ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα στην μετά Covid-19 εποχή

Pharma News
Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα στην μετά Covid-19 εποχή
Τη Δευτέρα 10 Μάϊου 2021, ξεκίνησε τις εργασίες του το 6ο Delphi Economic Forum. Tην πρώτη μέρα εργασιών του Forum αναλύθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και ο ρόλος της προστασίας της υγείας στην οικονομική ανάπτυξη.
Τρίτη, 11/05/2021 - 19:16
News4Health Team News4Health Team

Σημαντική συζήτηση για τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στο ελληνικό σύστημα υγείας μετά την πανδημία Covid-19 έλαβε χώρα με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, του καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Τούντα, του αναπληρωτή καθηγητή Οικονομικής Αξιολόγησης Συστημάτων Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο ΕΜΠ, Άγγελου Τσακανίκα, και του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Υφαντόπουλου, υπό τον συντονισμό της κ. Ευριδίκης Χατζηανδρέου, Venture Partner, Big Pi Ventures.

Στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές ανέλυσαν τις προκλήσεις που αναδείχθηκαν για το ελληνικό σύστημα υγείας στη νέα πραγματικότητα της πανδημίας και τις προτεραιότητες που θα καθορίσουν μία βιώσιμη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ μετά την COVID-19. Η ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας, η ψηφιακή αναμόρφωση των υπηρεσιών υγείας, οι στρατηγικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και η βελτίωση της αποδοτικότητας από τη χρήση των δημόσιων πόρων διαμόρφωσαν τους άξονες της συζήτησης.

Ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων της πολιτικής δημόσιας υγείας, η ανάπτυξη του εθνικού συστήματος υπηρεσιών δημόσιας υγείας ανεξάρτητα αλλά και σε θεσμική διασύνδεση με το σύστημα υπηρεσιών υγείας και η ανάπτυξη του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν θεμέλιους λίθους για τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος δημόσιας υγείας. Η δημόσια υγεία δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά εστιάζει στην πρόληψη, την προαγωγή της υγείας και την προστασία της υγείας (τομέας που περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση επιδημιών), τόνισε ο καθηγητής Γ. Τούντας. Η νομοθεσία για την εθνική στρατηγική για τη δημόσια υγεία (Ν. 4675/2020) είναι ένα θετικό βήμα, στο οποίο χρειάζεται η συνεργασία και η συμμετοχή του πληθυσμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας.

Απαιτείται αναδιάρθρωση των υπηρεσιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για τη διαχείριση όχι μόνο των μεταδιδόμενων νοσημάτων αλλά και άλλων κατηγοριών όπως ο καρκίνος ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η πανδημία COVID-19 λειτούργησε καταλυτικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγείας. Η εισαγωγή της άυλης συνταγογράφησης και η ψηφιακή καταγραφή διεξαγωγής των self-test αποκαλύπτει την ανταποκρισιμότητα της κοινωνίας στα μέτρα ψηφιακής πολιτικής. Θετικά βήματα έχουν ήδη γίνει από το 2011 με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όμως η έλλειψη διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας των συστημάτων έχει οδηγήσει σε έναν ανεκμετάλλευτο πλούτο των RWE στην Ελλάδα δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες αξιοποίησης τους.

Η στιγμή πλέον είναι κατάλληλη για να συνδεθεί η υλοποίηση των πολιτικών με την παραγωγή και χρήση δεδομένων για τον σχεδιασμό της φαρμακευτικής πολιτικής και στοχευμένων παρεμβάσεων για την ορθότερη κατανομή και διαχείριση των πόρων. Οι πολιτικές δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς δεδομένα. Αυτά είναι το «νέο πετρέλαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αν. Καθηγητής, κ Τσακανίκας.

Η αποδοτικότητα του συστήματος υγείας καταγράφεται ιδιαίτερα χαμηλή στην Ελλάδα και η αποτελεσματική διαχείριση των δημόσιων πόρων αποτελεί σημαντικό ερώτημα για την επόμενη μέρα, ειδικά όταν ακόμα κυριαρχούν πολιτικές περιορισμού του κόστους. H ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μπορεί να αποτελέσει ένα μέτρο, σύμφωνα με τον Καθηγητή Κ. Υφαντόπουλο που θα οδηγήσει στην εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των μέτρων και της αξιοποίησης των πόρων.

Πέρα από την οικονομική διαχείριση των πόρων ο Γενικός Γραμματέας, Κ. Κωτσιόπουλος επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σημαντική αναβάθμιση των νοσοκομειακών υπηρεσιών έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόνισε ο ομιλητής. Η σημαντική αύξηση των κλινών ΜΕΘ στη χώρα σε επίπεδα που προσεγγίζουν τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη μαζί με την σημαντική αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος υγείας που είναι σε εξέλιξη. Σε αυτές τις προσπάθειες σημαντική ενίσχυση δίνουν οι πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης.

Ήδη δρομολογούνται δράσεις προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ που εστιάζουν στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας, την ανάπτυξη ΠΦΥ, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών υγείας. Ο ΟΔΙΠΥ θα αποτελέσει το φορέα που θα θέσει τους δείκτες και τα πρότυπα ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του ΠΟΥ στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει το ΕΣΥ με πιο εξειδικευμένες παρεμβάσεις και θα επενδύσει στο ψηφιακό μετασχηματισμό με τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων των νοσοκομείων, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τους ογκολογικούς ασθενείς και την προώθηση της τηλεϊατρικής σε άγονες/δυσπρόσιτες περιοχές.

Η συζήτηση της 10ης Μαΐου του Φόρουμ των Δελφών κατάφερε να δώσει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές κατευθύνσεις για ένα ανθεκτικό σύστημα υγείας μετά την πανδημία COVID-19, στο οποίο το σύστημα δημόσιας υγείας θα πρέπει να προστατεύει την υγεία του πληθυσμού, τα RWE να οδηγούν σε τεκμηριωμένες πολιτικές υγείας, η διαχείριση των πόρων προς υψηλής ποιότητας υπηρεσίες να είναι οικονομικά αποδοτική και η υγεία να αντιμετωπίζεται ως επένδυση για την οικονομία.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/05/2021 - 19:22
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
  • MSD

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές θεραπείας της ψωρίασης κατά πλάκας
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές θεραπείας της ψωρίασης κατά πλάκας 15 Μαϊος 2021
Viatris και GENESIS Pharma ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της ογκολογίας-αιματολογίας 12 Μαϊος 2021
Viatris και GENESIS Pharma ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της ογκολογίας-αιματολογίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck παγώνει επένδυση 1 δισ. λιρών στο Λονδίνο, καταργεί 125 θέσεις εργασίας
Pharma Policy
12/09/2025 - 11:37

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck παγώνει επένδυση 1 δισ. λιρών στο Λονδίνο, καταργεί 125 θέσεις εργασίας

Η MSD επενδύει διαχρονικά στην υγεία και την καινοτομία
Pharma News
24/07/2025 - 16:27

Η MSD επενδύει διαχρονικά στην υγεία και την καινοτομία

Η MSD εξαγοράζει την Verona Pharma επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό της στις καρδιοαναπνευστικές παθήσεις
Pharma News
16/07/2025 - 06:54

Η MSD εξαγοράζει την Verona Pharma επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό της στις καρδιοαναπνευστικές παθήσεις

Merck: Δυνατή προσθήκη σκευάσματος για τη ΧΑΠ στο πορτφόλιο της με την εξαγορά έναντι 10 δισ. της Verona
Pharma News
10/07/2025 - 13:00

Merck: Δυνατή προσθήκη σκευάσματος για τη ΧΑΠ στο πορτφόλιο της με την εξαγορά έναντι 10 δισ. της Verona

Μ. Χειμώνας: Στην Ελλάδα τα φθηνότερα φάρμακα στην ΕΕ - Έρχονται επενδύσεις 160 δισ.
Pharma Policy
10/04/2025 - 12:00

Μ. Χειμώνας: Στην Ελλάδα τα φθηνότερα φάρμακα στην ΕΕ - Έρχονται επενδύσεις 160 δισ.

5ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο στην Ελλάδα: Διαμορφώνοντας το μέλλον της ογκολογικής περίθαλψης
Pharma News
12/03/2025 - 15:07

5ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο στην Ελλάδα: Διαμορφώνοντας το μέλλον της ογκολογικής περίθαλψης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινάει θεραπευτικό πρόγραμμα για άτομα άνω των 60 με προβλήματα ψυχικής υγείας
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 16:27
Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Ο εμβολιασμός των ζώων θα πλήξει τις εξαγωγές φέτας»
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 16:01
Ναρκοληψία: Η άγνωστη πάθηση - Τα συμπτώματα, οι επιπτώσεις της και οι προτεινόμενες θεραπείες
Patient Talk
18/09/2025 - 15:22
Αισθητήρες εντόπισαν τους πέντε διαφορετικούς τύπους υπερφαγίας
Digital Health
18/09/2025 - 15:01
Το χάπι – έκπληξη της Novo Nordisk στον... χορό των θεραπειών κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
18/09/2025 - 14:44
Νέα δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ για τη Γάζα: «Στο χείλος της κατάρρευσης τα νοσοκομεία»
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 14:19
Η προπόνηση με αντιστάσεις βελτιώνει την υγεία των νεύρων και επιβραδύνει τη γήρανση!
Fitness
18/09/2025 - 14:00
Συστατικό που εντοπίζεται στη φλούδα του μήλου και του σύκου στη μάχη κατά της περιοδοντίτιδας
Υγεία
18/09/2025 - 13:00
Ο υποσιτισμός προκαλεί μια ξεχωριστή μορφή διαβήτη
Υγεία
18/09/2025 - 12:30
Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που απέχουν από το σεξ - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 12:00
Πειραματικό ενέσιμο φάρμακο υπόσχεται διατήρηση της απώλειας βάρους και μετά τη διακοπή του
Pharma News
18/09/2025 - 11:00
Νέο εργαλείο ΑΙ μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο προσβολής από 1.000 ασθένειες και το πότε!
Digital Health
18/09/2025 - 10:00
Η ασπιρίνη εμποδίζει την επανεμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου
Pharma News
18/09/2025 - 09:00
«Με επίκεντρο τον ασθενή»: Κείμενο θέσεων της ΕΛΛΟΚ για την πρόσβαση και τη φροντίδα
Patient Talk
18/09/2025 - 06:53
Hope Blooms: Εισαγωγή στη διαχείριση της απώλειας στις Σπάνιες Παθήσεις
Patient Talk
18/09/2025 - 03:24
Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ημέρες Καρδιολογίας: Τελευταίες Εξελίξεις»
Health Talk
18/09/2025 - 00:06
«Μαύρο καλοκαίρι» για την Ευρώπη με χιλιάδες θανάτους που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 23:23
Γάζα: Οργισμένοι και σοκαρισμένοι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τον θάνατο νοσηλευτή τους από ισραηλινά πυρά!
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 22:33
Εταιρεία έφτιαξε ρομπότ που καταστρέφει καρκινώματα με υπέρηχους
Digital Health
17/09/2025 - 22:04
Κύβος εμβύθισης: Βιωματική εμπειρία χειρουργείου σε φοιτητές ιατρικής του ΑΠΘ μέσω εικονικής πραγματικότητας
Υγεία
17/09/2025 - 21:17
Βροχή μηνύσεων κατά της Character.AI για αυτοκτονίες εφήβων και απόπειρες
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 20:14
Ασφαλής και για τους εφήβους η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ με μυωπία
Υγεία
17/09/2025 - 19:17
Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: «ΖΩντας με μία χρόνια νόσο – Κάθε ανάσα, μια ιστορία»
Υγεία
17/09/2025 - 18:49
Το θρεπτικό συστατικό των λαχανικών που υψώνει ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου
Υγεία
17/09/2025 - 18:24
Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 18:02
Η «μάχη» της ρυτίδας: Φυσικά υλικά και συνήθειες που υπόσχονται θαύματα
Ομορφιά
17/09/2025 - 17:46
Εργαζόμενοι στο «Αττικό»: «Απλήρωτοι εννέα μήνες οι υγειονομικοί που συμμετείχαν σε απογευματινά χειρουργεία»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 17:23
Θεμιστοκλέους: «Με νέο σύστημα θα κλείνονται τα ραντεβού στα νοσοκομεία από την 1η Οκτωβρίου»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 16:57
Δύο ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και οκτώ νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα
Υγεία
17/09/2025 - 16:33
Φαινόμενο Rumpelstiltskin: Τι είναι και πώς επιδρά στη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 16:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η άνοια σε ηλικίες κάτω των 60: Τα συμπτώματα στην γκρίζα ζώνη και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
16/09/2025 - 14:00
Το πολύ χαμηλό βάρος είναι πιο απειλητικό για τη ζωή απ' ό,τι τα περιττά κιλά
Υγεία
16/09/2025 - 13:00
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 18:17
PIF: Απειλή για ασθενείς και δημόσια υγεία ο εκτροχιασμός του νοσοκομειακού clawback
Pharma News
15/09/2025 - 17:19
Κυστίτιδα: Προγνωστικός δείκτης για καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος σε γυναίκες και άνδρες μετά τα 50
Υγεία
17/09/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo