ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για την γλουτένη

Διατροφή
PIXABAY
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η γλουτένη, αυτή η τόσο κοινή πρωτεΐνη που εντοπίζεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, ήταν αντικείμενο συζήτησης σχεδόν αποκλειστικά ανάμεσα σε γιατρούς και ασθενείς που έπασχαν από κοιλιοκάκη, το αυτοάνοσο νόσημα δυσανεξίας στην συγκεκριμένη πρωτεΐνη.
Τετάρτη, 08/11/2023 - 11:58
— Photo: PIXABAY
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Ξαφνικά όμως τα gluten free προϊόντα κατέκλυσαν τα ράφια, και γράφτηκαν χιλιάδες άρθρα για τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης της από τον γενικό πληθυσμό. Παρά το trend της «δαιμονοποίησης» της, είναι τελικά η γλουτένη βλαβερή για όλους μας;
Οι ειδικοί διατροφής είναι ξεκάθαροι. Η γλουτένη είναι επιζήμια μόνο σε ανθρώπους που έχουν δυσανεξία ή αλλεργία σε αυτήν. Για την ακρίβεια μάλιστα, όλοι οι υπόλοιποι όχι μόνο δεν ωφελούμαστε αν στραφούμε στην αποκλειστική κατανάλωση gluten free τροφίμων, αλλά επιπλέον μπορεί να στερηθούμε και απαραίτητα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά.

Πως ακριβώς λοιπόν, μπλέκονται μύθοι και αλήθειες, για αυτή την πολυσυζητημένη πια πρωτεΐνη;

Μύθος: Τα τρόφιμα με γλουτένη κάνουν κακό σε όλους

Για άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στην γλουτένη, η αποφυγή τροφίμων που την περιέχουν έχει αποφασιστική σημασία για την αντιμετώπιση και διαχείριση των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν.

Για όλους τους υπόλοιπους ωστόσο ο αποκλεισμός της γλουτένης, δεν πρόκειται να βοηθήσει στην προσπάθεια για μια πιο υγιεινή διατροφή. Για την ακρίβεια, μερικά από τα πλέον υγιεινά τρόφιμα, περιέχουν γλουτένη. Όπως το κριθάρι και η σίκαλη, που παρέχουν στον οργανισμό ευεργετικές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Συχνά επίσης, πολλά από τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως “τρόφιμα χωρίς γλουτένη” περιέχουν τελικά περισσότερα λίπη, ζάχαρη και νάτριο από τα αντίστοιχα με γλουτένη, ώστε να βελτιώνεται η υφή και η γεύση τους. Επιπλέον, τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη περιέχουν μικρότερες ποσότητες βασικών θρεπτικών στοιχείων όπως είναι το σίδηρο, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη και η θειαμίνη.

Αλήθεια: Η κατανάλωση γλουτένης προσθέτει πρωτεΐνη στη διατροφή

Αυτονόητο γεγονός που τείνουμε να ξεχνάμε αφού όντως πρόκειται για μια σύνθετη πρωτεΐνη, αποτέλεσμα συνδυασμού της γλιαδίνης και της γλουτελίνης, οι οποίες είναι ενωμένες με άμυλο στο ενδοσπέρμιο κάποιων σιτηρών. Δρα μάλιστα ως ελαστική ουσία στις ζύμες που προκύπτουν από τα άλευρα αυτών των τροφίμων ενώ είναι ένα φυσικό προβιοτικό που ενισχύει τα «καλά» βακτήρια στο έντερο μας.

Μύθος: Η γλουτένη προκαλεί αύξηση βάρους

Αν το ζητούμενο της διατροφής κάποιου είναι η μείωση του σωματικού του βάρους, τότε η γλουτένη δεν είναι ο «ένοχος» τον οποίο πρέπει να εξοβελίσει από το τραπέζι του, λένε οι διατροφολόγοι.
Ακόμα και για εκείνους που όντως έχουν ευαισθησία στην γλουτένη, η ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους δεν συμπεριλαμβάνεται στα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν, εξηγεί η E.A. Stewart, RD, Αμερικανίδα κλινική διαιτολόγος στο Σαν Ντιέγκο.

Αλήθεια: Δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ για την μη κοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη

Επιστημονικά κριτήρια υπάρχουν μόνο για την διάγνωση της κοιλιοκάκης ή της αλλεργίας στην γλουτένη, εξηγούν οι γιατροί. Το σχετικό πρωτόκολλο διάγνωσης για κοιλιοκάκη περιλαμβάνει σύμφωνα με το koiliokaki.com/el:

  • Κλινική εικόνα συμβατή με Κοιλιοκάκη ή ομάδα υψηλού κινδύνου
  • Ορολογικοί δείκτες (αντισώματα) θετικοί
  • Ιστολογικά ευρήματα στη βιοψία λεπτού εντέρου συμβατά με Κοιλιοκάκη
  • Κλινική και ορολογική απάντηση στη δίαιτα χωρίς γλουτένη
  • Ηλικία >2 χρονών

Ωστόσο, ο εντοπισμός του συνδρόμου «NCGS», της μη κοιλιακής ευαισθησίας στην γλουτένη, στερείται αντικειμενικών ενδείξεων ώστε να μπορεί σαφώς να διαγνωστεί, λένε οι γιατροί και έτσι ο εντοπισμός του στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα συμπτώματα και όχι στα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων.

Μύθος: Αν νομίζετε ότι παρουσιάζετε ευαισθησία στη γλουτένη, απλά κόψτε την!

Όχι πριν συμβουλευθείτε γιατρό, επισημαίνουν οι ειδικοί εξηγώντας ότι ο έλεγχος για κοιλιοκάκη ή αλλεργία στην γλουτένη, προϋποθέτει την κατανάλωση της ώστε η πιθανή διάγνωση να είναι ακριβής. Με λίγα λόγια, αν υπάρχουν υποψίες ότι το σώμα σας αντιδρά αρνητικά στην κατανάλωση γλουτένης, ζητήστε την συμβουλή ενός εξειδικευμένου γιατρού καθώς τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλα συστατικά που περιέχουν τα ίδια τρόφιμα που επίσης περιέχουν γλουτένη.

Αλήθεια: Η κοιλιοκάκη μπορεί να έχει γενετικό υπόβαθρο

Στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη εντοπίζονται ένα ή και δύο συγκεκριμένα γονίδια, τα HLA DQ2 και DQ8, σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Ένωση Κοιλιοκάκης. Η ύπαρξη των γονιδίων αυτών πάντως δεν σημαίνει αυτονόητα ότι κάποιος θα αναπτύξει το νόσημα.

Μύθος: Η ευαισθησία στη γλουτένη είναι μια κοινή, πιο ήπια μορφή κοιλιοκάκης

Το σύνδρομο NCGS είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από την κοιλιοκάκη, ξεκαθαρίζουν οι γιατροί. Ενώ τα συμπτώματά τους μπορεί να είναι παρόμοια και να επικαλύπτονται, είναι δύο μοναδικές καταστάσεις με διαφορετικές αποκρίσεις στον οργανισμό.

Στην περίπτωση της κοιλιοκάκης, ενεργοποιείται μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος «εξαπολύει» μια επίθεση στο γαστρεντερολογικό σύστημα εξαιτίας της γλουτένης.
Σε πιθανή ευαισθησία στη γλουτένη, δεν παράγονται τα ίδια αντισώματα και δεν καταγράφεται η ίδια βλάβη στον οργανισμό.
Και ενώ πολλοί άνθρωποι ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, στις ΗΠΑ μόνο το 1% των Αμερικανών τελικά διαγιγνώσκεται με κοιλιοκάκη - και έως και το 6% του πληθυσμού των ΗΠΑ πιστεύεται ότι αντιμετωπίζει το σύνδρομο NCGS, σύμφωνα με επιστημονικά άρθρα.

Πηγή: Everydayhealth.com

  • ΓΛΟΥΤΕΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κλειδί για την πρόληψη και θεραπεία σοβαρών ασθενειών η φυτική διατροφή
Κλειδί για την πρόληψη και θεραπεία σοβαρών ασθενειών η φυτική διατροφή 05 Νοεμβρίου 2023
Τα τροφικά αλλεργιογόνα που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου 09 Νοεμβρίου 2023
Τα τροφικά αλλεργιογόνα που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι
Διατροφή
07/11/2025 - 16:32

Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι

Ευαισθησία στη γλουτένη: Νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά είναι θέμα επικοινωνίας εντέρου- εγκεφάλου!
Διατροφή
24/10/2025 - 14:00

Ευαισθησία στη γλουτένη: Νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά είναι θέμα επικοινωνίας εντέρου- εγκεφάλου!

Πάσχετε από κοιλιοκάκη; Πολύ μικρός ο κίνδυνος επιμόλυνσης από τα φιλιά!
Υγεία
05/05/2025 - 15:00

Πάσχετε από κοιλιοκάκη; Πολύ μικρός ο κίνδυνος επιμόλυνσης από τα φιλιά!

Η παγίδα του gluten-free: Περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη, λίγες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες
Διατροφή
19/02/2025 - 10:10

Η παγίδα του gluten-free: Περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη, λίγες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες

Κοιλιοκάκη: Ερευνητές εντόπισαν τα «κλειδιά» για τη δυσανεξία στη γλουτένη
Υγεία
13/08/2024 - 17:46

Κοιλιοκάκη: Ερευνητές εντόπισαν τα «κλειδιά» για τη δυσανεξία στη γλουτένη

Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε προϊόν Kinder Bueno λόγω αλλεργιογόνου συστατικού
Διατροφή
07/12/2023 - 13:39

Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε προϊόν Kinder Bueno λόγω αλλεργιογόνου συστατικού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στον Άρειο Πάγο η ΕΙΝΑΠ για την ακούσια εξέταση φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Δημόσιες Δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 19:19
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου
Patient Talk
21/11/2025 - 18:47
Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 18:24
Ξεκινάει η Orange Week Athens 2025 του Δήμου Αθηναίων για την έμφυλη βία
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 18:13
Η μακροζωία δεν είναι πολυτέλεια για λίγους - Forum για τις σύγχρονες εξελίξεις στη βιολογία της γήρανσης
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:48
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21
H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03
Healthcare Business Awards 2025: Δύο βραβεία για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 16:49
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
21/11/2025 - 16:37
Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
21/11/2025 - 16:21
Η δίαιτα DASH για την υπέρταση μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές του διαβήτη
Διατροφή
21/11/2025 - 15:57
Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 15:00
Europol: Το οργανωμένο έγκλημα στρατολογεί ανηλίκους μέσω των video games
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 14:21
Ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να βοηθήσει την αντιγηραντική θωράκιση των εγκεφαλικών κυττάρων
Υγεία
21/11/2025 - 14:00
Βρέθηκαν μοσχεύματα για το ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που υπέστη ηπατική ανεπάρκεια από μανιτάρια
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 13:48
Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις: Ελπίδα για γυναίκες με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από καρκίνο
Υγεία
21/11/2025 - 13:00
Θάνατος 13χρονου παιδιού σε ειδικό σχολείο του Πειραιά - Πνίγηκε με το φαγητό του
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 12:11
Χάπι που λαμβάνεται ημερησίως βοηθά στην απώλεια του 10% του βάρους σε 18 μήνες
Υγεία
21/11/2025 - 12:00
Υπουργείο Υγείας: Προκήρυξη για 276 θέσεις ιατρών για Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 11:00
Η νυχτερινή χρήση του κινητού αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονικών τάσεων την επόμενη μέρα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 10:00
Τα κόκκινα μαλλιά είναι δείκτης αργής επούλωσης πληγών και τραυμάτων
Υγεία
21/11/2025 - 09:00
Παρουσιάστηκε η πιλοτική εφαρμογή του All.Can Action Guide για την αποδοτική ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
21/11/2025 - 07:28
Γάζα: Εμβολιαστικό σαφάρι σε περισσότερα από 40.000 παιδιά ετοιμάζει ΠΟΥ
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 03:43
Έκθεση-κόλαφος: «Χαοτική και τοξική η αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βρετανία με ευθύνη και του Τζόνσον
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 00:18
Κορυφαίο νοσοκομείο για το 2025 το Αντικαρκινικό του Πειραιά «Μεταξά»
Επικαιρότητα
20/11/2025 - 23:04
Θεσσαλονίκη: «Η έμφυλη βία αλλάζει μορφές και διαστάσεις με περιεχόμενο ψυχολογικού ελέγχου»
Ψυχική Υγεία
20/11/2025 - 22:17
Health Care & Business Awards: Βράβευση της Ιουλία Τσέτη για την προσφορά της στην επιστήμη και το φάρμακο
Pharma News
20/11/2025 - 21:42
Η PPTA χαιρετίζει τη θέση του ΣΦΕΕ για τα φάρμακα από πλάσμα
Pharma Policy
20/11/2025 - 20:54
Επείγουσες οδηγίες από το ECDC για άμεσο εμβολιασμό λόγω πρώιμης κυκλοφορίας της γρίπης
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 20:26
ΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι από COVID-19 - Μικρή αύξηση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής
Υγεία
20/11/2025 - 20:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00
Το σεξ μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών μειώνοντας το στρες
Υγεία
19/11/2025 - 15:00
Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 22:09
Movember: Ο μήνας που υπενθυμίζει στους άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές
Health Talk
19/11/2025 - 09:30
Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 23:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo