Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο λωτός θεωρούνταν μια τροφή που μπορούσε να προκαλέσει λήθη και ηδονή, ενώ σε πολλές κουλτούρες ήταν συνδεδεμένος με τους θεούς και τις θεϊκές ιδιότητες. Στην ανατολική παράδοση, ειδικά στον ινδουισμό και τον βουδισμό, ο λωτός θεωρείται ιερό φυτό.
Διατροφική αξία και ιδιότητες
Ο λωτός, εκτός από το μυθικό και συμβολικό του περιεχόμενο, είναι και μια ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τη Διαιτολόγο και Διατροφολόγο Σοφία Μπάμπου.
Πλούσιος σε βιταμίνες A, C και E, καθώς και σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ο λωτός ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή υγεία του δέρματος. Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην πέψη, ενώ τα αντιοξειδωτικά του καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας τα κύτταρα μας από τη γήρανση και τις φθορές.
Επιπλέον, ο λωτός είναι χαμηλός σε θερμίδες, κάτι που τον καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Η κατανάλωση λωτού σχετίζεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως:
- Βελτίωση της Όρασης
- Αντιοξειδωτική Προστασία
- Υποστήριξη του Ανοσοποιητικού Συστήματος
- Υγεία του Πεπτικού Συστήματος
- Υγεία της Καρδιάς
- Διαχείριση Βάρους
- Αντιφλεγμονώδης Δράση
Πώς μπορούμε να τον απολαύσουμε
Ο λωτός καταναλώνεται είτε φρέσκος, είτε αποξηραμένος, προσφέροντας μας μια γλυκιά και ιδιαίτερη γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες και επιδόρπια ή από μόνος του σαν σνακ.
Στην Ελλάδα, η πιο δημοφιλής ποικιλία λωτού είναι ο Diospyros kaki, που χαρακτηρίζεται από το έντονο πορτοκαλί χρώμα και την πλούσια, βελούδινη υφή του. Ο λωτός δεν είναι απλά μια γεύση. Είναι μια σπουδαία διατροφική εμπειρία, μια ευκαιρία να αγγίξουμε τις ρίζες μας και να θυμηθούμε τη σοφία που κουβαλούν οι παραδόσεις μας.
Ας απολαύσουμε, λοιπόν, άφοβα αυτόν τον πολύτιμο καρπό, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι κάνουμε ένα σπάνιο δώρο στον οργανισμό μας.