ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ευρώπη των μεγάλων αποκλίσεων στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα: Μόλις το 49% των νέων θεραπειών έχουν φθάσει στην Ελλάδα

Πολιτική Υγείας
Photo by Miguel Á. Padriñán from Pexels
Από τις 160 θεραπείες που πήραν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την περίοδο 2017-2020, μόλις οι 79 κυκλοφορούν στη χώρα μας. Απαιτούνται, δε, 498 ημέρες…
Πέμπτη, 10/11/2022 - 06:26
— Photo: Photo by Miguel Á. Padriñán from Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Η σύγκληση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει να αποτελεί το «άγιο δισκοπότηρο», ένας στόχος που με δυσκολία θα επιτευχθεί. Δυστυχώς, ακόμη και σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, παραμένουμε μια ήπειρος πολλαπλών ταχυτήτων. Ειδικά, στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες φαίνεται πως κάποιες χώρες κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς και άλλες ασθμαίνοντας. Αν ανοίξουμε το οπτικό πεδίο ώστε να περιλαμβάνει όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού χώρου, τότε οι αποκλίσεις γίνονται ακόμη μεγαλύτερες.

Από τις 160 θεραπείες που πήραν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την περίοδο 2017-2020, στη Γερμανία κυκλοφορούν ήδη οι 147, δηλαδή το 92%. Στην Ελλάδα, οι 79, μόλις το 49%...

Αντίστοιχα, οι νέες θεραπείες χρειάστηκαν 133 ημέρες να φθάσουν στον ασθενή στη Γερμανία και 498 στον ασθενή στην Ελλάδα!

Από τις 79 θεραπείες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, το 23% αφορα θεραπείες στις οποίες η πρόσβαση είναι άμεση, ενώ στις υπόλοιπες έχουν πρόσβαση συγκεκριμένες ομάδες ασθενών ή αποζημιώνονται ανά περίπτωση, όπως για παράδειγμα μέσω ΣΗΠ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη της EFPIA, του ευρωπαϊκού οργάνου των φορέων που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες, την οποία εκπόνησε η IQVIA και η οποία μέτρησε την αναμονή των ασθενών όσον αφορά την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες (Patients W.A.I.T. Survey).

Η χώρα μας, βέβαια, φαίνεται να κινείται οριακά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι στις 75 θεραπείες (στο σύνολο των 160) και στις 511 ημέρες αναμονής. Αλλά η πραγματική εικόνα βρίσκεται στις αποκλίσεις.

Δεν είναι μόνο η Γερμανία. Στη Δανία διατίθενται οι 129 από τις θεραπείες, στην Αυστρία και την Ιταλία οι 127 και στην Ολλανδία οι 112. Σε ακόμη χειρότερη θέση από την Ελλάδα, βρίσκονται χώρες όπως η Ιρλανδία (67), η Βουλγαρία (49) ή η Πολωνία (42).

Είναι σαφές, λοιπόν, πως η ανάγκη για ισότιμη, δίκαιη πρόσβαση όλων των ασθενών στην Ευρώπη σε νέες θεραπείες παραμένει ακάλυπτη και ο «γρίφος άλυτος».

Διαβάστε ακόμη ⇒ Καινοτόμες θεραπείες: Προς αναζήτηση της ισορροπίας σε μια Ευρώπη που κινδυνεύει να «χάσει το τραίνο» της καινοτομίας

Τα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις φωνές εκείνες, που προειδοποιούν για τα εμπόδια στην πρόσβαση στη χώρα μας και τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού τους το επόμενο διάστημα, αποτέλεσμα της αναποτελεσματικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο φάρμακο.

Σε πρόσφατο συνέδριο για τον καρκίνο (7th Cancer Conference), το θέμα των εμποδίων που στην ταχύτερη πρόσβαση στην ογκολογική καινοτομία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Όπως τονίστηκε, μόλις 17% των ασθενών έχει πρόσβαση σε ογκολογικά φάρμακα μέσα από μια ολοκληρωμένη διαδικασία αξιολόγησης και αποζημίωσης.

Η Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director Ελλάδας και Κύπρου, AstraZeneca, μιλώντας στο συνέδριο αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα στη φαρμακευτική πολιτική που καθιστούν την πρόσβαση στην καινοτομία στη χώρα μας πολύ δύσκολη, σημειώνοντας πως υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στην ογκολογική καινοτομία και ήδη το 2021 από τα 84 στο σύνολο νέα φάρμακα το 1/4 ήταν ογκολογικά.

Βάσει της έκθεσης της EFPIA, από το σύνολο των νέων θεραπειών που πήραν πράσινο φως, 41 ήταν νέα ογκολογικά φάρμακα. Στη Γερμανία κυκλοφορούν και τα 41, στην Ελλάδα τα 29…

Έκθεση EPFIA πρόσβαση στην καινοτομία, νέα φάρμακα

Συνάντηση ΣΦΕΕ και Συλλόγων Ασθενών: Η ευρωπαϊκή στρατηγική για το φάρμακο θα πρέπει να στηρίξει την καινοτομία και την πρόσβαση των ασθενών

Στο πλαίσιο συνάντησης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών αναδείχθηκε το κοινό αίτημα όλων για τη δημιουργία ενός ασθενοκεντρικού βιώσιμου δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική φαρμακευτική πολιτική και παρουσίασαν τη μελέτη της EFPIA για την αναμονή των ασθενών όσον αφορά την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες (Patients W.A.I.T. Survey), την ανασκόπηση των φαρμακευτικών προϊόντων υπό ανάπτυξη της EFPIA/IQVIA, καθώς και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το φάρμακο, ενώ συζήτηση έγινε και για διάφορα θέματα επικαιρότητας, όπως οι ελλείψεις φαρμάκων. Συζητήθηκε, τέλος, η εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα και η απειλή για τη βιωσιμότητα του κλάδου λόγω της μεγάλης αύξησης των υποχρεωτικών επιστροφών που επωμίζεται η φαρμακοβιομηχανία.

Διαβάστε ακόμη ⇒ Νέα «βέλη» των Φαρμακευτικών Εταιρειών κατά της Κυβέρνησης: «Πρόχειρη» η αντιμετώπιση της δαπάνης και αδιαφορία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

«Σε μια περίοδο όπου περισσότερα από 8.000 νέα μόρια βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, γεγονός που καταδεικνύει το τεράστιο επιστημονικό έργο που καταβάλλεται, αναδεικνύεται αυθόρμητα ο προβληματισμός αν και κατά πόσο προετοιμάζεται η χώρα μας να υποδεχθεί όσα από τα καινοτόμα αυτά μόρια καταλήξουν τελικά στην αγορά», αναφέρει ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωση του.

Προσθέτει, δε, πως «οι μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές για πολλές ασθένειες, υπόσχονται καλύτερες θεραπευτικές εκβάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια. Από στοιχεία της πρόσφατης μελέτης της EFPIA/IQVIA, το 2021 πήραν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ) άδεια κυκλοφορίας στην αγορά 92 φάρμακα, εκ των οποίων τα 54 είναι νέες δραστικές ουσίες, ήτοι μια αύξηση 30% στον αριθμό νέων δραστικών ουσιών που εγκρίθηκαν σε σχέση με το 2020».

«Η καινοτομία έχει νόημα μόνο αν φθάνει στους ασθενείς, για αυτό στην Ελλάδα θα πρέπει να μας απασχολήσει πώς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί διαθέσιμη αυτή η καινοτομία. Είναι απαραίτητη η σταδιακή βελτίωση της χρηματοδότησης του φαρμάκου, αλλά και η ορθολογική συνταγογράφηση των υπαρχουσών και των μελλοντικών θεραπειών», τονίζει ο ΣΦΕΕ και καταλήγει:

«Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών ανέδειξαν τα πολλά προβλήματα των ατόμων με χρόνια νοσήματα, την ανησυχία τους για τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και την πρόσβασή τους σε νέες θεραπείες».

Διαβάστε ακόμη ⇒ Γ. Καλαμίτσης: «Αλυσιδωτή αντίδραση» με επιπτώσεις για τους ασθενείς μπορεί να προκαλέσει ένα ασταθές περιβάλλον που δεν ευνοεί την καινοτομία

Διαβάστε ακόμη ⇒ «Βέλη» ΣΦΕΕ κατά των αλλαγών στο φάρμακο: Εν αμφιβόλω τίθενται η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα

Τελευταία τροποποίηση στις 10/11/2022 - 00:55
  • ΣΦΕΕ
  • EFPIA
  • CLAWBACK
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε λειτουργία η ιστοσελίδα του Προσωπικού γιατρού prosopikos.gov.gr
Σε λειτουργία η ιστοσελίδα του Προσωπικού γιατρού prosopikos.gov.gr 08 Νοεμβρίου 2022
Σαρώνει τον πλανήτη η χολέρα: Έξαρση της νόσου και στο Λίβανο 10 Νοεμβρίου 2022
Σαρώνει τον πλανήτη η χολέρα: Έξαρση της νόσου και στο Λίβανο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέος πρόεδρος EFPIA: Οι έντονες γεωπολιτικές μεταβολές παράθυρο ευκαιρίας για την Ευρώπη
Pharma Policy
27/06/2025 - 10:00

Νέος πρόεδρος EFPIA: Οι έντονες γεωπολιτικές μεταβολές παράθυρο ευκαιρίας για την Ευρώπη

Διαμαρτυρία φυσικοθεραπευτών για τον αποκλεισμό από τα μέτρα ελάφρυνσης του ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
26/06/2025 - 16:16

Διαμαρτυρία φυσικοθεραπευτών για τον αποκλεισμό από τα μέτρα ελάφρυνσης του ΕΟΠΥΥ

Kavita Patel: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες
Pharma News
26/06/2025 - 15:32

Kavita Patel: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες

Εφαρμοστικό πλαίσιο για την ολιστική χρήση των δεδομένων Υγείας ετοιμάζει το Υπουργείο
Digital Health
25/06/2025 - 16:22

Εφαρμοστικό πλαίσιο για την ολιστική χρήση των δεδομένων Υγείας ετοιμάζει το Υπουργείο

Χρούσος: Το χρόνιο στρες μάς αρρωσταίνει - O ρόλος της τεχνολογίας
Ψυχική Υγεία
25/06/2025 - 14:42

Χρούσος: Το χρόνιο στρες μάς αρρωσταίνει - O ρόλος της τεχνολογίας

Δημόσια υγεία και πρόληψη στο 2ο SFEE Summit: Το σήμερα και οι προκλήσεις του μέλλοντος
Υγεία
25/06/2025 - 13:47

Δημόσια υγεία και πρόληψη στο 2ο SFEE Summit: Το σήμερα και οι προκλήσεις του μέλλοντος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!
Health Talk
30/06/2025 - 18:23
Τα πέντε στάδια μιας σχέσης και η επίδραση τους στο σώμα μας
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 17:51
VIDCAST: Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σώματός μας
Digital Health
30/06/2025 - 17:37
Συνεργασία ΕΔΟΕΑΠ-ΕΚΠΑ για τα περιοδοντικά περιστατικά δωρεάν για τους ασφαλισμένους
Υγεία
30/06/2025 - 17:12
WSJ: Ο Τραμπ κόβει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες αλλαγής φύλλου σε παιδιά και εφήβους
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 16:49
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος
Health Talk
30/06/2025 - 15:59
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Για 5η χρονιά επίσημος ιατρικός υποστηρικτής του «ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025»
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 15:34
Φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη στήριξη των κατοίκων της Γκάνα απέστειλε ο ΙΣΑ
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 15:18
Πέντε βήματα για ανάκτηση της συγκέντρωσής μας στην εποχή της διάσπασης της προσοχής
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 15:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Νοσοκομείο Αλεξάνδρα: Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην ογκολογική φροντίδα μέσω του EUnetCCC
Υγεία
30/06/2025 - 14:21
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το σπέρμα ανδρών άνω των 45 ετών συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αποβολών
Υγεία
30/06/2025 - 14:00
ΕΕΠΕ: Ο κομβικός ρόλος του Παθολόγου στο σύστημα Υγείας - Να σταματήσει η απαξίωση της ειδικότητας
Health Talk
30/06/2025 - 13:23
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125%
Health Talk
30/06/2025 - 11:00
Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα
Fitness
30/06/2025 - 10:00
Oι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από βλάβες στα νεφρά και φλεγμονή λόγω καύσωνα
Υγεία
30/06/2025 - 08:00
Πέντε φάρμακα που δυσκολεύουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη ζέστη
Υγεία
29/06/2025 - 09:26
Γεωργιάδης: Άψογη η πρώτη μέρα με το βραχιολάκι στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Γεννηματάς
Πολιτική Υγείας
28/06/2025 - 10:45
Κεραυνοί: Γιατί πρέπει να βγείτε αμέσως από τη θάλασσα ακόμα και όταν ακούσετε βροντή από μακριά
Υγεία
28/06/2025 - 10:01
Διαγνωστικές μέθοδοι για τις νεφρολογικές παθήσεις των παιδιών - Τι λένε δύο ειδικοί
Health Talk
28/06/2025 - 08:37
Δεύτερο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού στη Λάρισα: Νόσησε η γιατρός που φρόντισε τον άτυχο 70χρονο
Υγεία
28/06/2025 - 08:35
Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος: Ένα βλέμμα στις αόρατες μάχες των ανθρώπων με το σπάνιο αυτοάνοσο
Patient Talk
28/06/2025 - 06:49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Άψογη η πρώτη μέρα με το βραχιολάκι στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Γεννηματάς
Πολιτική Υγείας
28/06/2025 - 10:45
Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo