ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάπνισμα: Ανησυχεί η ηλικία έναρξης - Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στη διακοπή του

Health Talk
Freepik
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας Δρ Σταματούλα Τσικρικά, περισσότερο από 1,1 δισεκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να καπνίζουν σήμερα στον κόσμο και βάσει στατιστικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου 8 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο.
Δευτέρα, 23/06/2025 - 08:30
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Το κάπνισμα παραμένει μία από τις κυριότερες αιτίες πρόωρης θνησιμότητας και νοσηρότητας παγκοσμίως. Αν και τα ποσοστά καπνίσματος παραδοσιακού τσιγάρου έχουν μειωθεί σε αρκετές χώρες, όπως και στη δική μας, η εισαγωγή νέων καπνικών και νικοτινούχων προϊόντων όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα προϊόντα θέρμανσης καπνού και οι συσκευές ατμίσματος φαίνεται πως έχουν μεγάλη διείσδυση στους νέους με τα ποσοστά ειδικά στους εφήβους να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Όπως δήλωσε στο Πρακτορείο Fm κ , η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας Δρ Σταματούλα Τσικρικά, περισσότερο από 1,1 δισεκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να καπνίζουν σήμερα στον κόσμο και βάσει στατιστικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου 8 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο. «Το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι περισσότερο αισθητό στους άντρες, αλλά κάτι το οποίο μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η αλλαγή της ηλικίας έναρξης του καπνίσματος, καθώς παγκόσμια υπάρχει μία τάση και μία στροφή στα νέα καπνικά προϊόντα, η οποία αγγίζει την ηλικία 10 και 11 ετών».

Περισσότεροι οι έφηβοι και οι νέοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο

Φαίνεται ότι επειδή τα νέα ηλεκτρονικά προϊόντα είναι πολύ διαδεδομένα σε ηλικίες 13-15 ετών, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι 37 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο κάνουν καθημερινή χρήση καπνού, ενώ η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νέους και εφήβους υπερβαίνει κατά 20% το ποσοστό των ενηλίκων, επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΝΠΕΛ.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έρχεται να προσφέρει καινοτόμες λύσεις που ενισχύουν τις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος και της απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Στην υγειονομική περίθαλψη, τα AI εργαλεία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση νοσημάτων, την εξατομικευμένη θεραπεία και την πρόβλεψη επιδημιών. Όσον αφορά την καπνιστική έξη, πλατφόρμες όπως το TikTok, το Instagram και το YouTube είναι γεμάτες με έμμεση ή άμεση προώθηση νικοτινούχων προϊόντων. Η AI μπορεί να εντοπίζει τέτοιο περιεχόμενο και να απαντά με ενημερωτικά βίντεο, ή να ειδοποιεί τις αρχές για παραβάσεις».

Βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης σε αντικαπνιστική αποστολή

Όπως αναφέρει η Δρ Τσικρικά τα νέα καπνικά προϊόντα αν και συχνά προβάλλονται ως «λιγότερο επιβλαβή» ή ως υποκατάστατα του παραδοσιακού καπνίσματος, δεν είναι ακίνδυνα, αφού δεν υπάρχουν τα επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την απόδειξη αυτού του ισχυρισμού. «Πολλά από αυτά και σε διάφορες μορφές και συγκεντρώσεις καπνού, περιέχουν υψηλά επίπεδα νικοτίνης, ενώ η ελκυστική τους σχεδίαση, το επιθετικό μάρκετινγκ και οι αρωματικές γεύσεις καθιστούν τη χρήση τους ιδιαίτερα δημοφιλή στους εφήβους και τους νέους ενήλικες. Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση τους μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου στο παραδοσιακό κάπνισμα ακόμα και από άτομα που δεν κάπνιζαν ποτέ, ή να οδηγήσει τους χρήστες σε χρόνια εξάρτηση από τη νικοτίνη».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, η αντιμετώπιση αυτής της νέας πρόκλησης απαιτεί σύγχρονες μεθόδους παρέμβασης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις συμπεριφορές της νεότερης γενιάς. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα από τα πιο προσβάσιμα και πρακτικά μέσα υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος είναι οι AI-driven ψηφιακοί βοηθοί. Μια από αυτές τις βοηθούς είναι η Florence από τον WHO και με την υποστήριξη της Amazon και το Google Cloud.

Οι χρήστες μπορούν να αλληλοεπιδρούν μαζί της με βίντεο ή κείμενο. Εικονικοί βοηθοί όπως η Florence, αλλά και πλατφόρμες, οι οποίες χρησιμοποιούν αλγόριθμους φυσικής γλώσσας για να συνομιλούν με τον χρήστη, έχουν τη δυνατότητα να του παρέχουν κίνητρα, συμβουλές, στρατηγικές αντιμετώπισης της επιθυμίας για νικοτίνη, καθώς και να παρακολουθούν την πρόοδό του. Οι βοηθοί αυτοί είναι διαθέσιμοι 24/7, δεν ασκούν κριτική, και μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους νέους που έχουν εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα αλλά ενδεχομένως διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς πρόσωπο με πρόσωπο».

Απαραίτητη και η ανθρώπινη υποστήριξη

Όμως, θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, τονίζει η Δρ Τσικρικά, ότι παρότι τα AI εργαλεία προσφέρουν σημαντικά οφέλη, ταυτόχρονα υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. «Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων απαιτεί αυστηρές ρυθμίσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας. Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τεχνολογικές λύσεις δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει την ανθρώπινη υποστήριξη, αλλά να τη συμπληρώνει. Ιδιαίτερα όταν απευθυνόμαστε σε εφήβους, είναι κρίσιμο η παρέμβαση να σχεδιάζεται από ειδικούς με σεβασμό στην ηλικία και το αναπτυξιακό τους στάδιο.

Η μάχη κατά της νικοτίνης έχει αλλάξει μορφή. Στον αγώνα αυτό, η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα νέο, ισχυρό εργαλείο. Μέσα από ψηφιακές παρεμβάσεις, εξατομικευμένες εφαρμογές, έξυπνες καμπάνιες πρόληψης και ανάλυση δεδομένων, η AI μπορεί να υποστηρίξει ουσιαστικά τους νέους στον δρόμο προς την απεξάρτηση. Δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά σε συνδυασμό με τις επιστημονικές γνώσεις την εξατομικευμένη θεραπεία, τις παραδοσιακές μεθόδους και την ιατρική φροντίδα, μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη διακοπή καπνίσματος στον 21ο αιώνα.

* Η Δρ Τσικρικά είναι επίσης Πρόεδρος της Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, και Γραμματέας Πνευμονολογικού Τμήματος UEMS (Ευρωπαικής Ένωσης Ειδικευμένων Ιατρών)

Πηγή: ΑΠΕ

  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίσκεψη του παιδιού στον γιατρό: Ποια προετοιμασία και διαχείριση επιβάλλει κάθε ηλικία
Επίσκεψη του παιδιού στον γιατρό: Ποια προετοιμασία και διαχείριση επιβάλλει κάθε ηλικία 22 Ιουνίου 2025
Λέιζερ για τη μυωπία: Τα πλεονεκτήματα των επεμβάσεων που γίνονται το καλοκαίρι 23 Ιουνίου 2025
Λέιζερ για τη μυωπία: Τα πλεονεκτήματα των επεμβάσεων που γίνονται το καλοκαίρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορούν τα εγκεφαλογραφήματα να συμβάλουν στην πρόβλεψη του Αλτσχάιμερ;
Digital Health
03/11/2026 - 18:57

Μπορούν τα εγκεφαλογραφήματα να συμβάλουν στην πρόβλεψη του Αλτσχάιμερ;

Στρατηγική συνεργασία Boehringer Ingelheim και Microsoft στην κλινική έρευνα μέσω ΑΙ
Pharma News
29/10/2026 - 13:36

Στρατηγική συνεργασία Boehringer Ingelheim και Microsoft στην κλινική έρευνα μέσω ΑΙ

Ιατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο κίνδυνος του «never-skilling» στην εκπαίδευση των γιατρών
Digital Health
27/10/2026 - 14:00

Ιατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο κίνδυνος του «never-skilling» στην εκπαίδευση των γιατρών

Πως το Πάρκο Καινοτομίας JOIST συνδέει την εργαστηριακή έρευνα με τις δομές υγείας
Digital Health
20/10/2026 - 18:18

Πως το Πάρκο Καινοτομίας JOIST συνδέει την εργαστηριακή έρευνα με τις δομές υγείας

Ο καρκίνος του μαστού στην εποχή του AI: Διάγνωση ακόμα και έξι χρόνια νωρίτερα αλλά και "τυφλά σημεία"
Digital Health
21/10/2026 - 11:37

Ο καρκίνος του μαστού στην εποχή του AI: Διάγνωση ακόμα και έξι χρόνια νωρίτερα αλλά και "τυφλά σημεία"

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο από μία selfie
Digital Health
20/10/2026 - 09:00

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο από μία selfie

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑΜΕΑ για τις υπομεταγγίσεις των θαλασσαιμικών στο Αγρίνιο
Patient Talk
03/11/2026 - 19:42
Μπορούν τα εγκεφαλογραφήματα να συμβάλουν στην πρόβλεψη του Αλτσχάιμερ;
Digital Health
03/11/2026 - 18:57
Δωρεάν πρόγραμμα ομαδικού coaching διάρκειας 150 διδακτικών ωρών για τους φοιτητές ΑΠΘ
Ψυχική Υγεία
03/11/2026 - 18:32
Αγαπημένες ηθοποιοί έστειλαν μήνυμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού μέσω του ΕΕΣ
Υγεία
03/11/2026 - 18:04
ΕΙΝΑΠ: Να ακυρωθεί η προκήρυξη πρόσληψης Ιατρού Εργασίας με μειοδοτικό διαγωνισμό στο «Αττικόν»
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 17:37
«Χαμόγελο του Παιδιού»: Οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν παιδιά και οικογένειες μέσα από αποτελέσματα έρευνας
Επικαιρότητα
03/11/2026 - 17:04
Μπορούν τα προϊόντα ομορφιάς να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια;
Health Talk
03/11/2026 - 16:39
Σε λειτουργία τέθηκε το Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 16:17
Νέο ΔΣ στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας - Παραμένει στην προεδρία η Μαρία Τσεκούρα
Patient Talk
03/11/2026 - 16:00
Ιδιοπαθής κυστίτιδα στις γάτες: Τα συμπτώματα και πότε κινδυνεύει η ζωή τους
Pet
03/11/2026 - 15:00
Θηλασμός: Πώς η σωστή διατροφή της μητέρας υποστηρίζει την υγεία της και την ανάπτυξη του μωρού
Διατροφή
03/11/2026 - 13:59
HIV: Εγκρίθηκε γενόσημο ενέσιμο φάρμακο που προσφέρει προστασία με μόλις δύο δόσεις τον χρόνο
Pharma Policy
03/11/2026 - 13:00
Ο ΕΟΠΥΥ περνά στο κινητό: Όλος ο ασφαλιστικός φάκελος, αποζημιώσεις και αξιολόγηση υπηρεσιών σε ένα κλικ
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 12:59
«Άσκηση σημαίνει ζωή»: Η καμπάνια του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη της παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 12:15
Φτώχεια περιόδου: Μείωση ΦΠΑ στα σχετικά προϊόντα από 24% σε 13% – Τι δείχνει νέα πανελλαδική έρευνα
Πολιτική Υγείας
03/11/2026 - 12:00
Καρκίνος του τραχήλου: Προβλέψεις για αύξηση θανάτων παγκοσμίως - Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Υγεία
03/11/2026 - 11:00
Πέθανε παιδί από ιλαρά στη Νέα Υόρκη – Ανησυχία για λάθος διαγνώσεις που συμβάλλουν στην διάδοση
Υγεία
03/11/2026 - 10:00
Μονοκλωνική πρωτεΐνη στο αίμα: Τι σημαίνει και πότε χρειάζεται έλεγχος
Υγεία
03/11/2026 - 09:00
Στην Πάτρα με μια διαφορετική προσέγγιση για την παχυσαρκία η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ
Pharma News
03/11/2026 - 07:22
Τα οικονομικά αποτελέσματα της Sobi για το τρίτο τρίμηνο του 2026 - Αύξηση κατά 16% των εσόδων
Pharma News
03/11/2026 - 03:38
Θεσσαλονίκη: Βιωματική εκπαίδευση μαθητών στην οδική ασφάλεια και την πρόληψη των τροχαίων
Επικαιρότητα
03/11/2026 - 00:07
Στους 15 οι νεκροί από τροχαία τον Οκτώβριο, μόνο στην Αττική
Επικαιρότητα
02/11/2026 - 23:23
«Μαζί για το Παιδί»: Δωρεάν δύο διαδικτυακά ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς μέσα στον Νοέμβριο
Ψυχική Υγεία
02/11/2026 - 22:47
Δωρεά 40.000 ευρώ από το «Άλμα Ζωής» στον σύλλογο «Πνοή Αγάπης»
Patient Talk
02/11/2026 - 22:12
Κλιμακτήριος και αλλαγές στην περίοδο: Πότε χρειάζεται ο γυναικολογικός έλεγχος!
Health Talk
02/11/2026 - 20:53
Δαβάκης: «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2026 η καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 20:17
ESMO 2026: Οι σημαντικότερες εξελίξεις που αλλάζουν το τοπίο την αντιμετώπιση του καρκίνου
Υγεία
02/11/2026 - 19:54
Διαισθητική διατροφή: Πως πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά από τα γλυκά, χωρίς να τους τα απαγορεύουμε εντελώς
Διατροφή
02/11/2026 - 19:21
Θεσσαλονίκη: Μαγνητική τομογραφία σε ασθενείς υπό αναισθησία με μηχάνημα που δωρήθηκε στο ΑΧΕΠΑ
Υγεία
02/11/2026 - 18:37
Motor Oil και Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με επίκεντρο την υγεία και τη στήριξη ευάλωτων ομάδων
Επικαιρότητα
02/11/2026 - 18:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαισθητική διατροφή: Πως πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά από τα γλυκά, χωρίς να τους τα απαγορεύουμε εντελώς
Διατροφή
02/11/2026 - 19:21
«Μην αφήσεις τον RSV να διακόψει τις στιγμές σου»
Pharma News
02/11/2026 - 10:48
Δαβάκης: «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2026 η καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
02/11/2026 - 20:17
Στην Πάτρα με μια διαφορετική προσέγγιση για την παχυσαρκία η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ
Pharma News
03/11/2026 - 07:22
Vegan διατροφή: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την υγεία του εντέρου και τον ρόλο της πρωτεΐνης
Διατροφή
02/11/2026 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo