Τα παιδιά που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε γλυκαντικά ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εφηβεία, σύμφωνα με έρευνα.
Τα κοινά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, που βρίσκονται σε light αναψυκτικά και σε προϊόντα όπως τσίχλες και επιδόρπια ως υποκατάστατα της ζάχαρης, έχουν από καιρό συνδεθεί με ορισμένους τύπους καρκίνου και καρδιακά προβλήματα.
Τώρα, όμως, ερευνητές από την Ταϊβάν ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα αυτών των πρόσθετων μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρόωρη εφηβεία, δηλαδή πριν από την ηλικία των οκτώ ετών στα κορίτσια και των εννέα στα αγόρια.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η μελέτη, μία από τις πρώτες του είδους της, έδειξε ότι τα γλυκαντικά έχουν «εντυπωσιακά ισχυρή επίδραση» στην ανάπτυξη των παιδιών.
Προηγούμενες μελέτες έχουν προειδοποιήσει ότι η έναρξη της εφηβείας σε πολύ νεαρή ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η κατάθλιψη, ο διαβήτης και ακόμη και ο καρκίνος.
Ο Δρ Yang-Ching Chen, συν-συγγραφέας της μελέτης και ειδικός σε θέματα διατροφής και υγείας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Ταϊπέι, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή είναι μία από τις πρώτες που συνδέει τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, και συγκεκριμένα την κατανάλωση γλυκαντικών, με γενετικούς παράγοντες και την πρόωρη εφηβεία σε μια μεγάλη, πραγματική ομάδα ατόμων.
Επιπλέον, υπογραμμίζει τις διαφορές μεταξύ των φύλων ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα γλυκαντικά επηρεάζουν τα αγόρια και τα κορίτσια, προσθέτοντας ένα σημαντικό στοιχείο στην κατανόησή μας των εξατομικευμένων κινδύνων για την υγεία.
Στη μελέτη, οι επιστήμονες αξιολόγησαν 1.407 έφηβους από την Ταϊβάν, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ούρων, και διαπίστωσαν ότι 481 από αυτούς είχαν υποστεί πρόωρη εφηβεία. Διαπίστωσαν ότι η τεχνητή γλυκαντική ουσία σουκραλόζη παρουσίαζε ισχυρότερη συσχέτιση με την πρόωρη εφηβεία στα αγόρια, ενώ η ασπαρτάμη, η γλυκυρριζίνη και οι συνήθεις πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες παρουσίαζαν ισχυρότερη συσχέτιση στα κορίτσια.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος ήταν πιο έντονος σε όσους είχαν ήδη γενετική προδιάθεση για πρόωρη εφηβεία. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ENDO 2025, το ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, και δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί στο σύνολό της.
Ωστόσο, οι συνήθεις περιορισμοί των μελετών διατροφής περιλαμβάνουν το γεγονός ότι οι διατροφικές συνήθειες συχνά αναφέρονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Η σουκραλόζη παράγεται από την κανονική ζάχαρη, αλλά έχει υποστεί χημική μετατροπή, ώστε ο οργανισμός να μην την επεξεργάζεται ως υδατάνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιέχει θερμίδες. Η γλυκυρριζίνη, από την άλλη πλευρά, προέρχεται από τις ρίζες της γλυκόριζας και είναι ένα φυσικό γλυκαντικό.
Προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας διαπίστωσε ότι ορισμένα γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν την έκκριση ορμονών που σχετίζονται με την εφηβεία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χημικές ουσίες είχαν αυτό το αποτέλεσμα επηρεάζοντας τη λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου ή αλλάζοντας τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο.
Οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των τεχνητών γλυκαντικών, τα οποία προστίθενται σε πληθώρα προϊόντων για να τα κάνουν γλυκά με λιγότερες θερμίδες, στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών επιπτώσεων, κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Έχουν επίσης εκφραστεί φόβοι για τη σχέση μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών και του καρκίνου.
Αυτές οι ανησυχίες εντάθηκαν το 2023, μετά την αμφιλεγόμενη ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας ασπαρτάμη, ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο».
Ωστόσο, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών αποφάνθηκε ότι αποτελεί κίνδυνο μόνο για όσους καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες και ότι ένας ενήλικας 70 κιλών μπορεί να πίνει με ασφάλεια περίπου 14 κουτάκια την ημέρα.