ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ανοσοκατασταλτικά υπόσχονται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των μεταμοσχευμένων νεφρών σε παιδιά

Pharma News
Freepik
Καλύτερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού κατά την παιδική ηλικία, αλλά και μεγαλύτερη επιβίωση του μοσχεύματος, παρέχουν τα νέα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Δευτέρα, 31/03/2025 - 10:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Καλύτερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού κατά την παιδική ηλικία, αλλά και μεγαλύτερη επιβίωση του μοσχεύματος, παρέχουν τα νέα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Πάντα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένας ασθενής που έχει κάνει μεταμόσχευση νεφρού στην παιδική ηλικία να χρειαστεί να υποβληθεί σε δεύτερη μεταμόσχευση στην ενήλικη ζωή, αναφέρει η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Νεφρολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Νεφρολογίας (ΕΠΝΕ), Νικολέτα Πρίντζα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη 2η Ετήσια Επιστημονική Εκδήλωση της ΕΠΝΕ, που διεξάγεται από τις 20 ως τις 30 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Τα παιδιά που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση, όπως και οι ενήλικες, πρέπει να παίρνουν εφ' όρου ζωής ανοσοκατασταλτικά, για να αποφευχθεί η απόρριψη του μοσχεύματος. Μελέτες που γίνονται με χρήση βλαστοκυττάρων στοχεύοντας να απαλλάξουν από τη χρήση ανοσοκατασταλτικών τα παιδιά που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, βρίσκονται ακόμη σε πειραματικά στάδια και δεν έχουν προχωρήσει σε στάδιο κλινικής μελέτης φάσης 3.

«Μερικές φορές αναζητούμε τα εντυπωσιακά βήματα. Οι μελέτες με τα βλαστοκύτταρα είναι αποκλειστικά σε πειραματικά στάδια και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κλινική μελέτη προχωρημένης φάσης, δηλαδή φάσης 3. Σίγουρα, όμως, έχουν γίνει βήματα στις παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις στα περισσότερα από 20 χρόνια που είμαι στο Ιπποκράτειο. Γίνονται μικρά και σταθερά βήματα, έχει βελτιωθεί η ανοσοκαταστολή, έτσι ώστε οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση να είναι ρυθμισμένοι και να έχουμε τις λιγότερες επιπλοκές με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έχουν βγει καινούργια ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Έχουμε περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, έχουμε πρωτόκολλα και σχήματα τα οποία έχουν λιγότερο κίνδυνο για λοιμώξεις, λιγότερες παρενέργειες και έχουν βελτιώσει πάρα πολύ την επιβίωση του μοσχεύματος. Επομένως, έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα στην ανοσοκαταστολή. Έχουν γίνει βήματα στον ανοσολογικό έλεγχο των παιδιών και των δοτών, έτσι ώστε να πάμε σε μία μεταμόσχευση πιο ασφαλή και με μεγαλύτερες πιθανότητες να κρατήσει το μόσχευμα περισσότερα χρόνια, γιατί στα παιδιά θέλουμε η πρώτη μεταμόσχευση να είναι μια μεταμόσχευση που θα κρατήσει αρκετά χρόνια», εξηγεί η κ. Πρίντζα.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι σύνηθες ένα παιδί που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού να χρειαστεί να υποβληθεί και σε δεύτερη, η κ. Πρίντζα αναφέρει: «Θεωρούμε πάρα πολύ πιθανό όταν ένα παιδί μεταμοσχεύεται κάτω από την ηλικία των 10 ετών, με το καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης του μοσχεύματος, το μόσχευμα να κρατήσει 30 χρόνια. Επομένως, υπάρχει πάντα πολύ μεγάλη πιθανότητα ένας ασθενής που θα κάνει την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην παιδική ηλικία να χρειαστεί και μία δεύτερη μεταμόσχευση στην ενήλικη ζωή. Εμείς θέλουμε αυτή η πρώτη μεταμόσχευση να κρατήσει πάρα πολλά χρόνια και να γίνει με τις καλύτερες συνθήκες, ακριβώς για να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η ανάγκη για δεύτερη μεταμόσχευση».

Η κ. Πρίντζα επισήμανε ότι οι νεφρολογικές παθήσεις στα παιδιά, όπως και σε όλο τον πληθυσμό, διακρίνονται σε οξείες και σε χρόνιες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη νοσηρότητα. Οι πιο συχνές νεφρολογικές παθήσεις στα παιδιά είναι οι συγγενείς ανωμαλίες, οι κληρονομικές νεφροπάθειες και οι επίκτητες χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με παθήσεις των νεφρών. Παράλληλα, τόνισε ότι η σοβαρότερη μορφή της νεφρικής νόσου είναι η τελικού σταδίου, η οποία αφορά πολύ μικρό παιδικό πληθυσμό.

Οι επιλογές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση ενός παιδιού με τελικού σταδίου νεφρική νόσο, μέχρι να υποβληθεί σε μεταμόσχευση, είναι η περιτοναϊκή κάθαρση και η αιμοκάθαρση. Όπως εξηγεί η κ. Πρίντζα, στα βρέφη και στα πολύ μικρά παιδιά, καθώς και στα παιδιά με μικρά σωματομετρικά στοιχεία, προτιμάται η περιτοναϊκή κάθαρση, η οποία γίνεται στο σπίτι μετά από εκπαίδευση των γονέων. «Υπάρχουν προγράμματα περιτοναϊκής κάθαρσης που γίνονται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου και προσφέρουν μεγαλύτερη ελευθερία στο παιδί και στην οικογένεια στις καθημερινές του ασχολίες και φυσικά στην παρακολούθηση του σχολείου και στην όλη κοινωνικοποίησή του», σημειώνει η κ. Πρίντζα.

Όσον αφορά την αιμοκάθαρση, αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δύο Μονάδες Τεχνητού Νεφρού Παίδων, μία στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη και μία στο «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα. Η δυσκολία είναι ότι ένα παιδί που είναι από μια μακρινή περιοχή ή από ένα νησί δεν μπορεί να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα αιμοκάθαρσης 3-4 φορές την εβδομάδα.

«Στα παιδιά, οι αριθμοί όσων βρίσκονται είτε στη μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης είτε σε τεχνητό νεφρό, είναι δυναμικοί. Γιατί στόχος μας, σκοπός μας, είναι τα παιδιά να μεταμοσχευτούν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Θέλουμε, δηλαδή, τα παιδιά να πάνε κατευθείαν σε προενταξιακή μεταμόσχευση ή να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερο σε εξωνεφρική κάθαρση, ώστε να μεταμοσχευθούν γρήγορα. Πριν από λίγο καιρό, είχαμε τρεις ασθενείς. Μεταμοσχεύτηκαν οι δύο στο Κέντρο Μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Έμεινε μία ασθενής. Τώρα είναι έτοιμος να ενταχθεί ένας άλλος ασθενής, που στόχος μας είναι κι αυτός πολύ γρήγορα να μεταμοσχευθεί. Στον τεχνητό νεφρό, τα παιδιά που έχουν ενταχθεί είναι ηλικίας άνω των 5 ετών. Το 2024, έγιναν τρεις μεταμοσχεύσεις σε παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών», σημειώνει η κ. Πρίντζα.

Πηγή: ΑΠΕ

  • ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ
  • ΝΕΦΡΟΙ
  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πως η κυτισινικλίνη βοηθάει 7 στους 10 καπνιστές να το... κόψουν - Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης
Πως η κυτισινικλίνη βοηθάει 7 στους 10 καπνιστές να το... κόψουν - Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης 28 Μαρτίου 2025
Αντιδράσεις για το «Όχι» του ΕΜΑ σε νέο φαρμάκο για το πρώιμο Αλτσχάιμερ 31 Μαρτίου 2025
Αντιδράσεις για το «Όχι» του ΕΜΑ σε νέο φαρμάκο για το πρώιμο Αλτσχάιμερ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι προτάσεις της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας για τους συστηματικούς ελέγχους της όρασης των παιδιών
Health Talk
01/04/2026 - 18:46

Οι προτάσεις της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας για τους συστηματικούς ελέγχους της όρασης των παιδιών

Συστατικό φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σώσει ζωές παιδιών με σπάνιο νόσημα
Υγεία
01/04/2026 - 14:00

Συστατικό φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σώσει ζωές παιδιών με σπάνιο νόσημα

Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα
Υγεία
26/03/2026 - 13:00

Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα

Έρευνα στις ΗΠΑ εντόπισε μόλυβδο σε παιδικά ρούχα από αλυσίδες low cost ρούχων - Οι κίνδυνοι
Υγεία
24/03/2026 - 12:00

Έρευνα στις ΗΠΑ εντόπισε μόλυβδο σε παιδικά ρούχα από αλυσίδες low cost ρούχων - Οι κίνδυνοι

Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:56

Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα

Ο πρώτος οισοφάγος που φτιάχτηκε σε εργαστήριο μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε χοίρους
Υγεία
20/03/2026 - 12:53

Ο πρώτος οισοφάγος που φτιάχτηκε σε εργαστήριο μεταμοσχεύτηκε επιτυχώς σε χοίρους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΥΓΕΙΑ φέρνει πρώτο στην Ελλάδα τον υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο NAEOTOM Alpha.Pro
Υπηρεσίες Υγείας
03/04/2026 - 07:12
Η Innovis Pharma μπαίνει στην αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής με την απόκτηση της Pharma Center
Pharma News
03/04/2026 - 03:43
Διαμαρτυρία του ΙΣΘ για την απαγόρευση παρακολούθησης ασθενών από προσωπικούς ιατρούς μετά τη λήξη ή τη λύση σύμβασης
Πολιτική Υγείας
03/04/2026 - 00:06
Η ΟΛΠ Α.Ε. δώρισε επτά φορητούς απινιδωτές στο Λιμενικό Σώμα
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 23:27
Το αποτύπωμα της MSD στην ελληνική οικονομία το 2024 με αριθμούς
Pharma News
02/04/2026 - 22:09
Ο ΕΕΣ παρουσίασε τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο Μετρό Συντάγματος
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 21:14
O Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μαξίμου μαθητή Ειδικού Σχολείου
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 20:52
Κρήτη: Κατά 75 φορές ξεπέρασαν τα όρια ασφαλείας οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 20:18
«Πρώτα οι άλλοι»: Το τίμημα της καταπίεσης στο γυναικείο σώμα
Ψυχική Υγεία
02/04/2026 - 19:52
Τα SOS των διατροφολόγων για το επερχόμενο πασχαλινό τραπέζι
Διατροφή
02/04/2026 - 19:24
Μονίμως φουσκωμένη κοιλιά: Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος
Health Talk
02/04/2026 - 18:12
Μητσοτάκης από το «Μεταξά»: «Με τη δωρεά της Allwyn θα έχουμε ένα ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο νοσοκομείο»
Πολιτική Υγείας
02/04/2026 - 17:17
«Για μια ανάλαφρη ζωή: Μήνυμα συνειδητοποίησης και υποστήριξης για τη νόσο της παχυσαρκίας από τη Novo Nordisk
Pharma News
02/04/2026 - 16:42
Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
02/04/2026 - 16:00
Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» με δωρεά οργάνων σε πέντε ασθενείς
Υπηρεσίες Υγείας
02/04/2026 - 15:38
Πράσινο φως από τον FDA στο χάπι απώλειας βάρους της Lilly
Pharma Policy
02/04/2026 - 15:14
«Μπορούμε να επικοινωνήσουμε»: To μήνυμα της ΕΡΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 15:08
Θεμιστοκλέους: «Εργαλείο διοίκησης και βελτίωσης των νοσοκομείων η αξιολόγηση από τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
02/04/2026 - 14:47
ΣΦΕΕ: «Μονόδρομος το ανώτατο όριο στις επιστροφές και η αύξηση της χρηματοδότησης για το φάρμακο»
Pharma Policy
02/04/2026 - 14:32
Πώς οι τρίχες των μαλλιών μας μπορούν να καθορίσουν την ιδανική ώρα λήψης ενός φαρμάκου
Υγεία
02/04/2026 - 14:09
Δένδιας: Δράσεις για τα παιδιά στελεχών και πολιτικού προσωπικού των ΕΔ που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 13:51
Ο EMA προσανατολίζεται στη χρήση «εικονικών πειραματόζωων» στην ανάπτυξη των φαρμάκων
Pharma Policy
02/04/2026 - 13:23
Μελάνωμα: Επίθεμα που ενεργοποιείται με την θερμότητα υπόσχεται θεραπεία χωρίς χειρουργείο
Υγεία
02/04/2026 - 13:00
ΚΕΣΥ: Νέα δεδομένα στη συνεργασία με τις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες
Πολιτική Υγείας
02/04/2026 - 12:42
ΕΦΕΤ: «Καμία εμπλοκή με την παράνομη εκτροφή ζώων στους Αμπελόκηπους»
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 12:17
Ευλογιά των πιθήκων: Συρροή τοπικά μεταδιδόμενων κρουσμάτων επικίνδυνου στελέχους στο Βερολίνο
Υγεία
02/04/2026 - 12:00
Βαρτζόπουλος για εμπλοκή του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποτέ δεν ζήτησα την παράκαμψη οποιουδήποτε νόμου
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 10:37
Ένα μικρό μόριο υπόσχεται επιβράδυνση ή και πάγωμα της εξέλιξης του Πάρκινσον
Υγεία
02/04/2026 - 10:00
Το προφίλ του ανθρώπου που θέλει να "χιονίζει" το φαγητό με αλάτι
Υγεία
02/04/2026 - 09:00
Πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2 εκατ. ευρώ για την Κούβα ενέκρινε η ΕΕ
Επικαιρότητα
02/04/2026 - 07:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατηγική αυτονομία στις θεραπείες πλάσματος: Ευρωπαϊκές προκλήσεις και το στοίχημα για την Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 12:50
ΠΟΥ προς κυβερνήσεις: Εφαρμόστε προγράμματα ασκήσεων προσομοίωσης συμβάντων δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:01
Θεμιστοκλέους: Πριν το Πάσχα η προκήρυξη για τις 850 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:03
ΙΑΣΩ Παίδων: 14η υβριδική επιστημονική ημερίδα για τις παιδιατρικές λοιμώξεις και τα εμβόλια
Υπηρεσίες Υγείας
31/03/2026 - 14:17
Η διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περισσότερο από 2 χρόνια
Διατροφή
31/03/2026 - 15:06
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo