ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατάψυξη ωαρίων: Η επιλογή που «σταματά» το βιολογικό ρολόι

Ψυχική Υγεία
Κατάψυξη ωαρίων: Η επιλογή που «σταματά» το βιολογικό ρολόι
Η κατάψυξη ωαρίων, γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ώριμων ωαρίων, δεν είναι απλά μία επένδυση στο όνειρο, είναι μία επένδυση ζωής για τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους παιδί, όχι τώρα αλλά στο μέλλον.
Δευτέρα, 01/03/2021 - 11:55
News4Health Team News4Health Team

Πολλές γυναίκες επιθυμούν να δώσουν μία παράταση στα χρόνια τεκνοποίησης για διάφορους προσωπικούς λόγους και η μέθοδος της κατάψυξης ωαρίων είναι μια ελκυστική επιλογή. Είναι ένας τρόπος να «σταματήσει» το βιολογικό ρολόι της γυναίκας και να διατηρηθούν τα νεότερα και πιο υγιή ωάρια.

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, αυξάνεται η πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου όπως και ο κίνδυνος αποβολής, γενετικών ανωμαλιών ή διαταραχών που καθιστούν τη σύλληψη πιο δύσκολη.

Γίνεται αντιληπτό ότι με την κατάψυξη των ωαρίων παραμερίζονται αυτά τα εμπόδια και η γυναίκα μπορεί να αποκτήσει το μωρό που θα αποκτούσε χρόνια πριν.

Όπως εξηγεί ο Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, «η κατάψυξη των ωαρίων είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια μιας γυναίκας εξάγονται, καταψύχονται και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει την ευκαιρία διατήρησης της γονιμότητας πριν εξαντληθεί η ωοθηκική εφεδρεία. Όσο νεότερη είναι η γυναίκα, τόσο καλύτερη η ποιότητα των ωαρίων και τόσο περισσότερες οι πιθανότητες για μια μελλοντική εγκυμοσύνη».

Τι σημαίνει ακριβώς η κατάψυξη των ωαρίων;

Με πολύ απλά λόγια, είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για να σώσει την ικανότητα των γυναικών να μείνουν έγκυες στο μέλλον.

Τα ωάρια συλλέγονται από τις ωοθήκες, καταψύχονται και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Ένα κατεψυγμένο ωάριο μπορεί να αποψυχθεί, να γονιμοποιηθεί με το σπέρμα σε εργαστήριο και να εμφυτευτεί στη μήτρα. Όπως και με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή/εξωσωματική γονιμοποίηση η γυναίκα θα ακολουθήσει θεραπεία γονιμότητας για την παραγωγή περισσότερων ωαρίων.

Σε ποιες καταστάσεις είναι χρήσιμη η κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων γίνεται κυρίως για ιατρικούς και κοινωνικούς λόγους. Στους ιατρικούς λόγους συμπεριλαμβάνονται προβλήματα υγείας ή έναρξη θεραπειών που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την ικανότητα γονιμότητας, όπως θεραπείες για αυτοάνοσα νοσήματα ή καρκίνο.

Η κατάψυξη ωαρίων πριν από μία θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, κ.λπ.) μπορεί να σας επιτρέψει να έχετε βιολογικά παιδιά αργότερα. Πέραν όμως από τους ιατρικούς λόγους, μία γυναίκα έχει δικαίωμα να επιλέξει την κατάψυξη εμβρύων για λόγους που σχετίζονται με την επαγγελματική καριέρα, τον σύντροφο ή άλλους προσωπικούς λόγους.

Πώς και που γίνεται η κατάψυξη ωαρίων;

Ο εξειδικευμένος στα θέματα γονιμότητας γιατρός θα συστήσει κατ' αρχήν μία σειρά εξετάσεων προκειμένου να αξιολογήσει τα αποθέματα των ωοθηκών και τη γενικότερη κατάσταση υγείας, πριν ξεκινήσει ο κύκλος διέγερσης των ωοθηκών, όπως συμβαίνει σε κάθε κύκλο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η διέγερση των ωοθηκών πραγματοποιείται με ενέσιμα ορμονικά φάρμακα. Μετά την διέγερση, λαμβάνονται τα ωάρια, εκτιμάται η ωριμότητά τους και αυτά που είναι ώριμα διατηρούνται σε κρυοσυντήρηση.

Η υαλοποίηση είναι η μέθοδος επιλογής για την κρυοσυντήρηση των ωαρίων, και αυτό επιτυγχάνεται με εξαιρετικά γρήγορη ψύξη σε υγρό άζωτο όπου μπορούν να αποθηκευτούν. Με τον τρόπο αυτό το εσωτερικό των κυττάρων αποκτά τη δομή ενός γυαλιού και έτσι δεν δημιουργούνται κρύσταλλοι, οι οποίοι ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τη μη βιωσιμότητα των ωαρίων.

Αν ωστόσο για κάποιους λόγους αντενδείκνυται η χορήγηση φαρμάκων, τότε μπορεί γίνει συλλογή των ωαρίων στη διάρκεια του φυσικού κύκλου ή να εφαρμοσθεί η mini-IVF. Με τη χρήση της mini-IVF είτε δεν απαιτούνται καθόλου ενέσεις, είτε χρειάζονται πολύ λίγες για να διεγερθούν οι ωοθήκες.

"Στις σύγχρονες μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης υπάρχει πλέον σημαντική εμπειρία στην κρυοσυντήρηση των ωαρίων και η όλη διαδικασία πραγματοποιείται μετά από στενή συνεργασία των ειδικευμένων γυναικολόγων και εμβρυολόγων. Το Institute of Life IASO, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ευρώπη, διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, εξοπλισμένες με τεχνολογία αιχμής, για την κρυοσυντήρηση των ωαρίων, ενώ η επιστημονική ομάδα που αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες ενημερώνει αναλυτικά για όλα τα στάδια της διαδικασίας και προσαρμόζει τις διαθέσιμες επιλογές στις ανάγκες της κάθε γυναίκας", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ι. Βασιλόπουλος.

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κατεψυγμένα ωάρια στο μέλλον;

Όταν η γυναίκα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα ωάρια, τότε αυτά τοποθετούνται σε ειδικό διάλυμα και αξιολογούνται. Τα ωάρια που επέζησαν της διαδικασίας κατάψυξης γονιμοποιούνται με το σπέρμα, και τα γονιμοποιημένα ωάρια θα καλλιεργηθούν έως ότου τα έμβρυα να είναι έτοιμα να μεταφερθούν στη μήτρα για την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Πόσα ωάρια πρέπει να κρυοσυντηρηθούν για να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη;

Η ιδανική για την κατάψυξη ωαρίων ηλικία είναι μεταξύ 30 και 36 ετών ή ακόμη νωρίτερα αν πρόκειται για ασθενείς με καρκίνο ή άλλη γνωστή πάθηση που επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι σε γυναίκες ηλικίας μέχρι 38 ετών, τα ποσοστά επιβίωσης των ωάριων μετά την απόψυξή τους είναι 75% όπως και το ποσοστό γονιμοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι αν μία γυναίκα έχει 10 ωάρια κατεψυγμένα, τα 7 αναμένεται να επιβιώσουν μετά την απόψυξη και 5 έως 6 αναμένεται να γονιμοποιηθούν και να γίνουν έμβρυα. Συνήθως 2 έμβρυα μεταφέρονται σε γυναίκες μέχρι 38 ετών.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη διαδικασία κατάψυξης εμβρύων;

Η κατάψυξη των ωαρίων ενέχει διάφορους κινδύνους, που σχετίζονται κυρίως με τη χρήση φαρμάκων γονιμότητας, όπως η υπερδιέγερση των ωοθηκών. Ωστόσο οι κίνδυνοι αυτοί είναι σπάνιοι και ο γιατρός θα πρέπει να ενημερώσει αναλυτικά τη γυναίκα για τυχόν επιπλοκές.

Τα παιδιά που γεννιούνται μετά από αυτή τη διαδικασία μπορεί να έχουν προβλήματα;

Η μέχρι σήμερα έρευνα δεν έχει δείξει καμία αύξηση του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών στα μωρά που γεννιούνται μετά από την κατάψυξη ωαρίων. Περισσότερα από 6.000 μωρά έχουν γεννηθεί από κατεψυγμένα ωάρια, χωρίς αύξηση γενετικών ανωμαλιών.

Πόσο καιρό μπορεί τα ωάρια να παραμείνουν στην κατάψυξη;

Η ελληνική νομοθεσία ορίζει τη μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια κρυοσυντήρησης των ωαρίων τα 20 χρόνια. Η διάρκεια της κρυοσυντήρησης ωαρίων μπορεί να παραταθεί για 5 χρόνια μετά από έγγραφη αίτηση. Βάσει αποδεδειγμένων επιστημονικών στοιχείων η αποθήκευση των κατεψυγμένων ωάριων δεν επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων.

«Η μόρφωση και η καριέρα μπορούν πλέον να συμβαδίσουν αρμονικά με την δυνατότητα της μητρότητας, αλλά ακόμα και αν αυτός ο συνδυασμός δεν μπορεί να επιτευχθεί για διάφορους λόγους, η επιστήμη δίνει τη λύση», καταλήγει ο κ. Βασιλόπουλος. «Το βιολογικό ρολόι δεν χτυπά πια απειλητικά, ούτε γίνεται εμμονή. Πρέπει όλοι και όλες να αντιληφθούμε ότι αυτό είναι το νέο φυσιολογικό. Η κατάψυξη ωαρίων είναι από τα μεγαλύτερα δώρα της επιστήμης στη γυναίκα, είναι το δώρο της επιλογής».

Τελευταία τροποποίηση στις 01/03/2021 - 13:08
  • ΩΑΡΙΑ
  • ΚΑΤΑΨΥΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Άθληση: Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος
Άθληση: Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος 26 Φεβρουαρίου 2021
Σεξουαλική δυσλειτουργία: Το στρες μπορεί να καταστρέψει την ερωτική ζωή ενός άντρα 02 Μαρτίου 2021
Σεξουαλική δυσλειτουργία: Το στρες μπορεί να καταστρέψει την ερωτική ζωή ενός άντρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι είναι η δωρεά ωαρίων και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτήν - Υπάρχουν ηθικά ζητήματα;
Health Talk
15/05/2025 - 22:24

Τι είναι η δωρεά ωαρίων και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτήν - Υπάρχουν ηθικά ζητήματα;

«Όπλο» για την αντιμετώπιση του δημογραφικού η κάλυψη από τα ταμεία της κρυοσυντήρησης ωαρίων
Υγεία
05/10/2024 - 14:17

«Όπλο» για την αντιμετώπιση του δημογραφικού η κάλυψη από τα ταμεία της κρυοσυντήρησης ωαρίων

Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής: Έλεγχος των αποθεμάτων ωαρίων με ένα απλό αιματολογικό τεστ
Υγεία
17/06/2024 - 18:26

Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής: Έλεγχος των αποθεμάτων ωαρίων με ένα απλό αιματολογικό τεστ

Τρία παραρτήματα της ΓΕΝΕΣΙΣ προσφέρουν δωρεάν κατάψυξη ωαρίων στις υπαλλήλους τους
Υπηρεσίες Υγείας
22/12/2023 - 17:46

Τρία παραρτήματα της ΓΕΝΕΣΙΣ προσφέρουν δωρεάν κατάψυξη ωαρίων στις υπαλλήλους τους

Κατάψυξη ωαρίων: Εφικτός ο τοκετός ακόμα και μετά από 30 χρόνια κατάψυξης
Υγεία
14/12/2022 - 16:35

Κατάψυξη ωαρίων: Εφικτός ο τοκετός ακόμα και μετά από 30 χρόνια κατάψυξης

Κατεψυγμένα φαγητά: Σκέψου το διπλά πριν τα καταναλώσεις για 7 λόγους
Διατροφή
23/09/2022 - 17:35

Κατεψυγμένα φαγητά: Σκέψου το διπλά πριν τα καταναλώσεις για 7 λόγους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo