ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα θεραπευτική ελπίδα για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Pharma News
Pexels
Η πρώτη και μόνη θεραπεία με αναστολέα σηματοδότησης ακτιβίνης που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη (FDA και EMA), σύμφωνα με τη μελέτη ZENITH μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, μεταμόσχευσης πνεύμονα και νοσηλείας λόγω ΠΑΥ κατά 76%.
Τετάρτη, 23/04/2025 - 18:00
— Photo: Pexels
News4Health Team News4Health Team

Σημαντικά δεδομένα από τη μελέτη Φάσης 3 ZENITH παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC.25) και δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό “The New England Journal of Medicine (NEJM)”.

Η μελέτη ZENITH έδειξε στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις σε κρίσιμους κλινικούς δείκτες της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ) χάρη στην αγωγή με sotatercept, προσφέροντας ελπίδες για μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία αυτής της σπάνιας, χρόνιας και προοδευτικής νόσου.

Ειδικότερα, το sotatercept, η πρώτη και μόνη θεραπεία με αναστολέα σηματοδότησης ακτιβίνης που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη (FDA και EMA), σύμφωνα με τη μελέτη ZENITH μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, μεταμόσχευσης πνεύμονα και νοσηλείας λόγω ΠΑΥ κατά 76% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η ZENITH (NCT04896008) είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διεθνής πολυκεντρική μελέτη Φάσης 3 που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του sotatercept όταν προστέθηκε στη μέγιστη ανεκτή θεραπεία για την ΠΑΥ, σε 172 ασθενείς με λειτουργική τάξη III ή IV κατά ΠΟΥ, υψηλού κινδύνου, ηλικίας 18 έως 75 ετών.

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1:1 για να λάβουν είτε sotatercept (αρχική δόση 0,3 mg/kg με σταδιακή αύξηση στα 0,7 mg/kg) υποδόρια κάθε τρεις εβδομάδες, είτε εικονικό φάρμακο.Συνολικά, 124 από τους ασθενείς που τυχαιοποιήθηκαν (72,1%) λάμβαναν τριπλή θεραπεία και 48 ασθενείς (27,9%) λάμβαναν διπλή θεραπεία. Επιπλέον, το 25,6% των ασθενών στην ομάδα του sotatercept και το 30,2% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου είχαν ΠΑΥ σχετιζόμενη με νόσο του συνδετικού ιστού.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν ο χρόνος έως το πρώτο συμβάν σοβαρής νοσηρότητας ή θνησιμότητας (συμπεριλαμβανομένου του θανάτου από κάθε αιτία, μεταμόσχευσης πνεύμονα ή νοσηλείας λόγω ΠΑΥ διάρκειας ≥24 ωρών). Τα βασικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιλάμβαναν μεταξύ άλλων τη συνολική επιβίωση και αλλαγές στον Δείκτη Καρδιακής Ανεπάρκειας REVEALLite 2, την απόσταση στη Δοκιμασία Βάδισης 6 Λεπτών (6MWD) και τη λειτουργική τάξη κατά ΠΟΥ.

Σε διάμεση παρακολούθηση 10,6 μηνών, το sotatercept μείωσε τον σχετικό κίνδυνο σοβαρών συμβαμάτων νοσηρότητας και θνησιμότητας (συνδυασμός θανάτου από κάθε αιτία, μεταμόσχευσης πνεύμονα και νοσηλείας διάρκειας ≥24 ωρών λόγω επιδείνωσης της ΠΑΥ) κατά 76% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Στους ασθενείς που έλαβαν sotatercept, το 17,4% παρουσίασε ένα ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμβάματα, έναντι 54,7% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Το προφίλ ασφάλειας του sotaterceptστη μελέτη ZENITH ήταν γενικά συνεπές με προηγούμενες μελέτες.

«Η μελέτη ZENITH είναι η πρώτη κλινική δοκιμή για την ΠΑΥ με πρωτεύον καταληκτικό σημείο που αποτελείται εξ ολοκλήρου από μείζονα αποτελέσματα – θάνατο από κάθε αιτία, μεταμόσχευση πνεύμονα και νοσηλεία λόγω ΠΑΥ», δήλωσε ο καθηγητής MarcHumbert από το Νοσοκομείο Bicêtre (AP-HP) του Πανεπιστήμιο Paris-Saclay, συμπληρώνοντας ότι «το sotatercept είχε σημαντική και κλινικά ουσιώδη επίδραση στον συνδυασμό αυτών των αποτελεσμάτων και, μαζί με το διαρκώς αυξανόμενο όγκο στοιχείων από το κλινικό πρόγραμμα, τα δεδομένα υποστηρίζουν την πιθανή αλλαγή στην καθημερινή κλινική πρακτική για ένα ευρύ φάσμα ασθενών με ΠΑΥ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2024, βάσει σύστασης ανεξάρτητης επιτροπής παρακολούθησης δεδομένων, η μελέτη ZENITH διακόπηκε πρόωρα λόγω της συντριπτικής αποτελεσματικότητας του sotatercept, και όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με sotatercept μέσω της ανοικτής μακροχρόνιας μελέτης SOTERIA.

Η ΠΑΥ είναι μια σπάνια, μακροχρόνια, εξουθενωτική και απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία οι ασθενείς έχουν ασυνήθιστα υψηλή αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες στους πνεύμονες. Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναπνοή που περιορίζει τη σωματική τους δραστηριότητα. Παρά τις εγκεκριμένες θεραπείες, η μακροπρόθεσμη πρόγνωση παραμένει κακή: υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των ασθενών θα πεθάνει εντός πέντε έως επτά ετών μετά τη διάγνωση. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 άτομα στις ΗΠΑ και 30.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχουν από ΠΑΥ.

Το sotatercept είναι η πρώτη θεραπεία με αναστολέα σηματοδότησης ακτιβίνης που εγκρίθηκε για τη θεραπεία της ΠΑΥ, παγκοσμίως. Στο σώμα, οι πρωτεΐνες που ονομάζονται ακτιβίνες συνδέονται με έναν υποδοχέα που ονομάζεται ActRIIA για να διεγείρουν την ανάπτυξη των κυττάρων που αποτελούν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτοί οι υποδοχείς είναι υπερβολικά ενεργοί σε ασθενείς με ΠΑΥ. Το sotatercept είναι αντίγραφο του ActRIIA και επειδή συνδέεται επίσης με ακτιβίνες, τις εμποδίζει να ενεργοποιήσουν τον υποδοχέα. Με αυτόν τον τρόπο, το sotatercept ρυθμίζει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη στένωση και πάχυνση των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας έτσι τα συμπτώματα της νόσου.

Το sotatercept χορηγείται (με υποδόρια έγχυση) μία φορά κάθε τρεις εβδομάδες και μπορεί να χορηγηθεί από τους ίδιους τους ασθενείς ή τους φροντιστές τους με καθοδήγηση, εκπαίδευση και παρακολούθηση από επαγγελματία υγείας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το καινοτόμο σκεύασμα μέσω προγράμματος πρώιμης πρόσβασης είχε χορηγηθεί σε ασθενείς με ΠΑΥ που πληρούν τις προϋποθέσεις στην Ελλάδα, ενώ πλέον έχει ολοκληρωθεί η ένταξή του στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στο πλαίσιο των τοπικών διαδικασιών έγκρισης και τιμολόγησης τουκαι συνταγογραφείται κανονικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/04/2025 - 18:14
  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σημαντική αποτελεσματικότητα στον μετασταστικό καρκίνο του μαστού από σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου
Σημαντική αποτελεσματικότητα στον μετασταστικό καρκίνο του μαστού από σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου 23 Απριλίου 2025
Mονοκλωνικό αντίσωμα βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων ασθενών με σοβαρό άσθμα 23 Απριλίου 2025
Mονοκλωνικό αντίσωμα βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων ασθενών με σοβαρό άσθμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης της σπάνιας νόσου
Pharma News
27/06/2025 - 16:36

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης της σπάνιας νόσου

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Έλληνες επιστήμονες προτείνουν την ένταξη του sotatercept στον θεραπευτικό αλγόριθμο
Υγεία
14/03/2025 - 18:01

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Έλληνες επιστήμονες προτείνουν την ένταξη του sotatercept στον θεραπευτικό αλγόριθμο

Τα προβλήματα που εντοπίζονται κατά τη συνταγογράφηση υγρού οξυγόνου σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση
Πολιτική Υγείας
12/04/2023 - 15:21

Τα προβλήματα που εντοπίζονται κατά τη συνταγογράφηση υγρού οξυγόνου σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Sotatercept: Η πρωτεΐνη που υπόσχεται θεραπεία σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση
Pharma News
19/10/2022 - 09:48

Sotatercept: Η πρωτεΐνη που υπόσχεται θεραπεία σε ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

«Δώσε ανάσα στη ζωή σου»: H έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη θεραπεία των ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση
Υπηρεσίες Υγείας
19/05/2022 - 11:32

«Δώσε ανάσα στη ζωή σου»: H έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη θεραπεία των ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

«Η μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ένα βουνό που το ανεβαίνουμε μαζί» (βίντεο)
Υγεία
27/05/2021 - 16:53

«Η μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ένα βουνό που το ανεβαίνουμε μαζί» (βίντεο)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΟΠΥΥ: Τελετή παράδοσης - παραλαβής παρουσία Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 14:16
«Μενού ντοπαμίνης»: Η τεχνική που βοηθά άτομα με ΔΕΠΥ να ενισχύσουν τη συγκέντρωση τους
Υγεία
24/06/2026 - 14:00
Πάχος - φάντασμα: Γιατί κάποιοι συνεχίζουν να νιώθουν υπέρβαροι μετά τη μεγάλη απώλεια βάρους
Ψυχική Υγεία
24/06/2026 - 13:00
Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Γαλλία - Τι αποκαλύπτουν τα γαλλικά μέσα
Υγεία
24/06/2026 - 12:45
Καρδιαγγειακή υγεία: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί εντατικοποίηση της πρόληψης
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 12:40
Πειραματική αποκατάσταση νωτιαίου μυελού σε χοίρους ανοίγει νέους δρόμους για θεραπεία της παράλυσης
Υγεία
24/06/2026 - 12:00
Screening καρκίνου πνεύμονα: Από τις εξαγγελίες στην ανάγκη για σαφές επιχειρησιακό σχέδιο
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 11:00
Eli Lilly: Η τιμολογιακή πολιτική του Τραμπ θα επηρεάσει την κυκλοφορία των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στην Ευρώπη
Pharma Policy
24/06/2026 - 11:00
Επίσημη έναρξη της συνεργασίας KALTEQ και ZEISS: "Πρωτοποριακές λύσεις για τους Έλληνες ιατρούς και ασθενείς"
Υπηρεσίες Υγείας
24/06/2026 - 10:38
Εξωσωματική: Οι περισσότερες «πρόσθετες» θεραπείες δεν αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
Υγεία
24/06/2026 - 10:00
Έμπολα: Οι ΗΠΑ στέλνουν πειραματικές θεραπείες στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 09:00
Πιστοποίηση ISO 9001:2015 για επτά υπηρεσίες του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Υγεία
24/06/2026 - 07:24
Ενημερωτική δράση στον Εύοσμο για τη δωρεά μυελού των οστών την Πέμπτη 25 Ιουνίου
Επικαιρότητα
24/06/2026 - 03:44
«Καφέ Αμάν της Πόλης και της Σμύρνης» από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης
Patient Talk
24/06/2026 - 00:08
Εκλογές και νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία
Επικαιρότητα
23/06/2026 - 23:52
Κοινό μεταπτυχιακό ΕΚΠΑ και Υale στις επιστήμες περιβάλλοντος και την παγκόσμια δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
23/06/2026 - 23:27
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ-Μαρκόπουλου για μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη
Patient Talk
23/06/2026 - 23:03
Γεωργιάδης από Πάτρα: «Άμεση λύση στο πρόβλημα με τους ακτινολόγους στο Καραμανδάνειο»
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 22:46
Tο ΕΔΙΤ επεκτείνεται με 305 νέους σταθμούς και 3.000 συστήματα κατ’ οίκον παρακολούθησης
Digital Health
23/06/2026 - 22:19
ΕΟΠΕ: Ημερίδα για τη φαρμακοοικονομία του καρκίνου, την καινοτομία, την προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητα
Pharma Policy
23/06/2026 - 21:57
Νέα έρευνα: Ο ρόλος των κοινωνικών παραγόντων στην πρόγνωση ασθενειών και η σύγκρισή τους με τους γενετικούς
Υγεία
23/06/2026 - 21:23
Οι κρυφές επιπτώσεις του HPV: Πώς τα κονδυλώματα επηρεάζουν τη στύση
Health Talk
23/06/2026 - 20:51
Γεωργιάδης: «Ευχαριστώ τη Μαριάννα Λάτση για τη νέα μονάδα νοσηλείας ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝ Ρίου»
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 20:18
ΠΣΦ: Απαραίτητη η σαφής πρόβλεψη για τη συμμετοχή των φυσικοθεραπευτών στην ανακουφιστική φροντίδα
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 19:42
Νέα προειδοποίηση για τη χρήση και τις σκοτεινές πτυχές των AI chatbots σε θέματα υγείας
Digital Health
23/06/2026 - 18:51
Ιστορική μείωση 22% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα το 2025
Επικαιρότητα
23/06/2026 - 18:17
Θέσεις και προτάσεις για τη φροντίδα, την πρόσβαση και την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ στην Ελλάδα
Patient Talk
23/06/2026 - 17:44
Ο ΠΟΥ ζητά την επέκταση του νεογνικού ελέγχου για τις συγγενείς ανωμαλίες και την επιβίωση των παιδιών
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 16:56
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Καινοτόμος μέθοδος για τον «απογαλακτισμό» από τον μηχανικό αερισμό
Υγεία
23/06/2026 - 16:29
Πώς η υγιεινή διατροφή σας μπορεί να σαμποτάρεται από τα σνακ
Διατροφή
23/06/2026 - 16:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ALS: Η νόσος που αλλάζει μια ζωή, αλλά όχι την αξία της
Pharma News
22/06/2026 - 07:04
Θεμιστοκλέους: «Μέσα στους επόμενους μήνες ενισχύεται το ΕΚΑΒ με επιπλέον 250 νέα ασθενοφόρα»
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 07:20
Γυναικοκτονίες και κακοποιημένα παιδιά: Σήμα κινδύνου από την ΠΟΕΔΗΝ για την ενδοοικογενειακή βία
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 13:58
Κατεψυγμένα φρούτα και τα κονσερβοποιημένα λαχανικά: Είναι πιο φθηνά, αλλά είναι υγιεινά;
Διατροφή
22/06/2026 - 15:00
Αλτσχάιμερ: Διαθέσιμο και στην Ελλάδα το πρώτο τεστ αίματος με συμβολή στον αποκλεισμό της νόσου
Υπηρεσίες Υγείας
22/06/2026 - 16:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo