN και της καμποτεγκραβίρης (CAB-LA). Η σύσταση για απλουστευμένες εξετάσεις καταργεί ένα σημαντικό εμπόδιο πρόσβασης, εξαλείφοντας τις πολύπλοκες, δαπανηρές διαδικασίες και επιτρέποντας την παροχή της PrEP μακράς δράσης στην κοινότητα μέσω φαρμακείων, κλινικών και τηλε-υγείας.

Τα επόμενα βήματα

Η LEN εντάσσεται στις άλλες συνιστώμενες από τον ΠΟΥ επιλογές PrEP, συμπεριλαμβανομένης της καθημερινής από του στόματος PrEP, της ενέσιμης καμποτεγκραβίρης και του κολπικού δακτυλίου δαπιβιρίνης, ως μέρος ενός αυξανόμενου οπλοστασίου εργαλείων για τον τερματισμό της επιδημίας HIV. Ενώ η πρόσβαση στο LEN εκτός κλινικών δοκιμών παραμένει προς το παρόν περιορισμένη, ο ΠΟΥ προτρέπει τις κυβερνήσεις, τους δωρητές και τους εταίρους στον τομέα της παγκόσμιας υγείας να αρχίσουν αμέσως την εξάπλωση του LEN στο πλαίσιο των εθνικών συνδυαστικών προγραμμάτων πρόληψης του HIV -με παράλληλη συλλογή βασικών δεδομένων σχετικά με την πρόσληψη, τη συμμόρφωση και τον αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο.

Πρόσθετες συστάσεις του ΠΟΥ στο IAS 2025

Για πρώτη φορά, οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για τη θεραπεία περιλαμβάνουν σαφή σύσταση για τη χρήση της ενέσιμης καμποτεγκραβίρης μακράς δράσης και ριλπιβιρίνης (CAB/RPV) ως εναλλακτική επιλογή εναλλαγής της αντιρετροϊκής θεραπείας (ART) για ενήλικες και εφήβους που έχουν επιτύχει πλήρη καταστολή του ιού με την από του στόματος ART και δεν έχουν ενεργή λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Η προσέγγιση αυτή έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει τα άτομα που ζουν με τον HIV και αντιμετωπίζουν προβλήματα προσκόλλησης στα από του στόματος χορηγούμενα σχήματα.

Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ενσωμάτωση της παροχής υπηρεσιών περιλαμβάνουν συστάσεις για την ενσωμάτωση των υπηρεσιών για τον HIV με μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, καθώς και της φροντίδας ψυχικής υγείας για την κατάθλιψη, το άγχος και τις διαταραχές χρήσης αλκοόλ στις υπηρεσίες για τον HIV, παράλληλα με παρεμβάσεις για την υποστήριξη της συμμόρφωσης με την ART. Επιπλέον, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των ασυμπτωματικών ΣΜΝ συνιστούν τον έλεγχο της γονόρροιας και/ή των χλαμυδίων σε βασικούς πληθυσμούς και πληθυσμούς προτεραιότητας.

Για τα άτομα που ζουν με HIV και νοσούν από mpox, συνιστάται έντονα η ταχεία έναρξη της ART. Επιπλέον, συνιστάται η έγκαιρη εξέταση για HIV σε άτομα που παρουσιάζουν υποψία ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη mpox. Οι τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας του ΠΟΥ δίνουν περαιτέρω έμφαση στον έλεγχο HIV και σύφιλης για όλα τα άτομα με υποψία ή επιβεβαιωμένη mpox.

Νέες επιχειρησιακές οδηγίες

Ανταποκρινόμενος στις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα για τον HIV, ο ΠΟΥ εξέδωσε επίσης νέες επιχειρησιακές οδηγίες για τη διατήρηση των υπηρεσιών προτεραιότητας για τον HIV σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο χρηματοδότησης. Στόχος της καθοδήγησης είναι να παράσχει ένα σταδιακό πλαίσιο που θα βοηθήσει τις χώρες να δώσουν προτεραιότητα στις υπηρεσίες, να αξιολογήσουν τους κινδύνους, να παρακολουθήσουν τις διαταραχές και να προσαρμόσουν τα συστήματα για την προστασία των αποτελεσμάτων της υγείας και τη διατήρηση της προόδου.

«Έχουμε τα εργαλεία και τη γνώση για να τερματίσουμε το AIDS ως πρόβλημα δημόσιας υγείας», δήλωσε η Δρ Meg Doherty, Διευθύντρια του Τμήματος Παγκόσμιων Προγραμμάτων HIV, Ηπατίτιδας και ΣΜΝ του ΠΟΥ και μελλοντική Διευθύντρια Επιστήμης, Έρευνας, Αποδεικτικών Στοιχείων και Ποιότητας για την Υγεία. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η τολμηρή εφαρμογή αυτών των συστάσεων, βασισμένη στην ισότητα και τροφοδοτούμενη από τις κοινότητες».

Μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας

Ο HIV παραμένει ένα μείζον παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας. Μέχρι το τέλος του 2024, εκτιμάται ότι 40,8 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με τον ιό HIV, με το 65% αυτών να εκτιμάται ότι ζουν στην αφρικανική περιφέρεια του ΠΟΥ. Περίπου 630.000 άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τον HIV σε παγκόσμιο επίπεδο και περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν τον HIV, συμπεριλαμβανομένων 120.000 παιδιών. Η πρόσβαση στην ART συνεχίζει να διευρύνεται, με 31,6 εκατομμύρια ανθρώπους να λαμβάνουν θεραπεία το 2024, από 30,3 εκατομμύρια το 2023.

Σε μια εποχή μειωμένης χρηματοδότησης για τον HIV και την υγεία, οι νέες και επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ προσφέρουν πρακτικές, τεκμηριωμένες στρατηγικές για τη διατήρηση της δυναμικής. Με την επέκταση των επιλογών πρόληψης και θεραπείας, την απλούστευση της παροχής υπηρεσιών και την προώθηση της ενσωμάτωσης με ευρύτερες υπηρεσίες υγείας, υποστηρίζουν πιο αποτελεσματικές, δίκαιες και ανθεκτικές απαντήσεις στον HIV. Τώρα είναι η στιγμή για τολμηρή εφαρμογή ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά τα κέρδη μεταφράζονται σε πραγματικό αντίκτυπο.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/07/2025 - 19:01
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • HIV
  • ΠΡΟΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τρεις νέες ΤΟΜΥ στη Θεσσαλονίκη
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τρεις νέες ΤΟΜΥ στη Θεσσαλονίκη 15 Ιουλίου 2025
Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον νέο 24ωρο τηλεφωνικό αριθμό που καλύπτει όλο τον κλάδο της Υγείας 15 Ιουλίου 2025
Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον νέο 24ωρο τηλεφωνικό αριθμό που καλύπτει όλο τον κλάδο της Υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 15:22

Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη

Έμπολα: Περισσότερα από 900 ύποπτα κρούσματα και 223 θάνατοι στο Κονγκό
Υγεία
29/05/2026 - 14:19

Έμπολα: Περισσότερα από 900 ύποπτα κρούσματα και 223 θάνατοι στο Κονγκό

Κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής τα ορυκτά καύσιμα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
Υγεία
28/05/2026 - 22:17

Κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής τα ορυκτά καύσιμα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Medifirst Περιστερίου: Έλεγχος των σπίλων και πρόληψη για την υγεία του δέρματος
Υπηρεσίες Υγείας
26/05/2026 - 18:53

Medifirst Περιστερίου: Έλεγχος των σπίλων και πρόληψη για την υγεία του δέρματος

Ο ΕΟΠΑΕ παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ τη μεταρρύθμιση για τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
25/05/2026 - 21:31

Ο ΕΟΠΑΕ παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ τη μεταρρύθμιση για τις εξαρτήσεις

Προειδοποίηση Τέντρος για τον Έμπολα: «Η επιδημία μάς ξεπερνά σε ρυθμό»
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 17:07

Προειδοποίηση Τέντρος για τον Έμπολα: «Η επιδημία μάς ξεπερνά σε ρυθμό»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ώμος: Οι «αθόρυβες» βλάβες, οι σύγχρονες προσεγγίσεις και η αποκατάσταση
Health Talk
29/05/2026 - 22:34
Εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών για την ψυχική ενδυνάμωση εφήβων μέσα από τη μουσική και την τέχνη
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 22:17
ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη
Υγεία
29/05/2026 - 21:49
ΕΟΕ: Επιστημονικά αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για τη διόρθωση της μυωπίας με σταγόνες
Health Talk
29/05/2026 - 21:32
Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Υπηρεσίες Υγείας
29/05/2026 - 21:04
ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου
Υγεία
29/05/2026 - 20:39
Αγαπηδάκη: «Αφήνουμε τα κινητά και χαιρόμαστε με τα παιδιά το "μαζί"»
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 20:24
Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες
Υγεία
29/05/2026 - 19:57
Έξοδος για το τριήμερο Αγίου Πνεύματος: «Το ταξίδι αξίζει μόνο όταν έχει επιστροφή»
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 19:29
Ο FDA ενέκρινε νέο καινοτόμο μονοκλωνικό αντίσωμα για ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό χολαγγειοκαρκίνωμα
Υγεία
29/05/2026 - 19:07
Στρες και καρδιαγγειακή υγεία: Οι επιπτώσεις του τρόπου ζωής και η διαχείριση που πρέπει να γίνεται
Health Talk
29/05/2026 - 18:23
Ο γρίφος της ψυχοπάθειας: Το «φαινόμενο» που ακόμα δεν έχει κατανοηθεί σωστά από τους επιστήμονες
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 17:57
Ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ στα ΒΑΕ και ειδικό μισθολόγιο ζητούν οι υγειονομικοί
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 17:22
Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»
Pharma Policy
29/05/2026 - 16:46
ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 16:18
Growing Healthier Together: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 16:00
Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 15:22
14 τρόποι για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να είναι πιο δυνατά
Ομορφιά
29/05/2026 - 15:00
Έμπολα: Περισσότερα από 900 ύποπτα κρούσματα και 223 θάνατοι στο Κονγκό
Υγεία
29/05/2026 - 14:19
Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα
Υγεία
29/05/2026 - 14:00
ΕΙΝΑΠ: Να εξαιρεθεί το «Αττικόν» από την εφημερία μετά τη συρροή κρουσμάτων νοροϊού
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 13:22
Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00
Γαστρεντερίτιδα στο Αττικόν: Σε ύφεση η έξαρση - Τι αναφέρει η νεότερη ανακοίνωση
Υγεία
29/05/2026 - 12:10
Πώς αλλάζουν τα πόδια με την ηλικία: Οι 6 πιο συχνές μεταβολές
Υγεία
29/05/2026 - 12:00
TOKOVYS: Μια σύγχρονη φυτικής προέλευσης επιλογή για όσους θέλουν να αφήσουν το κάπνισμα πίσω τους
Pharma News
29/05/2026 - 11:31
Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής της Περιόδου: Όταν η περίοδος γίνεται ζήτημα υγείας, αξιοπρέπειας και ισότητας
Υγεία
29/05/2026 - 11:00
Έμπολα: Οι πειραματικές θεραπείες και τα εμβόλια στα οποία δίνει προτεραιότητα ο ΠΟΥ
Pharma Policy
29/05/2026 - 10:00
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλήνιες: Αν νιώσετε πίεση και άγχος, καλέστε στο 1550
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 09:38
Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
29/05/2026 - 09:00
Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες - Ζαχαράκη: Μια σημαντική στιγμή που δεν θα καθορίσει όμως τη ζωή σας
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 07:53

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κούραση, άγχος, κακή διάθεση: Μήπως φταίει το έντερό σας;
Pharma News
27/05/2026 - 07:18
«Stop» στα βίντεο φαρμακείων στα social media – Αυστηρή προειδοποίηση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 10:30
Έμπολα: Ενισχύεται η ευρωπαϊκή παρουσία με αποστολή ειδικών του ECDC σε Κονγκό και Ουγκάντα
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 11:48
Μητσοτάκης: Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» και την επόμενη τετραετία
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 13:50
Κέντρο καραντίνας για τον Έμπολα ανοίγουν οι ΗΠΑ στην Κένυα
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 15:33
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo