ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Έλληνες επιστήμονες προτείνουν την ένταξη του sotatercept στον θεραπευτικό αλγόριθμο

Υγεία
UNSPLASH
Αλλαγές στον θεραπευτικό αλγόριθμο της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης (ΠΑΥ) προτείνει με άρθρο που δημοσιεύει στο επιστημονικό περιοδικό Hellenic Journal of Cardiology, ομάδα Ελλήνων ειδικών.
Παρασκευή, 14/03/2025 - 18:01
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Οι επιστήμονες επανεξέτασαν τη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου, υπό το φως της διαθεσιμότητας νεότερων καινοτόμων θεραπειών, και καταλήγουν στην έκφραση γνώμης για την ενσωμάτωση του sotatercept στον ελληνικό θεραπευτικό αλγόριθμο.

Το καινοτόμο σκεύασμα μέσω προγράμματος πρώιμης πρόσβασης χορηγείται ήδη σε ασθενείς με ΠΑΥ που πληρούν τις προϋποθέσεις στη χώρα μας, ενώ έχει δρομολογηθεί και η ένταξή του στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των τοπικών διαδικασιών έγκρισης και τιμολόγησης του.

Η ΠΑΥ είναι μια σπάνια, μακροχρόνια, εξουθενωτική και απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία οι ασθενείς έχουν ασυνήθιστα υψηλή αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες στους πνεύμονες. Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναπνοή που περιορίζει τη σωματική τους δραστηριότητα. Παρά τις εγκεκριμένες θεραπείες, η μακροπρόθεσμη πρόγνωση παραμένει κακή: υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των ασθενών θα πεθάνει εντός πέντε έως επτά ετών μετά τη διάγνωση. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 άτομα στις ΗΠΑ και 30.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχουν από ΠΑΥ.

Τον Αύγουστο του 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), μετά τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενέκρινε την πρώτη και μόνη θεραπεία με αναστολέα σηματοδότησης ακτιβίνης. Το sotatercept σε συνδυασμό με άλλες υπάρχουσες θεραπείες για την ΠΑΥ ενδείκνυται για ενήλικες ασθενείς με Λειτουργικής Κατηγορίας (FC) II έως III ΠΑΥ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για τη βελτίωση της κλινικής τους εικόνας.

Οι διαθέσιμες θεραπείες, αν και έχουν συντελέσει σε βελτιώσεις στην αιμοδυναμική εικόνα του ασθενή και την ικανότητα του για άσκηση, η επίδρασή τους στην επιβίωση των ασθενών και στην εξέλιξη της νόσου παραμένει αναπόδεικτη. «Η διερεύνηση νέων θεραπευτικών στόχων είναι επομένως απαραίτητη», σημειώνουν χαρακτηριστικά στο άρθρο οι Έλληνες ειδικοί.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τις θεραπευτικές στρατηγικές της ΠΑΥ, υπό το φως των κλινικών δεδομένων για το sotatercept και παρουσιάζουν την πρόταση τους για επικαιροποίηση του θεραπευτικού αλγορίθμου για αυτήν τη σπάνια ασθένεια, προτείνοντας την ενσωμάτωση του sotatercept. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αντίστοιχα επιστημονικά άρθρα ειδικών από διάφορες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και από τις ΗΠΑ, έχουν ήδη τονίσει τη σημασία της ενσωμάτωσης του sotatercept στην κλινική πρακτική και έχουν αναπτύξει αντίστοιχους νέους αλγόριθμους θεραπείας για τους ασθενείς με ΠΑΥ.

Ειδική μνεία στο άρθρο που δημοσιεύεται στο Hellenic Journal of Cardiology γίνεται στη μελέτη φάσης 2 PULSAR, όπου το sotatercept μείωσε σημαντικά την πνευμονική αγγειακή αντίσταση και βελτίωσε τη δοκιμασία βάδισης 6 μέτρων (6MWD, απλό τεστ που αξιολογεί την αντοχή/ικανότητα άσκησης) στους ασθενείς με ΠΑΥ μετά από 24 εβδομάδες θεραπείας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Και στη μελέτη STELLAR φάσης 3 που κατέδειξε περαιτέρω τα οφέλη του sotatercept σε ασθενείς με ΠΑΥ στην λειτουργική κατηγορία II ή III του ΠΟΥ, όπου το sotatercept αύξησε το 6MWD κατά 40,8 μέτρα, ενώ η αιμοδυναμική ανάλυση έδειξε ότι ο μηχανισμός του sotatercept μπορεί να περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση των πνευμονικών αγγείων, καθώς παρατηρήθηκαν μειώσεις στη μέση πνευμονική αρτηριακή πίεση (mPAP).

«Με βάση αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, το sotatercept φαίνεται να είναι ένας καλά ανεκτός, αποτελεσματικός νέος παράγοντας για την ΠΑΥ, που δρα μέσω της πρόσφατα αναγνωρισμένης οδού ακτιβίνης-TGFβ που εμπλέκεται στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Δεδομένων των ευεργετικών του επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής και στην εξέλιξη της νόσου, το sotatercept μπορεί πλέον να ενσωματωθεί σε έναν σύγχρονο θεραπευτικό αλγόριθμο για την ΠΑΥ», αναφέρει η ελληνική επιστημονική ομάδα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη φάσης 3 ZENITH, η οποία μελέτησε το sotatercept σε ασθενείς με ΠΑΥ WHO Λειτουργικής Κατηγορίας III-IV με υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας, διακόπηκε νωρίς ώστε να δοθεί σε όλους τους συμμετέχοντες η ευκαιρία να λάβουν το φάρμακο, καθώς έδειξε στατιστικά σημαντική και κλινικά σημαντική μείωση στα συμβάντα νοσηρότητας και θνησιμότητας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που έλαβαν sotatercept σε σύγκριση με εικονικό σκεύασμα.

«Το τοπίο θεραπείας για την ΠΑΥ εξελίσσεται ταχέως, με τον αναστολέα σηματοδότησης της ακτιβίνης, sotatercept, να αναδεικνύεται ως ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών. Προτείνεται λοιπόν ένας νέος αλγόριθμος θεραπείας, βασισμένος στα πιο πρόσφατα στοιχεία και μια εξατομικευμένη προσέγγιση για την ενσωμάτωση αυτής της νέας θεραπείας στην κλινική πράξη», αναφέρεται στα συμπεράσματα του άρθρο των Ελλήνων ειδικών.

  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εντερικό μικροβίωμα βρέφους είχε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο - Ποιο το μυστικό της
Εντερικό μικροβίωμα βρέφους είχε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο - Ποιο το μυστικό της 14 Μαρτίου 2025
Το χουζούρι του σαββατοκύριακου κάνει καλό στην ψυχή και στην καρδιά 15 Μαρτίου 2025
Το χουζούρι του σαββατοκύριακου κάνει καλό στην ψυχή και στην καρδιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς οι αλγόριθμοι μπορούν να προλάβουν εγκεφαλικά επεισόδια
Digital Health
18/05/2026 - 09:00

Πώς οι αλγόριθμοι μπορούν να προλάβουν εγκεφαλικά επεισόδια

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τα ανησυχητικά σημάδια και η σωτήρια έγκαιρη παρέμβαση
Υγεία
11/05/2026 - 13:30

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τα ανησυχητικά σημάδια και η σωτήρια έγκαιρη παρέμβαση

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία
Health Talk
08/05/2026 - 17:04

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία

Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών με δυσμενή πρόγνωση
Υγεία
06/05/2026 - 16:39

Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών με δυσμενή πρόγνωση

Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;
Υγεία
28/04/2026 - 23:16

Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;

Ιαπωνία: Προς έγκριση θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες
Pet
27/04/2026 - 12:00

Ιαπωνία: Προς έγκριση θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

FairLife: Μεγάλη η συμμετοχή στην εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» στα Ιωάννινα
Patient Talk
18/05/2026 - 20:09
Καμπανάκι παιδιάτρων για τις αυτοκτονίες των νέων: «Κοινωνικό σύμπτωμα και όχι ατομική τραγωδία»
Health Talk
18/05/2026 - 19:27
Ειδικό βίντεο του ΕΕΣ: Αυτοφροντίδα και διαχείριση άγχους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις
Ψυχική Υγεία
18/05/2026 - 18:24
Το ECDC ενεργοποιεί την task force της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 17:29
PIF: Νέο διοικητικό συμβούλιο με πλάνο τριετίας για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας
Pharma Policy
18/05/2026 - 17:07
Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ και Pfizer υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Pharma News
18/05/2026 - 16:21
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Το κάπνισμα βασικός παράγοντας κινδύνου - Τα συμπτώματα
Υγεία
18/05/2026 - 16:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση
Υγεία
18/05/2026 - 15:17
Τα γιλέκα πάγου ή τα καθημερινά κρύα ντους μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
Υγεία
18/05/2026 - 15:00
Η Kavita Patel, της Roche Ελλάδας, νέα πρόεδρος του Pharma Innovation Forum
Pharma Policy
18/05/2026 - 14:38
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Φαινόμενο γιο-γιο: Τελικά τα σκαμπανεβάσματα του βάρους δεν προκαλούν οπωσδήποτε κακό
Υγεία
18/05/2026 - 13:00
Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Γιαννάκος: 40 ανήλικα σε παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ελλείψεων στις δομές πρόνοιας
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 11:00
Στρες: Τι προκαλεί στο σώμα μας και πότε εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα
Ψυχική Υγεία
18/05/2026 - 10:00
Πώς οι αλγόριθμοι μπορούν να προλάβουν εγκεφαλικά επεισόδια
Digital Health
18/05/2026 - 09:00
Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
Επιδημία Ebola σε Κονγκό, Ουγκάντα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας κήρυξε ο ΠΟΥ
Υγεία
18/05/2026 - 08:00
Ξυπόλυτοι στο σπίτι: Η ευεργετική δράση της επαφής του γυμνού ποδιού με το πάτωμα και οι κίνδυνοι
Υγεία
16/05/2026 - 10:05
Άγχος των εξετάσεων: Το τρίπτυχο που μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά στα παιδιά
Ψυχική Υγεία
16/05/2026 - 09:47
Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας
Επικαιρότητα
16/05/2026 - 03:43
Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16
Ηράκλειο: Δύο φορητοί ανιχνευτές φλεβών θα παραδοθούν σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 23:03
Νέο πενταετές επιχειρηματικό πλάνο με επίκεντρο την ογκολογία και την καινοτομία για την Daiichi Sankyo
Pharma News
15/05/2026 - 22:19
Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54
Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια
Υγεία
15/05/2026 - 21:28
Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει
Health Talk
15/05/2026 - 21:03
Η τεχνολογία συναντά τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1: Μια σύγχρονη αρμονική συμβίωση
Patient Talk
15/05/2026 - 20:29
Θεσσαλονίκη: Κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων αποκτά η 4η ΥΠΕ
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 20:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Servier Hellas: Απλή, γρήγορη και σημαντική διαδικασία η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
Pharma News
15/05/2026 - 23:55
Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54
Νέο πενταετές επιχειρηματικό πλάνο με επίκεντρο την ογκολογία και την καινοτομία για την Daiichi Sankyo
Pharma News
15/05/2026 - 22:19
Ηράκλειο: Δύο φορητοί ανιχνευτές φλεβών θα παραδοθούν σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 23:03
Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo