Λίγο τα απογεύματα με περισσότερο φως, λίγο ο ζεστός καιρός και τα πολύ ελκυστικά μπαράκια, μπήκαμε στην εποχή που τα δροσιστικά κοκτέιλ έχουν γίνει πολύ πιο ελκυστικά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν την κατανάλωση, όπως επιβεβαιώνει, και νέα έρευνα που δείχνει ότι το καλοκαίρι μεθάμε περισσότερο απ' ό,τι τον χειμώνα.
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα τυπικά καλοκαιρινά ποτά, όπως το spritzes και το prosecco, επιδρούν περισσότερο στην κυκλοφορία του αίματος από αυτά που καταναλώνονται συνήθως το χειμώνα, όπως το κόκκινο κρασί και τα ζεστά αλκοολούχα ροφήματα. Ρόλο ωστόσο φαίνεται να παίζει και η θερμοκρασία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια στην Ιαπωνία αποφάσισαν να διερευνήσουν αν η αντοχή στο αλκοόλ και ο μεταβολισμός των υδατανθράκων αλλάζουν με τις εποχές.
Για να ελέγξουν τις αλλαγές στην αντοχή στο αλκοόλ, η ομάδα εξέθρεψε ποντίκια σε χειμερινές και καλοκαιρινές συνθήκες. Προέκυψε λοιπόν ότι τα ποντίκια που μεγάλωσαν σε χειμερινές συνθήκες αναρρώναν πιο γρήγορα από την αλκοολική δηλητηρίαση
"Το αποτέλεσμα αυτό υποδηλώνει ότι το σώμα είναι πιο επιρρεπές σε μέθη το καλοκαίρι», δήλωσε ο καθηγητής Takashi Yoshimura.
«Αυτή ήταν μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, καθώς μπορεί να εξηγήσει γιατί ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται για οξεία αλκοολική δηλητηρίαση είναι υψηλότερος το καλοκαίρι στις περισσότερες χώρες».
Επίσης, διερεύνησαν περισσότερα από 54.000 γονίδια σε 80 ιστούς πιθήκων κατά τη διάρκεια ενός έτους και ανακάλυψαν μια απροσδόκητη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το ανδρικό και το γυναικείο σώμα αντιμετωπίζουν το μεταβολισμό των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια του έτους.
Αν και οι πίθηκοι ακολουθούσαν την ίδια διατροφή κατά τη διάρκεια των 12 μηνών, η δραστηριότητα των γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης στο δωδεκαδάκτυλο – το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου – των θηλυκών πιθήκων.
Η αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα των υδατανθράκων στο δωδεκαδάκτυλο είναι σημαντική για τον οργανισμό, ώστε να εξάγει τη μέγιστη ποσότητα ενέργειας από την περιορισμένη τροφή τους χειμερινούς μήνες, κάτι που μπορεί να εξηγεί γιατί οι άνθρωποι συχνά αυξάνουν το βάρος τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την ομάδα.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications, προσθέτουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, έχουν αναπτύξει ένα βιολογικό ρολόι που είναι ρυθμισμένο σύμφωνα με τις εποχές.