Συναγερμό στις υγειονομικές αρχές έχουν προκαλέσει τα 250 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Τζιά που έχουν αναφερθεί από τις 12 Αυγούστου. Hδη βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νησί, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιδημιολογική διερεύνηση, καθώς η έξαρση έφτασε τα 30 κρούσματα την ημέρα.
Ωστόσο, ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζει ότι δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία προσθέτοντας ότι ο συνήθης υπαίτιος για τις γαστρεντερίτιδες του καλοκαιριού είναι ο νοροϊός.
Ο πιο πιθανός υποψήφιος για να προκαλέσει μια τέτοια επιδημία είναι ο νοροϊός που θα μπορούσε να είναι και ροταϊός. Συνήθως μεταδίδεται αρκετά εύκολα καθώς έχει ανθεκτικότητα στα αντισηπτικά και δεν σκοτώνεται με απλά πανάκια που βάζουμε στα χέρια μας». Προκαλεί έτσι μεγάλες επιδημίες, που κατά καιρούς τις βλέπουμε όχι μόνο σε ένα νησάκι αλλά και σε πόλεις, εξήγησε μιλώντας στην ertnews.
«Αυτού του είδους οι λοιμώξεις δεν είναι κάτι σπάνιο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συμβαίνουν μικρές επιδημίες που οφείλονται συνήθως σε ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες μεταδίδονται στο πλαίσιο του συγχρωτισμού. Δεν είναι απαραίτητο να συνδεθούν με κατανάλωση κάποιου φαγητού ή νερού», είπε.
Δεν είναι δηλαδή κάτι το οποίο θα έπρεπε να μας διακόψει τις διακοπές μας, με λίγη πρόληψη θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Μέτρα προφύλαξης και ο ρόλος του νερού
Ο καθηγητής ανέφερε τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει κανείς για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να προσβληθεί:
- Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι το Α και το Ω για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης λοίμωξης
- Όσοι άνθρωποι έχουν γαστρεντερίτιδα να απομονωθούν, γιατί ακόμα και με μικρό φορτίο γίνεται η μετάδοση.
- Προσοχή μετά την τουαλέτα: Πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά
Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι δεν γνωρίζει αν το νερό της Τζιάς θεωρείται πόσιμο, αλλά διευκρίνησε ότι "σε κάθε περίπτωση, καλό είναι όταν υπάρχει μια τέτοια έξαρση, ο κόσμος για λίγο χρονικό διάστημα μέχρι να τον ενημερώσουν οι αρχές, να καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό."
Πρόσθεσε δε ότι "Δεν μεταδίδεται εύκολα μια τροφική δηλητηρίαση σε τόσο μεγάλη κλίμακα., αλλά αυτός που προετοιμάζει την τροφή θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό μέσω του φαγητού. Αυτό θα ήταν κάτι αρκετά περιορισμένο και δεν θα αφορούσε ένα ολόκληρο νησί"
Τι είναι ο νοροϊός;
Ο νοροϊός είναι μια ιογενής λοίμωξη, ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους γαστρεντερίτιδας, μια κατάσταση που προκαλεί ναυτία, έμετο, διάρροια και κοιλιακές διαταραχές.
Αντίθετα με άλλους ιούς και ασθένειες δεν προκαλεί πυρετό. Πολλά από τα συμπτώματα διαρκούν μόνο δύο ή τρεις ημέρες και ενώ μπορεί να εμφανιστούν και να φύγουν αρκετά γρήγορα σε σύγκριση με άλλους ιούς, κατά τη διάρκεια του χρόνου που είναι παρόντα, μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολα.
Γνωστός και ως «γρίπη του στομάχου», τα συμπτώματα του εμφανίζονται αρκετά γρήγορα μετά τη μόλυνση. Μετά την έκθεση στον ιό, ένα άτομο θα εμφανίσει συνήθως συμπτώματα 12-48 ώρες αργότερα και οι περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να εμφανίζουν βελτίωση μέσα σε 1-3 ημέρες.