ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσωπικός γιατρός: Πυρ ομαδόν στο σχέδιο Αγαπηδάκη από ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ

Επικαιρότητα
EUROKINISSI
Περιορισμένη πρόσβαση σε απαραίτητες εξετάσεις και υπηρεσίες θα επιφέρουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τη μετατροπή του θεσμού του αγροτικού γιατρού σε Προσωπικό Γιατρό, εκτιμούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, κάνοντας λόγο για επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο.
Τρίτη, 24/10/2023 - 15:31
— Photo: EUROKINISSI
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Βέλη δέχεται τόσο Κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Υγείας από τις ενώσεις που εκπροσωπούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς, μετά την ανακοίνωση δια στόματος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, για την κατάργηση του θεσμού του αγροτικού ιατρού και την αντικατάσταση του με τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού υποχρεωτικής θητείας, στον οποίο θα υπηρετούν απόφοιτοι της ιατρικής σχολής. Κοινή συνισταμένη των αντιδράσεων της ΟΕΝΓΕ όσο και τις ΕΙΝΑΠ είναι η αναγκαιότητα για προσλήψεις γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Περαιτέρω προώθηση του “gate keeping”, «της ενίσχυσης της λειτουργίας της ΠΦΥ ως φραγμού προς τα νοσοκομεία και προς τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων», θα σημάνει η εφαρμογή των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σε ανακοίνωση της. Από την πλευρά της, η Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), απαιτεί να μην κατατεθεί το σχέδιο χαρακτηρίζοντας το επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό «για τους πολίτες που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Τόσο η ΟΕΝΓΕ όσο και η ΕΙΝΑΠ θεωρούν πως η εφαρμογή αυτού του σχεδίου, τελικά θα οδηγήσει σε ενίσχυση της φυγή των νέων γιατρών από τη χώρα, αντί να λειτουργήσει ως κίνητρο, όπως επιδιώκει η Κυβέρνηση, ενώ επαναλαμβάνουν την ανάγκη για προσλήψεις.

Επιπλέον, χαρακτηρίζουν «πρόκληση την υπόσχεση για 100.000 έως 150.000 και με μειωμένη φορολόγηση σε όσους γιατρούς αποφασίσουν να επαναπατριστούν και να δουλέψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας», όπως αναφέρει η Ομοσπονδία. «Όχι μόνο η κυβέρνηση τιμωρεί όσους γιατρούς έμειναν στην Ελλάδα και έβαλαν πλάτη την περίοδο της πανδημίας, όχι μόνο ομολογεί έμμεσα ότι οι μισθοί μας παρά τις μικρές αυξήσεις του 10%, που και αυτές κερδήθηκαν κάτω από αγώνες, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και αναντίστοιχες των υπηρεσιών που προσφέρουμε, αλλά οδηγεί και στη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας», σημειώνει.

«Αμειβόμαστε με ψίχουλα και παραμένουν χιλιάδες κενές θέσεις, όχι μόνο παθολόγων, αλλά γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Χιλιάδες Έλληνες γιατροί εργάζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Προκειμένου να επιστρέψουν αλλά και να μην φύγουν και άλλοι νέοι επιστήμονες, είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να αυξηθούν δραστικά οι αποδοχές των ήδη υπηρετούντων», προσθέτει η Ένωση.

Ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση...

«Θα περίμενε κανείς […] ότι αφού η κυβέρνηση και η κ. Αγαπηδάκη αναγνώρισαν επιτέλους αυτό που λέμε χρόνια ότι πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός του αγροτικού γιατρού, θα προχωρούσαν ταυτόχρονα σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις Παθολόγων, Γενικών Γιατρών, γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τα αποκεντρωμένα Περιφερειακά Ιατρεία για την κάλυψη του συνόλου των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού απολύτως δωρεάν. Όμως κάθε άλλο παρά αυτό πρόκειται να συμβεί αν προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης», εξηγεί η ΟΕΝΓΕ.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, «στην καλύτερη περίπτωση αυτό που εξασφαλίζεται στους ασθενείς είναι ένα υποτυπώδες πακέτο παροχών υγείας, συνταγογράφησης και στοιχειωδών εξετάσεων για ορισμένα προβλήματα υγείας και όχι για όλα, για συγκεκριμένες ώρες της μέρας, για κάποιες μέρες την εβδομάδα και όχι 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 30 μέρες το μήνα, 365 μέρες το χρόνο».

«Ούτε καν αυτό το «λίγα, για λίγους και για λίγο» δεν μπορεί να εξασφαλίσει η επιστράτευση αποφοίτων της ιατρικής χωρίς εκπαίδευση, που βαφτίζονται από την κυβέρνηση προσωπικοί γιατροί», συμπληρώνουν, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση στις ήδη υποτυπώδεις υπηρεσίες.

Όπως εξηγούν, το έργο που καλούνται να εκτελέσουν οι αγροτικοί γιατροί είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη, αφήνοντας στην πράξη μηδενικό χρόνο για να μπορέσει να λειτουργήσει και ως προσωπικός γιατρός.

«Πως θα μπορέσει ο αγροτικός γιατρός που καλύπτει την τακτική πρωινή λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας, που καλύπτει τα επείγοντα του Κέντρου Υγείας, που μετακινείται συνεχώς για να εφημερεύσει στα επείγοντα του νοσοκομείου, που του αναθέτουν να διακομίσει βαρέως πάσχοντες, διασωληνωμένους ασθενείς, να έχει ταυτόχρονα στην ευθύνη του 2.000 ασθενείς; Πότε ακριβώς θα προλάβει να τους δει έστω μία φορά;», διερωτώνται τα μέλη της ΟΕΝΓΕ.

«Στην καλύτερη περίπτωση, με ρυθμό 20 ασθενείς/μέρα και υπό την προϋπόθεση ότι λειτουργούν καθημερινά τα τακτικά ιατρεία στο Κέντρο Υγείας και στο Περιφερειακό Ιατρείο, ο πληθυσμός ευθύνης του θα εξεταστεί σε 5 μήνες. Αν, όπως συχνά συμβαίνει στα Κέντρα Υγείας των μη αστικών περιοχών και τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα τακτικά ιατρεία λειτουργούν 2 φορές την εβδομάδα οι 5 μήνες καθυστέρησης σχεδόν τριπλασιάζονται», υποστηρίζουν.

Θέτουν, μάλιστα και την παράμετρο της εναλλαγής των προσώπων, αφού ο πληθυσμός αναφοράς θα έχει κάθε χρόνο και διαφορετικό προσωπικό γιατρό με αποτέλεσμα την ασυνέχεια στην παρακολούθηση του ασθενούς.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση στις ήδη υποτυπώδεις υπηρεσίες και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας θα είναι πιο κάτω και «από τα λίγα, για λίγους και για λίγο». Επιπρόσθετα, είναι ορατός ο κίνδυνος να δυναμώσει το ογκούμενο ρεύμα μετανάστευσης νέων γιατρών στο εξωτερικό για να κάνουν ειδικότητα εξαιτίας της ανάθεσης σε νέους πτυχιούχους ιατρικής πριν καν την έναρξη ειδικότητας ευθυνών που δεν τους αναλογούν.

Η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει πως ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλες κρίσιμες ειδικότητες (Ακτινολόγους, Αναισθησιολόγους, Γιατρούς Εργασίας). Εκτιμά, δε, ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος που φαίνεται να έχει για την κάλυψη αυτών των ειδικοτήτων η κυβέρνηση, δείχνει πως προωθεί την αύξηση του αριθμού «των γιατρών– κοφτών που θα εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που θα στερούν από τους ασθενείς αναγκαίες εξετάσεις και φάρμακα για να μειωθεί το κόστος, να πέσει ακόμα μεγαλύτερο τσεκούρι στις δαπάνες και τις παροχές από το κράτος και από τον ΕΟΠΥΥ».

ΕΙΝΑΠ: «Επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι νοσοκομειακοί γιατροί του λεκανοπεδίου, που σημειώνουν πως αντί να γίνουν προσλήψεις μόνιμων παθολόγων και γενικών γιατρών καθώς και γιατρών όλων των ειδικοτήτων, ανακοινώνεται η πρόθεση τοποθέτησης των ανειδίκευτων πτυχιούχων συναδέλφων σε θέσεις προσωπικού γιατρού.

«Αυτό προφανώς δεν καλύπτει τις ανάγκες της διαλυμένης ΠΦΥ, αφού θα λειτουργήσει ως «κόφτης» ιατρικών υπηρεσιών. Πολύ απλά κανένας «προσωπικός γιατρός άνευ ειδικότητας» δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθημερινής εργασίας στο 2 περιφερειακό ιατρείο ή στο κέντρο Υγείας, εφημέρευσης και διαχείρισης 2000 κατοίκων στα πλαίσια του Νομού ή της Περιφέρειας», σημειώνει με ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ και συμπληρώνει: «Πρόκειται για ένα επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο για τους πολίτες που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», απαιτώντας να μην κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Κατά την Ένωση, το σχέδιο θα υπονομεύσει ευθέως την εργασιακές συνθήκες των νέων γιατρών, καθώς και την επιστημονική τους εξέλιξη.
«Οι συνάδελφοι χωρίς ειδικότητα δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Τα οικονομικά κίνητρα που ευνοούν ορισμένες ειδικότητες έναντι άλλων μας βρίσκουν παντελώς αντίθετους. Η τακτική άλλης αμοιβής για άλλη ειδικότητα είναι πέρα από κάθε λογική», αναφέρει και προσθέτει: «Το Υπουργείο αντί να διχάζει τους γιατρούς της χώρας μπορεί απλά να αποδώσει τα οφειλόμενα σε όλους, όπως επιτάσσουν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του κλάδου για αυξήσεις αποδοχών σε όλους, είτε είναι νεοεισερχόμενοι είτε ήδη υπηρετούν».

  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
  • ΟΕΝΓΕ
  • ΕΙΝΑΠ
  • ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανδρουλάκης από Νάξο: «Ανοίγουμε από εδώ τον διάλογο για την αναγέννηση του ΕΣΥ»
Ανδρουλάκης από Νάξο: «Ανοίγουμε από εδώ τον διάλογο για την αναγέννηση του ΕΣΥ» 24 Οκτωβρίου 2023
Το φαρμακείο της Amazon αναπτύσσει υπηρεσία... delivery με drone στο Τέξας 24 Οκτωβρίου 2023
Το φαρμακείο της Amazon αναπτύσσει υπηρεσία... delivery με drone στο Τέξας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαγγελίες ΔΕΘ: "Άνθρακες ο θησαυρός" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 10:13

Εξαγγελίες ΔΕΘ: "Άνθρακες ο θησαυρός" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί

Αγαπηδάκη: Νέα τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία - Ο ρόλος των ΚΟΜΥ στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος
Πολιτική Υγείας
08/09/2026 - 13:00

Αγαπηδάκη: Νέα τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία - Ο ρόλος των ΚΟΜΥ στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Αγαπηδάκη: «Το Ταμείο Ανάκαμψης έφερε την υγεία σε κάθε σπίτι»
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 12:48

Αγαπηδάκη: «Το Ταμείο Ανάκαμψης έφερε την υγεία σε κάθε σπίτι»

Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 20:16

Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»

Ο Δήμος Μετεώρων επενδύει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 15:24

Ο Δήμος Μετεώρων επενδύει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την αιφνιδιαστική ένταξη του Σισμανογλείου στις πρωινές εφημερίες της Αττικής
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 14:39

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την αιφνιδιαστική ένταξη του Σισμανογλείου στις πρωινές εφημερίες της Αττικής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συμπληρώματα για την εμμηνόπαυση: Πόσο βοηθούν, ποιους κινδύνους ενέχουν
Υγεία
12/09/2026 - 07:41
Κάθε πότε καθαρίζετε το τηλεχειριστήριο σας; Πρόγραμμα καθαριότητας για ό,τι ακουμπάτε
Υγεία
11/09/2026 - 16:00
Το υπερβολικό φως τη νύχτα συνδέεται με αλλαγές στη δομή και λειτουργία της καρδιάς
Υγεία
11/09/2026 - 15:00
Πρόεδρος ΕΟΦ: Ό,τι είναι ενέσιμο και ενδοφλέβιο παίρνει άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση
Πολιτική Υγείας
11/09/2026 - 14:17
Καφές: Συνδέεται με λιγότερο λίπος και καλύτερο μεταβολικό προφίλ – Τι δείχνει νέα μελέτη
Health Talk
11/09/2026 - 14:00
Εμμηνόπαυση: Η ορμονοθεραπεία μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο
Υγεία
11/09/2026 - 13:00
Μαζωνάκης: Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου σύμφωνα με τα πρώτα ιατροδικαστικά ευρήματα
Επικαιρότητα
11/09/2026 - 12:02
Φάρμακα GLP-1: Σημαντικά εργαλεία στη θεραπεία της υπνικής άπνοιας- Τι δείχνει έρευνα
Υγεία
11/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Θα μπει αυστηρό πλαίσιο στη λειτουργία ιατρείων ευεξίας και μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
11/09/2026 - 10:35
Athens Life Tech Park: Η επένδυση 80 εκατ. ευρώ της ELPEN
Pharma News
11/09/2026 - 10:15
Το "τίμημα" των extensions βλεφαρίδας: Ακάρεα, ερεθισμός και δυσλειτουργία των αδένων
Ομορφιά
11/09/2026 - 10:00
Διεθνής Ημέρα Πρωτοπαθούς Χολικής Χολαγγειίτιδας: Μια νόσος χωρίς σημάδια
Υγεία
11/09/2026 - 09:30
Μικροπλαστικά στους πνεύμονες: Νέα στοιχεία από ελληνική έρευνα για πιθανή σύνδεση με τον καρκίνο
Υγεία
11/09/2026 - 09:00
Επιστροφή στο σχολείο: Καλή σχολική χρονιά χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα!
Υγεία
11/09/2026 - 08:00
Τα «ναι» και τα «όχι» της αντιγήρανσης
Υγεία
10/09/2026 - 18:00
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης
Patient Talk
10/09/2026 - 17:00
Botox: Ποιοι γιατροί πρέπει να το κάνουν για να είναι ασφαλές
Ομορφιά
10/09/2026 - 16:00
Καρκίνος του προστάτη: 8 γενετικά «αποτυπώματα» αποκαλύπτουν εγκαίρως το 85% των περιπτώσεων
Υγεία
10/09/2026 - 15:00
Δήμος Αθηναίων: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κοινωνικό Κέντρο Ακοής στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 14:28
Κακά νέα για όσους προτιμούν το ρόφημα τους καυτό
Υγεία
10/09/2026 - 14:00
Νέο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού στο «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο»
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 13:59
Σύνδρομο του "φρυγανισμένου δέρματος": Αυξημένος ο κίνδυνος στα παιδιά - Ο ρόλος των συσκευών τεχνολογίας
Υγεία
10/09/2026 - 13:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Στο προσκήνιο οι «αναγεννητικές» θεραπείες – Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Υγεία
10/09/2026 - 12:59
Σύνδρομο Rett : Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη και μοναδική θεραπεία
Pharma Policy
10/09/2026 - 12:15
Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο: Οδηγός διαχείρισης
Ψυχική Υγεία
10/09/2026 - 12:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: 34 νέα κρούσματα – 6 νέοι θάνατοι
Υγεία
10/09/2026 - 11:17
Σχολικά κυλικεία: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:57
Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:00
Alzheimer: Ψήφισμα για έγκαιρη διάγνωση και ισότιμη πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες
Patient Talk
10/09/2026 - 08:10
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Έκτακτος έλεγχος του ΙΣΑ στο ιατρείο - Τι κατέθεσε ο γιατρός
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 07:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Θα μπει αυστηρό πλαίσιο στη λειτουργία ιατρείων ευεξίας και μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
11/09/2026 - 10:35
Athens Life Tech Park: Η επένδυση 80 εκατ. ευρώ της ELPEN
Pharma News
11/09/2026 - 10:15
Πρόεδρος ΕΟΦ: Ό,τι είναι ενέσιμο και ενδοφλέβιο παίρνει άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση
Πολιτική Υγείας
11/09/2026 - 14:17
Φάρμακα GLP-1: Σημαντικά εργαλεία στη θεραπεία της υπνικής άπνοιας- Τι δείχνει έρευνα
Υγεία
11/09/2026 - 11:00
Μαζωνάκης: Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου σύμφωνα με τα πρώτα ιατροδικαστικά ευρήματα
Επικαιρότητα
11/09/2026 - 12:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo