ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Σπάνιοι Ασθενείς στην Ελλάδα: Τα Εμπόδια, οι Ελπίδες και οι Προοπτικές

Patient Talk
Δ. Αθανασίου, Αντιπρόεδρος ΕΣΑΕ, Μέλος EMA PCWP, GPA, 95, Μέλος WDO
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Σπάνιων Ασθενών Ελλάδας (ΕΣΑΕ), Δημήτρης Αθανασίου περιγράφει στο News4Health τα βασικότερα εμπόδια που συναντούν οι σπάνιοι ασθενείς στη χώρα μας, με τις δυσκολίες στην πρόληψη και την ορθή και έγκαιρη διάγνωση να κυριαρχούν.
Δευτέρα, 17/03/2025 - 12:05
— Photo: Δ. Αθανασίου, Αντιπρόεδρος ΕΣΑΕ, Μέλος EMA PCWP, GPA, 95, Μέλος WDO
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Η καθημερινότητα των ανθρώπων που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα είναι ένας συνεχής αγώνας απέναντι σε ένα σύστημα υγείας που δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στις ανάγκες τους. Παρότι η ιατρική επιστήμη κάνει άλματα, με νέες καινοτόμες θεραπείες και πιο ακριβείς διαγνωστικές μεθόδους, οι Έλληνες ασθενείς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην πρόσβαση στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη φροντίδα και την υποστήριξη.

Η έλλειψη εξειδικευμένων γιατρών αλλά και οι περιορισμένες παραπομπές και στα ειδικά κέντρα εμπειρογνωμοσύνης για τις σπάνιες παθήσεις, οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις φαρμάκων, η γραφειοκρατία, αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των ασθενών, συνθέτουν ένα σκηνικό που συχνά οδηγεί στην απογοήτευση και την απομόνωση. Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να λάβουν την κατάλληλη περίθαλψη, κάτι που απαιτεί τεράστιους οικονομικούς πόρους, αλλά και ψυχική αντοχή.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι η καθυστερημένη ή λανθασμένη διάγνωση. Οι περισσότερες σπάνιες παθήσεις είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς τα συμπτώματά τους συχνά συγχέονται με πιο κοινές ασθένειες. Αυτό οδηγεί σε χρόνια ταλαιπωρία για τους ασθενείς, που περνούν από γιατρό σε γιατρό χωρίς να λαμβάνουν μια σαφή απάντηση. Η απουσία του εθνικού μητρώου σπάνιων ασθενών και η έλλειψη συντονισμένης καταγραφής των περιπτώσεων επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς δεν υπάρχει μια συγκεντρωτική βάση δεδομένων που να επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να εντοπίσουν τάσεις ή να παρέχουν πιο στοχευμένες θεραπείες.

Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι η πρόσβαση στις απαραίτητες θεραπείες. Τα περισσότερα φάρμακα για σπάνιες ασθένειες έχουν υψηλότερες τιμές και συχνά δεν διατίθενται άμεσα στην ελληνική αγορά. Οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν μήνες ή και χρόνια μέχρι να εγκριθεί η διάθεσή τους από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι οικογένειες αναγκάζονται να καλύψουν εξ ολοκλήρου το κόστος ή να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στο εξωτερικό. Η διαδικασία έγκρισης είναι χρονοβόρα και περίπλοκη, και πολλές φορές τα γραφειοκρατικά εμπόδια αποθαρρύνουν τους ασθενείς από το να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Στον τομέα της πρόληψης, η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι προβληματική. Οι προγεννητικοί έλεγχοι για σπάνιες γενετικές ασθένειες είναι είναι ακριβοι και περιορισμένοι, δεν αποζημιώνονται από το κράτος και δεν καλύπτουν ακόμα και τις πιο κοινές σπάνιες παθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πολλές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια απρόσμενη διάγνωση μετά τη γέννηση του παιδιού τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα έγκαιρης προετοιμασίας ή επιλογών. Ο νεογνικός έλεγχος στη χώρα μας περιλαμβάνει μόνο έναν μικρό αριθμό σπάνιων παθήσεων, ενώ θα μπορούσαν να εφαρμόζονται εκτεταμένα προγράμματα screening που εντοπίζουν εγκαίρως εκατοντάδες διαφορετικές σπάνιες ασθένειες, δίνοντας τη δυνατότητα για άμεση παρέμβαση.

Η επιστημονική έρευνα, ωστόσο, συνεχίζει να προσφέρει ελπίδα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί τεράστιες πρόοδοι στις γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες, οι οποίες υπόσχονται ριζική αντιμετώπιση αρκετών σπάνιων ασθενειών που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανίατες. Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση αρχίζουν να χρησιμοποιούνται για την ταχύτερη και ακριβέστερη διάγνωση, ενώ η εξατομικευμένη ιατρική επιτρέπει τη δημιουργία θεραπειών που είναι προσαρμοσμένες στα γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή.

Ωστόσο, οι εξελίξεις σε παγκοσμιο επίπεδο είναι ανησυχητικές για την σπάνια κοινοτητα αλλά όχι μόνο. Η τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ - στην οποία αναπτύσσεται πανω απο το 80% των καινοτόμων θεραπειών - με μια σημαντική περικοπή κονδυλίων για την έρευνα, οι εμπορικοι πόλεμοι με δασμούς στα φάρμακα, αργή προσαρμογή των κανονιστικών πλαισίων στις νέες τεχνολογίες, μια επικίνδυνη στροφή του Ευρωπαικου Συμβουλιου για την ουσιαστικη συμμετοχη των ασθενών στις κανονιστικές διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η έλλειψη Ευρωπαϊκού Σχεδίου δράση για τα σπάνια νοσήματα, όπως και η απουσία ενός Εθνικου Σχεδίου Δράσης στην Ελλάδα, εκθέτουν τους 500.000 Έλληνες ασθενείς και τις οικογένειες τους σε κίνδυνο σε περίπτωση που δεν επιλυθούν αποτελεσματικά.

Απέναντι σε όλα αυτά, η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος διεκδικεί την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ασθενών, αναπτύσει εργαλεία και προτείνει λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση και να προστατέψουν την βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας. Ζητάμε τη δημιουργία του εθνικού σχεδίου δράσης, την την δημιουργία μητρώων σπάνιων ασθενών, που θα επιτρέπει την καλύτερη καταγραφή και διαχείριση των περιστατικών, αλλά και την ανάπτυξη εξειδικευμένων κέντρων αναφοράς σε όλη τη χώρα. Πιέζουμε για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης νέων φαρμάκων και την πλήρη κάλυψη των θεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ, ώστε κανένας ασθενής να μην μένει χωρίς φροντίδα λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να υπάρξουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους γιατρούς, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να διαγιγνώσκουν τις σπάνιες παθήσεις εγκαίρως. Η ενημέρωση του κοινού είναι εξίσου σημαντική, καθώς οι σπάνιες ασθένειες δεν αφορούν μόνο έναν μικρό αριθμό ατόμων, αλλά επηρεάζουν συνολικά την κοινωνία. Ένα σύστημα υγείας που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των σπάνιων ασθενών μπορεί να ωφελήσει όλους, δημιουργώντας ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο περίθαλψης.

Οι σπάνιοι ασθενείς στην Ελλάδα αξίζουν την ίδια φροντίδα και προσοχή που λαμβάνουν οι ασθενείς στις πιο προηγμένες χώρες. Η πρόοδος είναι εφικτή, αλλά απαιτεί τη συνεργασία όλων: της Πολιτείας, των επαγγελματιών υγείας, των ερευνητικών ιδρυμάτων και, φυσικά, των ίδιων των ασθενών και των οικογενειών τους. Η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την πλήρη ένταξη των σπάνιων ασθενών στο σύστημα υγείας, ώστε να μην υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων.

Γιατί οι σπάνιοι ασθενείς δεν είναι αόρατοι. Είναι εδώ, και αξίζουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

#ΣπάνιοιΑλλάΔυνατοί #RareButStrong

Τελευταία τροποποίηση στις 17/03/2025 - 11:25
  • ΣΠΑΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ 2025

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δωρεάν πρόγραμμα άσκησης Pilates στην Κυστική Ίνωση για «απεριόριστη ανάσα»
Δωρεάν πρόγραμμα άσκησης Pilates στην Κυστική Ίνωση για «απεριόριστη ανάσα» 14 Μαρτίου 2025
Μεγαλώνοντας ένα παιδί με σπάνια ασθένεια 17 Μαρτίου 2025
Μεγαλώνοντας ένα παιδί με σπάνια ασθένεια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιμένουν οι ανισότητες στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα στην Ευρώπη
Pharma Policy
19/05/2026 - 17:23

Επιμένουν οι ανισότητες στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα στην Ευρώπη

Αλλάζει το «καλάθι» των χωρών αναφοράς για τα φάρμακα: Φόβοι για νέες καθυστερήσεις στην πρόσβαση
Pharma Policy
11/05/2026 - 09:00

Αλλάζει το «καλάθι» των χωρών αναφοράς για τα φάρμακα: Φόβοι για νέες καθυστερήσεις στην πρόσβαση

IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν
Pharma News
21/04/2026 - 14:00

IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν

Ελισάβετ Προδρόμου: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο, ώριμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής για να διασφαλίσει την πρόσβαση στην καινοτομία»
Pharma Policy
07/04/2026 - 10:50

Ελισάβετ Προδρόμου: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο, ώριμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής για να διασφαλίσει την πρόσβαση στην καινοτομία»

Εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της αμυλοείδωσης
Υγεία
03/03/2026 - 14:00

Εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της αμυλοείδωσης

ΕΚΠΑ για Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων: Ορατότητα για μια κοινότητα που συχνά παραμένει "αόρατη"
Υγεία
28/02/2026 - 08:43

ΕΚΠΑ για Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων: Ορατότητα για μια κοινότητα που συχνά παραμένει "αόρατη"

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 08:50
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24
Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Patient Talk
23/05/2026 - 03:47
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην φροντίδα
Επικαιρότητα
23/05/2026 - 00:11
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική θωράκιση για την προστασία των ανηλίκων από τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 23:34
Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
Stalking: Από την εμμονή που δημιουργεί η απόρριψη έως την κλιμάκωση της βίας - Η αντιμετώπιση του φαινομένου
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 22:11
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βρογχικό άσθμα
Υγεία
22/05/2026 - 21:56
Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για «κρίσιμες ελλείψεις» σε ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:34
«Υγειονομική Μέριμνα για όλους από τις Ένοπλες Δυνάμεις» με αποστολές σε Έβρο, Κιλκίς και Καστοριά
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:11
Μεγάλη γιορτή του ΕΕΣ για τους μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:38
Η Λάρισα γίνεται «πιλότος» για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ με το πρόγραμμα «Rethink Drink 360°»
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:14
«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:48
«Ιπποκράτειο Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο»: Sold out το πρώτο φιλανθρωπικό Gala
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 19:27
Ο ΙΣΑ ζητεί τροποποίηση του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς που αλλάζουν ειδικότητα
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:11
OEE και ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 18:56
Ποιες δερματικές παθήσεις βελτιώνονται και ποιες επιδεινώνονται το καλοκαίρι
Health Talk
22/05/2026 - 18:34
Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της
Διατροφή
22/05/2026 - 18:11
Αφιερωμένος στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο Μάιος
Υγεία
22/05/2026 - 17:44
Ο ΠΟΥ αναβαθμίζει σε «πολύ υψηλό» τον επιδημιολογικό κίνδυνο από την έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
22/05/2026 - 17:21
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: «Η αναγνώριση δεν είναι χειροκροτήματα αλλά αυξήσεις και μόνιμες προσλήψεις»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 17:03
Στον «Ευαγγελισμό» με ξαφνική αδιαθεσία η Αγαπηδάκη, κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία της
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 16:39
Εντοπίστηκε πιθανή σχέση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και των δρομέων αντοχής
Υγεία
22/05/2026 - 16:08
Άτμισμα και καρκίνος: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επαναφέρουν τις ανησυχίες
Υγεία
22/05/2026 - 15:46
Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi
Pharma News
22/05/2026 - 15:13
O "ροζ θόρυβος" μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αναισθητικού που απαιτείται στη νάρκωση
Υγεία
22/05/2026 - 15:01
ΙΣΑ: Ξεκινούν οι πληρωμές ιατρών για το πρόγραμμα μαστογραφίας «Δοξιάδη»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 14:39
Λιποίδημα: η επώδυνη πάθηση που συγχέεται συχνά με την παχυσαρκία
Υγεία
22/05/2026 - 14:00
Μ. Βρετανία: Σχεδόν το 50% θα χώριζε αν το κατοικίδιο δεν συμπαθούσε τον ερωτικό τους σύντροφο
Pet
22/05/2026 - 13:00
Έμπολα: Ο ΟΗΕ αποδέσμευσε 60 εκατ. δολάρια στη μάχη για τον περιορισμό της επιδημίας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 12:28

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ για Έμπολα: "Χαμηλός" ο επιδημιολογικός κίνδυνος σε διεθνές επίπεδο - Διαρκείας η επιδημία στη ΛΔ Κονγκό
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:36
Νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας δείχνει ισχυρή προστασία σε βρέφη
Pharma News
20/05/2026 - 16:12
Bayer Ελλάς: Πυρήνας της φαρμακευτικής καινοτομίας οι κλινικές μελέτες
Pharma News
20/05/2026 - 15:47
Η αόρατη συνέπεια πίσω από το άτμισμα: Όταν η νικοτίνη γίνεται «δίαιτα» για τους έφηβους
Διατροφή
20/05/2026 - 17:58
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ συμμετείχε στο REBRAIN GREECE στο Λονδίνο
Pharma News
20/05/2026 - 18:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo