ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δ. Κοντοπίδης στο News4Health για τα Δεδομένα Υγείας: Η αξία των RWD/RWE να επιστρέφει στους ασθενείς

Digital Health
Δ. Κοντοπίδης στο News4Health για τα Δεδομένα Υγείας: Η αξία των RWD/RWE να επιστρέφει στους ασθενείς
«Τα Real World Data και Real World Evidence δεν λέγονται τυχαία ο χρυσός της εποχής μας», αναφέρει σε άρθρο του στο News4Health, ο Δ. Κοντοπίδης, Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Τομέα ψηφιακής Υγείας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος. Όπως υπογραμμίζει μπορούν να «ξεκλειδώσουν» μεγάλες ευκαιρίες σε διάφορα πεδία με τεράστια συνεισφορά τους στην ιατρική επιστήμη, στην έρευνα αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς», οι οποίοι θα πρέπει να είναι και οι τελικοί αποδέκτες των οφελών των δεδομένων υγείας.
Τετάρτη, 26/04/2023 - 13:37
News4Health Team News4Health Team

Γράφει ο Δημήτρης Κοντοπίδης, Αντιπρόεδρος και Υπευθ. Τομέα ψηφιακής Υγείας της Ένωσης Ασθενων Ελλάδος, ιδρυτής της «Humane» και του «Patients Hub», μέλος του Εθνικού Μητρώου Κυστικής Ίνωσης και Σπανίων Παθήσεων και Πρόεδρος του Europeal Lung Foundation 2023-26.

«Τα πραγματικά δεδομένα ή Real World Data (RWD), είναι μέρος της ευρύτερης κατηγορίας Μεγάλων Δεδομένων (Big Data). Ανάλογα τις ανάγκες και την χρήση τους, όπως τα RWD που σχετίζονται με την Υγεία, διαφοροποιούνται ώστε να μπορούμε, με τον κατάλληλη μορφή και οργάνωση τους σε «μοντέλα δεδομένων», να αποτελούν χρήσιμη και δομημένη πληροφορία, με την κατάλληλη κωδικοποίηση τους. Μπορούμε για παράδειγμα να εξακριβώσουμε κατά πόσο βοήθησε ένα φάρμακο έναν ασθενή, πόσο αποτελεσματικό ήταν ένα χειρουργείο, ακόμη και να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα σε μια κλινική μελέτη. Αυτά είναι τα πρωτογενή δεδομένα - δηλαδή η ανεπεξέργαστη τους μορφή.

Τα Real World Evidence – RWE, είναι τα στοιχεία που προέρχονται από την ερευνητική επεξεργασία των RWD. Το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνουν διαδικασίες επικύρωσης και τυποποίησης της κατάλληλότητας δεδομένων μας δίνουν την δυνατότητα να αποτελούν τεκμηριωμένη απόδειξη για το αν εντέλει ένα φάρμακο για παράδειγμα, είχε πράγματι ωφέλη ή εμπεριέχει κινδύνους η χρήση του.

Η βασική διαφορά τους λοιπόν είναι ότι τα RWE ως δευτερογενή δεδομένα, είναι τα συμπεράσματα και η επεξεργασία της δομημένης πρωτογενούς πληροφορίας των RWD, και όπως αντιλαμβανόμαστε χωρίς RWD δεν μπορούμε να έχουμε RWE.

Πηγές άντλησης των δεδομένων

Τα RWD στον τομέα της Υγείας, μπορούν να προέρχονται από τούς ίδιους τους ασθενείς, αλλά και από κλινικούς ιατρούς, από νοσοκομεία, από ασφαλιστικούς φορείς ακόμη και κοινωνικά δεδομένα, ενώ η συλλογή τους μπορεί να γίνεται real time ή εκ των υστέρων.

Τα Μητρώα Ασθενών για παράδειγμα που αναπτύσσονται πλέον και στην Ελλάδα, είναι οργανωμένη πληροφορία δεδομένων των ασθενών που καταχωρούνται από τους θεράποντες ιατρούς. Ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς που περιλαμβάνει εξετάσεις, νοσηλείες κλπ είναι μια ακόμη συγκεντρωμένη-δομημένη πληροφορία, όπως είναι και τα ηλεκτρονικά αρχεία που περιέχουν τα νοσοκομεία, ή ασφαλιστικοί φορείς, όπως ο ΕΟΠΥΥ.

Η ψηφιακή Υγεία δεν είναι τυχαία άμεσα συνδεδεμένη με τα RWD/RWE. Οι διάφορες έξυπνες συσκευές, όπως τα smart watch, τα «βραχιολάκια», τα «Health pocket devices» όπως τα σπιρόμετρα (συσκευές μέτρησης αναπνευστικής λειτουργίας), οι μετρητές ζαχάρου που καταγράφουν δεδομένα είναι κανάλια καταγραφής RWD και εφόσον μπορούν οι ασθενείς να τα στέλνουν απευθειας στον ιατρό ή να συνδέονται με τον ηλεκτρονικό του φάκελο και να τα επεξεργάζονται, μιλάμε πλεον για δυνατότητα RWE.

Θα μπορούσε να πει κανείς, πως και τα social media είναι ένα κανάλι πληροφορίας RWD σε πραγματικό χρόνο, με την διαφορά ότι είναι συνήθως είναι αδόμητη, οπότε για να θεωρήσουμε ότι είναι ένα είδος RWD, μπορεί να δομηθεί σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια, πεδία κλπ, ενώ παράλληλα τα σχόλια των ασθενών αποτελούν πλούσια πηγή περισσότερο ποιοτικής πληροφορίας.

Οφέλη των Δεδομένων Υγείας

Τα RWD και RWE δεν λέγονται τυχαία ο χρυσός της εποχής μας. Αναλόγως του μεγέθους και εύρους τους, μπορούν να «ξεκλειδώσουν» μεγάλες ευκαιρίες σε διάφορα πεδία με τεράστια συνεισφορά τους στην ιατρική επιστήμη, στην έρευνα αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς.

Οι κλινικές δοκιμές μπορούν να επιταχυνθούν, ώστε να έχουμε καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα για νέες καινοτόμες και εξατομικευμένες θεραπείες. Παράλληλα μπορούμε να παρακολουθούμε την ασφάλειας/ποιότητας των φαρμάκων (φαρμακοεπαγρύπνηση). Μπορούμε την εμπειρία των ασθενών στις διάφορες υπηρεσίες Υγείας, όπως στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων αποφεύγοντας παράλληλα την γραφειοκρατία, βελτιώνοντας την παρεχόμενη υπηρεσία. Μπορούμε ακόμη με την παρατήρηση των δεδομένων να προβλέπουμε και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα στον τομέα της επιδημιολογίας, της πρόληψης, αλλά και στην ιατρική ακριβείας.

Κέντρα Αριστείας - διασυνοριακή διασύνδεση δεδομένων

Όπως καταλαβαίνει κανείς, το σύνολο αυτό της γιγάντιας πληροφορίας που εισρέει σε πραγματικό χρόνο χρειάζεται να συλλέγεται μαζικά, δομημένα με την κατάλληλη κωδικοποίηση ώστε να μπορούμε να την αξιοποιούμε οι διαφορετικοί ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτου χώρας και πηγής. Για αυτόν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει την πρωτοβουλία των European Health Data Space , ως Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας, ώστε να παρέχει ένα αξιόπιστο περιβάλλον για ασφαλή πρόσβαση και επεξεργασία ενός ευρέος φάσματος δεδομένων υγείας, εξασφαλίζοντας την ευρύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Μια ακόμη πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο του ευρωπαϊκού Οργανισμού φαρμάκου ΕΜΑ, είναι το DARWIN EU που έχει ως στόχο να παρέχει RWE από όλη την Ευρώπη σχετικά με τις ασθένειες, τους πληθυσμούς, τις χρήσεις και την απόδοση των φαρμάκων,

Είναι εύλογο λοιπόν να θέλουμε ως χώρα να έχουμε το δικό μας «Κέντρο Αριστείας», όπου συγκεντρώνουμε τα πραγματικά δεδομένα που προέρχονται από τα εθνικά «κανάλια» πληροφορίας με την δυνατότητα διαμοιρασμού και αξιοποίησης τους. Μάλιστα είμαστε πιο ώριμοι σε επίπεδο διασυνδεσιμότητας ολοένα και περισσότερο, μέσω της εκπληκτικής ταχύτητας που γίνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρα μας που παρατηρούμε από ενημερώσεις του κ. Πιερακάκη, κ. Χαμπίδη και κ. Κωτσιόπουλου αλλά και κ. Θηραίου από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και Μητρώα ασθενών, καθώς πλέον συνδέονται σταδιακά διαφορετικά ηλεκτρονικά συστήματα και αποθετηρίων δεδομένων με την σύνδεση περισσότερους από 11 εκατ. χρήστες, 60 χιλ. γιατρών, φαρμακοποιών, εξωτερικών ιατρείων νοσοκομείων, διαγνωστικών κέντρων, από ένα μεγάλο κατάλογο φορέων όπως ο ΕΟΠΥΥ, η ΗΔΙΚΑ, η ΕΛΣΤΑΤ, η ΕΔΥΤΕ, ΚΕΤΕΚΝΥ, ΟΔΙΠΥ και το BI του Υπουργείου Υγείας.

Πως μπορεί η αξία τους να επιστρέφει στον ασθενή

Είναι προφανές πως όσο μεγαλύτερη πηγή πληροφορίας έχουμε, τόσο περισσότερα τα οφέλη. Εάν για παράδειγμα θέλουμε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία σε μια σπάνια πάθηση που περιλαμβάνει μόνο 700 ασθενείς στην χώρα μας όπως η Κυστική Ίνωση, είναι πολύ καλύτερα να βγάζουμε συμπεράσματα από το σύνολο των ασθενών στην Ευρώπη που ξεπερνούν τους 48.000. Για αυτό και στην δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Κυστικής Ίνωσης το συνδέσαμε με το Ευρωπαϊκό.

Έτσι και την περίοδο της πανδημίας με τον Covid να επιδρά κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα και αποτελούσε απειλή για τους ασθενείς με Κ.Ι., βγάλαμε έγκαιρα συμπεράσματα ώστε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, ενώ στην συνέχεια εντοπίσαμε τον ακριβή αριθμό επιλέξιμων ασθενών για την διαπραγμάτευση αποζημίωσης και πρόσβασης σε καινοτόμα θεραπεία υψηλού κόστους.

Η περίοδος της πανδημίας μας έδειξε πως η διακρατική συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφορίας των δεδομένων και μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών κατά την διάρκεια κλινικών μελετών μας έδωσε πολύ σύντομα, αποτελεσματικά εμβόλια σε παγκόσμια κλίμακα. Ήταν μια καλή πρακτική διεθνούς εμβέλειας που πρέπει να κρατήσουμε.

Σε αυτό το σημείο υπάρχει και η μεγαλύτερη δέσμευση. Ο τελικός αποδέκτης των οφελών αυτών πρέπει να είναι ο ασθενής. Η διασυνδεσιμότητα, η συνεργασία, η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων εξυπηρετεί την επιστήμη, την πρόληψη, την επιδημιολογία, την εύρεση νέων θεραπειών και έμμεσα τον ασθενή, ενώ άμεσα επιτυγχάνεται με την συμμετοχή του στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Θεωρώ λοιπόν ότι οι συζητήσεις δημιουργίας κέντρου Αριστείας «Greek Data» είναι στην σωστή κατεύθυνση και προσθέτω ότι οι ασθενείς θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο. Όχι μόνο ως αποδέκτες των θετικών αποτελεσμάτων των RWD/RWE, αλλά ως συν-σχεδιαστές της αρχιτεκτονικής της συλλογής, επεξεργασίας των δεδομένων. Για αυτόν τον λόγο μέσα από την Ένωση Ασθενών Ελλάδος και τον κόμβο καινοτομίας ασθενών Patients Hub, βρισκόμαστε στην φάση της δημιουργίας Patient Experts και στον τομέα της Ψηφιακής Υγείας, με σκοπό να εξασφαλίσουμε ότι η αξία των δεδομένων επιστρέφει στον ασθενή».


** Η MSD Ελλάδaς υποστηρίζει την πρωτοβουλία του “News4Health.gr” να αναδείξει τη σημασία τωv Real World Evidence (RWE) στην Κλινική Έρευνα και τη Δημόσια Υγεία. Η φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει καμία ανάμειξη στην επιλογή των αρθρογράφων και στο περιεχόμενο των κειμένων.**

Τελευταία τροποποίηση στις 15/05/2023 - 20:19
  • RWE
  • RWD
  • ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΟΝΤΟΠΙΔΗΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ RWE
  • BIG DATA
  • ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
  • DARWIN EU
  • ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κ. Χαμπίδης στο News4Health για τα RWE: «Πρέπει να έχουμε ανοικτά δεδομένα στο χώρο της Υγείας»
Κ. Χαμπίδης στο News4Health για τα RWE: «Πρέπει να έχουμε ανοικτά δεδομένα στο χώρο της Υγείας» 19 Απριλίου 2023
Σακχαρώδης Διαβήτης: Οι ελληνικές οδηγίες σε μια εφαρμογή για κινητά - Οδηγίες εγκατάστασης 15 Μαϊος 2023
Σακχαρώδης Διαβήτης: Οι ελληνικές οδηγίες σε μια εφαρμογή για κινητά - Οδηγίες εγκατάστασης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33

Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»

MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07

MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον

Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33

Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»

Τα δεδομένα υγείας και η ρύθμιση των φαρμάκων ανθρώπων και ζώων έως το 2028
Pharma Policy
07/05/2025 - 22:33

Τα δεδομένα υγείας και η ρύθμιση των φαρμάκων ανθρώπων και ζώων έως το 2028

Διαστημικά δεδομένα στην υπηρεσία της υγείας: Στα Ιωάννινα, στις 11 Μαΐου, το 9ο Πανευρωπαϊκό Hackathon
Digital Health
06/05/2025 - 19:19

Διαστημικά δεδομένα στην υπηρεσία της υγείας: Στα Ιωάννινα, στις 11 Μαΐου, το 9ο Πανευρωπαϊκό Hackathon

Eπείγουσα ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής για τη νόσο του Πάρκινσον
Patient Talk
06/05/2025 - 00:08

Eπείγουσα ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής για τη νόσο του Πάρκινσον

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Η Avis ηχογράφησε αποσπάσματα βιβλίων για άτομα με οπτική αναπηρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαβάζω για τους Άλλους»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 21:42
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27
Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54
Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33
Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00
Η χαρτογράφηση του υποδοχέα γλυκιάς γεύσης και η μάχη για να περιοριστούν οι λιγούρες για ζάχαρη
Υγεία
08/05/2025 - 15:11
Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09
Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00
Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή
Υγεία
08/05/2025 - 13:00
i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 12:30
Klotho: Μια πρωτεΐνη - κλειδί για υγιή γήρανση και μακροζωία
Υγεία
08/05/2025 - 12:00
"Επίθεση στην επιστήμη": Στη Σουηδία έχει φτάσει ο αντίκτυπος των περικοπών του Τραμπ στην έρευνα
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:51
Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας για εξαγγελίες Αγαπηδάκη: Η αποκλειστική εξέταση από ενδοκρινολόγους πρακτικά είναι ανεφάρμοστη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:30
Η περιέργεια κρατάει τον εγκέφαλο ενεργό και στην τρίτη ηλικία
Ψυχική Υγεία
08/05/2025 - 11:00
Σύνδεση «Αγίας Βαρβάρας» - «Αττικόν»: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη σύσκεψη υπό τον Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 10:04
Νέες αμφιλεγόμενες επιλογές της κυβέρνησης Τραμπ για FDA και τη θέση του γενικού χειρουργού
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 10:00
Τα γονίδια παίζουν ρόλο στο πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα ένα παιδί
Υγεία
08/05/2025 - 09:02
Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας: «Ενώνουμε κοινότητες, δίνουμε προτεραιότητα στους ασθενείς»
Patient Talk
08/05/2025 - 08:17
Workshop για τις εξελίξεις στις κύριες γενετικές τεχνικές NGS και CMA
Υγεία
08/05/2025 - 06:41
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του νοσηλευτή στο επίκεντρο του 7ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου για την Υγεία
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 03:27
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Μεγάλη άσκηση αντιμετώπισης τραυματιών από ισχυρό σεισμό
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 00:04
Ασκληπιείο Βούλας: «Οχι» της ΕΙΝΑΠ στην εμπλοκή ιδιώτη στις εξ αποστάσεως διαγνώσεις αξονικών
Επικαιρότητα
07/05/2025 - 23:21
Τα δεδομένα υγείας και η ρύθμιση των φαρμάκων ανθρώπων και ζώων έως το 2028
Pharma Policy
07/05/2025 - 22:33

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Athens Vision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 16:44
Πρωτοβουλία φον ντερ Λάιεν, Μακρόν για προσέλκυση επιστημόνων στην Ευρώπη - Συμμετοχή του ΕΚΠΑ
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 07:56
Ο Τραμπ διατάσσει τον περιορισμό των ερευνών για τους ιούς - Φοβάται διαρροή στην κοινότητα
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 09:45
Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία χαιρετίζει την ψήφιση του Νομοσχέδιου για τη σύσταση του "Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 11:46
Δήμος Αθηναίων: Μήνας πρόληψης ο Μάιος – Τα σημεία όπου θα πραγματοποιούνται οι δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 12:25
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo