ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάπνισμα: Ανησυχεί η ηλικία έναρξης - Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στη διακοπή του

Health Talk
Freepik
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας Δρ Σταματούλα Τσικρικά, περισσότερο από 1,1 δισεκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να καπνίζουν σήμερα στον κόσμο και βάσει στατιστικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου 8 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο.
Δευτέρα, 23/06/2025 - 08:30
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Το κάπνισμα παραμένει μία από τις κυριότερες αιτίες πρόωρης θνησιμότητας και νοσηρότητας παγκοσμίως. Αν και τα ποσοστά καπνίσματος παραδοσιακού τσιγάρου έχουν μειωθεί σε αρκετές χώρες, όπως και στη δική μας, η εισαγωγή νέων καπνικών και νικοτινούχων προϊόντων όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα προϊόντα θέρμανσης καπνού και οι συσκευές ατμίσματος φαίνεται πως έχουν μεγάλη διείσδυση στους νέους με τα ποσοστά ειδικά στους εφήβους να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Όπως δήλωσε στο Πρακτορείο Fm κ , η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας Δρ Σταματούλα Τσικρικά, περισσότερο από 1,1 δισεκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να καπνίζουν σήμερα στον κόσμο και βάσει στατιστικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου 8 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο. «Το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι περισσότερο αισθητό στους άντρες, αλλά κάτι το οποίο μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η αλλαγή της ηλικίας έναρξης του καπνίσματος, καθώς παγκόσμια υπάρχει μία τάση και μία στροφή στα νέα καπνικά προϊόντα, η οποία αγγίζει την ηλικία 10 και 11 ετών».

Περισσότεροι οι έφηβοι και οι νέοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο

Φαίνεται ότι επειδή τα νέα ηλεκτρονικά προϊόντα είναι πολύ διαδεδομένα σε ηλικίες 13-15 ετών, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι 37 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο κάνουν καθημερινή χρήση καπνού, ενώ η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νέους και εφήβους υπερβαίνει κατά 20% το ποσοστό των ενηλίκων, επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΝΠΕΛ.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έρχεται να προσφέρει καινοτόμες λύσεις που ενισχύουν τις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος και της απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Στην υγειονομική περίθαλψη, τα AI εργαλεία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση νοσημάτων, την εξατομικευμένη θεραπεία και την πρόβλεψη επιδημιών. Όσον αφορά την καπνιστική έξη, πλατφόρμες όπως το TikTok, το Instagram και το YouTube είναι γεμάτες με έμμεση ή άμεση προώθηση νικοτινούχων προϊόντων. Η AI μπορεί να εντοπίζει τέτοιο περιεχόμενο και να απαντά με ενημερωτικά βίντεο, ή να ειδοποιεί τις αρχές για παραβάσεις».

Βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης σε αντικαπνιστική αποστολή

Όπως αναφέρει η Δρ Τσικρικά τα νέα καπνικά προϊόντα αν και συχνά προβάλλονται ως «λιγότερο επιβλαβή» ή ως υποκατάστατα του παραδοσιακού καπνίσματος, δεν είναι ακίνδυνα, αφού δεν υπάρχουν τα επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την απόδειξη αυτού του ισχυρισμού. «Πολλά από αυτά και σε διάφορες μορφές και συγκεντρώσεις καπνού, περιέχουν υψηλά επίπεδα νικοτίνης, ενώ η ελκυστική τους σχεδίαση, το επιθετικό μάρκετινγκ και οι αρωματικές γεύσεις καθιστούν τη χρήση τους ιδιαίτερα δημοφιλή στους εφήβους και τους νέους ενήλικες. Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση τους μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου στο παραδοσιακό κάπνισμα ακόμα και από άτομα που δεν κάπνιζαν ποτέ, ή να οδηγήσει τους χρήστες σε χρόνια εξάρτηση από τη νικοτίνη».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, η αντιμετώπιση αυτής της νέας πρόκλησης απαιτεί σύγχρονες μεθόδους παρέμβασης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις συμπεριφορές της νεότερης γενιάς. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα από τα πιο προσβάσιμα και πρακτικά μέσα υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος είναι οι AI-driven ψηφιακοί βοηθοί. Μια από αυτές τις βοηθούς είναι η Florence από τον WHO και με την υποστήριξη της Amazon και το Google Cloud.

Οι χρήστες μπορούν να αλληλοεπιδρούν μαζί της με βίντεο ή κείμενο. Εικονικοί βοηθοί όπως η Florence, αλλά και πλατφόρμες, οι οποίες χρησιμοποιούν αλγόριθμους φυσικής γλώσσας για να συνομιλούν με τον χρήστη, έχουν τη δυνατότητα να του παρέχουν κίνητρα, συμβουλές, στρατηγικές αντιμετώπισης της επιθυμίας για νικοτίνη, καθώς και να παρακολουθούν την πρόοδό του. Οι βοηθοί αυτοί είναι διαθέσιμοι 24/7, δεν ασκούν κριτική, και μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους νέους που έχουν εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα αλλά ενδεχομένως διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς πρόσωπο με πρόσωπο».

Απαραίτητη και η ανθρώπινη υποστήριξη

Όμως, θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, τονίζει η Δρ Τσικρικά, ότι παρότι τα AI εργαλεία προσφέρουν σημαντικά οφέλη, ταυτόχρονα υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. «Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων απαιτεί αυστηρές ρυθμίσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας. Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τεχνολογικές λύσεις δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει την ανθρώπινη υποστήριξη, αλλά να τη συμπληρώνει. Ιδιαίτερα όταν απευθυνόμαστε σε εφήβους, είναι κρίσιμο η παρέμβαση να σχεδιάζεται από ειδικούς με σεβασμό στην ηλικία και το αναπτυξιακό τους στάδιο.

Η μάχη κατά της νικοτίνης έχει αλλάξει μορφή. Στον αγώνα αυτό, η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα νέο, ισχυρό εργαλείο. Μέσα από ψηφιακές παρεμβάσεις, εξατομικευμένες εφαρμογές, έξυπνες καμπάνιες πρόληψης και ανάλυση δεδομένων, η AI μπορεί να υποστηρίξει ουσιαστικά τους νέους στον δρόμο προς την απεξάρτηση. Δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά σε συνδυασμό με τις επιστημονικές γνώσεις την εξατομικευμένη θεραπεία, τις παραδοσιακές μεθόδους και την ιατρική φροντίδα, μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη διακοπή καπνίσματος στον 21ο αιώνα.

* Η Δρ Τσικρικά είναι επίσης Πρόεδρος της Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, και Γραμματέας Πνευμονολογικού Τμήματος UEMS (Ευρωπαικής Ένωσης Ειδικευμένων Ιατρών)

Πηγή: ΑΠΕ

  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίσκεψη του παιδιού στον γιατρό: Ποια προετοιμασία και διαχείριση επιβάλλει κάθε ηλικία
Επίσκεψη του παιδιού στον γιατρό: Ποια προετοιμασία και διαχείριση επιβάλλει κάθε ηλικία 22 Ιουνίου 2025
Λέιζερ για τη μυωπία: Τα πλεονεκτήματα των επεμβάσεων που γίνονται το καλοκαίρι 23 Ιουνίου 2025
Λέιζερ για τη μυωπία: Τα πλεονεκτήματα των επεμβάσεων που γίνονται το καλοκαίρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Anthropic στήνει αθόρυβα εργαστήριο βιολογίας, ενισχύοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκων με AI
Digital Health
18/09/2026 - 14:36

Η Anthropic στήνει αθόρυβα εργαστήριο βιολογίας, ενισχύοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκων με AI

Υπ. Υγείας: Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης πλήρης έλεγχος σε ιατρεία και γιατρούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 11:55

Υπ. Υγείας: Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης πλήρης έλεγχος σε ιατρεία και γιατρούς

Ο νέος αξονικός τομογράφος SOMATOM go.Top της Siemens Healthineers εγκαταστάθηκε στο Therapis General Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
17/09/2026 - 17:17

Ο νέος αξονικός τομογράφος SOMATOM go.Top της Siemens Healthineers εγκαταστάθηκε στο Therapis General Hospital

Το AI εντόπισε υπάρχοντα φάρμακα που μπορούν να παρακάμψουν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
16/09/2026 - 15:03

Το AI εντόπισε υπάρχοντα φάρμακα που μπορούν να παρακάμψουν τη μικροβιακή αντοχή

ΙΣΘ: Χάσματα, ελλείψεις και παραλείψεις στην ψηφιακή εποχή της Υγείας - Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης
Υγεία
14/09/2026 - 22:54

ΙΣΘ: Χάσματα, ελλείψεις και παραλείψεις στην ψηφιακή εποχή της Υγείας - Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης

ΠΟΥ: Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για απόκτηση παιδιού
Υγεία
08/09/2026 - 12:00

ΠΟΥ: Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για απόκτηση παιδιού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μακρής: «Ιστορική στιγμή το νομοσχέδιο για τη σύσταση Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων»
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 18:57
Νέο παράρτημα ΕΠΑΣ μαθητείας για τεχνικούς βιομηχανικών αυτοματισμών στις εγκαταστάσεις της DEMO
Pharma News
18/09/2026 - 18:32
Θεραπευτική απόφαση για τον καρκίνο του μαστού από τα πρώτα «ίχνη» στο αίμα
Υγεία
18/09/2026 - 18:07
Υπερφόρτωση σιδήρου: Το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ επηρεάζουν την απορρόφηση
Διατροφή
18/09/2026 - 17:41
Παγώνη: «Με το Medwatch ο καθένας θα μπορεί να ξέρει ποιος είναι ο γιατρός του και την εξειδίκευσή του»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 17:09
Αγαπηδάκη: «Με τις αποφάσεις μας για τα σχολικά κυλικεία προστατεύουμε την υγεία των παιδιών»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 16:26
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου μείωσε σημαντικά τις αεροδιακομιδές
Υγεία
18/09/2026 - 16:04
«Μικρές Ιφιγένειες»: Συμπόσιο στην Αθήνα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σιωπηλά τον καρκίνο
Υγεία
18/09/2026 - 15:38
Ερευνητές του Stanford ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος αποτελείται από δύο ξεχωριστά όργανα
Υγεία
18/09/2026 - 15:12
Η Anthropic στήνει αθόρυβα εργαστήριο βιολογίας, ενισχύοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκων με AI
Digital Health
18/09/2026 - 14:36
Ανακοινώθηκε η δημιουργία δομής πρώιμης ανίχνευσης προβλημάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 13:51
Μήνυμα ελπίδας, δύναμης και αλληλεγγύης στους μικρούς ήρωες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 13:16
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας
Υγεία
18/09/2026 - 12:53
Πέθανε ήσυχα στο σπίτι της σε ηλικία 103 ετών η Μαργαρίτα Παπανδρέου
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 12:34
Εγκαινιάστηκε στο Γ.Ν. και Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» η δεύτερη Στέγη Γονέων στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 12:12
Υπ. Υγείας: Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης πλήρης έλεγχος σε ιατρεία και γιατρούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 11:55
Σωρεία παραβάσεων αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της ΕΑΔ σε ιδιωτικές μονάδες υγείας
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 11:34
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Κάλεσμα συμμετοχής στην ευρωπαϊκή δράση «Know Your Numbers»
Patient Talk
18/09/2026 - 11:03
Στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία - Οι βασικές διατάξεις
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:37
Καμπανάκι από το Ευρωκοινοβούλιο και προτάσεις για τις ελλείψεις προσωπικού στην Υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:18
Μύκητες νυχιών: Ο «υπόγειος πόλεμος», οι μύθοι και τα νέα όπλα της επιστήμης
Health Talk
18/09/2026 - 09:26
Η επάρκεια σιδήρου και βιταμίνης D είναι το κλειδί για πιο ομαλή επιστροφή στη ρουτίνα
Υγεία
18/09/2026 - 08:49
«Γνωριμία με τα Ρευματικά Νοσήματα»: Ενημερωτική εκδήλωση στην Κέρκυρα από την ομοσπονδία «ΡευΜΑζήν»
Patient Talk
18/09/2026 - 07:28
Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026
Pharma News
18/09/2026 - 03:47
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων HIV και κατάσταση εθνικής κρίσης στα νησιά Φίτζι
Υγεία
18/09/2026 - 00:03
Στη Σκύρο η Β' ΩΡΛ Κλινική του ΑΠΘ σε δράση πρόληψης, ενημέρωσης και εξειδικευμένης φροντίδας
Υγεία
17/09/2026 - 23:36
Και τρίτος νεκρός από ελονοσία στην Φρανκφούρτη - Ο θάνατος δεν σχετίζεται με το αεροδρόμιο
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 23:08
Ο ΕΟΦ άναψε «κόκκινο» στην πώληση συμπληρωμάτων κρεατίνης
Pharma Policy
17/09/2026 - 22:43
Θεσσαλονίκη: Η πρώτη συνεδρία ασθενούς στον νέο υψηλής τεχνολογίας γραμμικό επιταχυντή του ΑΧΕΠΑ
Υγεία
17/09/2026 - 22:13
Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 21:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠαΣΟΝοΠ: «Το ΕΣΥ δεν μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ανακαινίσεις κτηρίων και νέο εξοπλισμό»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 23:28
Θάνατος Μαζωνάκη: Έρευνα για πιθανές ποινικές ευθύνες του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 12:21
Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 09:00
ΙΣΑ: Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει τα τελευταία χρόνια σε ιατρεία
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 10:31
ΕΚΑΒ: «Ανταποκριθήκαμε εντός πέντε λεπτών στο περιστατικό με τον Γιώργο Μαζωνάκη»
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 15:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo