ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη κατά του κορονοϊού: Το παράδειγμα της Ελλάδας στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature

Πολιτική Υγείας
Eurokinissi
Εργασία Ελλήνων επιστημόνων, αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων, όπου περιγράφεται η μέθοδος ελέγχου ταξιδιωτών στα σύνορα με χρήση τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης, φιλοξενείται σε ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά περιοδικά. Μαζί και με άρθρα, σε ένα εκ των οποίων γίνεται λόγος για «ένα από τα καλύτερα παραδείγματα χρήσης δεδομένων στη μάχη κατά της COVID-19».
Τετάρτη, 22/09/2021 - 21:14
— Photo: Eurokinissi
News4Health Team News4Health Team

Δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Nature εργασία που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της απόκρισης έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, σε συνεργασία με επιστημονικές ομάδες από πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εργασία έχει τίτλο «Βελτιώνοντας τον συνοριακό έλεγχο COVID-19 με ενισχυτική μάθηση» και αφορά ανάλυση μεθόδου ελέγχου ταξιδιωτών στα σύνορα με χρήση τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης, όπως η reinforcement learning (ενισχυτική μάθηση) και μεταξύ των καθηγητών είναι ο Σ. Τσιόδρα, ο Γκ. Μαγιορκίνη, ο Δ. Παρασκευής και ο Χρ. Χατζηχριστοδούλου.

Η εργασία συνοδεύεται από άρθρο της ομάδας σύνταξης του περιοδικού με τίτλο «Η Ελλάδα χρησιμοποίηση Τεχνητή Νοημοσύνη για να περιορίσει τη COVID: τι μπορούν να μάθουν άλλες χώρες», αλλά και από άρθρο με τίτλο «Ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης στοχεύει τον έλεγχο COVID ταξιδιωτών» που συνετάχθη από τον Ziad Obermeyer καθηγητή στην Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας.

Είναι ενδεκτικό πως στο άρθρο του κ. Obermeyer σημειώνεται πως η εργασία, για το σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή σε διάφορες πύλες εισόδου στην Ελλάδα, γνωστό και ως EVA,«θα την θυμόμαστε ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα χρήσης δεδομένων στον αγώνα κατά του COVID-19 [....] Επισημαίνει τις καλύτερες πλευρές τόσο της ακαδημαϊκής έρευνας όσο και της δημόσιας υπηρεσίας και δείχνει τη μεγάλη υπόσχεση σχετικά με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη λήψη σωστών αποφάσεων - που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου».

Στο δελτίο τύπου, που εξέδωσε το περιοδικό Nature αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Βελτίωση του ελέγχου των συνόρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 με χρήση τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης.

Στο Περιοδικό Nature δημοσιεύεται το EVA, ένα σύστημα ενισχυμένης μάθησης που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά για στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους για SARS-COV-2 σε ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020. Το σύστημα EVA εντόπισε σχεδόν διπλάσια ασυμπτωματικά, μολυσμένα άτομα από ό,τι θα αναμενόταν μέσω τυχαίων ελέγχων ή περιορισμών εισόδου βάσει επιδημιολογικών κριτηρίων σε επίπεδο πληθυσμού. Το σύστημα παρείχε επίσης έγκαιρη προειδοποίηση για περιοχές υψηλού κινδύνου, καθοδηγώντας τις κυβερνητικές πολιτικές ελέγχου των συνόρων για τη μείωση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, πολλές χώρες είχαν περιορίσει τις μη απαραίτητες μετακινήσεις με στόχο τη μείωση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2. Έχοντας υιοθετήσει μια σειρά από προγραμματισμένους ειδικούς συνοριακούς ελέγχους, όπως μόνο η αποδοχή ταξιδιωτών με αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο/τεστ, η επιβολή καραντίνας ή ο αποκλεισμός ταξιδιών από ορισμένες χώρες. Πολλά κράτη βασίστηκαν σε αυτά τα μέτρα με βάση επιδημιολογικά δεδομένα σε επίπεδο πληθυσμού, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων ή τα ποσοστά θανάτων. Ωστόσο, τέτοια δεδομένα ενδέχεται να μην είναι έγκυρα λόγω της πλημμελούς δήλωσης κρουσμάτων, σφαλμάτων καταγραφής (reporting biases) και των καθυστερήσεων των δηλώσεων.

Η Ελλάδα υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση για τον έλεγχο της εισροής μολυσμένων ταξιδιωτών το καλοκαίρι του 2020, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά έναν αλγόριθμο ενισχυμένης μάθησης που προβλέπει ποιοι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο. Ο κ. Δρακόπουλος (πρώτος συγγραφέας, Ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας) και οι συνεργάτες του σε αυτή τη δημοσίευση αναφέρουν ότι το σύστημα με το παρωνύμιο EVA, χρησιμοποιεί δημογραφικά δεδομένα (χώρα, περιοχή, ηλικία και φύλο) που συλλέγονται από ταξιδιώτες μαζί με αποτελέσματα από διερευνητικούς ελέγχους και από προηγούμενους εργαστηριακούς ελέγχους ταξιδιωτών για να εκτιμηθούν ο επιπολασμός του COVID-19 σε ορισμένες κατηγορίες ταξιδιωτών (τόπος διαμονής, ηλικία κλπ). Χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία, το σύστημα EVA προσδιορίζει μία υποομάδα ταξιδιωτών για έλεγχο PCR με βάση τα χαρακτηριστικά του ταξιδιώτη. Δηλαδή, εάν διαπιστωθεί ότι ορισμένα δημογραφικά στοιχεία σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα για να είναι θετικοί σε SARS-CoV-2, οι ταξιδιώτες με παρόμοια χαρακτηριστικά θα υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο. Για την πρόληψη των «τυφλών σημείων» που δεν ανιχνεύονται από το σύστημα, το σύστημα προβλέπει επίσης εστιασμένους ελέγχους σε τύπους ταξιδιωτών για τους οποίους τα δεδομένα είναι περιορισμένα. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα «ανατροφοδότησης» που βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο ο αλγόριθμος συνεχίζει να "εκπαιδεύεται".

Ειδικότερα, το σύστημα ενισχυμένης μάθησης EVA, εντοπίζει 1,85 φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς, μολυσμένους ταξιδιώτες από ό, τι αναμενόταν από τυχαία κατανεμημένα τεστ. Η εντελώς τυχαία παρακολούθηση θα είχε εντοπίσει περίπου το 54% των περιπτώσεων που εντόπισε το σύστημα EVA. Το σύστημα EVA εντόπισε 1,25-1,45 περισσότερο ασυμπτωματικούς, μολυσμένους ταξιδιώτες από ό, τι αναμενόταν από πολιτικές εργαστηριακών ελέγχων που βασίζονται σε επιδημιολογικές μετρήσεις. Οι εκτιμήσεις του συστήματος EVA για τον επιπολασμό του COVID-19 χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την παροχή έγκαιρων προειδοποιήσεων για περιοχές υψηλού κινδύνου, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε για να προσαρμόσει τα πρωτόκολλα ταξιδιών προσθέτοντας στη γκρίζα λίστα αυτές τις χώρες και απαιτώντας από τους ταξιδιώτες να έχουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ PCR πριν από την είσοδο στη χώρα. Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι το σύστημα EVA απέτρεψε ένα πρόσθετο ποσοστό 6,7% των μολυσμένων ταξιδιωτών να εισέλθουν στη χώρα μέσω των έγκαιρών αποφάσεών να συμπεριληφθούν χώρες στη γκρι λίστα κατά την περίοδο αιχμής. Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι απαγορεύσεις εισερχόμενων ταξιδιωτών σε ολόκληρη τη χώρα βάσει επιδημιολογικών μετρήσεων σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μην είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την επανέναρξη ασφαλών ταξιδιών και προτείνουν το σύστημα EVA ως εναλλακτικό».

Στην εργασία συμμετείχαν οι εξής καθηγητές:

  • University of Southern California, Kimon Drakopoulos, Assistant professor the Data Sciences and Operations department at USC Marshall School of Business (1ος συγγραφέας και corresponding author της εργασίας),
  • Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Σχολή Επιστημών υγείας, τμήμα Ιατρικής
  • Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard ΗΠΑ,
  • Γκίκας Μαγιοργκίνης, Επίκουρος καθηγητής, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής στατιστικής, Ιατρική Σχολή, , Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα.
  • Δημήτριος Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα,
  • Σωτήρης Τσιόδρας, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα, Δ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν», Ελλάδα.
Τελευταία τροποποίηση στις 22/09/2021 - 22:11
  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
  • COVID 19
  • NATURE
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΤΣΙΟΔΡΑΣ
  • EVA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποκαλυπτικά στοιχεία ΕΟΔΥ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα στα παιδιά με τα σχολεία κλειστά
Αποκαλυπτικά στοιχεία ΕΟΔΥ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα στα παιδιά με τα σχολεία κλειστά 22 Σεπτεμβρίου 2021
Πλεύρης για μονοκλωνικά αντισώματα: Περιμένουμε την έγκρισή πριν την προμήθεια, φθηνή η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ 23 Σεπτεμβρίου 2021
Πλεύρης για μονοκλωνικά αντισώματα: Περιμένουμε την έγκρισή πριν την προμήθεια, φθηνή η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 17:39

Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη νευρολογική αποκατάσταση με επίκεντρο τον ασθενή!
Health Talk
21/12/2025 - 09:34

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη νευρολογική αποκατάσταση με επίκεντρο τον ασθενή!

Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»
Πολιτική Υγείας
21/12/2025 - 07:18

Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»

Οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid μπορεί να αυξήσει πρόσκαιρα τον κίνδυνο έρπη ζωστήρα
Υγεία
19/12/2025 - 14:00

Οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid μπορεί να αυξήσει πρόσκαιρα τον κίνδυνο έρπη ζωστήρα

Γεωργιάδης: Επαφές στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο για υγεία και αμερικανικές επενδύσεις
Πολιτική Υγείας
19/12/2025 - 09:25

Γεωργιάδης: Επαφές στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο για υγεία και αμερικανικές επενδύσεις

Το ΑΙ μαθαίνει να αποκωδικοποιεί τις ασθένειες που είναι γραμμένες στο DNA μας
Υγεία
17/12/2025 - 12:00

Το ΑΙ μαθαίνει να αποκωδικοποιεί τις ασθένειες που είναι γραμμένες στο DNA μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

TÜV NORD Hellas: Παράδοση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 00:21
Νέα θητεία Ευγενίδη στην προεδρία του ΦΣΘ - Η σύνθεση του ΔΣ
Pharma Policy
23/12/2025 - 23:03
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 22:18
Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03
Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19
Ανάγκη για έναν νέο οδικό χάρτη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
23/12/2025 - 20:02
O ΕΟΔΥ του αύριο με 16 έργα μετασχηματισμού της Δημόσιας Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 19:44
Από τα μελομακάρονα στις ορμόνες: Οι γιορτινές συνήθειες επηρεάζουν την ευεξία των γυναικών
Health Talk
23/12/2025 - 19:07
Νέα εποχή στην απώλεια βάρους: Πράσινο φως από την FDA σε χάπι σεμαγλουτίδης
Pharma News
23/12/2025 - 18:19
Πώς η ρουτίνα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
Υγεία
23/12/2025 - 17:56
Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 17:39
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την Ακαδημία Ασθενών - Τον Μάρτιο η έναρξη των μαθημάτων
Patient Talk
23/12/2025 - 17:23
«True Leader» η UNI-PHARMA - Αναδείχθηκε ανάμεσα στις 105 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Pharma News
23/12/2025 - 17:06
Γεωργιάδης από Φλώρινα: «Δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναξιοποίητο»
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 16:54
Εκπαιδευτική δράση στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ για το προσωπικό της ΑΔΜΘ
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 16:32
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Τα τρία βασικά αιτήματα που τέθηκαν στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΦ
Patient Talk
23/12/2025 - 16:11
Πόσο ασφαλείς είναι οι βαφές μαλλιών και πως θα μειώσετε τον κίνδυνο!
Ομορφιά
23/12/2025 - 15:57
Θεμιστοκλέους: «Το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο για τη γρίπη - Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς»
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 15:34
Θεσσαλονίκη: 25 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν σε εθελοντική αιμοδοσία του ΙΣΘ
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 15:12
Τραγούδι: Οι ιδιότητες του για την υγεία που θα σάς κάνει να δείτε με άλλα μάτια τα κάλαντα
Υγεία
23/12/2025 - 14:54
Πανελλήνιο Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης 2025: Το ταξίδι από τη διάγνωση στην απεριόριστη ανάσα
Patient Talk
23/12/2025 - 14:28
Οι οικιακές συσκευές που απελευθερώνουν τα περισσότερα βλαβερά μικροσωματίδια
Υγεία
23/12/2025 - 14:13
Αρθρίτιδα: Συμβουλές προς πάσχοντες για πιο ανώδυνο χειμώνα - Οι θεραπείες που υπάρχουν
Health Talk
23/12/2025 - 13:47
Κορυφαία διεθνής διαπίστευση για το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
Υπηρεσίες Υγείας
23/12/2025 - 13:12
Η ιδιοφυΐα δεν κρίνεται απαραίτητα από την παιδική ηλικία - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
23/12/2025 - 13:00
Ελπίδες για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας από ένα φυτό - γιατροσόφι της Βραζιλίας
Υγεία
23/12/2025 - 12:00
Γονείς και χριστουγεννιάτικο burnout: Κάντε λιγότερα για να είναι και τα παιδιά σας πιο χαρούμενα!
Ψυχική Υγεία
23/12/2025 - 11:00
Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 10:09
Νέα θεραπευτική αγωγή για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Υγεία
23/12/2025 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί οι γυναίκες αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημάδια ασθένειας στα πρόσωπα των άλλων
Υγεία
22/12/2025 - 09:00
Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»
Πολιτική Υγείας
21/12/2025 - 07:18
Κάνετε ενέσεις απώλειας βάρους; Τι δεν πρέπει να έχει το χριστουγεννιάτικο πιάτο σας!
Υγεία
22/12/2025 - 11:00
Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το ζεστό μπάνιο στο δέρμα - Απλές συμβουλές για να τις αποφύγετε
Ομορφιά
21/12/2025 - 12:19
Χριστούγεννα με σακχαρώδη διαβήτη: Οκτώ απλά διατροφικά tips για απόλαυση με απόλυτο έλεγχο
Διατροφή
22/12/2025 - 16:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo