Την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στην Αττικής συζητούν αυτή την ώρα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μετά τη σοβαρή επιδείνωση της πορείας της πανδημίας του κορονοϊού στην περιφέρεια. Η λειτουργία των σχολείων απασχολεί την επιτροπή, που συζητά και την κατάσταση της Θεσσαλονίκης.
Τα σχολεία φέρεται να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για την αυστηροποίηση των μέτρων, στο πλαίσιο του lockdown, στην Αττική στο πλαίσιο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που διεξάγεται αυτή την ώρα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 1.261 νέες διαγνώσεις της περασμένης Τρίτης. Δεδομένου ότι η Αττική σταθερά καταγράφει γύρω στο 50% των ημερήσιων κρουσμάτων, δεν αποκλείεται η περιφέρεια να καταγράψει ρεκόρ.
Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη, με ραγδαίους ρυθμούς, της πληρότητας απλών κλινών και ΜΕΘ Covid, ο συναγερμός σήμανε στην Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Ταραντίλη, του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μαξίμου ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε την έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική.
"Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα", ανέφερε.
Σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο για την Αττική προβλέπει κλειστά σχολεία, όπως άλλωστε ίσχυε και στην καραντίνα του Μαρτίου, την οποία επικαλέστηκε νωρίτερα ο Β. Κικίλιας.
Άλλωστε, η αναφορά του Υπουργού στην αύξηση, κατά 11%, των κρουσμάτων στις ηλικίες 0-9 δεν φαίνεται να είναι τυχαία.
Τους ειδικούς απασχολεί όμως και η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Στο τραπέζι μάλιστα, φέρεται να έχει πέσει το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να ακολουθήσει το μοντέλο μέτρων που θα αποφασιστεί για την Αττική, με στόχο να αποφευχθεί ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας, που θα φέρει και πάλι το σύστημα υγείας της Βόρειας Ελλάδας στα όρια του, ειδικά αν την ίδια περίοδο δοκιμάζονται και τα νοσοκομεία της Αττικής.
Κικίλιας: Τρία στοιχεία δείχνουν αυστηρότερο lockdown ενόψει του τρίτου κύματος
Οι αναλύσεις από τις Επιτροπές των ειδικών λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων δείχνουν ότι έρχεται και στη χώρα μας το τρίτο κύμα, ενώ τα κρούσματα αφορούν κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή την Αττική, των 4-5 εκατομμυρίων κατοίκων, ανέφερε σε συνέντευξη στο Open, ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
«Με βάση τα στοιχεία του ΕΚΑΒ τις τελευταίες 3 μέρες, είχαμε στις 6/2, 231 διασωληνωμένους, στις 7/2, 245 και στις 8/2, 260 διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Δηλαδή 15 συνάνθρωποί μας διασωληνωμένοι παραπάνω την ημέρα, οι 10 από αυτούς στην Αττική. Καταλαμβάνουμε και γεμίζουμε μια ολόκληρη μονάδα ΜΕΘ την ημέρα στην Αττική», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την περίοδο 24/1-30/1 είχαμε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. 435 θετικά παιδιά στα 6.676 κρούσματα, έναντι 297 στα 5.059 την προηγούμενη περίοδο.
Στα Νοσοκομεία της Αττικής κατειλημμένο είναι το 71% των ΜΕΘ-COVID, ενώ την ίδια μέρα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%.
«Και το σύνολο των νοσηλευόμενων συμπολιτών μας με Covid είναι 1899, ενώ πριν ακριβώς μία εβδομάδα είχαμε 1594. Αυτά είναι τρία στοιχεία που μας ανησυχούν και μας προβληματίζουν», σημείωσε.
Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για ένα lockdown τέτοιο, ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να «μαζέψει» την κατάσταση.
«Πιστεύω ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, αφού δούμε και σήμερα τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε με βάση την Αττική» , σημείωσε και πρόσθεσε.