Εμβολιασμός παιδιών 5 -11 ετών: Τα πρώτα δεδομένα για τα περισταστικά μυοκαρδίτιδας

Εμβολιασμός παιδιών 5 -11 ετών: Τα πρώτα δεδομένα για τα περισταστικά μυοκαρδίτιδας
Στις σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά από τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 -11 ετών, αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου από το Υπουργείο Υγείας τονίζοντας ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι είναι σπάνια τα περιστατικά αλλά και ήπια.
Δευτέρα, 20/12/2021 - 18:39
— Photo: intime

Όπως είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού με βάση τα δεδομένα που έρχονται από τις ΗΠΑ όπου εμβολιάστηκαν στο σύνολό τους πάνω από 7 εκ. παιδιά τόσο με δύο δόσεις όσο και με μια (πάνω από 2 εκ. όσα ολοκλήρωσαν τη διπλή) τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που καταγράφηκαν είναι 8, τέσσερα σε αγόρια και τέσσερα σε κορίτσια. Στις 6 περιπτώσεις τα συμπτώματα παρουσιάστηκαν μετά την δεύτερη δόση και ήταν ήπια ενώ η υγεία των παιδιών αποκαταστάθηκε πλήρως.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ χορηγήθηκαν 7.141.428 δόσεις σε παιδιά με το ειδικό εμβόλιο της Pfizer για τις μικρές ηλικίες, το Comirnaty. Η πρώτη δόση είναι 5.126. 642 και η δεύτερη δόση 2.000.786.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν υπάρχουν συνολικά 3.233 αναφορές, με μέση ηλικία τα 9 έτη, ενώ η κατανομή ήταν μισή-μισή σε αγόρια και κορίτσια.

Παράλληλα, μόνο το 10% των παιδιών που εμβολιάστηκε, απουσίασε από το σχολείο, ενώ μόνο το 1% ζήτησε συμβουλή γιατρού. Σύμφωνα με την μελέτη, τα παιδιά είχαν ήπια συμπτώματα και υποχώρησαν γρήγορα.

«Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν ότι η ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια είναι υπαρκτή αλλά σπάνια και δεν επηρεάζει την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών» υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου. Η ίδια επίσης τόνισε ότι οι πιο συχνές παρενέργειες είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία και μυαλγία

«Τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία. Η γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία τα κάνει να φεύγουν χαρούμενα ότι έκαναν κάτι σημαντικό… Μία εικόνα, πραγματικά γιορτινή…» είπε η κα Θεοδωρίδου στην έναρξη της ομιλίας της τονίζοντας ότι οι γονείς δεν χρειάζεται να φοβούνται αλλά να παροτρύνουν τα παιδιά τους ως προς την διαδικασία αυτή.

Όπως αναφέρει εξάλλου και ο οδηγός του Υπουγείου Υγείας για τον εμβολιασμό των παιδιών στη σπάνια περίπτωση που παρουσιαστούν συμπτώματα που δεν είναι συνηθισμένα, χρειάζεται επικοινωνία με γιατρό και συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας. Υπογραμμίζεται ότι η νόσος Covid προκαλεί πολλαπλάσιο αριθμό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας.

«Σε σπάνιες περιπτώσεις τα m-RNA εμβόλια έχουν συσχετιστεί με φλεγμονή του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι συχνότερες σε αγόρια ηλικίας 12 έως 29 ετών και εμφανίζονται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η νόσος αυτοπεριορίζεται» αναφέρει ο οδηγός.

Όσον αφορά τα συμπτώματα τα οποία είναι σπάνια αλλά θα πρέπει να θορυβήθουν τους γονείς είναι:

  • πόνος στο στήθος,
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • αίσθημα παλμών.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/12/2021 - 19:55