ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής: Έλεγχος των αποθεμάτων ωαρίων με ένα απλό αιματολογικό τεστ

Υγεία
UNSPLASH
Στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας βρέθηκε η υπογεννητικότητα, όπου ειδικοί επιστήμονες τόνισαν ότι αποτελεί «σύγχρονη απειλή», με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει, άμεσα, στρατηγική αντιμετώπισης και να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία.
Δευτέρα, 17/06/2024 - 18:26
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Η ημερίδα, με θέμα «Υπογεννητικότητα - Υπογονιμότητα: Ανησυχίες - Προβληματισμοί - Πρόληψη - Πρόταση: Μαζικός έλεγχος ΑΜΗ», διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγείας (ΕΚΑΠΤΥ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας (15 Ιουνίου).

Οι αιτίες της υπογεννητικότητας πολλές και σύνθετες. Ανάμεσα σε αυτές και η ηλικία που επιλέγουν τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, η οποία λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής έχει μετατεθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες, αγνοώντας, πολλές φορές, τους φυσικούς φραγμούς που θέτει η φύση, τόνισαν οι επιστήμονες στην ημερίδα που διοργανώθηκε.

Αξιόπιστος ο δείκτης ΑΜΗ

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Γονιμότητας έκανε μια πρόταση, η οποία βρήκε αρκετούς αποδέκτες. Την πραγματοποίηση μιας απλής αιματολογικής εξέτασης της ΑΜΗ (αντιμυλέριος ορμόνη), που είναι ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης του αποθέματος ωαρίων στη γυναίκα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Πάντος, από την Πορτογαλία που εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη εξέταση στο πλαίσιο ενός εθνικού ελέγχου για το μειωμένο Ωοθηκικό Απόθεμα, σε έναν πληθυσμό γυναικών ηλικίας 25-30 ετών, «έδειξε ότι εάν οι γυναίκες γνώριζαν ότι είχαν ελαττωμένα επίπεδα AMH, το 83% θα άλλαζε τα αναπαραγωγικά τους σχέδια, με το 35,9% να σκέφτεται να επιταχύνει την πρώτη τους εγκυμοσύνη και ένα σημαντικό ποσοστό 27,5% θα εξέταζε την κρυοσυντήρηση ωαρίων. Επίσης, επέφερε και μείωση 9,3 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του NHS λόγω της έγκαιρης τεκνοποίησης και της αποφυγής άσκοπων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

GENIKH

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Γιώργου Πατούλη, προέδρου του ΙΣΑ και προέδρου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, λέγοντας ότι «δεσμευόμστε για την πλήρη ενημέρωση σχετικά με τη αναγκαιότητα της ΑΜΗ, ώστε τα ζευγάρια, αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι διενέργεια αυτής της εξέτασης. Συμβολικά θα διαθέσουμε και 100 δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες».

«Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής δρομολογεί δωρεάν εξετάσεις ΑΜΗ για τις γυναίκες της πόλης μας. Πρόκειται για μια ουσιαστική δράση για να στηρίξουμε την τοπική μας κοινωνία στο δημογραφικό πρόβλημα, την υπογεννητικότητα, τον οικογενειακό προγραμματισμό και τη χειραφέτηση της γυναίκας» δήλωσε η Αιμιλία Τζίβα, αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου.

Ο Χρήστος Λούμπιας, ειδικός μαστολόγος, χειρουργός Μαστού, αντιδήμαρχος Κηφισιάς, ανέφερε ότι «ο Δήμος Κηφισιάς εντάσσει τη μέτρηση της ΑΜΗ σαν πρωτόκολλο πρόληψης της υπογονιμότητας στα ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κηφισιάς».

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης και Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές, οι οποίοι θα φροντίσουν για την ενημέρωση των συμπολιτών τους.

Οι χαιρετισμοί Γεωργιάδη, Αγαπηδάκη και Ράπτη

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, χαιρέτισαν τις εργασίες της ημερίδας με διαδικτυακό μήνυμα, δηλώνοντας αρωγοί της προσπάθειας αυτής, η οποία προάγει το γενικότερο πλαίσιο πρόληψης υγείας στη χώρα μας.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Έλενα Ράπτη, αναφερόμενη στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα, τόνισε: «Παρόλο που η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, το ωοθηκικό απόθεμα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία οικογένειας. Η αντίληψη ότι οι μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να καλύψουν το κενό του μειωμένου ωοθηκικού αποθέματος, είναι λάθος. Πολλά ζευγάρια όμως, μη λαμβάνοντας έγκαιρα υπόψη τα επίπεδα της ΑΜΗ στον οικογενειακό τους προγραμματισμό, υποβάλλονται σε πολλαπλούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης με ψυχολογική, σωματική και οικονομική εξάντληση».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, καθηγητής Μιχάλης Κουτσιλιέρης, δήλωσε ότι η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής με πρωτοβουλίες τέτοιου είδους θα συνεχίσει το κοινωνικό της έργο, περισσότερο δυνατή από την στήριξη των αρμοδίων φορέων.

Η καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ Αικατερίνη Φουντεδάκη, στο περιθώριο στης εισήγησής της τόνισε πως «νέες μορφές οικογένειας και απόκτηση παιδιού» είπε: «Ο εφησυχασμός και η γενική αισιοδοξία του Millenium βοήθησε σε πολλά πράγματα, αλλά δεν βοήθησε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, καθώς είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα».

Η πρόεδρος του ΕΚΑΠΤΥ Ελευθερία Πικρού-Μωραϊτάκη, αναφέρθηκε στο αναπαραγωγικό δικαίωμα της σύγχρονης Ελληνίδας και ζήτησε να «αγκαλιάσουμε την γονιμότητα με τον σωστό τρόπο».

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής, ψυχίατρος - σεξολόγος Θάνος Ασκητής, ανέφερε ότι «πρέπει να συνδέσουμε τη βιολογική πραγματικότητα με την ψυχική μας ταυτότητα και η κοινωνία, που είμαστε εμείς οι ίδιοι, θα μπορέσει να δράσει ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια πιο σημαντική χώρα, μια Ελλάδα όπως την ονειρευόμαστε».

Ιδιαίτερη αίσθηση κατά τη διάρκεια της ημερίδας προκάλεσαν οι προσωπικές μαρτυρίες γυναικών που είτε ακολούθησαν το δρόμο της εξωσωματικής λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσης, είτε της κρυοσυντήρησης ωαρίων, ώστε να διασφαλίσουν τη γονιμότητά τους και να οργανώσουν τη ζωή τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/06/2024 - 18:56
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
  • ΩΑΡΙΑ
  • ΤΕΣΤ ΑΙΜΑΤΟΣ
  • ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ανακοινώσεις Ελλήνων επιστημόνων στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Αιματολογικό Συνέδριο
Οι ανακοινώσεις Ελλήνων επιστημόνων στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Αιματολογικό Συνέδριο 17 Ιουνίου 2024
Νέα επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση της αναπαραγωγικής ικανότητας με την απόκριση στο μιτοχονδριακό στρες 17 Ιουνίου 2024
Νέα επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση της αναπαραγωγικής ικανότητας με την απόκριση στο μιτοχονδριακό στρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί το «ταξίδι» της τεκνοποίησης πρέπει να ξεκινά τον χειμώνα!
Health Talk
24/02/2026 - 16:42

Γιατί το «ταξίδι» της τεκνοποίησης πρέπει να ξεκινά τον χειμώνα!

Υπογεννητικότητα: Γιατί οι πολιτικές παρεμβάσεις δεν έχουν αποτελέσματα
Πολιτική Υγείας
13/01/2026 - 18:00

Υπογεννητικότητα: Γιατί οι πολιτικές παρεμβάσεις δεν έχουν αποτελέσματα

Εξωσωματική: Μέθοδος αναζωογόνησης των ωαρίων γυναικών μεγάλης ηλικίας υπόσχεται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας
Υγεία
10/01/2026 - 09:05

Εξωσωματική: Μέθοδος αναζωογόνησης των ωαρίων γυναικών μεγάλης ηλικίας υπόσχεται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας

Έξι μύθοι και αλήθειες για την ανδρική υπογονιμότητα
Health Talk
29/12/2025 - 17:02

Έξι μύθοι και αλήθειες για την ανδρική υπογονιμότητα

Η Κίνα βάζει ΦΠΑ στα προφυλακτικά για να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 09:00

Η Κίνα βάζει ΦΠΑ στα προφυλακτικά για να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα

Ο ΠΟΥ έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα κατευθυντήριες γραμμές για την υπογονιμότητα
Πολιτική Υγείας
28/11/2025 - 11:47

Ο ΠΟΥ έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα κατευθυντήριες γραμμές για την υπογονιμότητα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η διατροφή που βοηθάει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να μην πάρουν βάρος
Διατροφή
24/05/2026 - 09:30
Πώς να σταματήσετε το doomscrolling χωρίς να ξεφορτωθείτε το κινητό σας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 10:00
Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 08:50
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24
Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Patient Talk
23/05/2026 - 03:47
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην φροντίδα
Επικαιρότητα
23/05/2026 - 00:11
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική θωράκιση για την προστασία των ανηλίκων από τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 23:34
Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
Stalking: Από την εμμονή που δημιουργεί η απόρριψη έως την κλιμάκωση της βίας - Η αντιμετώπιση του φαινομένου
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 22:11
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βρογχικό άσθμα
Υγεία
22/05/2026 - 21:56
Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για «κρίσιμες ελλείψεις» σε ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:34
«Υγειονομική Μέριμνα για όλους από τις Ένοπλες Δυνάμεις» με αποστολές σε Έβρο, Κιλκίς και Καστοριά
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:11
Μεγάλη γιορτή του ΕΕΣ για τους μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:38
Η Λάρισα γίνεται «πιλότος» για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ με το πρόγραμμα «Rethink Drink 360°»
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:14
«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:48
«Ιπποκράτειο Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο»: Sold out το πρώτο φιλανθρωπικό Gala
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 19:27
Ο ΙΣΑ ζητεί τροποποίηση του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς που αλλάζουν ειδικότητα
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:11
OEE και ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 18:56
Ποιες δερματικές παθήσεις βελτιώνονται και ποιες επιδεινώνονται το καλοκαίρι
Health Talk
22/05/2026 - 18:34
Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της
Διατροφή
22/05/2026 - 18:11
Αφιερωμένος στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο Μάιος
Υγεία
22/05/2026 - 17:44
Ο ΠΟΥ αναβαθμίζει σε «πολύ υψηλό» τον επιδημιολογικό κίνδυνο από την έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
22/05/2026 - 17:21
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: «Η αναγνώριση δεν είναι χειροκροτήματα αλλά αυξήσεις και μόνιμες προσλήψεις»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 17:03
Στον «Ευαγγελισμό» με ξαφνική αδιαθεσία η Αγαπηδάκη, κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία της
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 16:39
Εντοπίστηκε πιθανή σχέση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και των δρομέων αντοχής
Υγεία
22/05/2026 - 16:08
Άτμισμα και καρκίνος: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επαναφέρουν τις ανησυχίες
Υγεία
22/05/2026 - 15:46
Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi
Pharma News
22/05/2026 - 15:13
O "ροζ θόρυβος" μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αναισθητικού που απαιτείται στη νάρκωση
Υγεία
22/05/2026 - 15:01
ΙΣΑ: Ξεκινούν οι πληρωμές ιατρών για το πρόγραμμα μαστογραφίας «Δοξιάδη»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 14:39
Λιποίδημα: η επώδυνη πάθηση που συγχέεται συχνά με την παχυσαρκία
Υγεία
22/05/2026 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο πειραματικό φάρμακο οδηγεί σε απώλεια του 30% του σωματικού βάρους
Pharma News
22/05/2026 - 11:00
Γεωργιάδης για τον γιατρό που ζήτησε φακελάκι: Θα είμαι αμείλικτος σε τέτοιες συμπεριφορές
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 12:00
Έμπολα: Ο ΟΗΕ αποδέσμευσε 60 εκατ. δολάρια στη μάχη για τον περιορισμό της επιδημίας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 12:28
ΙΣΑ: Ξεκινούν οι πληρωμές ιατρών για το πρόγραμμα μαστογραφίας «Δοξιάδη»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 14:39
Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi
Pharma News
22/05/2026 - 15:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo