ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής: Έλεγχος των αποθεμάτων ωαρίων με ένα απλό αιματολογικό τεστ

Υγεία
UNSPLASH
Στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας βρέθηκε η υπογεννητικότητα, όπου ειδικοί επιστήμονες τόνισαν ότι αποτελεί «σύγχρονη απειλή», με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει, άμεσα, στρατηγική αντιμετώπισης και να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία.
Δευτέρα, 17/06/2024 - 18:26
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Η ημερίδα, με θέμα «Υπογεννητικότητα - Υπογονιμότητα: Ανησυχίες - Προβληματισμοί - Πρόληψη - Πρόταση: Μαζικός έλεγχος ΑΜΗ», διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγείας (ΕΚΑΠΤΥ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας (15 Ιουνίου).

Οι αιτίες της υπογεννητικότητας πολλές και σύνθετες. Ανάμεσα σε αυτές και η ηλικία που επιλέγουν τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, η οποία λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής έχει μετατεθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες, αγνοώντας, πολλές φορές, τους φυσικούς φραγμούς που θέτει η φύση, τόνισαν οι επιστήμονες στην ημερίδα που διοργανώθηκε.

Αξιόπιστος ο δείκτης ΑΜΗ

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Γονιμότητας έκανε μια πρόταση, η οποία βρήκε αρκετούς αποδέκτες. Την πραγματοποίηση μιας απλής αιματολογικής εξέτασης της ΑΜΗ (αντιμυλέριος ορμόνη), που είναι ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης του αποθέματος ωαρίων στη γυναίκα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Πάντος, από την Πορτογαλία που εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη εξέταση στο πλαίσιο ενός εθνικού ελέγχου για το μειωμένο Ωοθηκικό Απόθεμα, σε έναν πληθυσμό γυναικών ηλικίας 25-30 ετών, «έδειξε ότι εάν οι γυναίκες γνώριζαν ότι είχαν ελαττωμένα επίπεδα AMH, το 83% θα άλλαζε τα αναπαραγωγικά τους σχέδια, με το 35,9% να σκέφτεται να επιταχύνει την πρώτη τους εγκυμοσύνη και ένα σημαντικό ποσοστό 27,5% θα εξέταζε την κρυοσυντήρηση ωαρίων. Επίσης, επέφερε και μείωση 9,3 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του NHS λόγω της έγκαιρης τεκνοποίησης και της αποφυγής άσκοπων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

GENIKH

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Γιώργου Πατούλη, προέδρου του ΙΣΑ και προέδρου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, λέγοντας ότι «δεσμευόμστε για την πλήρη ενημέρωση σχετικά με τη αναγκαιότητα της ΑΜΗ, ώστε τα ζευγάρια, αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι διενέργεια αυτής της εξέτασης. Συμβολικά θα διαθέσουμε και 100 δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες».

«Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής δρομολογεί δωρεάν εξετάσεις ΑΜΗ για τις γυναίκες της πόλης μας. Πρόκειται για μια ουσιαστική δράση για να στηρίξουμε την τοπική μας κοινωνία στο δημογραφικό πρόβλημα, την υπογεννητικότητα, τον οικογενειακό προγραμματισμό και τη χειραφέτηση της γυναίκας» δήλωσε η Αιμιλία Τζίβα, αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου.

Ο Χρήστος Λούμπιας, ειδικός μαστολόγος, χειρουργός Μαστού, αντιδήμαρχος Κηφισιάς, ανέφερε ότι «ο Δήμος Κηφισιάς εντάσσει τη μέτρηση της ΑΜΗ σαν πρωτόκολλο πρόληψης της υπογονιμότητας στα ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κηφισιάς».

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης και Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές, οι οποίοι θα φροντίσουν για την ενημέρωση των συμπολιτών τους.

Οι χαιρετισμοί Γεωργιάδη, Αγαπηδάκη και Ράπτη

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, χαιρέτισαν τις εργασίες της ημερίδας με διαδικτυακό μήνυμα, δηλώνοντας αρωγοί της προσπάθειας αυτής, η οποία προάγει το γενικότερο πλαίσιο πρόληψης υγείας στη χώρα μας.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Έλενα Ράπτη, αναφερόμενη στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα, τόνισε: «Παρόλο που η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, το ωοθηκικό απόθεμα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία οικογένειας. Η αντίληψη ότι οι μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να καλύψουν το κενό του μειωμένου ωοθηκικού αποθέματος, είναι λάθος. Πολλά ζευγάρια όμως, μη λαμβάνοντας έγκαιρα υπόψη τα επίπεδα της ΑΜΗ στον οικογενειακό τους προγραμματισμό, υποβάλλονται σε πολλαπλούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης με ψυχολογική, σωματική και οικονομική εξάντληση».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, καθηγητής Μιχάλης Κουτσιλιέρης, δήλωσε ότι η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής με πρωτοβουλίες τέτοιου είδους θα συνεχίσει το κοινωνικό της έργο, περισσότερο δυνατή από την στήριξη των αρμοδίων φορέων.

Η καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ Αικατερίνη Φουντεδάκη, στο περιθώριο στης εισήγησής της τόνισε πως «νέες μορφές οικογένειας και απόκτηση παιδιού» είπε: «Ο εφησυχασμός και η γενική αισιοδοξία του Millenium βοήθησε σε πολλά πράγματα, αλλά δεν βοήθησε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, καθώς είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα».

Η πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ Ελευθερία Πικρού-Μωραϊτάκη, αναφέρθηκε στο αναπαραγωγικό δικαίωμα της σύγχρονης Ελληνίδας και ζήτησε να «αγκαλιάσουμε την γονιμότητα με τον σωστό τρόπο».

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής, ψυχίατρος - σεξολόγος Θάνος Ασκητής, ανέφερε ότι «πρέπει να συνδέσουμε τη βιολογική πραγματικότητα με την ψυχική μας ταυτότητα και η κοινωνία, που είμαστε εμείς οι ίδιοι, θα μπορέσει να δράσει ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια πιο σημαντική χώρα, μια Ελλάδα όπως την ονειρευόμαστε».

Ιδιαίτερη αίσθηση κατά τη διάρκεια της ημερίδας προκάλεσαν οι προσωπικές μαρτυρίες γυναικών που είτε ακολούθησαν το δρόμο της εξωσωματικής λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσης, είτε της κρυοσυντήρησης ωαρίων, ώστε να διασφαλίσουν τη γονιμότητά τους και να οργανώσουν τη ζωή τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/06/2024 - 18:56
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
  • ΩΑΡΙΑ
  • ΤΕΣΤ ΑΙΜΑΤΟΣ
  • ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ανακοινώσεις Ελλήνων επιστημόνων στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Αιματολογικό Συνέδριο
Οι ανακοινώσεις Ελλήνων επιστημόνων στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Αιματολογικό Συνέδριο 17 Ιουνίου 2024
Νέα επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση της αναπαραγωγικής ικανότητας με την απόκριση στο μιτοχονδριακό στρες 17 Ιουνίου 2024
Νέα επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση της αναπαραγωγικής ικανότητας με την απόκριση στο μιτοχονδριακό στρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξι μύθοι και αλήθειες για την ανδρική υπογονιμότητα
Health Talk
29/12/2025 - 17:02

Έξι μύθοι και αλήθειες για την ανδρική υπογονιμότητα

Η Κίνα βάζει ΦΠΑ στα προφυλακτικά για να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 09:00

Η Κίνα βάζει ΦΠΑ στα προφυλακτικά για να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα

Ο ΠΟΥ έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα κατευθυντήριες γραμμές για την υπογονιμότητα
Πολιτική Υγείας
28/11/2025 - 11:47

Ο ΠΟΥ έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα κατευθυντήριες γραμμές για την υπογονιμότητα

Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία: Κρίσιμα ζητήματα η μείωση των γεννήσεων και η αύξηση των πρόωρων τοκετών
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 14:51

Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία: Κρίσιμα ζητήματα η μείωση των γεννήσεων και η αύξηση των πρόωρων τοκετών

Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 18:24

Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη

Η SEPTONA στηρίζει την HOPEgenesis για την αντιμετώπιση της Υπογεννητικότητας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
08/11/2025 - 03:47

Η SEPTONA στηρίζει την HOPEgenesis για την αντιμετώπιση της Υπογεννητικότητας στην Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Υγεία
07/01/2026 - 21:06
Να συμπεριληφθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί Ιατροί στην εξέταση για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 19:58
Θεοχάρης: «Οι δημόσιες αναφορές για την χρήση ουσιών δεν είναι θέμα μαγκιάς, επίδειξης ή influence»
Ψυχική Υγεία
07/01/2026 - 19:03
Ηράκλειο: Παράταση έως και τις 22 Ιανουαρίου στα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
07/01/2026 - 17:51
Μπορεί η ευτυχία να μας προστατεύσει από χρόνιες παθήσεις;
Υγεία
07/01/2026 - 16:58
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: 50χρονος που κατέληξε στη ΜΕΘ χαρίζει ζωή με τον θάνατό του
Επικαιρότητα
07/01/2026 - 16:24
Εργασία και fitness: Κι όμως γίνεται!
Fitness
07/01/2026 - 16:00
Προϊόντα ομορφιάς: Τα 10 συστατικά που μια αισθητικός δεν θα έβαζε ποτέ στο πρόσωπό της
Ομορφιά
07/01/2026 - 15:00
Το μπρόκολο και τα ρόδια μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη
Υγεία
07/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη - Το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 13:25
Γιατί σαμποτάρουμε τον εαυτό μας; Ο ρόλος του φόβου
Ψυχική Υγεία
07/01/2026 - 12:00
Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τον διαβήτη και τον καρκίνο του στομάχου μόνο από το χρώμα της γλώσσας σας
Digital Health
07/01/2026 - 11:00
Πώς ένα ερωτηματολόγιο μπορεί να κρίνει αν οι φετινές αποφάσεις για απώλεια βάρους θα έχουν αποτέλεσμα
Υγεία
07/01/2026 - 10:00
Ρινορραγία: Τι την προκαλεί και πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό
Υγεία
07/01/2026 - 09:00
Επίσκεψη Χαρακόπουλου στο ΓΝ Λάρισας - Στο επίκεντρο η ενίσχυση του νοσοκομείου σε έμψυχο δυναμικό
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 22:12
Νοσοκομείο Χανίων: Ορκίστηκε νέα Επιμελήτρια Α΄ στο παιδοχειρουργικό τμήμα
Πολιτική Υγείας
05/01/2026 - 21:27
Η ιατροδικαστική έκθεση για τον πυροσβέστη που εντοπίστηκε νεκρός στο όρος Μπέλες
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 20:12
Τατουάζ και υγεία: Μπορεί το μελάνι να συνδέεται με καρκίνο δέρματος ή λέμφωμα;
Υγεία
05/01/2026 - 19:23
«Η εφαρμογή των DRGs στο ΕΣΥ είναι υποταγή της υγειονομικής πράξης στον οικονομικό δείκτη»
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 18:07
Επτά υγιεινές συνήθειες για μακροζωία μετά τον καρκίνο
Υγεία
05/01/2026 - 17:03
«Ο Υπουργός Υγείας δεν διαθέτει κανένα έρεισμα για διορισμό προσωρινής διοίκησης ή Διοικούσας Επιτροπής»
Πολιτική Υγείας
05/01/2026 - 16:12
Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";
Υγεία
05/01/2026 - 15:00
Θέλετε να αλλάξετε χρώμα στο χώρο σας; Γιατί η γνώμη ενός διακοσμητή δεν αρκεί...
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 14:00
Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιληπτικές κρίσεις με τη δύναμη του AI
Digital Health
05/01/2026 - 13:00
Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 12:00
Η κετογονική δίαιτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Υγεία
05/01/2026 - 11:00
Το ηλεκτρονικό χρωματολόγιο που φιλοδοξεί να βελτιώσει την ακρίβεια των διαγνώσεων
Υγεία
05/01/2026 - 10:00
Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκε η σορός της 15χρονης Ελληνίδας
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 08:05
Από ανακοπή ο θάνατος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 07:55
Το "πόδι της χήνας" στα μάτια μπορεί να προειδοποιεί για κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
03/01/2026 - 09:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";
Υγεία
05/01/2026 - 15:00
Από ανακοπή ο θάνατος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 07:55
Η κετογονική δίαιτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Υγεία
05/01/2026 - 11:00
Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 12:00
Θέλετε να αλλάξετε χρώμα στο χώρο σας; Γιατί η γνώμη ενός διακοσμητή δεν αρκεί...
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo