Έρευνα έδειξε ότι τα γλυκαντικά που περιέχονται στα γιαούρτια και τα ανθρακούχα ποτά μπορούν να βλάψουν την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται και να θυμούνται, και φαίνεται να προκαλούν «μακροπρόθεσμη βλάβη» στην υγεία.
Τα άτομα που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες γλυκαντικών, όπως ασπαρτάμη και σακχαρίνη, παρουσίασαν 62% ταχύτερη μείωση των γνωστικών τους ικανοτήτων – το οποίο δείχνει γήρανση 1,6 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Τα ευρήματά μας δείχνουν την πιθανότητα μακροπρόθεσμης βλάβης από την κατανάλωση γλυκαντικών χαμηλών και μηδενικών θερμίδων (LNC), ιδίως τεχνητών LNC και αλκοολών ζάχαρης, στις γνωστικές λειτουργίες».
Τα ευρήματα αυτά είναι τα πιο πρόσφατα που προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχουν τα γλυκαντικά. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο μιας σειράς ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, τα καρδιακά προβλήματα, η κατάθλιψη και η άνοια, και να βλάπτουν το τοίχωμα του εντέρου.
Η σχέση των γλυκαντικών με τη γνωστική παρακμή είναι τόσο ανησυχητική που οι καταναλωτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν είτε ταγατόζη, ένα φυσικό γλυκαντικό, είτε εναλλακτικές λύσεις όπως το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Εξέτασαν την επίδραση επτά γλυκαντικών στην υγεία των συμμετεχόντων στη μελέτη – 12.772 δημόσιοι υπάλληλοι στη Βραζιλία, με μέση ηλικία 52 ετών – οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια με λεπτομέρειες για την πρόσληψη τροφής και ποτών κατά το προηγούμενο έτος και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε τεστ γνωστικών δεξιοτήτων, όπως λεκτική ευχέρεια και ανάκληση λέξεων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα γλυκαντικά παρουσίασαν μείωση των γνωστικών και μνημονικών τους δεξιοτήτων 62% ταχύτερα από εκείνα με τη χαμηλότερη πρόσληψη. Αυτό ισοδυναμούσε με «περίπου 1,6 χρόνια γήρανσης», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η κατανάλωση συνδυασμένων και μεμονωμένων LNC, ιδίως ασπαρτάμης, σακχαρίνης, ακεσουλφάμης Κ, ερυθριτόλης, σορβιτόλης και ξυλιτόλης, συσχετίστηκε με γνωστική απώλεια.
«Η καθημερινή κατανάλωση τέτοιων γλυκαντικών ουσιών συσχετίστηκε με επιταχυνόμενη μείωση της μνήμης, της λεκτικής ευχέρειας και της συνολικής γνωστικής λειτουργίας», αναφέρουν οι συγγραφείς στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Neurology
Ωστόσο, η τάση παρατηρήθηκε μόνο σε συμμετέχοντες ηλικίας κάτω των 60 ετών. Αυτό δείχνει ότι οι ενήλικες μέσης ηλικίας πρέπει να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν λιγότερα γλυκαντικά, πρόσθεσαν.
Τα γλυκαντικά που μελετήθηκαν βρίσκονται επίσης σε αρωματισμένα νερά, επιδόρπια χαμηλών θερμίδων και ενεργειακά ποτά.
Αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων
Οι φορείς της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών αμφισβητούν τα ευρήματα. «Κατά την ίδια την παραδοχή των συγγραφέων, η μελέτη αυτή δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιώδη συνάφεια», δήλωσε ο Gavin Partington, γενικός διευθυντής της British Soft Drinks Association.
Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) δήλωσε ότι υπάρχει «επιστημονική συναίνεση» ότι τα γλυκαντικά είναι ασφαλή.
«Η έρευνα αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, η οποία μπορεί να δείξει μόνο μια στατιστική συσχέτιση, όχι μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος», δήλωσε η ISA σε μια ανακοίνωση. «Η αναφερόμενη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γλυκαντικών και της γνωστικής έκπτωσης δεν αποδεικνύει ότι το ένα προκαλεί το άλλο».