ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ύποπτο για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 το κόκκινο κρέας - Προσοχή στην κατανάλωσή του

Διατροφή
PIXABAY
Είστε λάτρεις του κόκκινου κρέατος; Προσέξτε στην ποσότητα που καταναλώνετε λένε οι ειδικοί, καθώς η αυξημένη κατανάλωση σχετίζεται με ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2
Τετάρτη, 25/10/2023 - 12:14
— Photo: PIXABAY
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Είστε λάτρεις του κόκκινου κρέατος; Προσέξτε στην ποσότητα που καταναλώνετε λένε οι ειδικοί, καθώς η αυξημένη κατανάλωση σχετίζεται με ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2

Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες για τους λάτρεις του κόκκινου κρέατος καθώς η συχνή κατανάλωση του συνδέεται, βάση πρόσφατης μελέτης. με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, επεξεργασμένες τροφές όπως μπέικον και χοτ ντογκ, αποδείχθηκαν ως επιπλέον επιβαρυντικές.

Οι ερευνητές καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων των 200.000 ατόμων που συμμετείχαν σε μακροχρόνιες μελέτες για την υγεία, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα από μια μερίδα κόκκινου κρέατος ημερησίως, αντιμετώπιζαν κατά περίπου 50% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τον Δρ Walter Willett από το Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan, με τα αποτελέσματα της έρευνας να δημοσιεύονται στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Για την ακρίβεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο. Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ποια είναι η σύνδεση

Παρά τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσουν αν ο επιβαρυντικός παράγοντας είναι το ίδιο το κρέας ή κάποιο συγκεκριμένο συστατικό του.

Κατά μια εκτίμηση, ο ένοχος μπορεί να είναι ένα σύνολο κοινών παραγόντων όπως το αυξημένο βάρος που πιθανώς «μοιράζονται» σε μεγαλύτερη συχνότητα οι εραστές του κόκκινου κρέατος καθώς ανάμεσα στις επιστημονικές παρατηρήσεις συμπεριλαμβανόταν ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα του συγκεκριμένου είδους παρουσίαζαν επίσης υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων τείνει να προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες ημερησίως και να ασκείται λιγότερο σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες κόκκινου κρέατος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο ρόλος των μεταβολικών διαδικασιών

Οι επιστήμονες επίσης επισήμαναν ότι υπάρχουν ενδείξεις πώς ο αιμικός σίδηρος, αυτός δηλαδή που προέρχεται από ζωική πρωτεΐνη, μπορεί να επεμβαίνει στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη.

Παράλληλα, λένε οι ειδικοί, υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία ότι το κόκκινο κρέας όταν καταναλώνεται αφειδώς μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να συμβάλλει στην δημιουργία φλεγμονής.

Τα βλαβερά νιτρώδη

Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων που αποτελούνται από άζωτο και οξυγόνο και κυρίως λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Αποτελούν συνηθισμένα πρόσθετα τροφίμων ως συντηρητικά και σε μεγάλες ποσότητες είναι επιβλαβή για τον οργανισμό.

Σχετική έρευνα της Δρ. Suzanne de la Monte, του Πανεπιστημίου Brown έδειξε ότι οι νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι ενώσεις που σχηματίζονται όταν προστίθενται νιτρώδη στα τρόφιμα, μπορεί να προάγουν ασθένειες που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως είναι ο διαβήτης. Και τα επεξεργασμένα κρέατα είναι αυτά που συνήθως έχουν υψηλότερα επίπεδα νιτροζαμινών.

«Κλειδί» το μέτρο

Πώς λοιπόν μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε με ασφάλεια το κόκκινο κρέας;

Μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών παρατήρησης στις ΗΠΑ συμβουλεύει η καθημερινή κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος να περιορίζεται σε 50 έως 100 γραμμάρια.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να λένε «ναι» στο κόκκινο κρέας συστήνοντας όμως η κατανάλωση του να γίνεται με μέτρο και η διατροφή να εμπλουτίζεται συχνά με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως οι ξηροί καρποί και η σόγια, πηγές πολυακόρεστων λιπαρών με μεγάλα οφέλη για την υγεία.

Και προσοχή: η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με τρόφιμα που είναι γνωστό ότι αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, όπως υπερεπεξεργασμένα σνακ δεν αποτελούν υγιεινή εναλλακτική επισημαίνουν, καθώς με αυτόν τον τρόπο απλώς οι καταναλωτές ανταλλάσσουν τον έναν παράγοντα κινδύνου με κάποιον άλλο.

Πηγές: https://www.hsph.harvard.edu/ & https://www.npr.org/sections/health-shots/2023/10/19/1207123096/red-meat-type-2-diabetes-risk-processed-meat-bacon-hot-dogs

Τελευταία τροποποίηση στις 25/10/2023 - 12:26
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2
  • ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζωηρό ενδιαφέρον για τη δράση «η σωστή διατροφή #EinaiStoDikoSouXeri» δράση στο Σύνταγμα
Ζωηρό ενδιαφέρον για τη δράση «η σωστή διατροφή #EinaiStoDikoSouXeri» δράση στο Σύνταγμα 24 Οκτωβρίου 2023
Alien στη Μεσόγειο: Βάζουμε ή όχι τα ξενικά είδη αλιείας στο πιάτο μας; 25 Οκτωβρίου 2023
Alien στη Μεσόγειο: Βάζουμε ή όχι τα ξενικά είδη αλιείας στο πιάτο μας;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα παντοτινά χημικά συνδέονται με εκδήλωση διαβήτη τύπου 2
Υγεία
23/07/2025 - 10:30

Τα παντοτινά χημικά συνδέονται με εκδήλωση διαβήτη τύπου 2

Παρουσιάστηκε καινοτόμο εργαλείο, βασισμένο στην ιατρική μαγειρική, για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2
Υγεία
22/07/2025 - 18:08

Παρουσιάστηκε καινοτόμο εργαλείο, βασισμένο στην ιατρική μαγειρική, για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2

Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125%
Health Talk
30/06/2025 - 11:00

Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125%

Οι δουλειές που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2
Υγεία
26/06/2025 - 13:00

Οι δουλειές που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2

Νέα μελέτη για τα φάρμακα GLP-1: Πώς συνδέονται με οφθαλμικές βλάβες και παθήσεις
Υγεία
17/06/2025 - 17:51

Νέα μελέτη για τα φάρμακα GLP-1: Πώς συνδέονται με οφθαλμικές βλάβες και παθήσεις

Η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να κρίνεται στον εγκέφαλο
Υγεία
19/05/2025 - 13:16

Η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να κρίνεται στον εγκέφαλο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η οξύτητα είναι ένας ακόμα λόγος για να λέμε «όχι» στην Coca Cola - Τι κάνει στο σμάλτο των δοντιών
Διατροφή
31/07/2025 - 18:43
Στα εγκαίνια των νέων ΤΕΠ του Νοσοκομείου Λαμίας ο Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 17:39
Η NN Hellas στηρίζει για πέμπτη χρονιά το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» του Ινστιτούτου Prolepsis
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 17:07
Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες
Διατροφή
31/07/2025 - 16:32
Θεμιστοκλέους από Ελευσίνα: «Περισσότερες από 10.000 αεροδιακομιδές έκανε το ΕΚΑΒ τα τελευταία χρόνια»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 15:37
Οι οθόνες και η περίπλοκη επίδρασή τους στον εγκέφαλο των παιδιών - Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ή όχι;
Ψυχική Υγεία
31/07/2025 - 15:19
Hellenic Healthcare Group: Ασημένια διάκριση από τον EcoVadis για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 14:44
Συνάντηση Βαρδακαστάνη- Κικίλια για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην ακτοπλοΐα και τη νησιωτική πολιτική
Patient Talk
31/07/2025 - 14:19
Ξεκίνησε η αποκατάσταση των ζημιών από τη φωτιά στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 13:54
Τσιμπούρια: Μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία ανθρώπων και ζώων;
Υγεία
31/07/2025 - 13:37
ΠΟΝ: «Δέσμευση Θεμιστοκλέους για προκήρυξη θέσης Συντονιστή Διευθυντή στη Μεταμοσχευτική Μονάδα του "Ευαγγελισμού"»
Patient Talk
31/07/2025 - 12:53
Πιστοποίηση ποιότητας με υπογραφή για τα πολυϊατρεία Medifirst
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 12:34
Νέα μελέτη συνδέει το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου με 172 διαφορετικές ασθένειες
Υγεία
31/07/2025 - 12:17
Κρεατίνη και β-αλανίνη: Μπορεί ο συνδυασμός τους να βελτιώσει τα αποτελέσματα της άσκησης;
Διατροφή
31/07/2025 - 12:02
Γιατί θέλουμε το σεξ στη θάλασσα και τι πρέπει να ξέρουμε για την υγεία μας
Υγεία
31/07/2025 - 11:36
Μυωπία, αστιγματισμός: Τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων για laser διαθλαστικές επεμβάσεις
Health Talk
31/07/2025 - 11:01
Ελληνική σφραγίδα σε καινοτόμο ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
31/07/2025 - 10:38
ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
30/07/2025 - 19:42
Ποια συμπτώματα προειδοποιούν για τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Health Talk
30/07/2025 - 19:21
Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες σε ποντίκια
Ψυχική Υγεία
30/07/2025 - 18:53
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη στο Τορίνο
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 18:13
Γιατί «κρεμάνε» οι όρχεις όταν έχει ζέστες - Μια απολύτως φυσική λειτουργία του σώματος
Υγεία
30/07/2025 - 17:46
Κεραυνοί: Τι πρέπει να προσέχουμε και πως θα προστατευθούμε
Υγεία
30/07/2025 - 17:19
Προσωπικότητες της ισραηλινής διασποράς κατηγορούν την κυβέρνηση για επιβολή λιμού μέχρι θανάτου στη Γάζα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 14:23
Γεωργιάδης: «Βραχιολάκι» και παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων έριξαν την αναμονή
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 13:28
Τι πρέπει να κάνετε για να μην χαλάσει τις διακοπές σας ο πόνος στη μέση
Health Talk
30/07/2025 - 13:16
Το Ινστιτούτο Prolepsis σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας
Διατροφή
30/07/2025 - 12:48
Παραδόθηκε στο ΓΝΑ «Λαϊκό» κτήριο του ΕΟΠΥΥ για Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας ογκολογικών ασθενών
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 12:11
Μπήκε στο χειρουργείο ο 15χρονος Δημήτρης – Βρέθηκε το πολυπόθητο μόσχευμα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 11:42
EFPIA: «Οι δασμοί στα φάρμακα είναι ένα εργαλείο που θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού»
Pharma News
30/07/2025 - 10:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Δίπλα στις οικογένειες ακριτικών περιοχών για τη γέννηση τρίτου και πλέον παιδιού
Pharma News
29/07/2025 - 13:04
Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Διατροφή
29/07/2025 - 14:24
Πέντε καλοί λόγοι για να έχετε τα σύκα στο πιάτο σας
Διατροφή
29/07/2025 - 12:12
Χωρίς χειρουργικό και διαγνωστικό τομέα το νοσοκομείο της Άρτας
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 12:44
Σηκώνουν το γάντι οι επισκέπτες Υγείας: «Εκτός πραγματικότητας οι κατηγορίες του ΙΣΑ»
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 18:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo