ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πολυχάπι» μειώνει τον καρδιαγγειακό θάνατο κατά 33% σύμφωνα με νέα μελέτη

Pharma News
«Πολυχάπι» μειώνει τον καρδιαγγειακό θάνατο κατά 33% σύμφωνα με νέα μελέτη
Σημαντικά νέα στον τομέα της πρόληψης νέων καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς που αναρρώνουν ήδη από ένα παλαιότερο επεισόδιο προκύπτουν από το Πανευρωπαικό Καρδιολογικό Συνέδριο που διεξάγεται τις μέρες αυτές στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Τι σχολιάζει σχετικ΄ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Καθηγητής Καρδιολογίας, ΄Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».
Τρίτη, 30/08/2022 - 16:31
— Photo: pixabay
News4Health Team News4Health Team

O συνδυασμός τριών φαρμακευτικών ουσιών σε ένα «πολυχάπι», που αναπτύχθηκε από το Iσπανικό Κέντρο Καρδιαγγειακής έρευνας (CNIC) αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε ασθενείς που έχουν υποστεί ήδη ένα σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο, μειώνοντας την θνητότητα από καρδιαγγειακά αίτια κατά 33%. Τα ευρήματα αυτά παρουσίασε η μελέτη SECURE που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα του διακεκριμένου καρδιολόγου Valentin Fuster στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 26 Αυγούστου στο Πανευρωπαικό Καρδιολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στην Βαρκελώνη καθώς και στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με τον Valentin Fuster, τα αποτελέσματα της μελέτης SECURE αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι ένα πολυχάπι που περιλαμβάνει τρεις δραστικές ουσίες (ασπιρίνη, ατορβαστατίνη και ραμιπρίλη) με αποδεδειγμένο καρδιαγγειακό όφελος, επιτυγχάνει κλινικά σημαντική μείωση στην υποτροπή καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ασθενείς που έχουν υποστεί ήδη ένα μείζων επεισόδιο, πιθανότατα λόγω της καλύτερης συμμόρφωσης στην απλοποιημένη αυτή προσέγγιση συγκριτικά με την λήψη τριών διαφορετικών δισκίων.

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί και αναρρώνουν από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, κατά κύριο λόγο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, οφείλουν να λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία για την πρόληψη νέων επεισοδίων. Η βασική θεραπεία περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων: έναν παράγοντα που αναστέλλει την συσσώρευση των αιμοπεταλίων (όπως η ασπιρίνη), ένα αντιυπερτασικό φάρμακο όπως η ραμιπρίλη και έναν παράγοντα που ελαττώνει τα επίπεδα των λιπιδίων, όπως η στατίνη. Ωστόσο λιγότερο από το 50% των ασθενών επιτυγχάνει καλή συμμόρφωση στην θεραπεία με το συνδυασμό αυτό των φαρμάκων.

Αν και το πρώτο διάστημα η συμμόρφωση των ασθενών είναι κατά κανόνα υψηλή, μετά από μερικούς μόλις μήνες εξασθενεί. Στόχος της μελέτης ήταν να επιτυχεί μία αλλαγή από την αρχή και έτσι οι περισσότεροι ασθενείς της μελέτης έλαβαν το πολυχάπι ήδη από την πρώτη εβδομάδα μετά το οξύ καρδιακό επεισόδιο. Η συμμόρφωση στην αγωγή μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική δευτερογενή πρόληψη, δηλώνει ο Jose Maria Castellano, MD πρώτος συγγραφέας της μελέτης και επιστημονικός διευθυντής του Fundation de Investigacion HM Hospitales. Το πολυχάπι, αποτελώντας μία πολύ απλή στρατηγική που συνδυάζει τρία απαραίτητα στοιχεία της θεραπείας των ασθενών, αποδεικνύεται πολύτιμη, καθώς η καλύτερη συμμόρφωση σημαίνει καλύτερη θεραπεία και χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής καρδιαγγειακών συμβαμάτων, προσθέτει ο Dr. Castellano.

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος σχολιάζοντας τη μελέτη επισημαίνει ότι για πολλά χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα που έχει ένα «πολυχάπι» στη συμμόρφωση των ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή και τελικά στην επιτυχή έκβαση μίας θεραπείας. Η μελέτη αυτή του Valentin Fuster απέδειξε ότι απλοποιώντας τη θεραπεία και βελτιώνοντας τη συμμόρφωση τελικά μειώνουμε σημαντικά τον καρδιαγγειακό θάνατο. Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία να διαπιστώσουμε και στην κλινική πράξη τα πολλά υποσχόμενα, ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα όταν το συγκεκριμένο «πολυχάπι» λάβει έγκριση για τη χορήγηση του.

Το πολυχάπι περιέχει ασπιρίνη (100 mg), έναν αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτανσίνης (ραμιπρίλη) και μία στατίνη, την ατορβαστατίνη (20 ή 40 mg). Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη SECURE συμπεριέλαβε 2499 ασθενείς από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Τσεχία, Γαλλία, Πολωνία και Ουγγαρία) που αναρρώνουν μετά από οξύ καρδιακό επεισόδιο. Οι μετέχοντες στην μελέτη με τυχαιοποιημένο τρόπο έλαβαν είτε την συμβατική φαρμακευτική με τρία διαφορετικά δισκία είτε το πολυχάπι. Η μέση ηλικία των ασθενών της μελέτης ήταν τα 76 έτη και το 31% ήταν γυναίκες. Ο πληθυσμός της μελέτης έπασχε κατά 77.9% από υπέρταση, 57.4% από διαβήτη ενώ το 51.3% είχε ιστορικό καπνίσματος.

Οι μελετητές ανέλυσαν την συχνότητα των τεσσάρων μείζονων παραγόντων καρδιαγγειακών συμβαμάτων: θάνατος από καρδιαγγειακά αίτια, μη θανατηφόρο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μη θανατηφόρου αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και ανάγκη επείγουσας επαναιμάτωσης (αποκατάστασης της ροής) στα στεφανιαία αγγεία. Η μελέτη παρακολούθησε τους ασθενείς κατά μέσο όρο για 3 χρόνια και κατέληξε στα ακόλουθα αποτελέσματα: οι ασθενείς που έλαβαν το πολυχάπι είχαν κατά 24% μικρότερο κίνδυνο για τα τέσσερα αυτά επεισόδια από τους ασθενείς που έλαβαν τρία ξεχωριστά φάρμακα.

Το βασικότερο ωστόσο εύρημα της μελέτης αποτελεί η επίδραση της αγωγής με το πολυχάπι στην καρδιαγγειακή θνητότητα, μειώνοντας την κατά 33% (71 ασθενείς στην ομάδα της συμβατικής αγωγής απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης έναντι μόλις 48 ασθενών που έλαβαν το πολυχάπι). Η μείωση της καρδιαγγειακής θνητότητας κατά 33% καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της αγωγής. Τα ευρήματα της μελέτης SECURE υποδηλώνουν ότι το πολυχάπι μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο της στρατηγικής πρόληψης νέων επεισοδίων σε ασθενείς που έχουν υποστεί ήδη ένα επεισόδιο.

Η μελέτη

  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΚΑΡΔΙΑ
  • ΧΑΠΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πιο ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη από την παρακεταμόλη για την δυσμηνόρροια
Πιο ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη από την παρακεταμόλη για την δυσμηνόρροια 30 Αυγούστου 2022
Lavipharm: Εγκρίθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων 31 Αυγούστου 2022
Lavipharm: Εγκρίθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πως το εσωτερικό μας ρολόι επιδρά στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο
Υγεία
29/10/2025 - 16:48

Πως το εσωτερικό μας ρολόι επιδρά στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο

Εμμηνόπαυση: Νέο φάρμακο για την καταπολέμηση εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων
Pharma News
27/10/2025 - 11:00

Εμμηνόπαυση: Νέο φάρμακο για την καταπολέμηση εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων

Cardio Life Style 2025: Ζωντανή γιορτή για όλους 1 και 2 Νοεμβρίου με δράσεις και ομιλίες
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 07:11

Cardio Life Style 2025: Ζωντανή γιορτή για όλους 1 και 2 Νοεμβρίου με δράσεις και ομιλίες

Νέα έρευνα συνδέει την αερόβια άσκηση με τη λειτουργία των νεύρων που ελέγχουν την καρδιά
Fitness
02/10/2025 - 16:43

Νέα έρευνα συνδέει την αερόβια άσκηση με τη λειτουργία των νεύρων που ελέγχουν την καρδιά

Η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης δράσης στη διαχείριση των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Υγεία
01/10/2025 - 20:02

Η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης δράσης στη διαχείριση των καρδιαγγειακών νοσημάτων

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Κάλεσμα σε άμεσες δράσεις για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
Patient Talk
29/09/2025 - 14:34

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Κάλεσμα σε άμεσες δράσεις για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 16:44
Η πρώτη γυναίκα χειρουργός μεταμοσχεύσεων ήπατος στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 16:17
Ικανοποίηση ΙΣΑ για την ρητή αναγνώριση των Ιατρικών Συλλόγων ως ΝΠΔΔ με μέλη τους γιατρούς
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 15:51
Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας
Digital Health
30/10/2025 - 15:34
Benevril: Νέα αποτελεσματική λύση κατά της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη σε μορφή αφρού
Pharma News
30/10/2025 - 15:16
Αντιβιοτικό που βρισκόταν "κάτω από τη μύτη" των επιστημόνων 100 φορές πιο αποτελεσματικό στις ανθεκτικές λοιμώξεις
Υγεία
30/10/2025 - 15:00
Τα οφέλη των ωμέγα-3 μπορεί να εξαφανιστούν γρήγορα μετά τη διακοπή της λήψης τους
Υγεία
30/10/2025 - 14:00
Κρεατίνη: Τι μπορούν να αποκομίσουν οι νέοι από τη λήψη της - Η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία
Fitness
30/10/2025 - 13:00
Αττικόν: Σε λειτουργία από σήμερα το πρωί το ανακαινισμένο ΤΕΠ παρουσία Γεωργιάδη- Βίντεο
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 12:45
Ρουχαλάκια, καροτσάκια και σπα για κατοικίδια: Γιατί το φαινόμενο «μωρό με τρίχωμα» κάνει κακό στα ζώα μας
Pet
30/10/2025 - 12:00
Το κακάο προστατεύει το καρδιαγγειακό των ανδρών έναντι της καθιστικής ζωής
Διατροφή
30/10/2025 - 11:00
Νέο στεντ ανοίγει τις αρτηρίες και εξαφανίζεται - Στη Βρετανία η πρώτη πανευρωπαϊκή εφαρμογή
Υγεία
30/10/2025 - 10:00
Δεν κοιμηθήκατε καλά και πάνε όλα στραβά; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι προκαλεί το «ντόμινο»
Υγεία
30/10/2025 - 08:41
Ερανιστικό νομοσχέδιο: Θα ακολουθήσει κι άλλο λέει ο υπουργός Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 08:09
Πώς αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μετά τον καρκίνο του μαστού
Health Talk
30/10/2025 - 07:28
«Περιβάλλον και Παιδί»: Η υγεία των ανήλικων στο επίκεντρο συνεδρίου
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 03:36
Πανελλήνιο Αιματολογικό συνέδριο: Από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στις πολιτικές πρόσβασης
Υγεία
30/10/2025 - 00:09
IC-GROWTH: Στόχος η βελτίωση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 23:23
Metropolitan General: Ρομποτική χειρουργική για αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
Υπηρεσίες Υγείας
29/10/2025 - 20:26
Τρία θέματα συζήτησε η Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 19:57
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η εμμηνόπαυση
Υγεία
29/10/2025 - 18:09
Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 17:43
Πως το εσωτερικό μας ρολόι επιδρά στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο
Υγεία
29/10/2025 - 16:48
Θεμιστοκλέους: «Η αναμονή στα νοσοκομεία έχει πέσει στις 3,5 ώρες κατά μέσο όρο»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 16:19
Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών με δωρεάν απογευματινά μαθήματα
Patient Talk
29/10/2025 - 15:43
Μειώθηκαν κατά 60% τα θανατηφόρα τροχαία στην έξοδο της 28ης Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 15:28
Τεστ αναπνοής υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
29/10/2025 - 15:14
Νέο έντυπο εταιρικής υπευθυνότητας για το 2024 παρουσίασε η MSD Ελλάδος
Pharma News
29/10/2025 - 14:49
Πυρετός, πόνος και φθινόπωρο: Μύθοι και αλήθειες για ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη
Health Talk
29/10/2025 - 14:31

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα
Υγεία
27/10/2025 - 19:00
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
ELENI: Ένα project για γυναίκες που νόσησαν και θέλουν να επανασυνδεθούν...
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 13:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo