ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντική εξέλιξη: «Τέλος» στις υποχρεωτικές κλινικές δοκιμές φαρμάκων πάνω σε ζώα - Τι αλλάζει ο FDA

Pharma Policy
Σημαντική εξέλιξη: «Τέλος» στις υποχρεωτικές κλινικές δοκιμές φαρμάκων πάνω σε ζώα - Τι αλλάζει ο FDA
Ο FDA δεν χρειάζεται πλέον να απαιτεί δοκιμές σε ζώα πριν από δοκιμές φαρμάκων σε ανθρώπους σύμφωνα με νέο νόμο. Η είδηση χαιρετίστηκε από τις φιλοζωικές οργανώσεις, ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι η αλλαγή θα αργήσει να γίνει.
Πέμπτη, 12/01/2023 - 15:36
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Τα νέα φάρμακα δεν χρειάζεται να δοκιμάζονται σε ζώα για να λάβουν έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σύμφωνα με νομοθεσία που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η αλλαγή -που επιδιώκεται εδώ και πολύ καιρό από τις φιλοζωικές οργανώσεις- θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική εξέλιξη στην πρακτική της χρήσης ζώων για την ασφάλεια των φαρμάκων, μετά από περισσότερα από 80 χρόνια ρύθμισης.

«Αυτό είναι τεράστιο», λέει η Tamara Drake, διευθύντρια έρευνας και ρυθμιστικής πολιτικής στο Centre for a Humane Economy, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία των ζώων και βασικός μοχλός της νομοθεσίας.

Τι αλλάζει στη νομοθεσία

Στη θέση της ρήτρας του 1938 ότι τα πιθανά φάρμακα ελέγχονται για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε ζώα, ο νόμος επιτρέπει στον FDA να προωθήσει εναλλακτικές λύσεις για τον έλεγχο ενός φαρμάκου χωρίς να είναι υποχρεωτικά τα τεστ σε ζώα.

Η ομάδα της Tamara Drake και η ΜΚΟ Animal Wellness Action που πίεσαν για αλλαγές, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι κατά την εκκαθάριση φαρμάκων για δοκιμές σε ανθρώπους, ο οργανισμός θα πρέπει να βασίζεται περισσότερο στη «μοντελοποίηση» υπολογιστών, τα «οργανικά τσιπ» και άλλες μη ζωικές μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν.

Ωστόσο, οι φιλο-ερευνητικές ομάδες υποβαθμίζουν τον νόμο, λέγοντας ότι σηματοδοτεί μια αργή αλλαγή του ρεύματος - όχι ένα τσουνάμι που θα επαναφέρει τη διαδικασία έγκρισης φαρμάκων από τη μια μέρα στην άλλη.

Ο Jim Newman, διευθυντής επικοινωνίας στο Americans for Medical Progress, που υποστηρίζει την έρευνα σε ζώα, πιστεύει ότι οι μη ζωικές τεχνολογίες είναι ακόμα «στα σπάργανα» και δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα ζωικά μοντέλα για «πολλά, πολλά χρόνια».

Ο FDA εξακολουθεί να διατηρεί τεράστια διακριτική ευχέρεια να απαιτεί δοκιμές σε ζώα, σημειώνει, και δεν αναμένει ότι ο οργανισμός θα αλλάξει στάση σύντομα.

Προκειμένου ένα φάρμακο να εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο FDA απαιτεί συνήθως δοκιμές τοξικότητας σε ένα είδος τρωκτικών, όπως ένα ποντίκι ή αρουραίος και ένα είδος μη τρωκτικών, όπως ένας πίθηκος ή ένας σκύλος.

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν δεκάδες χιλιάδες ζώα για τέτοιες δοκιμές κάθε χρόνο. Ωστόσο, περισσότερα από 9 στα 10 φάρμακα που εισέρχονται σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αποτυγχάνουν επειδή είναι ανασφαλή ή αναποτελεσματικά, δίνοντας βαρύτητα σε όσους υποστηρίζουν ότι τα πειράματα σε ζώα είναι χάσιμο χρόνου, χρημάτων και ζωών.

Πως λειτουργούν τα τσιπ οργάνων

«Τα ζωικά μοντέλα κάνουν λάθος πιο συχνά παρά έχουν δίκιο», υποστηρίζει ο Don Ingber, βιομηχανικός του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ του οποίου το εργαστήριο ανέπτυξε τεχνολογία τσιπ οργάνων που τώρα εμπορευματοποιείται από την εταιρεία Emulate, όπου συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο και έχει μετοχές.

Τέτοια τσιπ αποτελούνται συνήθως από κανάλια ενσωματωμένα σε πολυμερή με βάση τη σιλικόνη περίπου στο μέγεθος μιας μονάδας αντίχειρα υπολογιστή. Τα κανάλια είναι επενδεδυμένα με ζωντανά κύτταρα και ιστούς από όργανα όπως ο εγκέφαλος, το ήπαρ, οι πνεύμονες και τα νεφρά.

Τα υγρά ρέουν μέσα από αυτά για να μιμηθούν το αίμα που ρέει μέσα από μικροσκοπικά αγγεία και την παρακολούθηση υγρών μέσω των ιστών, όπως συμβαίνει στα ζωντανά όργανα.

Στο σώμα, η βλάβη του φαρμάκου εμφανίζεται συχνά στο ήπαρ επειδή διασπά τα φάρμακα για απέκκριση. Ένα τσιπ ανθρώπινου ήπατος μπορεί να προειδοποιήσει για τέτοια τοξικότητα όταν ένα πειραματικό φάρμακο που διοχετεύεται μέσω αυτού καταστρέφει τα κύτταρα.

Τον περασμένο μήνα, η Lorna Ewart, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Emulate, ο Ingber και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν μια μελέτη που τονίζει τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας.

Τα τσιπ ήπατος της εταιρείας εντόπισαν σωστά το 87% μιας ποικιλίας φαρμάκων που μεταφέρθηκαν σε ανθρώπους μετά από μελέτες σε ζώα, αλλά στη συνέχεια είτε απέτυχαν σε κλινικές δοκιμές επειδή ήταν τοξικά για το ήπαρ ή είχαν εγκριθεί για αγορά, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκαν ή μειώθηκαν λόγω του ήπατος υλικές ζημιές. Τα τσιπ δεν επισήμαναν ψευδώς κανένα μη τοξικό φάρμακο.

Άλλες εναλλακτικές λύσεις για ζώα περιλαμβάνουν οργανοειδή—κούφιες, τρισδιάστατες ομάδες κυττάρων που προέρχονται από βλαστοκύτταρα και μιμούνται συγκεκριμένους ιστούς. Έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα στην πρόβλεψη των ηπατικών και καρδιακών τοξικοτήτων.

Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν επίσης τη δυνατότητα των ψηφιακών τεχνητών νευρωνικών δικτύων για τον γρήγορο εντοπισμό των τοξικών επιδράσεων των ναρκωτικών.

Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και ζώα είναι κοστοβόρα για την αγορά λένε οι φαρμακευτικές

Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αψηφήσει την απαίτηση του FDA για δοκιμές σε ζώα, υποστηρίζοντας ότι οι μελέτες σε ζώα τους κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη φαρμάκων και καθιστώντας τα φάρμακα που φτάνουν στην αγορά πολύ πιο ακριβά.

Το 2019, η Vanda Pharmaceuticals μήνυσε την υπηρεσία, κατηγορώντας ότι η απαίτησή της για πρόσθετη δοκιμή τοξικότητας ενός φαρμάκου κατά της ναυτίας σε σκύλους ήταν παράλογη.

Ένας αμερικανός δικαστής απεφάνθη εναντίον της εταιρείας το 2020, επικαλούμενος την απαίτηση δοκιμών σε ζώα σε αυτό που ήταν τότε ο νόμος που διέπει τις αξιολογήσεις φαρμάκων της FDA.

Διίστανται οι απόψεις

Η Wendy Jarrett, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Understanding Animal Research, μιας ομάδας υπεράσπισης της έρευνας σε ζώα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν συμμερίζεται την χαρά των υποστηρικτών των ζώων για τις αλλαγές.

Η ίδια υποστηρίζει ότι οι μη ζωικές μέθοδοι δεν μπορούν να αποτυπώσουν όλους τους τρόπους με τους οποίους ένα φάρμακο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους συμμετέχοντες στη δοκιμή σε ανθρώπους.

«Μπορούμε να ρίξουμε ένα νέο [υποψήφιο φάρμακο] σε μια δέσμη ηπατικών κυττάρων. Και μπορούμε να δούμε ότι δεν τους βλάπτει», λέει. «Αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα κάνει το άτομο να βήχει, αν θα βλάψει το έντερό του ή τον εγκέφαλό του», σημειώνει.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του FDA λέει ότι ο οργανισμός τάσσεται υπέρ της προσπάθειας απομάκρυνσης από τις δοκιμές σε ζώα - όταν είναι έτοιμες άλλες προσεγγίσεις.

«Υποστηρίζουμε εναλλακτικές μεθόδους που υποστηρίζονται από την επιστήμη και παρέχουμε τα απαραίτητα δεδομένα που δείχνουν εάν τα προϊόντα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», λέει ο Namandjé Bumpus. «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους προγραμματιστές που εργάζονται σε εναλλακτικές μεθόδους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στον FDA». Σημειώνει επίσης ότι ο οργανισμός ζήτησε και έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια φέτος για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα σε επίπεδο FDA για την ανάπτυξη μεθόδων αντικατάστασης, μείωσης και βελτίωσης των δοκιμών σε ζώα.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσο ο νέος νόμος θα αλλάξει τα πράγματα στον FDA.

Αν και η νομοθεσία επιτρέπει στον οργανισμό να εκκαθαρίζει ένα φάρμακο για δοκιμές σε ανθρώπους χωρίς δοκιμές σε ζώα, δεν το απαιτεί.

Επιπλέον, οι τοξικολόγοι του FDA προτιμούν τις δοκιμές σε ζώα εν μέρει επειδή επιτρέπουν την εξέταση των πιθανών τοξικών επιδράσεων ενός φαρμάκου σε κάθε όργανο μετά την ευθανασία του ζώου.

Ο κύριος αντίκτυπος του νέου νόμου είναι ότι ανοίγει το δρόμο για τον FDA και μια εταιρεία να έχουν μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με το εάν οι εναλλακτικές λύσεις είναι επαρκείς, λέει ο Steven Grossman, πρώην αναπληρωτής βοηθός γραμματέας υγείας που συμβουλεύει τις εταιρείες σχετικά με τις αιτήσεις FDA τους. «Παρέχει μια μικρή επιπλέον εξουσία. Λέει στη νομοθεσία: «Το Κογκρέσο είναι ωραίο που αυτές οι συζητήσεις συνεχίζονται».

ΠΗΓΗ: Science.org

Τελευταία τροποποίηση στις 17/05/2023 - 18:23
  • ΖΩΑ
  • FDA
  • ΝΟΜΟΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έγκριση νέας θεραπείας για την παχυσαρκία σε εφήβους από τον FDA
Έγκριση νέας θεραπείας για την παχυσαρκία σε εφήβους από τον FDA 09 Ιανουαρίου 2023
Αλτσχάιμερ: Τι αλλάζει το νέο φάρμακο που ενέκρινε ο FDA στη διαχείριση της νόσου - Νευρολόγος απαντά σε 5 ερωτήσεις (video) 19 Ιανουαρίου 2023
Αλτσχάιμερ: Τι αλλάζει το νέο φάρμακο που ενέκρινε ο FDA στη διαχείριση της νόσου - Νευρολόγος απαντά σε 5 ερωτήσεις (video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανία: Αλλαγή πλεύσης στις εκπτώσεις φαρμάκων μετά τις αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας
Pharma Policy
15/06/2026 - 15:44

Γερμανία: Αλλαγή πλεύσης στις εκπτώσεις φαρμάκων μετά τις αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας

Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια
Patient Talk
12/06/2026 - 15:17

Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια

Γεωργιάδης: Αρχές Ιουλίου σε εφαρμογή το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία
Pharma Policy
11/06/2026 - 13:25

Γεωργιάδης: Αρχές Ιουλίου σε εφαρμογή το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία

Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Pfizer για την αιμορροφιλία σε παιδιά
Pharma News
09/06/2026 - 15:57

Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Pfizer για την αιμορροφιλία σε παιδιά

Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19

Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους

Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37

Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί ο Λευκός Οίκος και το Air Force One μυρίζουν ξινολάχανο;
Διατροφή
19/06/2026 - 11:00
Το συχνό σκύψιμο στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής
Υγεία
19/06/2026 - 10:00
EFPIA: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για επανεξέταση της Οδηγίας για τα λύματα
Pharma Policy
19/06/2026 - 09:07
Η ανακάλυψη μηχανισμού για πιο ισχυρά οστά γεννά ελπίδες για θεραπεία της οστεοπόρωσης
Υγεία
19/06/2026 - 09:00
Έμπολα: Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί στο Κονγκό
Επικαιρότητα
19/06/2026 - 08:11
Καλοκαίρι: Η εποχή που τιμωρούμαστε για το σώμα που δεν φτιάξαμε
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 18:00
Η καθημερινή έκθεση της εγκύου σε χημικές ουσίες συνδέεται με πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Υγεία
18/06/2026 - 17:00
Πειραματικό εμβόλιο φιλοδοξεί να «αναζωογονήσει» το ανοσοποιητικό θωρακίζοντας έναντι καρκίνου και άνοιας
Υγεία
18/06/2026 - 16:00
Η αντηλιακή προστασία είναι ανάγκη. Καθημερινή!
Υγεία
18/06/2026 - 15:53
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητάει να "παγώσει" η οδηγία για τα αστικά λύματα - Ικανοποίηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 15:31
Η απώλεια της όσφρησης είναι εξίσου σοβαρή με τη νόσο του Πάρκινσον ή το εγκεφαλικό: μελέτη
Υγεία
18/06/2026 - 15:00
Social media και παιδιά: Το παγκόσμιο κύμα απαγορεύσεων εξαπλώνεται - Είναι πραγματικά λύση;
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Νεφρού: Τα καλά νέα στον τομέα των θεραπευτικών επιλογών
Υγεία
18/06/2026 - 13:00
Χάκερς υποστηρίζουν ότι "χτύπησαν" τη Novo Nordisk - Απειλούν με πώληση των δεδομένων που απέκτησαν
Pharma News
18/06/2026 - 12:48
Γεωργιάδης: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις 1.131 θέσεις γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 12:01
Τα φάρμακα απώλειας βάρους ίσως μειώνουν συμπεριφορές που συνδέονται με τη βία
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 12:00
Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων για τις γυναίκες που κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης
Fitness
18/06/2026 - 11:00
Oliver Bleck: Απαραίτητες η πολιτική βούληση και οι στρατηγικές επενδύσεις για την ενίσχυση της φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
18/06/2026 - 10:52
To εμβόλιo κατά του HPV σχεδόν μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πριν από τα 30
Υγεία
18/06/2026 - 10:00
Δήμος Σίφνου: Δωρεάν κατοικίες και πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση ειδικευμένων γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 09:41
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Νεφρού: Ο ρόλος της ψυχικής κατάστασης του ασθενούς
Patient Talk
18/06/2026 - 09:00
Αλλαγή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ- Προσωρινός διοικητής ο Αθανάσιος Ζαμάνης
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 08:01
GLP-1 φάρμακα και ψυχική υγεία: Ο απρόσμενος ρόλος του εντέρου
Υγεία
17/06/2026 - 21:00
ΕΚΑΒ: Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα παρά τις τεχνικές βλάβες σε ασθενοφόρα της Αττικής
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 20:00
Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Η εξέταση που «βλέπει» όσα δεν φαίνονται αλλιώς
Digital Health
17/06/2026 - 19:00
Ν. Παπανδρέου: Ίδιος ο εθισμός από αλκοόλ, τσιγάρο και social media
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 18:00
Αλτσχάιμερ: Οι φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς μπορούν να προβλέψουν τη νόσο
Digital Health
17/06/2026 - 17:00
Διάγνωση με Αλτσχάιμερ: Τι πρέπει να γίνει μετά;
Υγεία
17/06/2026 - 16:00
Υποκατάστατα αίματος: Πόσο κοντά είναι η επιστήμη στη δημιουργία “συνθετικού αίματος”;
Υγεία
17/06/2026 - 15:00
Όταν τα μόνιμα δόντια των παιδιών βγαίνουν με κίτρινες κηλίδες: Η συχνή πάθηση που πολλοί γονείς αγνοούν
Υγεία
17/06/2026 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης για τον θάνατο νοσηλεύτριας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου: Δεν πρέπει να χρεώνεται στους Ρομά
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης από το Λουξεμβούργο: Να αναβληθεί η Οδηγία για τα αστικά λύματα - Ενέχει κινδύνους για τα φάρμακα
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 13:34
Η απόλυτη αποχή από τη ζάχαρη μπορεί τελικά να μην είναι ωφέλιμη - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
16/06/2026 - 16:00
Προκήρυξη θέσεων γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγεία: Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 08:11
Αγαπηδάκη: Ενίσχυση της κατ’ οίκον φροντίδας και της τηλεϊατρικής
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 09:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo