ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιπτώσεις του διαβήτη στη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες

Ψυχική Υγεία
PEXELS
Αν προσπαθείτε αρκετό καιρό να μείνετε έγκυοι, αλλά οι προσπάθειές σας αποτυγχάνουν, ίσως πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Πέμπτη, 03/12/2020 - 18:13
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι καθώς αυξάνονται οι πάσχοντες από τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη, αυξάνονται και τα περιστατικά υπογονιμότητας, κυρίως σε ασθενείς με αρρύθμιστα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) ή/και πολλά έτη νόσου.

«Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία ασθένεια που προσβάλλει το ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα και συσχετίζεται με μεταβολικές διαταραχές που προκαλούν προβλήματα σε πολλά ζωτικά όργανα, όπως στα μάτια, τα νεύρα, τους νεφρούς και τα αγγεία», λέει ο Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life. «Δεδομένου ότι η υπεργλυκαιμία πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, μπορεί να προσβάλλει και τα όργανα αναπαραγωγής, με δυσμενείς συνέπειες στη γονιμότητα. Ρόλο παίζει επίσης το ορμονικό υπόβαθρο του διαβήτη, δηλαδή η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υπερινσουλιναιμία που ευθύνονται για την μη ικανοποιητική ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου».

Οι συνέπειες της υπεργλυκαιμίας στους άνδρες σχετίζονται κυρίως με την περιφερειακή νευροπάθεια και την αγγειοπάθεια που προκαλείται εξαιτίας του αρρύθμιστου ή πολυετούς διαβήτη. Έτσι, οι άνδρες με διαβήτη μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα όπως η παλίνδρομη εκσπερμάτιση και η στυτική δυσλειτουργία.

Στην περίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας το κύριο πρόβλημα είναι η διαβητική νευροπάθεια, η οποία εμποδίζει την διατήρηση της στύσης και κατ' επέκταση τη σύλληψη χωρίς βοήθεια. Εξαιτίας της διαβητικής αγγειοπάθειας, εξάλλου, υπάρχει και μειωμένη παροχή αίματος στο πέος, που εμποδίζει την επίτευξη καλής στύσης.

Η διαβητική νευροπάθεια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπάρκεια του μηχανισμού που εξωθεί προς την ουρήθρα το σπέρμα, με συνέπεια είτε να κατευθύνεται το σπέρμα προς την ουροδόχο κύστη, είτε να υπάρχει καθυστερημένη εκσπερμάτιση.

Οι άνδρες με σακχαρώδη διαβήτη έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα απ' ό,τι οι υγιείς συνομήλικοί τους. Σε μία μελέτη, π.χ., διαπιστώθηκε πως άνδρες που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη είχαν κατά σχεδόν 25% χαμηλότερο όγκο σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με τους μη-διαβητικούς συνομηλίκους τους. Τα σπερματοζωάριά τους είχαν επίσης πολύ περισσότερες βλάβες στο γενετικό υλικό τους (DNA), όπως ο κατακερματισμός του DNA, οι διαγραφές του μιτοχονδριακού DNA κ.λπ. Οι βλάβες αυτές επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα και την λειτουργικότητα των σπερματοζωαρίων, με συνέπεια να παρεμποδίζουν τη γονιμοποίηση.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ινσουλίνης στον ορό του αίματος επηρεάζουν μορφολογικά χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων, όπως το ακροσωμάτιο (είναι μία δομή στην κεφαλή των σπερματοζωαρίων). Έτσι, σε περίπτωση αντίστασης ή ανεπάρκειας ινσουλίνης, η μορφολογία πολλών σπερματοζωαρίων είναι παθολογική, με συνέπεια να εμποδίζεται η είσοδός τους στο ωάριο και κατ' επέκταση η γονιμοποίηση.

Ειδικά στους παχύσαρκους άνδρες ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να διαταράξει και τη λειτουργία των όρχεων. Η διαταραχή αυτή μπορεί να έχει ως συνέπεια τον υπογοναδισμό (μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης) και την παραγωγή παθολογικών σπερματοζωαρίων (π.χ. με μειωμένη κινητικότητα, παθολογική μορφολογία, μειωμένος αριθμός). Όλες αυτές οι παράμετροι επιδρούν στην ανδρική γονιμότητα.

Στις γυναίκες με διαβήτη τα ποσοστά υπογονιμότητας είναι αυξημένα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο αυτό, αλλά καθοριστικό ρόλο παίζουν η αντίσταση στην ινσουλίνη και η αυξημένη παραγωγή της ορμόνης αυτής (υπερινσουλιναιμία). Οι καταστάσεις αυτές αποτελούν συχνά «προάγγελο» διαβήτη (προδιαβήτης) ή υποδηλώνουν πλήρως ανεπτυγμένο σακχαρώδη διαβήτη.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερινσουλιναιμία έχει επιζήμιες επιδράσεις στις ωοθήκες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των ωοθυλακίων, με συνέπεια να εμποδίζει την ωορρηξία. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο αποτελεί κύρια αιτία υπογονιμότητας.

Οι γυναίκες αυτές άλλοτε έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος και άλλοτε είναι παχύσαρκες. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει πως το 30% των γυναικών φυσιολογικού βάρους και το 75% των παχύσαρκων, έχουν ταυτοχρόνως υπερινσουλιναιμία και αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό υποδηλώνει ότι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, ο διαβήτης και συχνά η παχυσαρκία είναι καταστάσεις που μεταβολικά συνδέονται μεταξύ τους.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για γυναικεία υπογονιμότητα που σχετίζονται με τον διαβήτη είναι:

  • Οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου (η γυναίκα μπορεί να έχει ολιγομηνόρροια, δηλαδή έμμηνο ρύση σε αραιά χρονικά διαστήματα, ή αμηνόρροια, δηλαδή να μην έχει έμμηνο ρύση για αρκετούς συνεχόμενους μήνες).
  • Η μείωση της αναπαραγωγικής περιόδου της ζωής (καθυστερημένη ή όψιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως και πρόωρη εμμηνόπαυση).
  • Ο υπερανδρογονισμός (αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών του φύλου, που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των ωαρίων και εμποδίζουν την ωορρηξία).
  • Η αυτοανοσία (είναι πιθανότερη η υπογονιμότητα στις διαβητικές γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και αντιωοθηκικά αυτοαντισώματα).
  • Η σεξουαλική δυσλειτουργία.

Επίσης, «έχει διαπιστωθεί πως η βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου και η απώλεια των περιττών κιλών, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες τεκνοποίησης στις γυναίκες», τονίζει ο κ. Βασιλόπουλος.

Ωστόσο, ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμποδίσει και την διατήρηση της εγκυμοσύνης, ιδίως στις γυναίκες που νοσούν πολλά χρόνια από αυτόν. Ο διαβήτης μπορεί να εμποδίσει την επιτυχή εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα και να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, πριν καν αρχίσει η εγκυμοσύνη. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι οι πιθανότητες αποβολής στις γυναίκες με διαβήτη είναι αυξημένες κατά 30-60%, συγκριτικά με τις μη-διαβητικές γυναίκες.

Ακόμα όμως κι αν επιτευχθεί εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι. Η γυναίκα μπορεί να χρειασθεί να γεννήσει με καισαρική τομή, το μωρό μπορεί να είναι πολύ μεγαλόσωμο, να αντιμετωπίζει προβλήματα ανάπτυξης ή γενετικών ανωμαλιών (εξαιτίας των βλαβών που έχει προκαλέσει το αυξημένο σάκχαρο στα εμβρυϊκά κύτταρα) ή ακόμα και να χρειασθεί νοσηλεία στη Μονάδα Νεογνών μετά τη γέννησή του.

Για όλους αυτούς τους λόγους «άνδρες και γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν πρέπει να επιδιώκουν τον καλύτερο δυνατό γλυκαιμικό έλεγχο», τονίζει ο κ. Βασιλόπουλος. «Ιδανικά πρέπει να έχουν καλά ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου για μερικούς μήνες, πριν αρχίσουν τις προσπάθειες απόκτησης παιδιού, ώστε να μειωθούν και οι δυνητικοί κίνδυνοι για την εγκυμοσύνη».

Τελευταία τροποποίηση στις 03/12/2020 - 18:42
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΑΝΔΡΑΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου στη ζωή μας
Οι ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου στη ζωή μας 26 Νοεμβρίου 2020
Έρευνα: Το εμβόλιο κορονοϊού ανεβάζει την ερωτική διάθεση 14 Δεκεμβρίου 2020
Έρευνα: Το εμβόλιο κορονοϊού ανεβάζει την ερωτική διάθεση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο
Υγεία
13/05/2026 - 11:24

Νέα μελέτη: Καρκινοπαθείς που έλαβαν εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 ζουν περισσότερο

Η λήψη βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη
Υγεία
24/04/2026 - 09:00

Η λήψη βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη

Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Health Talk
15/04/2026 - 19:11

Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Πάσχα: Διατροφικές προτεραιότητες για άτομα με διαβήτη και μεταβολικές διαταραχές
Διατροφή
09/04/2026 - 13:00

Πάσχα: Διατροφικές προτεραιότητες για άτομα με διαβήτη και μεταβολικές διαταραχές

Αγωνιστές του GLP-1: Τα φάρμακα που αλλάζουν το τοπίο σε παχυσαρκία και διαβήτη
Υγεία
06/04/2026 - 19:00

Αγωνιστές του GLP-1: Τα φάρμακα που αλλάζουν το τοπίο σε παχυσαρκία και διαβήτη

Εάν έχετε πρόβλημα με την ακοή σας ελέγξτε το σάκχαρό σας
Health Talk
31/03/2026 - 20:24

Εάν έχετε πρόβλημα με την ακοή σας ελέγξτε το σάκχαρό σας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κρούσματα μηνιγγίτιδας σε κολλέγιο της νότιας Αγγλίας: Ένας φοιτητής νεκρός, δύο νοσηλεύονται
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:00
Servier Hellas: Απλή, γρήγορη και σημαντική διαδικασία η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
Pharma News
15/05/2026 - 23:55
ΗΠΑ: Υπό παρακολούθηση από τα CDC 41 άτομα για πιθανή νόσηση από χανταϊό
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 03:44
Υπογράφηκε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Στοματική Υγεία
Υγεία
15/05/2026 - 00:16
«Innovation Meets Industry»: Προτεραιότητες και θεσμικές προϋποθέσεις για την καινοτομία στην Υγεία
Pharma Policy
14/05/2026 - 23:37
Ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό εργαλείο IPCR για την παρακολούθηση της έξαρσης κρουσμάτων χανταϊού
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 23:03
Κατέληξε στη ΜΕΘ του ΚΑΤ και η δεύτερη 17χρονη μαθήτρια που είχε βουτήξει στο κενό μαζί με τη φίλη της
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 22:18
Ο ΟΦΕΤ στη Vitafoods Europe 2026 με προϊόντα εστιασμένα στη σύγχρονη πρόκληση της μακροζωίας
Pharma News
14/05/2026 - 21:46
Ένας στους τρεις Έλληνες έχει υπέρταση και συχνά δεν το γνωρίζει
Υγεία
14/05/2026 - 21:09
Γιατί οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι η αντηλιακή προστασία δεν είναι μόνο για την παραλία
Υγεία
14/05/2026 - 20:34
Tο διαχρονικό έργο των Εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών του Ε.Ε.Σ. στο EKO Acropolis Rally
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 20:12
Οι διαδερμικές επεμβάσεις βαλβίδων φέρνουν επανάσταση στην επεμβατική καρδιολογία
Health Talk
14/05/2026 - 19:47
Ανάκληση παξιμαδιών κανέλας ως «μη ασφαλή» από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 19:33
Γεωργιάδης: «Το Ταμείο Καινοτομίας διασφαλίζει πρόσβαση στα νέα φάρμακα χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό»
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 19:17
Μειωμένος ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια
Υγεία
14/05/2026 - 18:49
ΕΟΔΥ: Αυξημένα τα κρούσματα RSV παρά τα χαμηλά επίπεδα θετικότητας
Υγεία
14/05/2026 - 18:23
Ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για εξετάσεις βιοδεικτών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:49
Απάντηση Γεωργιάδη σε Πολάκη για το Ταμείο Καινοτομίας: «Συνωμοσιολογία» τα περί απαίτησης φαρμακευτικών των ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:13
ΕΚΕ: Πανελλήνια καμπάνια για την καρδιακή ανεπάρκεια, την «αθόρυβη επιδημία»
Health Talk
14/05/2026 - 16:56
ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
14/05/2026 - 16:33
Η σχέση των παιδιών με τα λαχανικά διαμορφώνεται από τη μήτρα
Διατροφή
14/05/2026 - 16:09
Ενημερωτική εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό και τα οφέλη του στη δημόσια υγεία
Pharma News
14/05/2026 - 15:51
Επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε συνεχείς επικοινωνίες με παιδιά ανά την Ελλάδα μετά την τραγωδία στην Ηλιούπολη
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 15:29
Ο πολύς ή λίγος ύπνος συνδέεται με επιτάχυνση της γήρανσης
Υγεία
14/05/2026 - 15:11
Ο Ντύλαν, ο πρώτος σκύλος θεραπείας του ΕΣΥ, στο πλευρό ογκολογικών ασθενών στο Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
14/05/2026 - 14:47
Πανελλήνιες και διαφήμιση: Έκκληση για υπεύθυνη επικοινωνία προς προστασία των μαθητών
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 14:23
Μια εξαιρετικά επιδέξια τρύπα σε δόντι αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ ασκούσαν την οδοντιατρική πριν από 60.000 χρόνια
Υγεία
14/05/2026 - 14:00
Εκλογές στο PhARMA Innovation Forum: Οι υποψήφιότητες και τα κρίσιμα διακυβεύματα για την καινοτομία
Pharma Policy
14/05/2026 - 13:55
Μελέτη προειδοποιεί για επικίνδυνη ζέστη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 - Τα μέτρα προστασίας των αθλητών
Υγεία
14/05/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τους νοσηλευτές προ των πυλών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 12:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23
Νέο τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε στην Ευρώπη
Pharma News
12/05/2026 - 11:00
Μητσοτάκης: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση των νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:44
Βιοτεχνολογική εταιρεία του Ζάκερμπεργκ εξαγόρασε κυτταρική θεραπεία της Novo Nordisk για το Πάρκινσον
Pharma News
12/05/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo