ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλειδί για την πρόληψη και θεραπεία σοβαρών ασθενειών η φυτική διατροφή

Διατροφή
PIXABAY
Η φυτική διατροφή είναι το κλειδί για την πραγματική αναστροφή ή την πρόληψη δεκάδων συχνών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι γυναικολογικές παθήσεις, ακόμα και ο καρκίνος;
Κυριακή, 05/11/2023 - 16:24
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Η άποψη ότι η συνολική μας υγεία σχετίζεται σε ποσοστό που ενδεχομένως αγγίζει και ξεπερνά το 30% με τις διατροφικές μας επιλογές δεν είναι καινούργια, όμως τα τελευταία χρόνια είναι εδραιωμένη γνώση, πως αρκετά τρόφιμα που καταναλώνουμε οδηγούν σε παχυσαρκία ή σχετίζονται με την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το επεξεργασμένο κρέας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για το οποίο έχουν γίνει συστάσεις και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)

Ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία ΕΑΕ, επισημαίνει πως όσο αυξάνεται η επιστημονική γνώση και η εμπειρία από την άσκηση της ιατρικής τόσο αναδεικνύεται η ανάγκη για την ευρύτερη διάδοση της αλλαγής του τρόπου ζωής μας. «Σήμερα γνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία της διατροφής στην προστασία της υγείας, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας και διάρκειας ζωής των ασθενών» επισημάνει και προσθέτει πως η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στηρίζει ενεργά την προώθηση της φυτικής διατροφής και γίνεται πλέον αρωγός σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης, όπως η ημερίδα που οργάνωσε στην Αθήνα η μη κυβερνητική οργάνωση Α Promise to Animals (ΑΡΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού, με θέμα «Εξελίξεις στην πρόληψη και θεραπεία νοσημάτων μέσω της φυτικής διατροφής».

Βοηθάει και στη θεραπεία

Στο πλαίσιο αυτής της ημερίδας, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, η Dr Despina Handolias (MBBS, MD, FRACP) ASLM/IBLM Lifestyle Medicine Certified Physician, επισημαίνει πως εκτεταμένες έρευνες υποστηρίζουν πρότυπα υγιεινής διατροφής με επίκεντρο τα χορτοφαγικά τρόφιμα για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου και της επανεμφάνισης του καρκίνου (συστάσεις WCRF/IACR). Όμως -όπως εξηγεί- δεν είναι μόνο η πρόληψη, αλλά και η θεραπεία του καρκινοπαθούς. «Μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην υπάρξει υποτροπή, να συμβάλλει στην ανταπόκριση στη θεραπεία (ανοσοθεραπεία) και να βελτιώσει τη συνολική ευημερία του ασθενή».

Έλεγχος και θεραπεία σημαίνει ότι πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στη μείωση του κινδύνου υποτροπής και στη μείωση άλλων χρόνιων ασθενειών, προσθέτει και καταλήγει πως «η χορτοφαγική δίαιτα είναι μια βασική στρατηγική που ελαχιστοποιεί τις βλάβες σε σχέση με δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά προϊόντα και υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες».

Βασικός σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση της ελληνικής ιατρικής κοινότητας για τα πλεονεκτήματα της φυτικής διατροφής, όπως προκύπτουν από τα ερευνητικά δεδομένα. Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση διατροφικών συστάσεων με βάση τα δεδομένα αυτά, που ακόμη δεν λαμβάνονται υπόψη από το μεγαλύτερο μέρος των επιστημόνων υγείας στη χώρα μας.

Η κυρία Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, ιδρύτρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης A Promise to Animals, επισημαίνει πως «τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί διεθνώς σημαντικές έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαιώνουν την αδιαμφισβήτητη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της υγείας μας». Όπως εξηγεί η ίδια, η πρώτη αμιγώς vegan Ιατρική Ημερίδα στην Ελλάδα, με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία και καταξιωμένους Keynotespeakers από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ως «στόχο την ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας σχετικά με τα πολλαπλά οφέλη μιας σωστά σχεδιασμένης ολικά φυτικής διατροφής, ώστε να εκλείψουν φοβίες που αντιτίθενται στα επιστημονικά δεδομένα».

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός εξωγενής αιτιολογικός παράγων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ο καρκίνος αυτός μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό με την κατάλληλη διατροφή, τόνισε στην ομιλία του ο Δημήτρης Καραπιπέρης M.D. – FEBG γαστρεντερολόγος στο CENTRAL HOSPITAL OF NORRKOPING της Σουηδίας.

Όπως επισήμανε, «η καθημερινή κατανάλωση 100g κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 12-17%, ενώ η καθημερινή κατανάλωση 25 g καπνιστού κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 49%». (Manjinder S, et al. Cancer Epidemiol 2001;10:439-46)

Ο ίδιος παρέθεσε από την άλλη πλευρά τα οφέλη των φυτικών ινών στον οργανισμό και σύμφωνα με τα όσα είπε , οι φυτικές ίνες:

  • Αυξάνουν τον όγκο κοπράνων
  • Ελαττώνουν τον χρόνο παραμονής στο έντερο και επαφής με το βλεννογόνο
  • Προκαλούν αραίωση καρκινογόνων και προαγωγέων καρκινογένεσης
  • Ελαττώνουν τα επίπεδα βακτηριακών ενζύμων
  • Ελαττώνουν το ρυθμό ενεργοποίησης των καρκινογόνων
  • Βοηθούν στην παραγωγή βραχέας αλύσου λιπαρών οξέων
  • Ελαττώνουν το εντερικό pH και συμβάλουν ώστε να αναστέλλεται η καρκινογένεση

Η αντιστροφή του σακχαρώδους διαβήτη

Στο ερώτημα αν μια φυτική διατροφή είναι το κλειδί για την πραγματική αναστροφή του διαβήτη, απαντά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Dr Gemma Newman MBBCH DRCOG DFSRH MRCGP NHS General Practitioner, τονίζοντας πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη αυξήθηκε από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422 εκατ. το 2014. «Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό; Εκπαιδεύοντας τους ασθενείς για το πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή και τη διατροφή τους. Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αποτελέσει φάρμακο. Έρευνα από το Imperial College ανάμεσα σε 24 vegans και 25 παμφάγους, εξέτασε τα μυϊκά κύτταρα αυτών των δύο ομάδων ανθρώπων για να διαπιστώσει εάν υπήρχε σχέση μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επιπέδων των ενδομυοκυτταρικών λιπιδίων. Ταίριαξαν τις ομάδες ανά ηλικία, φύλο και ΔΜΣ. Διαπίστωσαν ότι η ομάδα των vegan είχε σημαντικά λιγότερο λίπος παγιδευμένο στους μύες, υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, καλύτερα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα και βελτιωμένη λειτουργία των βήτα κυττάρων» αναφέρει και καταλήγει πως αυτή είναι μόνο μία από τις δυνατότητες μιας φυτικής προσέγγισης στη διατροφή για τη διαχείριση του διαβήτη.

Γυναικολογία και στην κύηση

Στα οφέλη μιας αποκλειστικά φυτικής διατροφής για την υγεία της γυναίκας ακόμα και κατά την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο της κύησης, αναφέρθηκε η Βασιλική Σκαλαφούρη, μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος. Όπως είπε, στη γυναικολογία ο ρόλος της φυτοφαγίας είναι σημαντικός στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία γυναικολογικών ασθενειών, όπως οι Πολυκυστικές ωοθήκες ( PCOS) η Ενδομητρίωση, τα Ινομυώματα, ο Καρκίνος μαστού, ο Καρκίνος ενδομητρίου και προβλήματα στην εμμηνόπαυση, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις κ.ά.

«Εστιάζοντας στην κύηση, μπορούμε να πούμε πως η φυτοφαγική διατροφή συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για Διαβήτη κυήσεως (πρόσληψη 10γρ. Φυτικών ινών/μέρα, 26% μείωση κινδύνου), για Υπέρταση, για Προεκλαμψία (ευθέως ανάλογη με υψηλή κατανάλωση λίπους και ζάχαρης και χαμηλής κατανάλωσης φυτικών ινών), για Αύξηση βάρους σώματος, για Πρόωρο τοκετό, για Καισαρική τομή, για Επιλόχεια κατάθλιψη και Μητρική και νεογνική θνησιμότητα», επισήμανε και κατέληξε λέγοντας πως η φυτική διατροφή βοηθά στην καλύτερη έκβαση της εμβρυϊκής ανάπτυξης και του βάρους γέννησης ενός παιδιού.

Αν γίνεται σωστά δεν προκαλεί ελλείψεις

«Αξίζει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ολικά φυτική διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε ηλικία, κάτι που έχουν εξηγήσει αναλυτικά οι μεγαλύτεροι οργανισμοί διατροφής και διατροφολογίας, όπως και η Ακαδημία Διατροφής και Διατροφολογίας» τονίζει η αιματολόγος Χριστίνα Παπή.

Η ίδια λέει πως έχει αποδειχθεί μέσα από μετρήσεις των θρεπτικών συστατικών ότι όσοι ακολουθούν αυστηρά φυτική διατροφή δεν έχουν ελλείψεις, εφόσον τηρούν μια βασική προϋπόθεση. Η διατροφή αυτή να γίνεται σωστά. Αυτό στην πράξη σημαίνει ουσιαστικά να καταναλώνουμε μεγάλη ποικιλία προϊόντων ή να λαμβάνουμε συμπληρωματικά μια μόνο αναγκαία ουσία, την βιταμίνη Β12.

«Η αναγκαία αυτή ουσία είναι η Β12, που παράγεται κυρίως από βακτήρια στο χώμα & στα φυτά. Όμως ο τρόπος που κατεργαζόμαστε & το χώμα και τα φυτά, δεν επιτρέπει τη λήψη της Β12 από αυτά, στον βαθμό που μας χρειάζεται. Βέβαια, και στα ζώα εκτροφής, η Β12 χορηγείται συμπληρωματικά. Επομένως, τρώγοντας ζωικά παράγωγα, λαμβάνουμε τη Β12 κυρίως με τη μορφή συμπληρώματος. Ενώ, στην αυστηρά φυτική διατροφή, λαμβάνουμε τη Β12 άμεσα, παίρνοντας απευθείας το συμπλήρωμα. Αυτή είναι η διαφορά με την παμφαγική διατροφή», εξηγεί η κυρία Παπή.

Σημειώνεται όμως ότι σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που προκύπτουν πλέον από πάρα πολλές μελέτες, η ολικά φυτική διατροφή δεν έχει κίνδυνο ελλείψεων, εφόσον γίνει σωστά, συνεχίζει και αναφέρεται στο παράδειγμα των αμινοξέων: «Για τα αμινοξέα, οι μετρήσεις δείχνουν ότι όχι μόνο δεν εκλείπουν αλλά αντίθετα, συχνά λαμβάνονται και σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο χρειάζεται, στο πλαίσιο της φυτικής διατροφής. Δηλαδή, το ζήτημα της ανεπάρκειας αμινοξέων έχει ουσιαστικά υπερεκτιμηθεί! Επομένως, καμία έλλειψη πρωτεΐνης δεν έχει παρατηρηθεί, ούτε καν στους βίγκαν αθλητές. Αντίθετα, έχει ενδιαφέρον ότι οι αθλητές που υιοθετούν πρότυπα ολικά φυτικής διατροφής, έχουν ίδια ή και καλύτερη επίδοση, γεγονός που προφανώς δεν μπορεί να συνδυάζεται με ανεπάρκειες και που επίσης συσχετίζεται με καλύτερη αιμάτωση των μυών και με χαμηλότερο οξειδωτικό στρες».

Η κυρία Παπή καταλήγει λέγοντας πως χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα της φυτικής διατροφής. «Το κλειδί προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συνεργασία των επιστημόνων υγείας μεταξύ τους αλλά και με κρατικούς φορείς, ώστε επιτέλους να αλλάξουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και να ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα. Και χρειάζεται να απαγκιστρωθούμε από συνήθειες, να ξε-μάθουμε και να ξανα-μάθουμε από την αρχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΦΥΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΦΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόλη χωρίς... γλουτένη η Θεσσαλονίκη - Τα πιάτα που προσφέρουν οι εστιάτορες, οι πρακτικές και η πιστοποίηση
Πόλη χωρίς... γλουτένη η Θεσσαλονίκη - Τα πιάτα που προσφέρουν οι εστιάτορες, οι πρακτικές και η πιστοποίηση 04 Νοεμβρίου 2023
Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για την γλουτένη 08 Νοεμβρίου 2023
Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για την γλουτένη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πανευρωπαϊκή πρωτιά σε ερευνητική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη
Υπηρεσίες Υγείας
11/12/2025 - 13:32

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πανευρωπαϊκή πρωτιά σε ερευνητική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

Νέα καμπάνια της Novartis Hellas: «Ξέρω τι σκέφτεσαι», για τον καρκίνο του μαστού
Pharma News
10/12/2025 - 07:07

Νέα καμπάνια της Novartis Hellas: «Ξέρω τι σκέφτεσαι», για τον καρκίνο του μαστού

Πρωτοποριακή θεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς με «ανίατη» λευχαιμία
Υγεία
09/12/2025 - 09:00

Πρωτοποριακή θεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς με «ανίατη» λευχαιμία

Μητσοτάκης: Η χώρα μας στον τομέα της πρόληψης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 11:10

Μητσοτάκης: Η χώρα μας στον τομέα της πρόληψης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ΕΕ

Πνευμονία: Πότε μπορεί να απειλήσει τη ζωή - Ο πυρετός που πρέπει να σάς κινητοποιήσει
Υγεία
07/12/2025 - 09:36

Πνευμονία: Πότε μπορεί να απειλήσει τη ζωή - Ο πυρετός που πρέπει να σάς κινητοποιήσει

Εμμηνόπαυση και ρευματικό νόσημα: Ένας δύσκολος συνδυασμός που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί
Υγεία
05/12/2025 - 19:00

Εμμηνόπαυση και ρευματικό νόσημα: Ένας δύσκολος συνδυασμός που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Το ChatGPT κατηγορείται ότι ενθάρρυνε ψυχιατρικό ασθενή να σκοτώσει την 83χρονη μητέρα του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 18:57
Ελληνική μελέτη για τη σήψη ανάμεσα στις οκτώ πιο επιδραστικές κλινικές δοκιμές στον κόσμο
Υγεία
11/12/2025 - 19:37
ΣτΕ: Στα νοσοκομεία η ευθύνη για την ασφάλεια των ασθενών ακόμα και με security
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:48
ΙΣΑ: Ο Γεωργιάδης ανακοίνωσε αύξηση της ιατρικής αμοιβής κατά 30%
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:21
ΕΟΔΥ: Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη με δύο νέα σοβαρά κρούσματα - Επτά θάνατοι από Covid 19
Υγεία
11/12/2025 - 17:57
Μπαρμπετάκη: «Η αξία πρέπει να καθορίζει την πολιτική φαρμάκου και όχι το οριζόντιο clawback»
Pharma Policy
11/12/2025 - 17:32
Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις για το Health-IQ στα Κέντρα Υγείας της Αττικής
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 17:06
Ghosting: Ο σύγχρονος όρος που περιγράφει μια «παλιά» συμπεριφορά και οι επιπτώσεις του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 16:44
Υπέρ του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV η «Θετική Φωνή»
Patient Talk
11/12/2025 - 16:23
«Σούπερ γρίπη»: Ο μεταλλαγμένος ιός Η3Ν2 «σαρώνει» και θυμίζει... «εποχές Covid» - Ποια τα συμπτώματα
Υγεία
11/12/2025 - 15:31
«Μυστική Αποστολή: Κυστική Ίνωση» – Η νέα εκπαιδευτική εκστρατεία που ταξιδεύει στα σχολεία ανά την Ελλάδα
Patient Talk
11/12/2025 - 15:04
Ο ΠΟΥ με νέα ανάλυση μελετών επαναλαμβάνει ότι τα εμβόλια δεν έχουν σχέση με τον αυτισμό
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 14:29
Θεοβρομίνη: Η χημική ουσία στη μαύρη σοκολάτα που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση
Διατροφή
11/12/2025 - 14:06
To Magic Diabetes Bus για 6η συνεχόμενη χρονιά στους δρόμους και τις πλατείες της Αττικής
Patient Talk
11/12/2025 - 13:48
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πανευρωπαϊκή πρωτιά σε ερευνητική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη
Υπηρεσίες Υγείας
11/12/2025 - 13:32
ΙΣΠ: Παράταση για τον δωρεάν μη επεμβατικό έλεγχο ήπατος στο Α’ ΚΑΠΗ Περάματος
Επικαιρότητα
11/12/2025 - 13:13
Γεωργιάδης: «To MyHealthApp πηγαίνει την υγεία μπροστά - Χριστουγεννιάτικο δώρο για όλους τους Έλληνες»
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 12:27
Περιβαλλοντικό «Omnibus» της ΕΕ και UWWTD: Απλοποίηση χωρίς λύση για το κόστος των φαρμάκων
Pharma Policy
11/12/2025 - 12:22
Ελληνική μελέτη: Διατροφικό συμπλήρωμα μειώνει σημαντικά τις εμβοές
Health Talk
11/12/2025 - 11:53
18 παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα με σπέρμα του δότη από τη Δανία
Επικαιρότητα
11/12/2025 - 11:34
ΕΕ: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών
Pharma Policy
11/12/2025 - 11:27
Ανακαλείται παρτίδα γνωστού λικέρ από το Γενικό Χημείο, λόγω πιθανής παρουσίας θραυσμάτων γυαλιού
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 18:52
Εκστρατεία ενημέρωσης για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα από τη Novartis Hellas
Pharma News
10/12/2025 - 18:34
ΠΙΣ: «Έντονη ανησυχία για τη διάλυση της παιδιατρικής κλινικής του ΓΝ Λάρισας»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 18:17
Πώς ο έρωτας έρχεται να επηρεάσει το σώμα και το μυαλό μας - Ορμόνες και βιοχημικές διεργασίες
Υγεία
10/12/2025 - 17:33
Ο ΙΣΑ ζητεί ισότιμη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη νέα ΚΥΑ για το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 17:14
Τρεις ακαδημαϊκές υποτροφίες από την ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ, στις καρδιολογικές κλινικές του ΕΚΠΑ
Pharma News
10/12/2025 - 16:53
Πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης καρκινοπαθών «Μαζί και στο σπίτι» από τον σύλλογο «ΚΕΦΙ»
Patient Talk
10/12/2025 - 16:27
Στο ΔΙΚΕΠΑΖ, ο σκύλος που σκότωσε το αγοράκι στη Ζάκυνθο
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:51
«Δεν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μωρά στο Γ.Ν.Μ. "Έλενα Ελ. Βενιζέλου" - "Αλεξάνδρα"»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Δεν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μωρά στο Γ.Ν.Μ. "Έλενα Ελ. Βενιζέλου" - "Αλεξάνδρα"»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:27
Παχυσαρκία, νεφρική δυσλειτουργία: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα δωρεάν φάρμακα και τις προληπτικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 11:18
ΕΕ: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών
Pharma Policy
11/12/2025 - 11:27
Η μεγάλη κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων
Διατροφή
10/12/2025 - 09:00
Συναγερμός και στην Ελλάδα για δωρητή σπέρματος με γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες καρκίνου
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 12:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo