Το ανθρώπινο σώμα είναι βιολογικά προγραμματισμένο να αντιδρά στη ζέστη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χάνουμε περισσότερο νερό μέσω του ιδρώτα και το πεπτικό μας σύστημα τείνει να γίνεται νωθρό. Η κατανάλωση βαριών, λιπαρών και πικάντικων τροφών μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τις όποιες ενοχλήσεις, οδηγώντας μας σε αφυδάτωση, φούσκωμα και εξάντληση.
Μια καλοκαιρινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ροφήματα και τροφές που:
- Είναι ελαφριές και εύπεπτες
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
- Είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα
- Βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος
Η ενσωμάτωση στο καθημερινό μας τραπέζι τέτοιων τροφίμων, λένε οι ειδικοί, μπορεί να βελτιώσει τις σντοχές μας τις μέρες με πολύ ζέστη, τα επίπεδα ενέργειάς μας και τη συνολική ευεξία του οργανισμού μας.
Δροσιά να την... πιεις στο ποτήρι
- Λεμονάδα: Απλή, δροσιστική και γεμάτη βιταμίνη C, η λεμονάδα είναι ένα κλασικό καλοκαιρινό ρόφημα. Ενυδατώνει, αναπληρώνει τα άλατα και δίνει γρήγορα μια αίσθηση τόνωσης στο σώμα. Συμβουλή: Προσθέστε μια πρέζα αλάτι και μια κουταλιά μέλι για μια επιπλέον ενέργεια.
- Παγωμένα ροφήματα βοτάνων: Τα τσάγια από βότανα όπως το χαμομήλι, ο ιβίσκος και η μέντα, όταν μπουν ψυγείο και κρυώσουν μετσμορφώνονται σε απόλυτα καλοκαιρινά ροφήματα. Στα πλεονεκτήματα τους το ότι δεν περιέχουν καφεΐνη και έτσι βοηθούν και στη χαλάρωση του οργανισμού. Συμβουλή: Ετοιμάστε το τσάι, ψύξτε το και προσθέστε μια φέτα λεμόνι ή μερικά φύλλα δυόσμου πριν το καταναλώσετε.
- Νερό με Φρούτα: Εμπλουτίστε το σκέτο νερό σας εκμεταλλευόμενοι την θρεπτική αξία φρούτων ή και λαχανικών, όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες και το αγγούρι. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι εύγεστο και αρωματικό και ενθαρρύνει την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας νερού ημερησίως. Συμβουλή: Κρατήστε μια κανάτα αρωματισμένου νερού στο ψυγείο και απολαύστε το όλη μέρα.
- Βουτυρόγαλα (Chaas): Το βουτυρόγαλα είναι ένα παραδοσιακό ινδικό ποτό που παρασκευάζεται αραιώνοντας γιαούρτι με νερό και προσθέτοντας μπαχαρικά. Βοηθά στην πέψη και δροσίζει το σώμα. Συμβουλή: Αρωματίστε το με σκόνη καβουρδισμένου κύμινου, αλάτι και μέντα.
- Smoothies: Τα smoothies από φρέσκα φρούτα και γιαούρτι είναι εξαιρετική καλοκαιρινή επιλογή. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, δροσιστικά και πολύ χορταστικά. Συμβουλή: Πειραματιστείτε με φρούτα όπως μάνγκο, μπανάνες, μούρα και μια χούφτα πράσινα λαχανικά για να φτιάξετε ένα γρήγορο, υγρό γεύμα γεμάτο βιταμίνες.
- Mocktails με βάση το νερό καρύδας: Αναβαθμίστε το νερό καρύδας προσθέτοντας μια πρέζα χυμό λεμονιού και μερικά φύλλα μέντας για να δημιουργήσετε ένα φυσικά γλυκό, πλούσιο σε ηλεκτρολύτες ποτό.
- Κρύος καφές: Αν λαχταράτε καφεΐνη αλλά θέλετε κάτι κρύο, ο παγωμένος καφές είναι ο καλύτερός σας φίλος. Απλώς να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα ζάχαρης που προσθέτετε, συμβουλεύουν οι διστροφολόγοι.
- Αγγούρι-Μέντα: Αναμείξτε σε νερό αγγούρι, μέντα, λεμόνι και λίγη ζάχαρη για να δημιουργήσετε ένα αναζωογονητικό και ενυδατικό ρόφημα που είναι ιδανικό και τις πιο ζεστές μέρες.
Τα στοιχήματα της καλοκαιρινής διατροφής
- Παραμείνετε ενυδατωμένοι: Στόχος η κατανάλωση τουλάχιστον 8-10 ποτηριών νερού καθημερινά.
- Τρώτε μικρότερα γεύματα: Τα μεγάλα γεύματα επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα. Τα μικρά, ελαφριά γεύματα είναι καλύτερα κυρίως κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών.
- Περιορίστε τα τηγανητά: Τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία και στομαχικές ενοχλήσεις.
- Εστιάστε σε φρέσκα τρόφιμα: Οι ωμές σαλάτες και τα φρούτα είναι γεμάτα νερό και θρεπτικά συστατικά.
- Ελαχιστοποιήστε τα μπαχαρικά: Η υπερβολική ποσότητα μπαχαρικών μπορεί να αυξήσει τη θερμότητα του σώματος και να επιτείνει την αίσθηση της ζεστής.
- Επιλέξτε εποχιακά προϊόντα: Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά έχουν σχεδιαστεί από τη φύση να περιέχουν μεγάλες ποσότηγες νερού και βοηθούν αποτελεσματικά στην ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες.
- Χρησιμοποιήστε φυσικά γλυκαντικά: Αντί για ραφιναρισμένη ζάχαρη, επιλέξτε μέλι ή πουρέ φρούτων σε ποτά ή άλλες συνταγές.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε
Ενώ είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε εύπεπτα, δροσερά τρόφιμα, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε και τις τροφές που καλύτερα να περιορίσουμε αυτή την περίοδο.
Κατά τους ειδικούς, το καλοκαίρι αποφεύγουμε:
- Τα βαριά τηγανητά τρόφιμα -είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν και αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
- Την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης -προκαλεί αφυδάτωση.
- Τα επεξεργασμένα τρόφιμα -είναι πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη.
- Τα κόκκινα κρέατα -είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν ιδιαίτερα όταν ο υδράργυρος έχει πάρει την ανιούσα.
- Τα υπερβολικά πικάντικα τρόφιμα -μπορούν να οδηγήσουν σε απότομη εφίδρωση και δυσφορία.
Πηγή: Metrohospitalfaridabad