ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατεψυγμένα τρόφιμα σε κονσέρβα: Τελικά ίσως είναι και πιο θρεπτικά από τα φρέσκα - Επιστήμονες εξηγούν

Διατροφή
Κατεψυγμένα τρόφιμα σε κονσέρβα: Τελικά ίσως είναι και πιο θρεπτικά από τα φρέσκα - Επιστήμονες εξηγούν
Τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα μπορούν να είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και μάλιστα μπορεί να προσφέρουν και περισσότερα οφέλη στην υγεία αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ρίντινγκ της Αγγλίας.
Τρίτη, 28/03/2023 - 11:29
— Photo: Photo by Devin Rajaram on Unsplash
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση σε συνδιασμό με τις ελλείψεις φρούτων και λαχανικών έχει αλλάξει τις συνήθειες των ανθρώπων, οι οποίοι πολλές φορές καταφεύγουν σε κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που καταδικάζουν αυτή τη πρακτική καθώς πιστεύουν πως τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα φρέσκα. Το γεγονός αυτό είναι σίγουρα αποδεκτό. Απο την άλλη, όμως σύμφωνα με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Ρίντινγκ της Αγγλίας, Gunter Kuhnle, καθηγητή Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων και Keshavan Niranjan, καθηγητή Βιοεπεξεργασίας Τροφίμων, τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα μπορούν να είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και πιο ωφέλιμα.

Ο λόγος που οι περισσότεροι δεν αγοράζουν κονσερβοποιημένα προϊόντα είναι γιατί συγκαταλλέγονται, κατα τη γνώμη τους, στα «επεξεργασμένα τρόφιμα».

Οι ερευνητές απαντώντας σε αυτα τα άτομα εξηγούν πως αν και αυτά τα τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν συντηρητικά, αυτά τα συστατικά ελέγχονται αυστηρά και δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Επιπλέον όπως αναφέρουν οι διαδικασίες συντήρησης γίνονται αποκλειστικά και μόνο για την πρόληψη της αλλοίωσης αυτών των τροφίμων, οι οποίες όχι μόνο δεν αλλειώνουν τα θρεπτικά συστατικά τους αλλά τα διατηρούν και «ζωντανά» σε μεγάλο βαθμό με την πάροδο του χρόνου.

Κονσερβοποιημένα Vs φρέσκα φρούτα και λαχανικά - Ποιότητα θρεπτικών συστατικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά αρχίζουν να χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους αμέσως μόλις μαζευτούν, αναφέρουν οι ειδικοί. Συγκεκριμένα, μπορούν να χάσουν έως και τα μισά από ορισμένα θρεπτικά συστατικά μέσα σε λίγες μέρες από τη συγκομιδή τους.

Οι βιταμίνες όπως η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να χαθούν μετά τη συλλογή τους. Τα πράσινα μπιζέλια χάνουν περίπου το ήμισυ της βιταμίνης C μέσα στις δύο πρώτες ημέρες μετά τη συγκομιδή. Ανάλογες απώλειες παρατηρούνται στο μπρόκολο και στα φασόλια.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτά τα θρεπτικά συστατικά χάνονται μετά τη συγκομιδή.

Πρώτον, η έκθεση στο φως και τον αέρα μπορεί να προκαλέσουν μια χημική διαδικασία που ονομάζεται φωτοξείδωση, η οποία και προκαλεί τη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, τα φυσικά ένζυμα που υπάρχουν στα τρόφιμα μπορούν επίσης να διασπάσουν τα θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα αποτρέπουν την αλλοίωση και μειώνουν την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χάνονται από το προϊόν.

Η κονσερβοποίηση περιλαμβάνει την προσθήκη θερμότητας στα τρόφιμα - συνήθως με τη χρήση θερμοκρασιών μεταξύ 120-140℃ για τη διατήρησή τους.

Παρόλο που τα τρόφιμα υπόκεινται σε αυτές τις θερμοκρασίες μόνο για λίγα λεπτά τη φορά, η διαδικασία αυτή αδρανοποιεί ορισμένα ένζυμα και καταστρέφει τους περισσότερους μικροοργανισμούς, αποτρέποντας την αλλοίωση των τροφίμων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα χαθούν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Η κατάψυξη, από την άλλη πλευρά, επιβραδύνει τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στα τρόφιμα. Μειώνοντας, λοιπόν, τη θερμοκρασία του φαγητού αρκετά ώστε το νερό να παγώσει (γύρω στους -20℃), αποτρέπεται σημαντική απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Είναι επίσης κοινή πρακτική να ζεματίζετε τα τρόφιμα πριν από την κατάψυξη. Αυτό επίσης απενεργοποιεί τα φυσικά ένζυμα στα τρόφιμα, αποτρέποντας περαιτέρω απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Οι θερμικές διεργασίες (όπως η κονσερβοποίηση και η λεύκανση) μπορούν από μόνες τους να οδηγήσουν σε κάποια αναπόφευκτη απώλεια θρεπτικών συστατικών. Αλλά η έκταση αυτής της απώλειας εξαρτάται από τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Η κονσερβοποίηση γενικά οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη απώλεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών από το ζεμάτισμα και η κατάψυξη. Αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιεί υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο σκληρές συνθήκες επεξεργασίας, με τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά να πρέπει να βράσουν σε νερό πριν σφραγιστούν.

Τα καρότα, για παράδειγμα, χάνουν πολύ λίγη βιταμίνη C κατά την κατάψυξη. Αλλά μπορούν να χάσουν ένα σημαντικό ποσοστό της βιταμίνης C τους κατά τη διάρκεια της κονσερβοποίησης επειδή είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη – που σημαίνει ότι διασπάται εύκολα στο νερό, ειδικά αφού αποικοδομηθεί από τη θερμότητα.

Αντίθετα, η απώλεια βιταμίνης Α είναι πολύ μικρότερη κατά την κονσερβοποίηση, καθώς είναι πιο σταθερή στη θερμότητα. Στην πραγματικότητα, περισσότερη βιταμίνη Α χάνεται κατά τη διαδικασία κατάψυξης.

Screenshot 2023 03 27 165841

Σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Αν και ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν κατά τη διάρκεια των διεργασιών λεύκανσης, κατάψυξης και κονσερβοποίησης, σε πολλές περιπτώσεις τα τρόφιμα αυτά εξακολουθούν να διατηρούν πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά από ό,τι θα συλλέγονταν λίγο πριν την αιχμή της ωρίμανσης και αποστέλλονταν στο σούπερ μάρκετ.

Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι η περιεκτικότητα σε βιταμίνες των κατεψυγμένων βατόμουρων είναι μεγαλύτερη από αυτή των φρέσκων μύρτιλων.

Και ενώ τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα μπορεί να χάσουν κάποια θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κονσερβοποίησης, παρόλα αυτά δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία αλλαγή στα θρεπτικά τους επίπεδα ακόμη και μετά από τρεις μήνες αποθήκευσης.

Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα προϊόντα, όπως ο αρακάς, το γλυκό καλαμπόκι και το μπρόκολο, τα οποία διατηρούν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες ενώσεις που υπάρχουν στα τρόφιμα.

Για παράδειγμα, οι πολυφαινόλες –φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, μερικά από τα οποία έχουν συνδεθεί με καλύτερη υγεία της καρδιάς– μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσω της κατάψυξης.

Τελικά, ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές στα θρεπτικά συστατικά που είναι διαθέσιμα στα φρέσκα έναντι των κατεψυγμένων ή κονσερβοποιημένων προϊόντων, κανένας τύπος τροφίμου δεν είναι σημαντικά καλύτερος από τον άλλο.

Οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν το λυκοπένιο στις ντομάτες, η ένωση που τις προσδίδει αυτό το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους, το οποίο είναι στην πραγματικότητα υψηλότερο στις κονσερβοποιημένες ντομάτες από ότι στις φρέσκες.

Τα κατεψυγμένα και τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίσετε τα θρεπτικά οφέλη των φρέσκων προϊόντων χωρίς να ξοδεύετε πολλά χρήματα. Και εν μέσω των σημερινών ελλείψεων τροφίμων, μπορεί να είναι μια πιο προσιτή και μακροχρόνια επιλογή καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> Φυσικά Vs Πρόσθετα σάκχαρα: Πώς θα τα ξεχωρίσετε- Τα συστατικά που τα «μαρτυρούν»

Τελευταία τροποποίηση στις 28/03/2023 - 11:43
  • ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ
  • ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ
  • ΦΡΟΥΤΑ
  • ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • ΦΡΕΣΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλτσχάιμερ: Το τρόφιμο «κλειδί» που μειώνει τον κίνδυνο - Δύο δίαιτες που συστήνουν οι επιστήμονες
Αλτσχάιμερ: Το τρόφιμο «κλειδί» που μειώνει τον κίνδυνο - Δύο δίαιτες που συστήνουν οι επιστήμονες 27 Μαρτίου 2023
Νερό πριν ή μετά το φαγητό; Έτσι επηρεάζει την πέψη σύμφωνα με ειδικούς 29 Μαρτίου 2023
Νερό πριν ή μετά το φαγητό; Έτσι επηρεάζει την πέψη σύμφωνα με ειδικούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντική ανακάλυψη στον εγκέφαλο αποκαλύπτει έναν φυσικό τρόπο ανακούφισης του πόνου
Υγεία
05/11/2025 - 12:00

Σημαντική ανακάλυψη στον εγκέφαλο αποκαλύπτει έναν φυσικό τρόπο ανακούφισης του πόνου

Επιστήμονες κατάφεραν να καταπολεμήσουν το άγχος εξισορροπώντας τη λειτουργία του εγκεφάλου
Ψυχική Υγεία
05/11/2025 - 10:00

Επιστήμονες κατάφεραν να καταπολεμήσουν το άγχος εξισορροπώντας τη λειτουργία του εγκεφάλου

Αλτσχάιμερ: Πόσα βήματα πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να μειώσετε τον κίνδυνο
Υγεία
04/11/2025 - 15:00

Αλτσχάιμερ: Πόσα βήματα πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να μειώσετε τον κίνδυνο

Τελικά πως επιδρά η διαλειμματική νηστεία στον εγκέφαλο; Τι δείχνει νέα έρευνα
Διατροφή
04/11/2025 - 12:00

Τελικά πως επιδρά η διαλειμματική νηστεία στον εγκέφαλο; Τι δείχνει νέα έρευνα

Τα ανατριχιαστικά πειράματα που τελικά μπορούν να σώσουν ζωές
Υγεία
03/11/2025 - 14:00

Τα ανατριχιαστικά πειράματα που τελικά μπορούν να σώσουν ζωές

Ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν διαδικασία γήρανσης στην επιδερμίδα
Υγεία
03/11/2025 - 10:00

Ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν διαδικασία γήρανσης στην επιδερμίδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σημαντική ανακάλυψη στον εγκέφαλο αποκαλύπτει έναν φυσικό τρόπο ανακούφισης του πόνου
Υγεία
05/11/2025 - 12:00
Έρευνα - συναγερμός: Αύξηση των βακτηριακών λοιμώξεων του αίματος στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 10:34
Επιστήμονες κατάφεραν να καταπολεμήσουν το άγχος εξισορροπώντας τη λειτουργία του εγκεφάλου
Ψυχική Υγεία
05/11/2025 - 10:00
Σόγια, βρώμη, αμύγδαλο, ρύζι: ποιο εναλλακτικό γάλα είναι πιο υγιεινό;
Διατροφή
05/11/2025 - 08:13
Σε 48ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 6 και 7 Νοεμβρίου – Τι καταγγέλλουν και τι ζητούν
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 07:13
Αντισυνταγματική κρίθηκε από Γερμανικό δικαστήριο η αναδρομική διαλογή ασθενών στις ιατρικές θεραπείες
Πολιτική Υγείας
05/11/2025 - 03:39
Γάζα: Νέο καμπανάκι ανθρωπιστικών υπηρεσιών για τον επικείμενο χειμώνα και τις κακουχίες των κατοίκων
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 00:14
«Κάθε βήμα μετράει»: Πανελλήνιος συμβολικός περίπατος για την πολλαπλή σκλήρυνση
Patient Talk
04/11/2025 - 23:24
Ψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στην Υγεία και τις ιατρικές επιστήμες
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 22:34
Το ΙΑΣΩ φέρνει την πρωτοποριακή εξέταση Neonatal BabyGen για τον νεογνικό γονιδιωματικό έλεγχο
Υπηρεσίες Υγείας
04/11/2025 - 22:17
Νευροχειρουργικό «θαύμα» σε τρεις ασθενείς με όγκους του εγκεφαλικού στελέχους
Health Talk
04/11/2025 - 21:56
Προτάσεις για τη μετάβαση του ΕΣΥ στη νέα εποχή των «Smart Hospitals» στο υβριδικό forum «Καινοτομία στην πράξη»
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 21:33
Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 20:54
«Προσεγγίζοντας τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον Καρδιοπαθή»: Συνέδριο-πόλος έλξης για την ιατρική κοινότητα
Υγεία
04/11/2025 - 20:17
Σε εξέλιξη το 2ο Φθινοπωρινό Σχολείο του ΠΟΥ για την ποιότητα της φροντίδας ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων
Ψυχική Υγεία
04/11/2025 - 19:38
Μία στις επτά γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη μετά από τον τοκετό
Ψυχική Υγεία
04/11/2025 - 19:21
Οκτώ συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων βιοασφάλειας σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 19:04
ΕΙΝΑΠ: «Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου»
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 18:38
Οι συνεργασίες του ΕΜΑ για την εκστρατεία #ItTakesATeam που αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων
Pharma Policy
04/11/2025 - 18:14
Europa Uomo Hellas: Ημερίδα για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη
Patient Talk
04/11/2025 - 17:51
Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική εκστρατεία για την πρόληψη του HPV και με τον εμβολιασμό - Δείτε τα δύο βίντεο
Υγεία
04/11/2025 - 17:27
Επτά κοινά φάρμακα που δεν συμπαθεί το έντερο μας
Υγεία
04/11/2025 - 16:49
Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στη σεξουαλική υγεία μετά τον καρκίνο μαστού
Health Talk
04/11/2025 - 16:33
ΠΟΕΔΗΝ: Παρούσα στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 16:11
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νεότερα επιστημονικά δεδομένα και εξελίξεις στο 18ο Ετήσιο Παιδιατρικό Συνέδριο
Υπηρεσίες Υγείας
04/11/2025 - 16:06
Βιλδιρίδη: «Προτεραιότητα της εθνικής πολιτικής η υγιής και ενεργός γήρανση για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς»
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 15:43
Ο ΕΕΣ διεξήγαγε εκατοντάδες προληπτικούς ελέγχους για ΣΜΝ στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 15:18
Αλτσχάιμερ: Πόσα βήματα πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να μειώσετε τον κίνδυνο
Υγεία
04/11/2025 - 15:00
ΣΕΑΑΝ: «Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για το κλείσιμο του τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας του Τζανείου»
Patient Talk
04/11/2025 - 14:41
Νύχια: Αέριο με... εσάνς κλούβιου αυγού αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό στη μάχη κατά των μολύνσεων
Υγεία
04/11/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη: Επόμενο βήμα το Υπουργείου Οικονομικών
Pharma Policy
03/11/2025 - 17:49
Συνάντηση Γεωργιάδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες με φόντο το νοσοκομειακό φάρμακο
Pharma Policy
03/11/2025 - 10:09
Επτά φυτά εσωτερικού χώρου σύμμαχοι της υγείας μας
Υγεία
03/11/2025 - 15:00
Τα ανατριχιαστικά πειράματα που τελικά μπορούν να σώσουν ζωές
Υγεία
03/11/2025 - 14:00
Γυμναστική: Γιατί πρέπει να φερόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας και όχι βάσει των τσιτάτων των social media
Fitness
04/11/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo