ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνητρα για την επάρκεια κρίσιμων αντιβιοτικών στη χώρα ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

Pharma Policy
EUROKINISSI
Κατάλογο με σημαντικά αντιβιοτικά, ιδίως για την αντιμετώπιση επικίνδυνων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που απουσιάζουν από τη χώρα μας δημιουργεί η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων. Ζητάει από την πολιτεία να τα εντάξει σε ειδικό καθεστώς, που θα εξαιρεί από το clawback.
Παρασκευή, 08/03/2024 - 06:20
— Photo: EUROKINISSI
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ιδίως από πολυανθεκτικά μικρόβια που δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά, συνεχίζουν να κοστίζουν ζωές και στην χώρα μας. Το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, το οποίο είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης και στο πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ), είναι πολυπαραγοντικό.

Σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης αντοχής είναι η υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά και στα νοσοκομεία, παρότι σε αυτό το πεδίο αυτό έχουν γίνει βήματα προόδου. Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η απουσία κρίσιμων αντιβιοτικών από το «οπλοστάσιο» των γιατρών.

Η χώρα μας παραμένει πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα. «Αυτό είναι το πετρέλαιο που βάζει τη φωτιά της [μικροβιακής] αντοχής στην Ελλάδα», εξήγησε ο Νικόλαος Σύψας Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, και Γ.Γ. της ΕΕΛ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Για αυτό και όπως τόνισε ο Καθηγητής, χρειάζεται μία ισχυρή παρέμβαση της πολιτείας, αλλά και της εταιρείας λοιμώξεων, στους γιατρούς της κοινότητας για να προωθηθεί η ορθολογική συνταγογράφηση και χρήση των αντιβιοτικών.

Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Επιστημονικός/Διοικητικός Υπεύθυνος της Μονάδας Λοιμώξεων – COVID στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» αναφέρθηκε και στην κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία. Όπως εξήγησε βάσει των νέων στοιχείων του η ECDC, του ευρωπαϊκού οργανισμού δημόσιας υγείας, για την περίοδο 2022-2022, από την 1η θέση της σχετικής λίστας η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 6η θέση. Η σημαντική αυτή βελτίωση φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και των ομάδων ελέγχου της κατανάλωσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, το πρόβλημα των πολυανθεκτικών μικροβίων στην Ελλάδα παραμένει πολύ σοβαρό. «Φανταστείτε έναν ασθενή που σπάει το πόδι του σε ένα τροχαίο, μπαίνει στο νοσοκομείο, σε μία μονάδα νοσηλείας, όπου κολλάει ένα πολυανθεκτικό ή πανανθεκτικό μικρόβιο και πεθαίνει. Πρόκειται για κάτι πολύ άδικο για τον ασθενή, για το σύστημα υγείας και για εμάς τους γιατρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο έδειξαν πως περίπου το 70% των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία λαμβάνουν αντιβιοτικά.

Για τον Χαράλαμπο Γώγο, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, μέλος της ΕΕΛ και Διευθυντή της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Metropolitan General, περαιτέρω πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί με την ενίσχυση των μονάδων λοιμώξεων των νοσοκομείων, οι οποίες χρειάζονται κυρίως στελέχωση.

Αντιβιοτικά σε έλλειψη, κόστος σε ζωές

Σημαντικό αγκάθι στην αποτελεσματική διαχείριση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ιδίως από πολυανθετικά ή πανανθετικά μικρόβια είναι η απουσία από το οπλοστάσιο των γιατρών σημαντικών αντιβιοτικών.

Όπως εξήγησε ο κ. Σύψας, παρότι υπάρχουν κάποιες επιλογές αντιβιοτικών, δύο κατηγορίες αντιμικροβιακών φαρμάκων καταγράφουν ελλείψεις, είτε απουσιάζουν πλήρως είτε διατίθενται με το σταγονόμετρο.

Από τη μια είναι τα παλαιότερα αντιβιοτικά, τα οποία καθώς δεν χρησιμοποιούνται συστηματικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα διατηρούν ακόμα την ισχύ τους. Καθώς πρόκειται για παλιά αντιβιοτικά, δεν έχουν πατέντα σε ισχύ και άρα είναι και φθηνότερα.

Από την άλλη είναι νέα, καινοτόμα αντιβιοτικά, τα οποία όμως έχουν υψηλότερες τιμές.

«Και στις δύο κατηγορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιβίωση ασθενών που δεν έχουν άλλες επιλογές, δυστυχώς δεν έχουν επαρκή διαθεσιμότητα. Δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, τα μεν γιατί είναι πολύ φθηνά άρα δεν ενδιαφέρονται οι φαρμακευτικές εταιρείες να τα φέρουν [ή να τα παράξουν], τα δε γιατί είναι πολύ ακριβά και υπάρχει ζήτημα κόστους», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΛ.

Ο κύριος Σύψας αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Μία εξ’ αυτών είναι η αζτρεοναμη, απαραίτητη για την θεραπεία ασθενών οι οποίοι έχουνε μικρόβια που παράγουν συγκεκριμένα ένζυμα. Η δεύτερη είναι η σεφιδεροκόλη (cefiderocol), απαραίτητη για την θεραπεία των ασθενών με το «περιβόητο acinetobacter που έχει φωλιάσει στις μονάδες μας και για το οποίο μερικές φορές είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, τώρα όταν χρειάζονται αυτά τα φάρμακα έρχονται αναγκαστικά μέσω του ΙΦΕΤ, διαδικασία όμως που μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες, «που είναι αργά για τον ασθενή».

Πέραν των φαρμάκων αυτών για τα πολυανθεκτικά μικρόβια υπάρχει και μια σειρά άλλων αντιβιοτικών τα οποία επίσης είναι πολύ φθηνά και τα οποία δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα γιατί δεν ενδιαφέρονται οι εταιρείες να τα διαθέσουν. «Μεταξύ αυτών είναι η πενικιλίνη, η απλή πενικιλίνη η οποία χορηγείται για διάφορες λοιμώξεις, μεταξύ αυτών και βαριές, και η οποία δεν υπάρχει δια στόματος για παράδειγμα», σημείωσε.

«Κατά καιρούς παρατηρούνται ελλείψεις και διεθνώς», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, Πρόεδρος της ΕΕΛ, προσθέτοντας πως συχνά υπάρχουν προβλήματα παραγωγής. Σημείωσε πως έχουν γίνει και άλλες παρεμβάσεις στο παρελθόν και σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, αλλά και με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, γίνονται προσπάθειες για να καλυφθούν τα κενά.

«Το επιπρόσθετο πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι τα τελευταίας γενιάς αντιμικροβιακά τα οποία δεν κυκλοφορούν στη χώρα και πρέπει να έρχονται με διαδικασίες επείγουσας παραγγελίας μέσω ΙΦΕΤ», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας

Λίστα κρίσιμων αντιβιοτικών και ειδικό καθεστώς χωρίς clawback

«Αυτό το μοντέλο θα πρέπει να αλλάξει. Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων κάνει σχετικές εισηγήσεις προς το Υπουργείο Υγείας», σημειώνει ο κ. Σύψας και ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει σαν χώρα να έχει απόθεμα από αυτά τα φάρμακα, τα οποία είναι αναντικατάστατα και απαραίτητα για την επιβίωση των ασθενών.

«Αν δεν τα δώσουμε πολύ γρήγορα θα χάσουμε τους ασθενείς μας», επανέλαβε.

Έτσι, η Εταιρεία θα υποβάλλει στο υπουργείο έναν κατάλογο με τα αντιβιοτικά που κρίνονται απαραίτητα να υπάρχουν στην Ελλάδα σε απόθεμα.

«Θα ζητήσουμε από το υπουργείο να δημιουργήσει απόθεμα από αυτά τα φάρμακα και θα προτείνουμε στο υπουργείο να δώσει οικονομικά κίνητρα στις εταιρείες», σημείωσε προσθέτοντας πως τα κίνητρα αυτά μπορούν να κινητοποιήσουν τις ελληνικές εταιρείες να παράγουν τα φάρμακα που είναι εκτός πατέντας, εξάγοντας ενδεχομένως και ποσότητες εξ αυτών.

Η πρόταση της ΕΕΛ προβλέπει τα φάρμακα αυτής της λίστας να υπάγονται σε ένα ειδικό καθεστώς, το οποίο θα τα εξαιρεί από clawback, από επιτροπές κλπ. Αντίστοιχα, και καινοτόμα αλλά άκρως απαραίτητα αντιβιοτικά θα μπορούν να διατίθενται ταχύτερα στην Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/03/2024 - 01:50
  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
  • ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ
  • ΕΕΛ
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ
  • ΠΟΛΥΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ
  • ΠΑΝΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ
  • ΣΥΨΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΦ: Οδηγίες προς φορείς και ασθενείς να δηλώσουν τις ελλείψεις φαρμάκων
ΕΟΦ: Οδηγίες προς φορείς και ασθενείς να δηλώσουν τις ελλείψεις φαρμάκων 06 Μαρτίου 2024
Το 50% των Ελλήνων «πετάει» φάρμακα, στο 22% δεν περισσεύουν... για υπηρεσίες υγείας 09 Μαρτίου 2024
Το 50% των Ελλήνων «πετάει» φάρμακα, στο 22% δεν περισσεύουν... για υπηρεσίες υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξυπνο τσιρότο μπορεί να κάνει τα φάρμακα πιο ασφαλή και πιο αποτελεσματικά
Υγεία
09/02/2026 - 13:00

Έξυπνο τσιρότο μπορεί να κάνει τα φάρμακα πιο ασφαλή και πιο αποτελεσματικά

ΕΟΦ: Απάντηση σε λοιμωξιολόγους για την απόσυρση νοσοκομειακού αντιβιοτικού από την ελληνική αγορά
Pharma Policy
20/01/2026 - 16:34

ΕΟΦ: Απάντηση σε λοιμωξιολόγους για την απόσυρση νοσοκομειακού αντιβιοτικού από την ελληνική αγορά

ΕΕΛ: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την απόσυρση γνωστού νοσοκομειακού αντιβιοτικού
Pharma Policy
19/01/2026 - 16:36

ΕΕΛ: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την απόσυρση γνωστού νοσοκομειακού αντιβιοτικού

ECDC: Φειδώ στη χρήση αντιβιοτικού για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - Οι νέες οδηγίες
Pharma Policy
19/01/2026 - 16:13

ECDC: Φειδώ στη χρήση αντιβιοτικού για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - Οι νέες οδηγίες

Σεμινάριο για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία από τον ΙΣΑ
Υγεία
12/01/2026 - 11:00

Σεμινάριο για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία από τον ΙΣΑ

Γονόρροια: Εγκρίθηκαν δύο νέα αντιβιοτικά που χαιρετίζονται ως απάντηση κατά της μικροβιακής αντοχής
Pharma Policy
16/12/2025 - 09:00

Γονόρροια: Εγκρίθηκαν δύο νέα αντιβιοτικά που χαιρετίζονται ως απάντηση κατά της μικροβιακής αντοχής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς οι παιδικές μας εμπειρίες διαμορφώνουν τον τρόπο που αγαπάμε και τον σύντροφό μας
Ψυχική Υγεία
14/02/2026 - 10:00
Πόσες φορές ερωτευόμαστε παθιασμένα στη ζωή μας; - Τι λέει η επιστήμη
Ψυχική Υγεία
14/02/2026 - 09:10
Παγκόσμια Ημέρα για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες: «Ζούμε, Αγωνιζόμαστε, Ελπίζουμε»
Patient Talk
14/02/2026 - 08:26
Το σεξ εξασφαλίζει, ειδικά στις γυναίκες, καλύτερο ύπνο!
Υγεία
13/02/2026 - 18:00
Παγωμένος ώμος: Συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη;
Health Talk
13/02/2026 - 17:00
Μελάνωμα: Εμβόλιο mRNA σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία μειώνει σημαντικά την υποτροπή
Υγεία
13/02/2026 - 16:00
Νέο επαγγελματικό κεφάλαιο για τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο, Γενικό Διευθυντή του PIF
Pharma News
13/02/2026 - 15:41
ΚΑΤ: Ανέγερση νέου κτηρίου χειρουργείων χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλοπούλου
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 15:18
ΕΜΑ:Απόσυρση φαρμάκου για παρασιτικές λοιμώξεις λόγω κινδύνου λευκοεγκεφαλοπάθειας
Pharma Policy
13/02/2026 - 15:00
House burping: Όταν το Tik Tok κάνει trend το.....αέρισμα του σπιτιού
Υγεία
13/02/2026 - 14:00
Έρευνα προειδοποιεί για τη συστηματική λήψη δημοφιλούς φαρμάκου για τις καούρες
Υγεία
13/02/2026 - 13:00
Τι συμβαίνει όταν οι γονείς διαβάζουν ιστορίες στα παιδιά τους πριν τον ύπνο
Ψυχική Υγεία
13/02/2026 - 12:00
Εργοσπιρομετρία:Γιατί είναι χρήσιμη μετά τα 50- Πάνω από ένας στους 3 έχει δύσπνοια στα 65
Health Talk
13/02/2026 - 11:00
Τι αλλάζει πραγματικά με τη «νέα πυραμίδα» διατροφής - Τα μηνύματα των ανακοινώσεων
Διατροφή
13/02/2026 - 09:55
Στηθοσκόπιο AI μπορεί να διαγνώσει καρδιακές βαλβιδικές παθήσεις νωρίτερα από τους γενικούς ιατρούς.
Digital Health
13/02/2026 - 09:00
Απίστευτο και ριψοκίνδυνο αεροβατικό trick στο Γεφύρι της Πλάκας, στα Τζουμέρκα
Fitness
13/02/2026 - 07:21
Παπαστράτος: 95 χρόνια σε πορεία καινοτομίας και υπευθυνότητας
Επικαιρότητα
13/02/2026 - 03:34
ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Νίπα σε παγκόσμιο επίπεδο
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 00:02
Ημερίδα του ΙΣΘ για την αντιμετώπιση της βίας κατά γιατρών και υγειονομικών
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 23:19
Μιχαηλίδου: Πανελλαδική η εφαρμογή των «Νταντάδων της Γειτονιάς» με ενίσχυση έως 500 ευρώ τον μήνα
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 22:46
Σωματείο «Ελπίδα»: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας
Patient Talk
12/02/2026 - 22:29
Οι γυναίκες που αγχώνονται για την ηλικία τους επιταχύνουν τη βιολογική γήρανσή τους
Ψυχική Υγεία
12/02/2026 - 22:02
Ένας χρόνος λειτουργίας για τον HMVO - Το αποτύπωμα του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευση Φαρμάκων
Pharma Policy
12/02/2026 - 20:57
Το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» σε σύνδεση ορόσημο με τον «Δημόκριτο» για την κυβερνοασφάλεια
Digital Health
12/02/2026 - 20:33
Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις της ΕΚΕ για να σωθούν ζωές από τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Health Talk
12/02/2026 - 20:07
Ξεκίνησε το 35ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 19:29
Εναλλακτική τσικνοπέμπτη: Γευστικές επιλογές για όσους δεν είναι... φανατικοί του κρέατος!
Διατροφή
12/02/2026 - 19:04
ΕΟΔΥ: Στους 22 οι νέοι θάνατοι από γρίπη και COVID-19 - Ανησυχία για τον RSV
Υγεία
12/02/2026 - 18:41
ΦΣΘ: Προετοιμασίες για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία από τις 16 Φεβρουαρίου - Ποιους ασθενείς αφορά
Pharma Policy
12/02/2026 - 18:23
Στο νοσοκομείο με πέτρα στη χολή ο Μαζωνάκης - Χειρουργείται το Σάββατο
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 18:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Τσικνοπέμπτη στην εποχή της πρωτεϊνολαγνείας
Διατροφή
12/02/2026 - 09:00
Γεωργιάδης: Αύξηση ρεκόρ στα ΤΕΠ τον Ιανουάριο – Πάνω από 100.000 περιστατικά λόγω ιώσεων
Πολιτική Υγείας
12/02/2026 - 09:24
Γιατί πεινάμε με το που μάς πιάνει η τσίκνα - O ρόλος της όσφρησης
Διατροφή
12/02/2026 - 10:00
Η απλή αλλαγή στη διατροφή μείωσε την ημερήσια πρόσληψη κατά 330 θερμίδες χωρίς μείωση ποσοτήτων
Διατροφή
12/02/2026 - 12:00
«Ξεχασμένα κρέατα»: Γιατί πρέπει να επιστρέψουν στο πιάτο μας
Διατροφή
12/02/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo