ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε

Health Talk
Αρχείου
Καθώς προχωρά ο χειμώνας, πολλοί άνθρωποι νιώθουν τα μάτια τους να δακρύζουν συχνά, ειδικά όταν βγαίνουν έξω στο κρύο. Αν και αυτό μοιάζει με απλή αντίδραση στις καιρικές συνθήκες, η χειμερινή δακρύρροια δεν οφείλεται μόνον στον κρύο αέρα.
Παρασκευή, 30/01/2026 - 23:17
— Photo: Αρχείου
News4Health Team News4Health Team

Ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες, που κυμαίνονται από την μειωμένη υγρασία στους κλειστούς χώρους λόγω της κεντρικής θέρμανσης, μέχρι υποκείμενες οφθαλμοπάθειες, όπως η βλεφαρίτιδα και η δυσλειτουργία του μεϊβομιανού αδένα.

«Τα μάτια μας προστατεύονται και λιπαίνονται από μία λεπτή στοιβάδα δακρύων, την οποία παράγουν οι δακρυϊκοί αδένες. Τα δάκρυα διατηρούν τα μάτια υγρά, απομακρύνουν την σκόνη και άλλα ξένα σώματα και παρέχουν θρεπτικά συστατικά στην επιφάνειά τους. Όταν, όμως, εκτίθενται στο κρύο, αρκετοί παράγοντες διαταράσσουν αυτή την ευαίσθητη ισορροπία, οδηγώντας σε υπερπαραγωγή δακρύων και σε ενόχληση των ματιών», εξηγεί ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ο ξηρός αέρας του χειμώνα

Ο αέρας του χειμώνα είναι ένας από τους κύριους ενόχους της χειμερινής δακρύρροιας. Συχνά είναι ξηρός, ενώ συχνά συνδυάζεται με ξηρό αέρα και στους εσωτερικούς χώρους λόγω της θέρμανσης. Η συνέπεια είναι να εξατμίζεται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο η υγρασία από την επιφάνεια των ματιών και να αναπτύσσεται ξηροφθαλμία.

Για να αντισταθμίσει αυτή την ξηρότητα, ο οργανισμός διεγείρει την παραγωγή των δακρύων, ώστε να ενυδατωθούν εκ νέου τα μάτια. Η υπερπαραγωγή δακρύων, όμως, μπορεί να οδηγήσει στην υπερχείλιση (ή επιφορά) δακρύων, μία αντανακλαστική διαταραχή κατά την οποία τα μάτια «τρέχουν» ασταμάτητα.

Στη δακρύρροια του χειμώνα μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο οι επιδράσεις των χαμηλών θερμοκρασιών στα αιμοφόρα αγγεία. Το ψύχος προκαλεί συστολή των περιφερειακών αγγείων, για να μειωθεί η αποβολή της θερμότητας και να προστατευθούν τα ζωτικά όργανα. Η αγγειακή συστολή μειώνει την τροφοδοσία των άκρων (π.χ. χέρια, πόδια) με αίμα (αυτός είναι, π.χ., ο λόγος που τα δάκτυλα των χεριών γίνονται μπλε).

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα λεπτά, τριχοειδή αγγεία στην επιφάνεια των ματιών. Σε τέτοια περίπτωση, οι δακρυϊκοί αδένες αντιδρούν αυξάνοντας την παραγωγή δακρύων, για να προστατεύσουν τα μάτια.

Αν εξάλλου φυσάει δυνατός αέρας, η στοιβάδα των δακρύων στην επιφάνεια των ματιών θα διασπαστεί γρήγορα, με συνέπεια να απομείνουν ξηρά σημεία πάνω τους. Και αυτό το φαινόμενο αντανακλαστικά διεγείρει την παραγωγή δακρύων, για να αποκατασταθεί η υγρασία των ματιών. Αν μάλιστα κάποιος έχει ξηροφθαλμία ή είναι επιρρεπής στην ανάπτυξή της, το φαινόμενο μπορεί να είναι πολύ έντονο.

Ο άνεμος φέρνει επίσης μαζί του μόρια σκόνης, γύρης και άλλων απορριμμάτων που μπορεί να καταλήξουν στα μάτια. Σε τέτοια περίπτωση, αναπτύσσεται ερεθισμός ο οποίος επίσης οδηγεί στην αυξημένη δακρύρροια - αυτή τη φορά για να καθαριστούν τα μάτια απ' ό,τι τα ενοχλεί.

Ανάπτυξη επιπεφυκίτιδας

«Υπάρχει επίσης περίπτωση ο χειμώνας να συμβάλλει στην ανάπτυξη επιπεφυκίτιδας. Αν και ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει, ιογενής επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί ακόμα και από τους ιούς που προκαλούν γρίπη ή κοινό κρυολόγημα (π.χ. αδενοϊούς). Όταν κάνει κρύο, έχουμε την τάση να μένουμε σε κλειστούς χώρους, όπου ευνοείται η μετάδοση τέτοιων ιών. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα προκαλεί έντονη δακρύρροια», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος.

Χειμερινός ερεθισμός στον επιπεφυκότα, όμως, μπορεί να προκληθεί και χωρίς την παρουσία κάποιου ιού, προσθέτει. Η αιτία είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τον άνεμο και την έλλειψη υγρασίας, που προκαλούν ήπια μορφή επιπεφυκίτιδας.

Μερικοί άνθρωποι, τέλος, δακρύζουν έντονα τον χειμώνα επειδή πάσχουν από υποκείμενες οφθαλμοπάθειες όπως η ξηροφθαλμία (είναι χρόνια, πολυπαραγοντική νόσος της οφθαλμικής επιφάνειας), η βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων) ή η δυσλειτουργία του μεϊβομιανού αδένα (απόφραξη των αδένων των ματιών που παράγουν το λιπαρό στρώμα της δακρυϊκής μεμβράνης).

«Και οι τρεις αυτές καταστάσεις διαταράσσουν την ικανότητα των οφθαλμών να κατακρατούν την υγρασία, με συνέπεια να οδηγούν σε υπερπαραγωγή δακρύων», εξηγεί ο καθηγητής.

Τρόποι προστασίας

Για να προστατεύσετε τα μάτια σας από την δακρύρροια, ο κ. Κανελλόπουλος συνιστά να μην βγαίνετε έξω χωρίς προστατευτικά γυαλιά ηλίου (θα τα προστατεύσουν από τον αέρα), να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα και υγραντήρες στο σπίτι (για να αυξηθεί η ενυδάτωση της οφθαλμικής επιφάνειας), να πίνετε άφθονα υγρά και να μην τρίβετε τα μάτια σας (το τρίψιμο μπορεί να τα ερεθίσει περαιτέρω, αυξάνοντας την δακρύρροια).

«Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγετε να σας κτυπά ο αέρας απευθείας στο πρόσωπο (είτε προέρχεται από το περιβάλλον είτε από μία πηγή θέρμανσης όπως τα αερόθερμα), καθώς και να αποφεύγετε τον καπνό των τσιγάρων (ερεθίζει ακόμα περισσότερο τα μάτια) και να περιορίσετε τη χρήση φακών επαφής (μπορεί να εξωθήσουν τα δάκρυα μακριά από τα μάτια). Αν, τέλος, η δακρύρροια επιμένει ή έχετε πολύ έντονο πρόβλημα, συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

  • ΜΑΤΙΑ
  • ΚΡΥΟ
  • ΧΕΙΜΩΝΑΣ
  • ΔΑΚΡΥΑ
  • ΟΦΘΑΛΜΟΠΑΘΕΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μέλλον στη θεραπεία κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας
Το μέλλον στη θεραπεία κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας 30 Ιανουαρίου 2026

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας
Υγεία
22/01/2026 - 14:00

Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας

Ιώσεις του χειμώνα: Κι όμως δεν φταίει το κρύο
Υγεία
20/01/2026 - 17:09

Ιώσεις του χειμώνα: Κι όμως δεν φταίει το κρύο

Χάνουμε πράγματι περισσότερη θερμότητα από το κεφάλι;
Υγεία
20/01/2026 - 14:00

Χάνουμε πράγματι περισσότερη θερμότητα από το κεφάλι;

Θερμαινόμενους χώρους διαθέτει σε ευάλωτους πολίτες ο Δήμος Θεσσαλονίκης λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 20:13

Θερμαινόμενους χώρους διαθέτει σε ευάλωτους πολίτες ο Δήμος Θεσσαλονίκης λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας

Χειμερινά σπορ: Πώς επιδρά ο κρύος καιρός στους τραυματισμούς;
Health Talk
15/01/2026 - 21:27

Χειμερινά σπορ: Πώς επιδρά ο κρύος καιρός στους τραυματισμούς;

Πώς η βλεφαροπλαστική βελτιώνει την εμφάνιση των ματιών και το οπτικό πεδίο
Health Talk
14/01/2026 - 20:41

Πώς η βλεφαροπλαστική βελτιώνει την εμφάνιση των ματιών και το οπτικό πεδίο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρόποι και τροφές για τον καθαρισμό εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
30/01/2026 - 23:41
Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
30/01/2026 - 23:17
Σύσταση από τον EMA για έγκριση έξι φαρμάκων - Και εμβόλιο κατά της γρίπης ανάμεσά τους
Pharma Policy
30/01/2026 - 22:49
Τι είναι η κρίση πανικού ποια τα συμπτώματά της και πως αντιμετωπίζεται
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 20:26
Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο Ιανουάριος
Patient Talk
30/01/2026 - 19:53
Νωρίτερα φέτος οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από ζωονόσους!
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 19:34
Ο καρκίνος του εγκεφάλου φαίνεται ότι ξεκινά πολύ πριν εντοπιστεί
Υγεία
30/01/2026 - 19:17
Θεμιστοκλέους: «Εντός του 2027 θα λειτουργήσει το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 18:49
Σύσταση Κομισιόν στην Ελλάδα για τις διατάξεις οδηγίας σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:32
Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο πήρε από το «Παπαγεωργίου» ο 28χρονος τραυματίας του τροχαίου στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 18:14
Υπό επανεξέταση από τον EMA φάρμακο για τα σπάνια αυτοάνοσα νοσήματα GPA και MPA
Pharma Policy
30/01/2026 - 17:56
Το μέλλον στη θεραπεία κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας
Health Talk
30/01/2026 - 17:12
Πώς τα ξενύχτια μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία της καρδιάς μας
Υγεία
30/01/2026 - 16:54
Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ για τον κίνδυνο επέκτασης του ιού Nipah εκτός Ινδίας
Υγεία
30/01/2026 - 16:27
Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης αποκαλύπτει την έκταση των «paper mills» στην έρευνα κατά του καρκίνου
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 16:02
«Χτίζοντας γέφυρες φροντίδας»: Στις αρχές Φεβρουαρίου στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Patient Talk
30/01/2026 - 15:38
Το φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 που μπορεί να αποτρέψει τη long Covid
Υγεία
30/01/2026 - 15:20
Καθαρισμός προσώπου: Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν
Ομορφιά
30/01/2026 - 14:28
Λογόρροια: Η παθολογία που αποδίδεται στον Ντόναλντ Τραμπ και τι μπορεί να την προκαλεί
Ψυχική Υγεία
30/01/2026 - 13:30
«Δώσαν τα χέρια» φαρμακευτικές - Υπουργείο Υγείας για το Ταμείο Καινοτομίας
Pharma Policy
30/01/2026 - 12:33
Η κατανάλωση βρώμης μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης
Διατροφή
30/01/2026 - 12:30
Βαρτζόπουλος: Η ψυχική υγεία ως πυλώνας δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής συνοχής
Πολιτική Υγείας
30/01/2026 - 11:57
Σύστημα τεχνητών πνευμόνων κράτησε ασθενή ζωντανό μέχρι τη μεταμόσχευση
Υγεία
30/01/2026 - 11:30
Μικροπλαστικά: Πολύ υψηλά ποσοστά ανιχνεύθηκαν στο ένα τρίτο των ψαριών του Ειρηνικού
Διατροφή
30/01/2026 - 10:30
Αποσωληνώθηκε ο οπαδός του ΠΑΟΚ που χειρουργήθηκε στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 10:09
Καρκίνος μαστού: Ο συνδυασμός του AI με τη μαστογραφία μειώνει κατά 12% τις καθυστερημένες διαγνώσεις
Digital Health
30/01/2026 - 09:34
Προεγχειρητική βιοψία μαστού - Μύθοι που επιμένουν, αλήθειες που σώζουν
Health Talk
30/01/2026 - 08:11
Υβριδική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Αντιπαραθέσεις στη γηροψυχολογική εκτίμηση»
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 03:41
Η Affidea στη νέα φάση του «Προλαμβάνω» με εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία
Υπηρεσίες Υγείας
30/01/2026 - 00:08
Ιός Nipah: Η νόσος των καρποφάγων νυχτερίδων και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους
Υγεία
29/01/2026 - 23:36

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος οδοιπορικών για τους νεφροπαθείς
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 12:00
Θεμιστοκλέους: «Ήδη 2,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αριθμός αυξημένος σε σχέση με πέρυσι».
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 14:11
Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αττικόν: Για τα ράντζα στους διαδρόμους δεν φταίει η γρίπη
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 17:00
Γιατί πρέπει να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε
Διατροφή
28/01/2026 - 18:00
108 νέοι γιατροί στο ΕΣΥ μέσω του οικονομικού κινήτρου των 40.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 11:20
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo