ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ανοσοκατασταλτικά υπόσχονται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των μεταμοσχευμένων νεφρών σε παιδιά

Pharma News
Freepik
Καλύτερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού κατά την παιδική ηλικία, αλλά και μεγαλύτερη επιβίωση του μοσχεύματος, παρέχουν τα νέα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Δευτέρα, 31/03/2025 - 10:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Καλύτερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού κατά την παιδική ηλικία, αλλά και μεγαλύτερη επιβίωση του μοσχεύματος, παρέχουν τα νέα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Πάντα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένας ασθενής που έχει κάνει μεταμόσχευση νεφρού στην παιδική ηλικία να χρειαστεί να υποβληθεί σε δεύτερη μεταμόσχευση στην ενήλικη ζωή, αναφέρει η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Νεφρολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Νεφρολογίας (ΕΠΝΕ), Νικολέτα Πρίντζα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη 2η Ετήσια Επιστημονική Εκδήλωση της ΕΠΝΕ, που διεξάγεται από τις 20 ως τις 30 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Τα παιδιά που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση, όπως και οι ενήλικες, πρέπει να παίρνουν εφ' όρου ζωής ανοσοκατασταλτικά, για να αποφευχθεί η απόρριψη του μοσχεύματος. Μελέτες που γίνονται με χρήση βλαστοκυττάρων στοχεύοντας να απαλλάξουν από τη χρήση ανοσοκατασταλτικών τα παιδιά που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, βρίσκονται ακόμη σε πειραματικά στάδια και δεν έχουν προχωρήσει σε στάδιο κλινικής μελέτης φάσης 3.

«Μερικές φορές αναζητούμε τα εντυπωσιακά βήματα. Οι μελέτες με τα βλαστοκύτταρα είναι αποκλειστικά σε πειραματικά στάδια και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κλινική μελέτη προχωρημένης φάσης, δηλαδή φάσης 3. Σίγουρα, όμως, έχουν γίνει βήματα στις παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις στα περισσότερα από 20 χρόνια που είμαι στο Ιπποκράτειο. Γίνονται μικρά και σταθερά βήματα, έχει βελτιωθεί η ανοσοκαταστολή, έτσι ώστε οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση να είναι ρυθμισμένοι και να έχουμε τις λιγότερες επιπλοκές με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έχουν βγει καινούργια ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Έχουμε περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, έχουμε πρωτόκολλα και σχήματα τα οποία έχουν λιγότερο κίνδυνο για λοιμώξεις, λιγότερες παρενέργειες και έχουν βελτιώσει πάρα πολύ την επιβίωση του μοσχεύματος. Επομένως, έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα στην ανοσοκαταστολή. Έχουν γίνει βήματα στον ανοσολογικό έλεγχο των παιδιών και των δοτών, έτσι ώστε να πάμε σε μία μεταμόσχευση πιο ασφαλή και με μεγαλύτερες πιθανότητες να κρατήσει το μόσχευμα περισσότερα χρόνια, γιατί στα παιδιά θέλουμε η πρώτη μεταμόσχευση να είναι μια μεταμόσχευση που θα κρατήσει αρκετά χρόνια», εξηγεί η κ. Πρίντζα.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι σύνηθες ένα παιδί που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού να χρειαστεί να υποβληθεί και σε δεύτερη, η κ. Πρίντζα αναφέρει: «Θεωρούμε πάρα πολύ πιθανό όταν ένα παιδί μεταμοσχεύεται κάτω από την ηλικία των 10 ετών, με το καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης του μοσχεύματος, το μόσχευμα να κρατήσει 30 χρόνια. Επομένως, υπάρχει πάντα πολύ μεγάλη πιθανότητα ένας ασθενής που θα κάνει την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην παιδική ηλικία να χρειαστεί και μία δεύτερη μεταμόσχευση στην ενήλικη ζωή. Εμείς θέλουμε αυτή η πρώτη μεταμόσχευση να κρατήσει πάρα πολλά χρόνια και να γίνει με τις καλύτερες συνθήκες, ακριβώς για να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η ανάγκη για δεύτερη μεταμόσχευση».

Η κ. Πρίντζα επισήμανε ότι οι νεφρολογικές παθήσεις στα παιδιά, όπως και σε όλο τον πληθυσμό, διακρίνονται σε οξείες και σε χρόνιες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη νοσηρότητα. Οι πιο συχνές νεφρολογικές παθήσεις στα παιδιά είναι οι συγγενείς ανωμαλίες, οι κληρονομικές νεφροπάθειες και οι επίκτητες χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με παθήσεις των νεφρών. Παράλληλα, τόνισε ότι η σοβαρότερη μορφή της νεφρικής νόσου είναι η τελικού σταδίου, η οποία αφορά πολύ μικρό παιδικό πληθυσμό.

Οι επιλογές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση ενός παιδιού με τελικού σταδίου νεφρική νόσο, μέχρι να υποβληθεί σε μεταμόσχευση, είναι η περιτοναϊκή κάθαρση και η αιμοκάθαρση. Όπως εξηγεί η κ. Πρίντζα, στα βρέφη και στα πολύ μικρά παιδιά, καθώς και στα παιδιά με μικρά σωματομετρικά στοιχεία, προτιμάται η περιτοναϊκή κάθαρση, η οποία γίνεται στο σπίτι μετά από εκπαίδευση των γονέων. «Υπάρχουν προγράμματα περιτοναϊκής κάθαρσης που γίνονται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου και προσφέρουν μεγαλύτερη ελευθερία στο παιδί και στην οικογένεια στις καθημερινές του ασχολίες και φυσικά στην παρακολούθηση του σχολείου και στην όλη κοινωνικοποίησή του», σημειώνει η κ. Πρίντζα.

Όσον αφορά την αιμοκάθαρση, αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δύο Μονάδες Τεχνητού Νεφρού Παίδων, μία στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη και μία στο «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα. Η δυσκολία είναι ότι ένα παιδί που είναι από μια μακρινή περιοχή ή από ένα νησί δεν μπορεί να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα αιμοκάθαρσης 3-4 φορές την εβδομάδα.

«Στα παιδιά, οι αριθμοί όσων βρίσκονται είτε στη μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης είτε σε τεχνητό νεφρό, είναι δυναμικοί. Γιατί στόχος μας, σκοπός μας, είναι τα παιδιά να μεταμοσχευτούν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Θέλουμε, δηλαδή, τα παιδιά να πάνε κατευθείαν σε προενταξιακή μεταμόσχευση ή να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερο σε εξωνεφρική κάθαρση, ώστε να μεταμοσχευθούν γρήγορα. Πριν από λίγο καιρό, είχαμε τρεις ασθενείς. Μεταμοσχεύτηκαν οι δύο στο Κέντρο Μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Έμεινε μία ασθενής. Τώρα είναι έτοιμος να ενταχθεί ένας άλλος ασθενής, που στόχος μας είναι κι αυτός πολύ γρήγορα να μεταμοσχευθεί. Στον τεχνητό νεφρό, τα παιδιά που έχουν ενταχθεί είναι ηλικίας άνω των 5 ετών. Το 2024, έγιναν τρεις μεταμοσχεύσεις σε παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών», σημειώνει η κ. Πρίντζα.

Πηγή: ΑΠΕ

  • ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ
  • ΝΕΦΡΟΙ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πως η κυτισινικλίνη βοηθάει 7 στους 10 καπνιστές να το... κόψουν - Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης
Πως η κυτισινικλίνη βοηθάει 7 στους 10 καπνιστές να το... κόψουν - Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης 28 Μαρτίου 2025
Αντιδράσεις για το «Όχι» του ΕΜΑ σε νέο φαρμάκο για το πρώιμο Αλτσχάιμερ 31 Μαρτίου 2025
Αντιδράσεις για το «Όχι» του ΕΜΑ σε νέο φαρμάκο για το πρώιμο Αλτσχάιμερ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανελλήνιες: Πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς για να στηρίξουν τα παιδιά τους
Health Talk
28/05/2026 - 16:04

Πανελλήνιες: Πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς για να στηρίξουν τα παιδιά τους

Έφυγε από τη ζωή η Γωγώ Μαστροκώστα σε ηλικία 56 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 08:09

Έφυγε από τη ζωή η Γωγώ Μαστροκώστα σε ηλικία 56 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο

Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23

Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο

Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi
Pharma News
22/05/2026 - 15:13

Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi

Συχνές, αλλά όχι «απλές» οι αλλεργίες στην παιδική ηλικία - Οι παράγοντες κινδύνου
Health Talk
19/05/2026 - 18:57

Συχνές, αλλά όχι «απλές» οι αλλεργίες στην παιδική ηλικία - Οι παράγοντες κινδύνου

ΣΠΕΑ: Παιδιά με αιμορροφιλία έμαθαν τα μυστικά του στίβου από σημαντικούς αθλητές
Patient Talk
19/05/2026 - 17:49

ΣΠΕΑ: Παιδιά με αιμορροφιλία έμαθαν τα μυστικά του στίβου από σημαντικούς αθλητές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Υπηρεσίες Υγείας
29/05/2026 - 21:04
ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου
Υγεία
29/05/2026 - 20:39
Αγαπηδάκη: «Αφήνουμε τα κινητά και χαιρόμαστε με τα παιδιά το "μαζί"»
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 20:24
Το αλκοόλ και η σύνδεσή του με καρκίνο, άνοια και καρδιοπάθειες
Υγεία
29/05/2026 - 19:57
Έξοδος για το τριήμερο Αγίου Πνεύματος: «Το ταξίδι αξίζει μόνο όταν έχει επιστροφή»
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 19:29
Ο FDA ενέκρινε νέο καινοτόμο μονοκλωνικό αντίσωμα για ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό χολαγγειοκαρκίνωμα
Υγεία
29/05/2026 - 19:07
Στρες και καρδιαγγειακή υγεία: Οι επιπτώσεις του τρόπου ζωής και η διαχείριση που πρέπει να γίνεται
Health Talk
29/05/2026 - 18:23
Ο γρίφος της ψυχοπάθειας: Το «φαινόμενο» που ακόμα δεν έχει κατανοηθεί σωστά από τους επιστήμονες
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 17:57
Ένταξη όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ στα ΒΑΕ και ειδικό μισθολόγιο ζητούν οι υγειονομικοί
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 17:22
Kavita Patel: «Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην φαρμακευτική καινοτομία επιστρέφουν 4 στην κοινωνία»
Pharma Policy
29/05/2026 - 16:46
ΟΕΝΓΕ: Να καταργηθεί άμεσα η άμισθη ειδικότητα για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 16:18
Growing Healthier Together: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
29/05/2026 - 16:00
Έκκληση ΠΟΥ στις κυβερνήσεις για την προστασία των νέων από τον εθισμό στον καπνό και τη νικοτίνη
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 15:22
14 τρόποι για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να είναι πιο δυνατά
Ομορφιά
29/05/2026 - 15:00
Έμπολα: Περισσότερα από 900 ύποπτα κρούσματα και 223 θάνατοι στο Κονγκό
Υγεία
29/05/2026 - 14:19
Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα
Υγεία
29/05/2026 - 14:00
ΕΙΝΑΠ: Να εξαιρεθεί το «Αττικόν» από την εφημερία μετά τη συρροή κρουσμάτων νοροϊού
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 13:22
Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00
Γαστρεντερίτιδα στο Αττικόν: Σε ύφεση η έξαρση - Τι αναφέρει η νεότερη ανακοίνωση
Υγεία
29/05/2026 - 12:10
Πώς αλλάζουν τα πόδια με την ηλικία: Οι 6 πιο συχνές μεταβολές
Υγεία
29/05/2026 - 12:00
TOKOVYS: Μια σύγχρονη φυτικής προέλευσης επιλογή για όσους θέλουν να αφήσουν το κάπνισμα πίσω τους
Pharma News
29/05/2026 - 11:31
Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής της Περιόδου: Όταν η περίοδος γίνεται ζήτημα υγείας, αξιοπρέπειας και ισότητας
Υγεία
29/05/2026 - 11:00
Έμπολα: Οι πειραματικές θεραπείες και τα εμβόλια στα οποία δίνει προτεραιότητα ο ΠΟΥ
Pharma Policy
29/05/2026 - 10:00
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλήνιες: Αν νιώσετε πίεση και άγχος, καλέστε στο 1550
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 09:38
Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
29/05/2026 - 09:00
Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες - Ζαχαράκη: Μια σημαντική στιγμή που δεν θα καθορίσει όμως τη ζωή σας
Επικαιρότητα
29/05/2026 - 07:53
Κοινά μέτρα προστασίας από τον Έμπολα λαμβάνουν οι τρεις συνδιοργανώτριες χώρες του Μουντιάλ
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 23:11
Κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής τα ορυκτά καύσιμα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
Υγεία
28/05/2026 - 22:17
Θεσσαλονίκη: Περιβαλλοντική δράση της ΧΑΝΘ και της ΤΙΤΑΝ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 21:34
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «τα μονοπάτια διαχείρισης της νόσου (VHL) και του καρκίνου του νεφρού»
Patient Talk
28/05/2026 - 21:11

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης για ΑΧΕΠΑ: «Παρατείνουμε την ίδια σύμβαση για 30 χρόνια»
Πολιτική Υγείας
26/05/2026 - 22:33
Παγκρήτια κινητοποίηση υγειονομικών στις 27 Μαΐου για την κατάσταση στο Βενιζέλειο και το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 03:34
Κούραση, άγχος, κακή διάθεση: Μήπως φταίει το έντερό σας;
Pharma News
27/05/2026 - 07:18
«Stop» στα βίντεο φαρμακείων στα social media – Αυστηρή προειδοποίηση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 10:30
Έμπολα: Ενισχύεται η ευρωπαϊκή παρουσία με αποστολή ειδικών του ECDC σε Κονγκό και Ουγκάντα
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 11:48
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo