ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Νεότερα δεδομένα για τη σύνδεσή της με καρδιαγγειακή νόσο

Health Talk
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Νεότερα δεδομένα για τη σύνδεσή της με καρδιαγγειακή νόσο
Καθησυχαστικά είναι τα νεότερα δεδομένα για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν μητέρες και παιδιά που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Τετάρτη, 24/04/2024 - 11:44
News4Health Team News4Health Team

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Jama Cardiology, δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των γυναικών που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση κι εκείνων που είχαν συλλάβει φυσιολογικά.

Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει ούτε για τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal βρήκε ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στα καρδιομεταβολικά αποτελέσματα των απογόνων. Επομένως, αυτός ο φόβος δεν έχει υπόσταση και δεν θα πρέπει να αποτρέπει τις γυναίκες να επιλέξουν την εξωσωματική γονιμοποίηση, ούτε τα παιδιά να ανησυχούν για το μέλλον της καρδιαγγειακής τους υγείας περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό.

Υπογόνιμοι εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες

«Η υπογονιμότητα επηρεάζει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αφού 1 στους 6 ανθρώπους αναπαραγωγικής ηλικίας τη βιώνει κατά τη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στους άνδρες οφείλεται κυρίως σε αζωοσπερμία/ολιγοσπερμία με μη φυσιολογική μορφολογία ή κινητικότητα σπέρματος ή σε δυσλειτουργία στην εξώθησή του ή σε ορμονικές διαταραχές, ενώ στις γυναίκες ο συνηθέστερος λόγος είναι ορμονικής αιτιολογίας με διαταραχές περιόδου και στη συνέχεια παθήσεις των σαλπίγγων, της μήτρας, των ωοθηκών ή του ενδομητρίου.

Μερικές συχνές γυναικολογικές παθήσεις που προκαλούν υπογονιμότητα, ενέχουν καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι πολυκυστικές ωοθήκες, για παράδειγμα, συνοδεύονται από καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ οι ασθενείς αντιμετωπίζουν σχεδόν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλοαγγειακές νόσους. Επιπλέον, η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια συσχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, αθηροσκλήρωση και μειωμένο προσδόκιμο ζωής λόγω ανεπάρκειας οιστρογόνων, εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Ομοίως και η ενδομητρίωση. Μια ανασκόπηση που περιελάμβανε 6 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 250.000 γυναίκες έδειξε ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου και εγκεφαλοαγγειακής νόσου», εξηγεί ο εξειδικευθείς στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία, την Υπογονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος προσθέτει και τα εξής: «Ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό γυναικών που επιθυμούν να κάνουν παιδιά, αλλά δεν καταφέρνουν να συλλάβουν μετά από 1 έτος τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς αντισύλληψη, καταφεύγει σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεδομένου του συσχετισμού ορισμένων αιτιών υπογονιμότητας με καρδιαγγειακό κίνδυνο εξετάζονται προσεκτικά οι επιπτώσεις των μεθόδων αυτών τόσο στις ίδιες όσο και στους απογόνους τους».

Τα ευρήματα, όμως, των τελευταίων μελετών υποδεικνύουν ότι κανείς δεν κινδυνεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, τουλάχιστον περισσότερο απ’ ότι οι γυναίκες που συνέλαβαν φυσιολογικά και τα παιδιά τους.

Όσον αφορά στις μητέρες, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη σε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια γυναίκες χωρίς προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο που γέννησαν μεταξύ 1994 και 2005 στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Το 4% αυτών είχαν καταφύγει σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μετά από μια μέση παρακολούθηση 11 ετών, οι γυναίκες που γέννησαν με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνες που δεν έλαβαν αυτή την παρέμβαση, όπως διαπιστώθηκε.

Για την πιθανή ύπαρξη συσχετισμού μεταξύ της σύλληψης με τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (έναντι φυσικής σύλληψης) και των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου στους απογόνους ασχολήθηκε η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διαφορές στη συστολική και στη διαστολική αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, τα λιπίδια και τους δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη σε 35.938 απογόνους από την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη. Από τα ευρήματα φάνηκαν μικρές και στατιστικά μη σημαντικές διαφορές στον καρδιομεταβολικό κίνδυνο, οι οποίες δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τις γυναίκες που επιθυμούν να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ωστόσο, οι ερευνητές και των δύο αυτών μελετών επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω εξέτασης των πιθανών κινδύνων.

«Επανάσταση στην αναπαραγωγική ιατρική»

«Η τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει φέρει επανάσταση στην αναπαραγωγική ιατρική, προσφέροντας ελπίδα σε εκατομμύρια άτομα με υπογονιμότητα παγκοσμίως. Προβλέπεται ότι πάνω από 150 εκατομμύρια παιδιά, ή το 1,4% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα συλληφθούν με τη χρήση της μέχρι το τέλος του αιώνα.
Αφορά σε μια σειρά τεχνικών, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της σπερματέγχυσης, της δωρεάς ωαρίων/σπέρματος και της κατάψυξης-απόψυξής τους. Συχνότερα επιλέγεται η εξωσωματική γονιμοποίηση. Μέσω της ελεγχόμενης διέγερσης ωοθηκών για πολλαπλή ωοθυλακιορρηξία, που επιτυγχάνεται με χορήγηση ορμονών, ανακτώνται από την ωοθήκη ώριμα ωάρια τα οποία γονιμοποιούνται εξωσωματικά πριν μεταφερθούν στη μήτρα ως έμβρυα.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων τεχνικών. Σε αυτά περιλαμβάνεται η δυνατότητα ελέγχου του χρόνου γέννησης του παιδιού, όταν υπάρχουν ιατρικοί, οικογενειακοί ή επαγγελματικοί λόγοι που πρέπει να διευθετηθούν πριν από τον ερχομό του.
Δίνει, επίσης, την επιλογή χρήσης ωαρίων από δότρια όταν η γυναίκα δεν παράγει πια αρκετά ωάρια για γονιμοποίηση για διαφόρους λόγους, ή σπέρματος από δότη, όταν ο σύζυγος έχει χαμηλή ποιότητα σπέρματος, γενετικές διαταραχές ή μολυσματικές ασθένειες.
Κυρίως όμως υπερτερεί, διότι πετυχαίνει εκεί όπου άλλες θεραπείες υπογονιμότητας αποτυγχάνουν. Μάλιστα η εξωσωματική γονιμοποίηση με προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο έχει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας σε ζευγάρια που φέρουν γενετικά νοσήματα συγκριτικά με άλλες επιλογές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς ο πρωτεύων στόχος μας είναι ένα υγιές μωρό», καταλήγει ο Δρ Παπακωνσταντίνου.

  • ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακή στοματική υγεία και πόνος στο αυτί: Ποια είναι η σύνδεσή τους;
Κακή στοματική υγεία και πόνος στο αυτί: Ποια είναι η σύνδεσή τους; 23 Απριλίου 2024
Οι τρεις κύριες ομάδες γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα νοσήματα 24 Απριλίου 2024
Οι τρεις κύριες ομάδες γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα νοσήματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου
Υγεία
11/03/2026 - 11:00

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου

Έξι στις δέκα γυναίκες στις ΗΠΑ προβλέπεται να πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο ως το 2050
Υγεία
25/02/2026 - 16:27

Έξι στις δέκα γυναίκες στις ΗΠΑ προβλέπεται να πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο ως το 2050

Εξωσωματική: Μέθοδος αναζωογόνησης των ωαρίων γυναικών μεγάλης ηλικίας υπόσχεται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας
Υγεία
10/01/2026 - 09:05

Εξωσωματική: Μέθοδος αναζωογόνησης των ωαρίων γυναικών μεγάλης ηλικίας υπόσχεται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ενδομήτριο στο εργαστήριο για να ρίξουν φως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης
Υγεία
24/12/2025 - 10:00

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ενδομήτριο στο εργαστήριο για να ρίξουν φως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης

Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Πολιτική Υγείας
13/12/2025 - 08:21

Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Επιλογή υψηλότερου IQ και μικρότερου κινδύνου ασθένειας με 50.000 δολάρια;
Επικαιρότητα
07/12/2025 - 10:17

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Επιλογή υψηλότερου IQ και μικρότερου κινδύνου ασθένειας με 50.000 δολάρια;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 08:21
Ερευνητές ζητούν αυστηρότερους κανόνες για παιδικά παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη
Ψυχική Υγεία
13/03/2026 - 18:00
Αμινοξύ "καθρέφτης" μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα να λιμοκτονήσουν χωρίς να βλάψει τα υγιή
Υγεία
13/03/2026 - 17:00
Οι περισσότερες ενέργειες μας καθημερινά είναι στον "αυτόματο πιλότο"
Ψυχική Υγεία
13/03/2026 - 16:00
Τι είναι το εξάνθημα Disney και πότε κινδυνεύετε να το εκδηλώσετε
Υγεία
13/03/2026 - 15:01
ΙΣΑ: Πρωτοβουλία για αντικειμενική κοστολόγηση ιατρικών πράξεων και εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
13/03/2026 - 14:16
Eξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει καρδιακές παθήσεις έως και 15 χρόνια πριν την εκδήλωσή τους
Digital Health
13/03/2026 - 14:00
ΕΟΔΥ: Η ιλαρά συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και θανάτους - Κρίσιμος ο εμβολιασμός
Υγεία
13/03/2026 - 13:00
Αϋπνία: Ο συνδυασμός άσκησης και συμβουλευτικής για τον ύπνο εξασφαλίζει όνειρα γλυκά στις γυναίκες
Υγεία
13/03/2026 - 12:00
Τα γκόλντεν ριτρίβερ έχουν κοινά γονίδια με τους ανθρώπους που καθορίζουν το στρες και την εξυπνάδα
Pet
13/03/2026 - 11:00
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Δύο νέα προγράμματα εκπαίδευσης για ασθενείς-experts εν μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού
Patient Talk
13/03/2026 - 10:25
Alzheimer: Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας
Υγεία
13/03/2026 - 10:00
Η παγκόσμια κρίση αδράνειας: Γιατί οι πολιτικές για την άσκηση αποτυγχάνουν
Fitness
13/03/2026 - 10:00
Πειραματικό εμβόλιο κατά των οπιοειδών δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση της κρίσης εθισμού
Υγεία
13/03/2026 - 10:00
Άτμισμα: Το ασφαλέστερο δεν είναι ασφαλές - Οι κίνδυνοι που αποκαλύπτονται με το πέρασμα του χρόνου
Υγεία
13/03/2026 - 09:00
Το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» συμμετέχει σε παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία για τις διαταραχές ύπνου
Υγεία
13/03/2026 - 07:29
Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου στις 26 Απριλίου για την πρόληψη της άνοιας
Patient Talk
13/03/2026 - 03:44
ΕΟΠΑΕ: Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας για τη χορήγηση ναλοξόνης στην Καβάλα
Επικαιρότητα
13/03/2026 - 00:08
Καλαφάτης: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα της Υγείας»
Digital Health
12/03/2026 - 23:36
Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία «σπάει τα ταμπού» με νέα ενημερωτική εκστρατεία
Health Talk
12/03/2026 - 23:02
Brain Fog... στα 50: Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για τη μνήμη και τη συγκέντρωση
Υγεία
12/03/2026 - 22:42
ΠΟΝ: Υγεία των νεφρών για όλους - Φροντίδα για τους ανθρώπους, προστασία του πλανήτη
Patient Talk
12/03/2026 - 22:01
Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε αν έχουμε πόνο στη μέση
Health Talk
12/03/2026 - 21:27
Πως η προσπάθεια επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας επηρεάζει αρνητικά ασθενείς με άνοια
Υγεία
12/03/2026 - 20:54
Ημερίδα του ΕΟΔΥ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 20:18
ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από γρίπη και Covid-19 - Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
12/03/2026 - 20:02
Ο ΕΟΦ ανακάλεσε παρτίδες τριών φαρμάκων - Τι αναφέρει η ανακοίνωση
Pharma Policy
12/03/2026 - 18:47
Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν επιμορφωτικά προγράμματα για 12.000 επαγγελματίες υγείας - Αιτήσεις έως και 21 Μαρτίου
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 18:19
«Υγεία σε υψηλή ταχύτητα»: Διαδικτυακή εκδήλωση για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και ψηφιακού ΕΣΥ
Digital Health
12/03/2026 - 17:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Start4Health: Βραβεία σε νεοφυείς επιχειρήσεις που προωθούν ψηφιακή υγεία και βιοπληροφορική
Pharma News
11/03/2026 - 10:42
Αισιοδοξία Γεωργιάδη για τον ρόλο της Ελλάδας στο πεδίο των κλινικών δοκιμών
Πολιτική Υγείας
11/03/2026 - 15:24
Πρώτη ρομποτική διαστοματική επέμβαση θυρεοειδούς στην Ελλάδα στο Ερρίκος Ντυνάν
Υπηρεσίες Υγείας
11/03/2026 - 15:52
Νέος πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
Πολιτική Υγείας
11/03/2026 - 17:52
Αγαπηδάκη για Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για προληπτικό έλεγχο σε 1,8 εκατ.πολίτες
Πολιτική Υγείας
12/03/2026 - 12:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo