ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεχνητή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε light αναψυκτικά και σε τσίχλες μπορεί να προκαλεί πρόωρη εφηβεία

Διατροφή
Freepik
Έρευνα έδειξε ποιες γλυκαντικές ουσίες συνδέονται με πρώιμη εφηβεία σε αγόρια και ποιες σε κορίτσια. Οι κίνδυνοι για την υγεία.
Παρασκευή, 18/07/2025 - 12:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Τα παιδιά που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε γλυκαντικά ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εφηβεία, σύμφωνα με έρευνα.

Τα κοινά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, που βρίσκονται σε light αναψυκτικά και σε προϊόντα όπως τσίχλες και επιδόρπια ως υποκατάστατα της ζάχαρης, έχουν από καιρό συνδεθεί με ορισμένους τύπους καρκίνου και καρδιακά προβλήματα.

Τώρα, όμως, ερευνητές από την Ταϊβάν ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα αυτών των πρόσθετων μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρόωρη εφηβεία, δηλαδή πριν από την ηλικία των οκτώ ετών στα κορίτσια και των εννέα στα αγόρια.


Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η μελέτη, μία από τις πρώτες του είδους της, έδειξε ότι τα γλυκαντικά έχουν «εντυπωσιακά ισχυρή επίδραση» στην ανάπτυξη των παιδιών.
Προηγούμενες μελέτες έχουν προειδοποιήσει ότι η έναρξη της εφηβείας σε πολύ νεαρή ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η κατάθλιψη, ο διαβήτης και ακόμη και ο καρκίνος.

Ο Δρ Yang-Ching Chen, συν-συγγραφέας της μελέτης και ειδικός σε θέματα διατροφής και υγείας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Ταϊπέι, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή είναι μία από τις πρώτες που συνδέει τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, και συγκεκριμένα την κατανάλωση γλυκαντικών, με γενετικούς παράγοντες και την πρόωρη εφηβεία σε μια μεγάλη, πραγματική ομάδα ατόμων.

Επιπλέον, υπογραμμίζει τις διαφορές μεταξύ των φύλων ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα γλυκαντικά επηρεάζουν τα αγόρια και τα κορίτσια, προσθέτοντας ένα σημαντικό στοιχείο στην κατανόησή μας των εξατομικευμένων κινδύνων για την υγεία.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες αξιολόγησαν 1.407 έφηβους από την Ταϊβάν, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ούρων, και διαπίστωσαν ότι 481 από αυτούς είχαν υποστεί πρόωρη εφηβεία. Διαπίστωσαν ότι η τεχνητή γλυκαντική ουσία σουκραλόζη παρουσίαζε ισχυρότερη συσχέτιση με την πρόωρη εφηβεία στα αγόρια, ενώ η ασπαρτάμη, η γλυκυρριζίνη και οι συνήθεις πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες παρουσίαζαν ισχυρότερη συσχέτιση στα κορίτσια.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος ήταν πιο έντονος σε όσους είχαν ήδη γενετική προδιάθεση για πρόωρη εφηβεία. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ENDO 2025, το ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, και δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί στο σύνολό της.


Ωστόσο, οι συνήθεις περιορισμοί των μελετών διατροφής περιλαμβάνουν το γεγονός ότι οι διατροφικές συνήθειες συχνά αναφέρονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Η σουκραλόζη παράγεται από την κανονική ζάχαρη, αλλά έχει υποστεί χημική μετατροπή, ώστε ο οργανισμός να μην την επεξεργάζεται ως υδατάνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιέχει θερμίδες. Η γλυκυρριζίνη, από την άλλη πλευρά, προέρχεται από τις ρίζες της γλυκόριζας και είναι ένα φυσικό γλυκαντικό.

Προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας διαπίστωσε ότι ορισμένα γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν την έκκριση ορμονών που σχετίζονται με την εφηβεία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χημικές ουσίες είχαν αυτό το αποτέλεσμα επηρεάζοντας τη λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου ή αλλάζοντας τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των τεχνητών γλυκαντικών, τα οποία προστίθενται σε πληθώρα προϊόντων για να τα κάνουν γλυκά με λιγότερες θερμίδες, στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών επιπτώσεων, κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Έχουν επίσης εκφραστεί φόβοι για τη σχέση μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών και του καρκίνου.

Αυτές οι ανησυχίες εντάθηκαν το 2023, μετά την αμφιλεγόμενη ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας ασπαρτάμη, ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο».

Ωστόσο, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών αποφάνθηκε ότι αποτελεί κίνδυνο μόνο για όσους καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες και ότι ένας ενήλικας 70 κιλών μπορεί να πίνει με ασφάλεια περίπου 14 κουτάκια την ημέρα.

  • ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ
  • ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
  • ΠΡΟΩΡΗ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελαιόλαδο: Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες εντόπισαν συστατικό που προστατεύει την καρδιά μέσω εντερικού μικροβιώματος
Ελαιόλαδο: Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες εντόπισαν συστατικό που προστατεύει την καρδιά μέσω εντερικού μικροβιώματος 17 Ιουλίου 2025
Τι πίνουμε τις ημέρες του καύσωνα; Προτάσεις για να μείνουμε ακμαίοι και σωστά ενυδατωμένοι 18 Ιουλίου 2025
Τι πίνουμε τις ημέρες του καύσωνα; Προτάσεις για να μείνουμε ακμαίοι και σωστά ενυδατωμένοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γλυκαντικές ουσίες γερνούν τον εγκέφαλο μας
Διατροφή
04/09/2025 - 12:00

Οι γλυκαντικές ουσίες γερνούν τον εγκέφαλο μας

H πρόωρη εφηβεία επιταχύνει τη γήρανση και τις ασθένειες
Υγεία
21/08/2025 - 17:21

H πρόωρη εφηβεία επιταχύνει τη γήρανση και τις ασθένειες

Light αναψυκτικά και sugar- free προϊόντα αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος
Διατροφή
20/02/2025 - 09:11

Light αναψυκτικά και sugar- free προϊόντα αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Τρεις ΜΚΟ ξεκινούν εκστρατεία σε 11 ευρωπαϊκές χώρες για την απαγόρευση της ασπαρτάμης
Διατροφή
04/02/2025 - 17:08

Τρεις ΜΚΟ ξεκινούν εκστρατεία σε 11 ευρωπαϊκές χώρες για την απαγόρευση της ασπαρτάμης

Εκστρατεία οργανώσεων για την απαγόρευση δημοφιλούς γλυκαντικού
Διατροφή
04/02/2025 - 11:41

Εκστρατεία οργανώσεων για την απαγόρευση δημοφιλούς γλυκαντικού

ΕΦΕΤ: Πώς σχολιάζει την απόφαση του ΠΟΥ για την ασπαρτάμη
Επικαιρότητα
14/07/2023 - 20:13

ΕΦΕΤ: Πώς σχολιάζει την απόφαση του ΠΟΥ για την ασπαρτάμη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από σκλήρυνση κατά πλάκας και Αλτσχάιμερ
Υγεία
17/10/2025 - 14:17
Τα γενέθλια του Κέντρου Ημέρας «Ανάσα» με επιστημονική εκδήλωση για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
Patient Talk
17/10/2025 - 13:54
ΠΙΣ: «Καταδικάζουμε την επέμβαση της Αστυνομίας στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ»
Επικαιρότητα
17/10/2025 - 13:31
Η Ιουλία Τσέτη παρούσα και στο 9ο Sustainability Summit του ECONOMIST
Pharma News
17/10/2025 - 13:18
Πρόγραμμα χαλάρωσης μέσω smartphone βοηθάει σημαντικά ασθενείς με οξεία ημικρανία
Digital Health
17/10/2025 - 13:00
Γιατί ο βαθύς αναστεναγμός κάνει καλό - Πώς προκύπτει η ανακούφιση
Υγεία
17/10/2025 - 12:00
Φάρμακα για τον διαβήτη βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου σε πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ
Pharma News
17/10/2025 - 11:00
Ξεκινά η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
17/10/2025 - 10:30
Θεμιστοκλέους: Πώς θα είναι το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης
Πολιτική Υγείας
17/10/2025 - 10:16
Είστε πρωϊνός τύπος, νυχτοπούλι ή...«αρκούδα»; Το ωράριο του ύπνου σας και πως μπορείτε να το αλλάξετε
Υγεία
17/10/2025 - 10:00
Οι καλύτερες ασκήσεις για την αντιμετώπιση του πόνου στο γόνατο
Fitness
17/10/2025 - 09:00
Οι ιδανικοί συνδυασμοί για αυγά στο πρωινό γεύμα - Ο τρόπος μαγειρέματος που πρέπει να αποφεύγετε!
Διατροφή
17/10/2025 - 07:13
Ποδόσφαιρο για καλό σκοπό: Φιλικό μεταξύ της ομάδας του ΙΣΑ και των παλαίμαχων του Ολυμπιακού
Επικαιρότητα
17/10/2025 - 03:27
Καρκίνος του Πνεύμονα: Εκδήλωση για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την ισότιμη πρόσβαση στην καινοτομία
Patient Talk
17/10/2025 - 00:04
Πρόταση της Κομισιόν για «μπλόκο» στα social media και την AI σε άτομα κάτω των 16 ετών
Ψυχική Υγεία
16/10/2025 - 22:36
Η εμμηνόπαυση στη ζωή κάθε γυναίκας: Πρόκληση για επανεκκίνηση, αποδοχή και ανανέωση
Pharma News
16/10/2025 - 22:17
Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ θέτει ερωτήματα για το ΕΣΥ και την ασφάλεια ασθενών, εργαζομένων
Πολιτική Υγείας
16/10/2025 - 21:49
Γιατί πρέπει οι (ταπεινές) φακές να βρίσκονται στο τραπέζι μας
Διατροφή
16/10/2025 - 21:11
UNCAN-Connect: Μια νέα εποχή στη συνεργατική έρευνα για τον καρκίνο στην Ευρώπη
Patient Talk
16/10/2025 - 20:34
Αναλυτικός οδηγός του ΕΟΔΥ: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα κατά της COVID-19
Υγεία
16/10/2025 - 20:06
Περιποίηση δέρματος με μαγειρική σόδα: Tι λένε οι ειδικοί για τη νέα, δημοφιλή τάση
Ομορφιά
16/10/2025 - 19:39
Καταγγελία για τον ΠΙΣ - Προώθησε ερωτηματολόγιο με αναφορά στο ψευδοκράτος
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 19:22
Αγαπηδάκη: Ιδρύεται γραφείο έγκαιρου εντοπισμού των fake news υπό την ομπρέλα του ΕΟΔΥ
Πολιτική Υγείας
16/10/2025 - 18:56
Έρχεται στην Ελλάδα στις 22 Οκτωβρίου το 1ο One Health Summit
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 18:01
Νέο σοκ σε νοσοκομείο: Χορηγήθηκε σε ασθενή λάθος φάρμακο για χημειοθεραπεία - Διατάχθηκε ΕΔΕ
Υγεία
16/10/2025 - 17:42
ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Σε χαμηλά επίπεδα η θετικότητα στη γρίπη
Υγεία
16/10/2025 - 17:27
Πανελλήνιο ρεκόρ ΚΑΡΠΑ με συμμετοχή 60.650 μαθητών από 550 σχολεία στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 17:13
Τσίμαρης: Δυσλειτουργίες στο νέο σύστημα των ραντεβού με επιπτώσεις στους ογκολογικούς ασθενείς
Πολιτική Υγείας
16/10/2025 - 16:58
Αλκοόλ και καρκίνος: Υπάρχει τελικά «ασφαλής» ποσότητα;
Υγεία
16/10/2025 - 16:37
O Όμιλος GEP αναδεικνύεται για τρίτη χρονιά ως Great Place To Work®
Υπηρεσίες Υγείας
16/10/2025 - 16:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ορμόνη που μετατρέπει το στρες και τη στενοχώρια σε ασθένεια
Υγεία
15/10/2025 - 10:00
Νταϊάν Κίτον: Ο θάνατος από πνευμονία και η μάχη με τον καρκίνο του δέρματος και τη βουλιμία
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 10:34
Εργαζόμενοι στο «Αττικό»: «Αγωνιστική υποδοχή σε Μητσοτάκη, Γεωργιάδη - Η κατάσταση δεν είναι για εγκαίνια»
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 18:07
Κρέμα χωρίς συνταγογράφηση από το φαρμακείο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος
Υγεία
15/10/2025 - 12:00
ΣΙΔΕΙΔIΚΑ: Παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 22:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo