ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται το Δεκέμβριο οι πρώτες αλλαγές στο Φάρμακο: Τι σχεδιάζει το Υπ. Υγείας για ανασφάλιστους, συμπληρώματα και δαπάνες COVID

Pharma News
Photo by Kelly L from Pexels
Συνάντηση με τους φορείς που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες είχε ο Υπουργός Υγείας, με αντικείμενο τις αλλαγές, που έρχονται σε δύο στάδια. Οι πρώτες, που αναμένονται άμεσα, θα αφορούν μεταξύ άλλων τις διαπραγματεύσεις, τις δαπάνη ανασφαλίστων και διαχείρισης COVID-19, ενώεξετάζεται παρέμβαση και σε συμμετοχές ασθενών.
Δευτέρα, 22/11/2021 - 06:00
— Photo: Photo by Kelly L from Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Σε “αγώνα δρόμου” να φέρει διατάξεις που αφορούν στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής πολιτικής πριν το τέλος του έτους, επιδίδεται το Υπουργείο Υγείας. Έτσι, αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε όλες οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις να συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου μαζί με τις αλλαγές για τον ΕΟΠΥΥ, τελικά ο Υπουργός Υγείας φέρεται να επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας). Άλλωστε, υπάρχει και η υποχρέωση της χώρας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης, για σταδιακή απομείωση του clawback τα επόμενα χρόνια, με αρχή 50 εκατ. ευρώ το 2022.

Όπως είχε δεσμευτεί, ο Θ. Πλεύρης παρουσίασε τις επερχόμενες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΣΦΕΕ, την ΠΕΦ, το PIF και το ΣΑΦΕΕ.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που θα έρθουν σε δύο “δόσεις”, ενώ παράλληλα φέρεται να περιέγραψε κινήσεις που θα κάνει προκειμένου να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του clawback, της υπέρβασης δηλαδή της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι πληροφορίες θέλουν το clawback της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης να πιάνει τα 890 εκατ. ευρώ, ενώ των 1α φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ (φάρμακα για ιδιωτικά νοσοκομεία) είναι περίπου στα 140 εκατ. ευρώ. Ειδικά, όμως, η δαπάνη για το νοσοκομειακό φάρμακο φέρεται να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου αφού η συνολική δαπάνη φέρεται να έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, με το clawback να έχει ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε γράψει το Νews4Health, η πρώτη κίνηση του Υπουργού Υγείας θα αφορά στην αναζήτησή κονδυλίων από την Ε.Ε., προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση της COVID-19 στα νοσοκομεία, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον εκτροχιασμό της συνολικής δαπάνης. Διαφορετικά, ίσως καταφύγει σε αναδρομική ισχύ των διαπραγματεύσεων σχετικών φαρμάκων.

Τα πρώτα μέτρα στο Σ/Ν του ΕΚΑΠΥ

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του Νews4Health, ο κ. Πλεύρης επιταχύνει τις διαδικασίες για τη θέσπιση των πρώτων μέτρων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, εντάσσοντας τα στο σχέδιο νόμο για την ΕΚΑΠΥ, που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αυτές οι αλλαγές, εκτός από την αναζήτησή κονδυλίων για τη διαχείριση COVID-19, θα αφορούν καταρχήν στην κάλυψη της δαπάνης των ανασφαλίστων από άλλους κωδικούς, για παράδειγμα με κονδύλια της πρόνοιας. Υπολογίζεται πως με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν 150 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες ανέφεραν πως η συνολική δαπάνη είχε ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, στις νομοθετικές ρυθμίσεις του Δεκεμβρίου θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για μεταφορά σκευασμάτων βιταμίνης D, Μαγνησίου και Σιδήρου από τη θετική λίστα, με τα φάρμακα που αποζημιώνονται, στην αρνητική λίστα (φάρμακα που συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται). Εξαίρεση θα αποτελούν συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, βάση οδηγιών του ΕΟΦ. Η εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 75 εκατ. ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή ο Θάνος Πλεύρης είχε ξεκαθαρίσει πως βασικό “εργαλείο” στον έλεγχο της δαπάνης θα είναι οι διαπραγματεύσεις. Οι ρυθμίσεις που θα έρθουν θα θέτουν ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης στην αρμόδια επιτροπή, βάσει του οποίου θα λαμβάνεται υπόψη κατανάλωση των σκευασμάτων σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ θα ζητείται και η χαμηλότερη ευρωπαϊκή τιμή.

Όπως δήλωσε και πρόσφατα ο κ. Πλεύρης, “αυτή η διαπραγμάτευση θα επεκταθεί σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες υψηλών και καινοτόμων φαρμάκων, ώστε πραγματικά να μπορούν να λαμβάνονται οι εκπτώσεις, οι οποίες θέλει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και οι εταιρίες θα ξέρουν ότι θα έχουν κλειστό προϋπολογισμό και μέσα στις εκπτώσεις τις οποίες θα παίρνουμε, θα συμπεριλαμβάνουμε ουσιαστικά ένα τέτοιο ποσό που να μπορεί να υπάρξει διαχείριση της δαπάνης του φαρμάκου”.

Ωστόσο, η αγορά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να δίνεται η χαμηλότερη τιμή στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, μαζί με διατήρηση rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις), clawback και άλλες εκπτώσεις. Επίσης, μένει να αποσαφηνιστεί πως θα λαμβάνονται τα στοιχεία των καταναλώσεων και τιμών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς σε αρκετές εξ αυτών στοιχεία, όπως οι τιμές που δίνουν οι εταιρείες, είναι εμπιστευτικές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Υγείας θα θεσμοθετήσει και τη δυνατότητα έκδοσης δεύτερου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, αλλά και να πέσει κάτω από το “μαξιλαράκι” του 7%, προστασίας τιμής, σε περίπτωση που η δαπάνη δεν κινείται εντός των προβλέψεων.

Υπό συζήτηση φέρεται να είναι και αλλαγές στο ποσοστό συμμετοχής των ασθενών σε φάρμακα από το κανάλι της λιανικής, που περνάνε διαπραγμάτευση. Θυμίζουμε ότι νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε, μείωση κατά 50% της τιμής καταλόγου, στη συμμετοχής των ασθενών για φάρμακα που πέρασαν από διαπραγμάτευση.

Τι αναμένεται το 2022

Τα επόμενα μέτρα που εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής πολιτικής και τον έλεγχο της δαπάνης εκτιμάται ότι θα έρθουν εντός των πρώτων δύο μηνών του έτους. Πιθανότατα, θα ενταχθούν σε σχέδιο νόμου που θα αφορά στον ΕΟΠΥΥ, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

Μεταξύ αυτών κατευθυντήριες συνταγογραφικές οδηγίες και πρωτόκολλα είναι μεταξύ των εργαλείων στα οποία θα βασιστεί, όπως έχει δηλώσει, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αν και δεν αναμένεται να αποδώσουν καρπούς πριν το 2023. Ο κ. Πλεύρης έχει αναφερθεί και στην περαιτέρω αξιοποίηση ψηφιακών λύσεων, αλλά και αυστηροποίησης και παρακολούθησης της συνταγογράφησης.

Στα σχέδια είναι και η “αναβίωση” της Επιτροπής Παρακολούθησης της Δαπάνης, με τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας μεταξύ Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, με τη συμμετοχή και των φαρμακευτικών εταιρειών με στόχο το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της πολιτικής.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν και οι κλειστοί προϋπολογισμοί, μαζί με τυχόν αλλαγές στη συνταγή του 80-20 (το μίγμα κατανομής του clawback, 80% αφορά στο μερίδιο της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και 20% καταβάλλεται βάσει της ανάπτυξης της).

Τελευταία τροποποίηση στις 22/11/2021 - 02:08
  • CLAWBACK
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΑΠΑΝΗ
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
  • ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε πρώτη αξιολόγηση της χρήσης του χαπιού της Pfizer κατά της COVID-19 προχωρά ο ΕΜΑ
Σε πρώτη αξιολόγηση της χρήσης του χαπιού της Pfizer κατά της COVID-19 προχωρά ο ΕΜΑ 20 Νοεμβρίου 2021
Η ενίσχυση συνεργασίας φαρμακοβιομηχανίας και πανεπιστημίων οδηγεί στην ανάπτυξη και στην καινοτομία 22 Νοεμβρίου 2021
Η ενίσχυση συνεργασίας φαρμακοβιομηχανίας και πανεπιστημίων οδηγεί στην ανάπτυξη και στην καινοτομία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026
Υγεία
12/06/2026 - 21:46

Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026

Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ σε νέο φάρμακο για τον μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου
Pharma News
09/06/2026 - 19:21

Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ σε νέο φάρμακο για τον μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49

Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ

Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51

Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 23:12

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»

Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 16:18

Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι 13 τρόποι με τους οποίους το fast food βλάπτει την υγεία σας
Διατροφή
13/06/2026 - 16:34
Μητσοτάκης: Κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και αξιοποίηση του παλιού στη Ρόδο
Πολιτική Υγείας
13/06/2026 - 16:14
Ηλεκτροπόρωση: Μία παλιά μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους για ανεγχείρητους καρκίνους του πεπτικού
Υγεία
13/06/2026 - 15:44
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα του Νοσοκομείου Χανίων
Υγεία
13/06/2026 - 08:14
Η Novo Nordisk και η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» στο BeWell Festival με το μήνυμα «για μια ανάλαφρη ζωή»
Patient Talk
13/06/2026 - 03:41
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Έβρο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ELPEN
Pharma News
13/06/2026 - 00:13
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43
«The Lancet»: Οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 22:18
Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026
Υγεία
12/06/2026 - 21:46
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18
Αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συνεχίζεται η επιτήρηση στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 20:47
Κομισιόν: Πρόοδος και προκλήσεις στους ελέγχους της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 19:31
Το πρώτο κέντρο θεραπείας πρωτονίων για ογκολογικούς ασθενείς σχεδιάζει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Υγεία
12/06/2026 - 19:09
Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37
Σκληραίνοντας το σώμα μας: Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες
Fitness
12/06/2026 - 18:14
Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 17:38
3ο ΣΦΕΕ Summit: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
12/06/2026 - 17:06
Λαμπερά εγκαίνια για το νέο κέντρο γυναικολογίας και γονιμότητας Prolific
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2026 - 16:32
Υπογεννητικότητα: Οι ερευνητές εστιάζουν στον ρόλο των έξυπνων κινητών
Υγεία
12/06/2026 - 16:11
Νέες συστάσεις από τον EMA για το βαλπροϊκό οξύ και το εμβόλιο κατά του chikungunya
Pharma Policy
12/06/2026 - 15:47
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο Κονγκό
Υγεία
12/06/2026 - 15:32
Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια
Patient Talk
12/06/2026 - 15:17
Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Η συχνότητα, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
12/06/2026 - 15:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 3ο SFEE SUMMIT: «Σημαντικό βήμα προόδου το "Προλαμβάνω" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε»
Patient Talk
12/06/2026 - 14:37
IQ Genomix και Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 14:14
Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 13:48
Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολυκυστικές ωοθήκες και γονιμότητα: Λύσεις για μια αθέατη διαταραχή που επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες
Pharma News
11/06/2026 - 22:34
Σουηδία: Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν πρέπει να έχουν smartphone
Πολιτική Υγείας
11/06/2026 - 21:54
Η ΕΙΝΑΠ ζητεί την άμεση ενίσχυση της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Μεταξά»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 03:38
Πρεμιέρα για τα από στόματος GLP-1 στην Ευρώπη - Πράσινο φως για το χάπι της Novo Nordisk στη Μ. Βρετανία
Pharma News
12/06/2026 - 10:00
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Νέες δυνατότητες με τη δωρεά γεννητικού υλικού από γνωστό δότη
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 10:42
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo