ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα θεραπευτική ελπίδα για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Pharma News
Pexels
Η πρώτη και μόνη θεραπεία με αναστολέα σηματοδότησης ακτιβίνης που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη (FDA και EMA), σύμφωνα με τη μελέτη ZENITH μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, μεταμόσχευσης πνεύμονα και νοσηλείας λόγω ΠΑΥ κατά 76%.
Τετάρτη, 23/04/2025 - 18:00
— Photo: Pexels
News4Health Team News4Health Team

Σημαντικά δεδομένα από τη μελέτη Φάσης 3 ZENITH παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC.25) και δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό “The New England Journal of Medicine (NEJM)”.

Η μελέτη ZENITH έδειξε στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις σε κρίσιμους κλινικούς δείκτες της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ) χάρη στην αγωγή με sotatercept, προσφέροντας ελπίδες για μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία αυτής της σπάνιας, χρόνιας και προοδευτικής νόσου.

Ειδικότερα, το sotatercept, η πρώτη και μόνη θεραπεία με αναστολέα σηματοδότησης ακτιβίνης που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη (FDA και EMA), σύμφωνα με τη μελέτη ZENITH μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, μεταμόσχευσης πνεύμονα και νοσηλείας λόγω ΠΑΥ κατά 76% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η ZENITH (NCT04896008) είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διεθνής πολυκεντρική μελέτη Φάσης 3 που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του sotatercept όταν προστέθηκε στη μέγιστη ανεκτή θεραπεία για την ΠΑΥ, σε 172 ασθενείς με λειτουργική τάξη III ή IV κατά ΠΟΥ, υψηλού κινδύνου, ηλικίας 18 έως 75 ετών.

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1:1 για να λάβουν είτε sotatercept (αρχική δόση 0,3 mg/kg με σταδιακή αύξηση στα 0,7 mg/kg) υποδόρια κάθε τρεις εβδομάδες, είτε εικονικό φάρμακο.Συνολικά, 124 από τους ασθενείς που τυχαιοποιήθηκαν (72,1%) λάμβαναν τριπλή θεραπεία και 48 ασθενείς (27,9%) λάμβαναν διπλή θεραπεία. Επιπλέον, το 25,6% των ασθενών στην ομάδα του sotatercept και το 30,2% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου είχαν ΠΑΥ σχετιζόμενη με νόσο του συνδετικού ιστού.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν ο χρόνος έως το πρώτο συμβάν σοβαρής νοσηρότητας ή θνησιμότητας (συμπεριλαμβανομένου του θανάτου από κάθε αιτία, μεταμόσχευσης πνεύμονα ή νοσηλείας λόγω ΠΑΥ διάρκειας ≥24 ωρών). Τα βασικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιλάμβαναν μεταξύ άλλων τη συνολική επιβίωση και αλλαγές στον Δείκτη Καρδιακής Ανεπάρκειας REVEALLite 2, την απόσταση στη Δοκιμασία Βάδισης 6 Λεπτών (6MWD) και τη λειτουργική τάξη κατά ΠΟΥ.

Σε διάμεση παρακολούθηση 10,6 μηνών, το sotatercept μείωσε τον σχετικό κίνδυνο σοβαρών συμβαμάτων νοσηρότητας και θνησιμότητας (συνδυασμός θανάτου από κάθε αιτία, μεταμόσχευσης πνεύμονα και νοσηλείας διάρκειας ≥24 ωρών λόγω επιδείνωσης της ΠΑΥ) κατά 76% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Στους ασθενείς που έλαβαν sotatercept, το 17,4% παρουσίασε ένα ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμβάματα, έναντι 54,7% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Το προφίλ ασφάλειας του sotaterceptστη μελέτη ZENITH ήταν γενικά συνεπές με προηγούμενες μελέτες.

«Η μελέτη ZENITH είναι η πρώτη κλινική δοκιμή για την ΠΑΥ με πρωτεύον καταληκτικό σημείο που αποτελείται εξ ολοκλήρου από μείζονα αποτελέσματα – θάνατο από κάθε αιτία, μεταμόσχευση πνεύμονα και νοσηλεία λόγω ΠΑΥ», δήλωσε ο καθηγητής MarcHumbert από το Νοσοκομείο Bicêtre (AP-HP) του Πανεπιστήμιο Paris-Saclay, συμπληρώνοντας ότι «το sotatercept είχε σημαντική και κλινικά ουσιώδη επίδραση στον συνδυασμό αυτών των αποτελεσμάτων και, μαζί με το διαρκώς αυξανόμενο όγκο στοιχείων από το κλινικό πρόγραμμα, τα δεδομένα υποστηρίζουν την πιθανή αλλαγή στην καθημερινή κλινική πρακτική για ένα ευρύ φάσμα ασθενών με ΠΑΥ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2024, βάσει σύστασης ανεξάρτητης επιτροπής παρακολούθησης δεδομένων, η μελέτη ZENITH διακόπηκε πρόωρα λόγω της συντριπτικής αποτελεσματικότητας του sotatercept, και όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με sotatercept μέσω της ανοικτής μακροχρόνιας μελέτης SOTERIA.

Η ΠΑΥ είναι μια σπάνια, μακροχρόνια, εξουθενωτική και απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία οι ασθενείς έχουν ασυνήθιστα υψηλή αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες στους πνεύμονες. Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναπνοή που περιορίζει τη σωματική τους δραστηριότητα. Παρά τις εγκεκριμένες θεραπείες, η μακροπρόθεσμη πρόγνωση παραμένει κακή: υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των ασθενών θα πεθάνει εντός πέντε έως επτά ετών μετά τη διάγνωση. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 άτομα στις ΗΠΑ και 30.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχουν από ΠΑΥ.

Το sotatercept είναι η πρώτη θεραπεία με αναστολέα σηματοδότησης ακτιβίνης που εγκρίθηκε για τη θεραπεία της ΠΑΥ, παγκοσμίως. Στο σώμα, οι πρωτεΐνες που ονομάζονται ακτιβίνες συνδέονται με έναν υποδοχέα που ονομάζεται ActRIIA για να διεγείρουν την ανάπτυξη των κυττάρων που αποτελούν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτοί οι υποδοχείς είναι υπερβολικά ενεργοί σε ασθενείς με ΠΑΥ. Το sotatercept είναι αντίγραφο του ActRIIA και επειδή συνδέεται επίσης με ακτιβίνες, τις εμποδίζει να ενεργοποιήσουν τον υποδοχέα. Με αυτόν τον τρόπο, το sotatercept ρυθμίζει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη στένωση και πάχυνση των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας έτσι τα συμπτώματα της νόσου.

Το sotatercept χορηγείται (με υποδόρια έγχυση) μία φορά κάθε τρεις εβδομάδες και μπορεί να χορηγηθεί από τους ίδιους τους ασθενείς ή τους φροντιστές τους με καθοδήγηση, εκπαίδευση και παρακολούθηση από επαγγελματία υγείας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το καινοτόμο σκεύασμα μέσω προγράμματος πρώιμης πρόσβασης είχε χορηγηθεί σε ασθενείς με ΠΑΥ που πληρούν τις προϋποθέσεις στην Ελλάδα, ενώ πλέον έχει ολοκληρωθεί η ένταξή του στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στο πλαίσιο των τοπικών διαδικασιών έγκρισης και τιμολόγησης τουκαι συνταγογραφείται κανονικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/04/2025 - 18:14
  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σημαντική αποτελεσματικότητα στον μετασταστικό καρκίνο του μαστού από σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου
Σημαντική αποτελεσματικότητα στον μετασταστικό καρκίνο του μαστού από σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου 23 Απριλίου 2025
Mονοκλωνικό αντίσωμα βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων ασθενών με σοβαρό άσθμα 23 Απριλίου 2025
Mονοκλωνικό αντίσωμα βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων ασθενών με σοβαρό άσθμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης της σπάνιας νόσου
Pharma News
27/06/2025 - 16:36

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης της σπάνιας νόσου

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Έλληνες επιστήμονες προτείνουν την ένταξη του sotatercept στον θεραπευτικό αλγόριθμο
Υγεία
14/03/2025 - 18:01

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Έλληνες επιστήμονες προτείνουν την ένταξη του sotatercept στον θεραπευτικό αλγόριθμο

Τα προβλήματα που εντοπίζονται κατά τη συνταγογράφηση υγρού οξυγόνου σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση
Πολιτική Υγείας
12/04/2023 - 15:21

Τα προβλήματα που εντοπίζονται κατά τη συνταγογράφηση υγρού οξυγόνου σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Sotatercept: Η πρωτεΐνη που υπόσχεται θεραπεία σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση
Pharma News
19/10/2022 - 09:48

Sotatercept: Η πρωτεΐνη που υπόσχεται θεραπεία σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

«Δώσε ανάσα στη ζωή σου»: H έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη θεραπεία των ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση
Υπηρεσίες Υγείας
19/05/2022 - 11:32

«Δώσε ανάσα στη ζωή σου»: H έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη θεραπεία των ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

«Η μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ένα βουνό που το ανεβαίνουμε μαζί» (βίντεο)
Υγεία
27/05/2021 - 16:53

«Η μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ένα βουνό που το ανεβαίνουμε μαζί» (βίντεο)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξυπόλυτοι στο σπίτι: Η ευεργετική δράση της επαφής του γυμνού ποδιού με το πάτωμα και οι κίνδυνοι
Υγεία
16/05/2026 - 10:05
Άγχος των εξετάσεων: Το τρίπτυχο που μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά στα παιδιά
Ψυχική Υγεία
16/05/2026 - 09:47
Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας
Επικαιρότητα
16/05/2026 - 03:43
Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16
Ηράκλειο: Δύο φορητοί ανιχνευτές φλεβών θα παραδοθούν σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 23:03
Νέο πενταετές επιχειρηματικό πλάνο με επίκεντρο την ογκολογία και την καινοτομία για την Daiichi Sankyo
Pharma News
15/05/2026 - 22:19
Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54
Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια
Υγεία
15/05/2026 - 21:28
Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει
Health Talk
15/05/2026 - 21:03
Η τεχνολογία συναντά τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1: Μια σύγχρονη αρμονική συμβίωση
Patient Talk
15/05/2026 - 20:29
Θεσσαλονίκη: Κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων αποκτά η 4η ΥΠΕ
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 20:06
ECDC: Χαμηλός προς το παρόν ο κίνδυνος μόλυνσης κατοίκων της ΕΕ από τον ιό Έμπολα
Υγεία
15/05/2026 - 19:28
«Κρίσιμες βελτιώσεις για τους σπάνιους ασθενείς και την πρόσβασή τους σε καινοτόμες θεραπείες»
Patient Talk
15/05/2026 - 19:03
Η εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξει η οικογενειακή διατροφική κουλτούρα
Διατροφή
15/05/2026 - 18:18
Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Στα όρια των δυνατοτήτων της λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ζακύνθου»
Patient Talk
15/05/2026 - 17:51
Εγκαινιάστηκαν νέοι ξενώνες φιλοξενίας για ογκολογικούς ασθενείς του Νοσοκομείου «Μεταξά»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 17:19
Ευρεία σύσκεψη φορέων στη Λέσβο για τα μέτρα βιοασφάλειας απέναντι στον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:46
Χάρτες του ΜΕΤΕΟ με τις αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης αύριο, Σάββατο, στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:29
Τα φάρμακα απώλειας βάρους ενδέχεται να μειώνουν τον πόνο της ημικρανίας και τις κρίσεις του άσθματος,
Υγεία
15/05/2026 - 16:11
ΕΟΠΥΥ: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά παραπεμπτικά φυσικοθεραπειών
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 15:42
Οι μικρότερες ηλικίες όλο και πιο ευάλωτες στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2- Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Υγεία
15/05/2026 - 15:00
Εκλογές Pharma Innovation Forum: Γυναικεία πρωτοκαθεδρία στις ψηφους
Pharma Policy
15/05/2026 - 14:53
Φρουκτόζη: Γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία μας - Η επίδραση της στο μεταβολισμό
Διατροφή
15/05/2026 - 14:00
Χανταϊός: Μπορεί να επιβιώσει στο σπέρμα για χρόνια - Ο κίνδυνος της σεξουαλικής μετάδοσης
Υγεία
15/05/2026 - 12:49
Είδος άσκησης 800 ετών βοηθά στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης
Fitness
15/05/2026 - 12:00
ΛΔ Κονγκό: Ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη χώρα επιβεβαίωσαν οι αρχές
Υγεία
15/05/2026 - 11:26
Έκκληση ψυχιάτρων για υπεύθυνη ενημέρωση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 10:57
Συναγερμός για τα υπερμικρόβια στην Ελλάδα: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικών βακτηρίων στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 10:02
Δεν προκύπτει ξεκάθαρη σύνδεση αυτισμού -λήψης αντικαταθλιπτικών στην κύηση
Υγεία
15/05/2026 - 10:00
H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων για την υγεία
Διατροφή
14/05/2026 - 07:53
Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:00
Στάση εργασίας στο νοσοκομείο της Νίκαιας σήμερα Πέμπτη από τις 12 έως τις 3 μμ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:12
Γεωργιάδης: Νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τους νοσηλευτές προ των πυλών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 12:26
Η σχέση των παιδιών με τα λαχανικά διαμορφώνεται από τη μήτρα
Διατροφή
14/05/2026 - 16:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo