ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6+1 από τα πιο θανατηφόρα φαγητά στον κόσμο

Διατροφή
6+1 από τα πιο θανατηφόρα φαγητά στον κόσμο
Οποιοσδήποτε τύπος μολυσμένου τροφίμου θα μπορούσε να είναι απειλητικός για τη ζωή, αλλά υπάρχουν πολλά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο που απαιτούν εξαιρετική προσοχή και ακρίβεια κατά την προετοιμασία για να αποφευχθεί η πρόκληση σοβαρής ασθένειας ή θανάτου.
Παρασκευή, 30/09/2022 - 13:01
News4Health Team News4Health Team

Πιθανότατα έχετε ακούσει για το φούγκου, την ιαπωνική λιχουδιά που πρέπει να προετοιμαστεί σωστά εάν δεν θέλετε οι πελάτες να ασφυκτιούν στην τραπεζαρία σας. Υπάρχουν, όμως και άλλα φαγητά που μπορούν να σκοτώσουν αν δεν προετοιμαστούν σωστά.

Μερικά από αυτά τα φαγητά είναι εξωτικές λιχουδιές. Από το φoύγκου μέχρι τα φασόλια, εδώ είναι οκτώ από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο.

1. Φούγκου

Το Fugu είναι η ιαπωνική λέξη για το pufferfish και το πιάτο που παρασκευάζεται από αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρα δηλητηριώδες. Οι ωοθήκες, τα έντερα και το συκώτι του fugu περιέχουν τετροδοτοξίνη, μια νευροτοξίνη έως και 1.200 φορές πιο θανατηφόρα από το κυάνιο.

Μια θανατηφόρα δόση τετροδοτοξίνης είναι μικρότερη από το κεφάλι μιας καρφίτσας και ένα μόνο ψάρι έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 30 ανθρώπους. Εάν προετοιμαστεί λανθασμένα, το fugu μπορεί να παραλύσει τα κινητικά νεύρα και να προκαλέσει θανατηφόρα αναπνευστική ανακοπή. Οι Ιάπωνες σεφ πρέπει να περάσουν χρόνια εκπαίδευσης για να αποκτήσουν άδεια προετοιμασίας φούγκου. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ακατάλληλα προετοιμασμένο fugu.

2. Φρούτο Ackee

Το Ackee, το εθνικό φρούτο της Τζαμάικα, είναι μια νόστιμη αλλά επικίνδυνη απόλαυση. Το άγουρο ackee περιέχει ένα δηλητήριο που ονομάζεται υπογλυκίνη, επομένως ο καρπός πρέπει να είναι πλήρως ώριμος και να αφήνεται να ανοίξει φυσικά στο δέντρο για να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Οι ραφές στο εξωτερικό του φρούτου θα ανοίξουν διάπλατα όταν ο καρπός είναι έτοιμος για συλλογή. Μην ανοίγετε ποτέ μόνοι σας ένα φρούτο ackee (πρέπει να ανοίγει μόνο του) και τρώτε μόνο τον κρεμ, σαρκώδη πολτό γύρω από τους σπόρους. Μην τρώτε τίποτα από τη ροζ σάρκα ή τους μαύρους σπόρους, γιατί είναι πολύ τοξικά.

Η ακατάλληλη προετοιμασία των φρούτων ackee μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια (που ονομάζεται «Ασθένεια του εμετού της Τζαμάικα»), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο.

3. Χάκαρλ

Το Hákarl, ένα παραδοσιακό ισλανδικό πιάτο, είναι κρέας καρχαρία της Γροιλανδίας που ωριμάζεται και κρεμιέται για να στεγνώσει για τρεις έως πέντε μήνες. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την εξουδετέρωση των υψηλών επιπέδων ουρίας και οξειδίου τριμεθυλαμίνης στη σάρκα του καρχαρία.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας δεν έχουν ουροποιητικό σύστημα, επομένως τα απόβλητα και οι τοξίνες φιλτράρονται μέσω του δέρματος και της σάρκας τους.

Για τον καρχαρία, αυτό το μείγμα ενώσεων δρα ως φυσικό αντιψυκτικό που τον προστατεύει από τα παγωμένα νερά της Αρκτικής, αλλά οι χημικές ουσίες είναι τόσο συγκεντρωμένες που μόνο μερικές μπουκιές φρέσκου κρέατος που δεν έχει ωριμάσει είναι αρκετές για να προκαλέσουν συμπτώματα ακραίας μέθης στους ανθρώπους. Εντερική δυσφορία, νευρολογικές επιδράσεις, σπασμοί και ακόμη και θάνατος μπορεί να συμβούν εάν καταναλωθούν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

4. Κασάβα

Η κασάβα, μια τροπική καλλιέργεια ρίζας παρόμοια με το τάρο και το γιαμ, χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή πουτίγκας («ταπιόκα»), χυμού, κέικ και πατατών, αλλά τα φύλλα και οι ρίζες της μπορούν να παράγουν θανατηφόρο κυάνιο. Για να αποφευχθεί η δηλητηρίαση, η κασάβα πρέπει να μαγειρευτεί σωστά πριν την κονσερβοποίηση, το φαγητό ή το σερβίρισμα.

Η κσάβα ταξινομείται σε δύο βασικούς τύπους: τη γλυκιά και την πικρή. Η γλυκιά μανιόκα, η οποία περιέχει χαμηλά επίπεδα κυανογόνων γλυκοσιδών (50 mg/kg), απαιτεί μόνο μαγείρεμα για να μειωθεί η περιεκτικότητα σε κυάνιο σε μη τοξικά επίπεδα, αλλά η πικρή κασάβα περιέχει περισσότερες τοξίνες και πρέπει να τριφτεί, να μουλιάσει και να μαγειρευτεί σωστά πριν από την κατανάλωση.

5. Ραβέντι

Το ραβέντι, το λαμπερό λαχανικό που βρίσκεται συχνά σε μαρμελάδες και πίτες, έχει μια σκοτεινή πλευρά. Τα φύλλα του, που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στο ψήσιμο ή στο μαγείρεμα, περιέχουν οξαλικό οξύ.

Η υπερβολική κατανάλωση οξαλικού οξέος μπορεί να αποβεί μοιραία, αν και θα πρέπει να φάτε μεγάλες ποσότητες φύλλων ραβέντι (περίπου 11 κιλά) για να πεθάνετε από αυτό.

Ωστόσο, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων σε ακατάλληλα παρασκευασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου στο στόμα και το λαιμό, ναυτία, διάρροια, πόνο στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή και κόκκινα ούρα.

Το οξαλικό οξύ μπορεί επίσης να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά - που είναι σκληρές εναποθέσεις μετάλλων και όξινων αλάτων που κολλάνε μεταξύ τους στα συμπυκνωμένα ούρα - που είναι γνωστά ότι προκαλούν έντονο πόνο, θολά, κόκκινα ή δύσοσμα ούρα, πυρετό και ρίγη.

6. Σαμπούκος

Τα σαμπούκος χρησιμοποιούνται συνήθως σε μαρμελάδες, πίτες, κρασιά, τσάγια, σιρόπια και συμπληρώματα και είναι ασφαλή για κατανάλωση εάν είναι πλήρως ώριμα και σωστά μαγειρεμένα.

Ωστόσο, τα φύλλα, τα κλαδιά και οι σπόροι του σαμπούκου περιέχουν δυνητικά θανατηφόρα επίπεδα γλυκοζίτη που παράγει κυανίδιο («κυανογόνος γλυκοσίδης»). Εάν τα σαμπούκους δεν είναι πλήρως ώριμα ή δεν στραγγίζονται σωστά κατά την επεξεργασία τους, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, έμετο και σοβαρή διάρροια.

Εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, η γλυκοσίδη μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή ακόμα και θάνατο. Θα έπρεπε να πιείτε έως και πέντε ποτήρια για να διατρέχετε κίνδυνο για τη ζωή σας, αλλά μόνο ένα φλιτζάνι ακατάλληλα παρασκευασμένα προϊόντα σαμπούκος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

7. Κόκκινα φασόλια

Τα κόκκινα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βασικές βιταμίνες και μέταλλα. στην ακατέργαστη ή μη μαγειρεμένη μορφή τους, είναι επίσης πλούσια σε φυτοαιμοσυγκολλητίνη, μια τοξική ποικιλία λεκτίνης .

Η φυτοαιμοσυγκολλητίνη μπορεί να βλάψει το τοίχωμα του εντέρου και μπορεί να το εμποδίσει να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, έμετο και πονοκεφάλους.

Τα αποξηραμένα κόκκινα φασόλια πρέπει να παρασκευάζονται σωστά - που περιλαμβάνει μούλιασμα για αρκετές ώρες και βράσιμο για τουλάχιστον 10 λεπτά - προκειμένου να είναι ασφαλή.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) , το μαγείρεμα αποξηραμένων κόκκινων φασολιών για λιγότερο από 10 λεπτά σε οποιαδήποτε θερμοκρασία μικρότερη από το βράσιμο μπορεί να αυξήσει την τοξικότητα πέντε φορές., επομένως τα φασόλια είναι πιο τοξικά από ό,τι αν καταναλώνονταν ωμά.

ΠΗΓΗ: foodsafety

Τελευταία τροποποίηση στις 30/09/2022 - 13:10
  • ΦΑΓΗΤΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρύζι για βραδινό; Υπάρχει σημαντικός λόγος να το αποφύγεις
Ρύζι για βραδινό; Υπάρχει σημαντικός λόγος να το αποφύγεις 29 Σεπτεμβρίου 2022
Χορτοφάγοι: Πιθανότερη η κατάθλιψη σε σχέση με τους κρεατοφάγους 07 Οκτωβρίου 2022
Χορτοφάγοι: Πιθανότερη η κατάθλιψη σε σχέση με τους κρεατοφάγους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Axios:Δυσοίωνη η εικόνα για το κόστος της ασφάλισης το 2026 για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 17:00

Axios:Δυσοίωνη η εικόνα για το κόστος της ασφάλισης το 2026 για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ

Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες
Health Talk
11/09/2025 - 20:00

Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες

Συναγερμός για τις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία: Όταν ο αέρας αρρωσταίνει
Υγεία
10/09/2025 - 16:00

Συναγερμός για τις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία: Όταν ο αέρας αρρωσταίνει

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα ηγηθεί στον τομέα της υγείας
Πολιτική Υγείας
10/09/2025 - 11:48

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα ηγηθεί στον τομέα της υγείας

Τι είχε το «το καλάθι της ΔΕΘ» για την υγεία
Πολιτική Υγείας
07/09/2025 - 09:26

Τι είχε το «το καλάθι της ΔΕΘ» για την υγεία

Φυτικές ίνες: Πρέπει να είναι μέρος της διατροφή των αθλητών;
Health Talk
26/08/2025 - 15:29

Φυτικές ίνες: Πρέπει να είναι μέρος της διατροφή των αθλητών;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάνω από 7 στους 10 με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές
Υγεία
14/09/2025 - 08:32
Επίσκεψη Μητσοτάκη σε δικαιούχο το προγράμματος κατ' οίκον παράδοσης ΦΥΚ: Για εμένα ήταν θέμα αρχής
Πολιτική Υγείας
13/09/2025 - 11:01
Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης
Health Talk
13/09/2025 - 10:00
Πρώτο πιλοτικό Δίκτυο Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Γυναικολογικού Καρκίνου στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 21:00
COVID-19: Οι μάσκες πιο αποτελεσματικές για τη δημόσια υγεία από το κλείσιμο των σχολείων
Πολιτική Υγείας
12/09/2025 - 20:00
Μούδιασμα, πόνος ή μυρμήγκιασμα στο χέρι; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Health Talk
12/09/2025 - 19:00
Αχρωματοψία: Εσείς πόσο σίγουροι είστε ότι βλέπετε τα χρώματα;
Υγεία
12/09/2025 - 18:00
Axios:Δυσοίωνη η εικόνα για το κόστος της ασφάλισης το 2026 για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 17:00
EFPIA: Στηρίζει το νέο Σχέδιο της ΕΕ για την Καρδιαγγειακή Υγεία - Οι προτάσεις της
Pharma Policy
12/09/2025 - 16:00
Η χρήση κάνναβης συνδέεται με ανωμαλίες στα ωάρια και μείωση της επιτυχίας των εξωσωματικών
Υγεία
12/09/2025 - 15:04
Χασάμπης (DeepMind): Η τεχνητή νοημοσύνη θα ανακαλύπτει νέα φάρμακα μέσα σε λίγους μήνες
Digital Health
12/09/2025 - 13:43
Ντέμης Χασάμπης (DeepMind): Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης
Digital Health
12/09/2025 - 13:10
Η τρυφερή και συνεπής ανατροφή των παιδιών επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και στον τρόπο μάθησης.
Ψυχική Υγεία
12/09/2025 - 13:00
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck παγώνει επένδυση 1 δισ. λιρών στο Λονδίνο, καταργεί 125 θέσεις εργασίας
Pharma Policy
12/09/2025 - 11:37
Οι ιώσεις και οι ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή
Υγεία
12/09/2025 - 11:00
Πώς η τοποθέτηση "παγίδας" στο έντερο μπορεί να αποτρέψει θανατηφόρα ηπατοπάθεια
Υγεία
12/09/2025 - 10:06
Σύλληψη άνδρα για απειλές κατά της ζωής του Άδωνι Γεωργιάδη και της οικογένειάς του
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 09:28
Η αιμοδοσία μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - Το πρόβλημα της υπερμετάγγισης στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:39
ΔΕΘ: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την αποτροπή της χρήσης νικοτίνης από τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:32
Swixx: Η συνεργασία με την Lundbeck αναβαθμίζει τη θέσης της στη θεραπεία νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
Pharma News
11/09/2025 - 22:00
Η Πατρική Μορφή σε κρίση ή σε εξέλιξη;
Ψυχική Υγεία
11/09/2025 - 21:00
Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες
Health Talk
11/09/2025 - 20:00
Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία-Κεφαλαλγία: Ώρα για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην θεραπεία και την υποστήριξη των ασθενών
Patient Talk
11/09/2025 - 19:00
Νοσοκομειακό clawback: Επανάληψη του «δράματος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες
Pharma Policy
11/09/2025 - 18:02
Προβλήματα με το στομάχι; Τα εύπεπτα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν
Διατροφή
11/09/2025 - 18:00
Κονδυλώματα και HPV: Έγκαιρη διάγνωση - Ασφαλής αντιμετώπιση
Health Talk
11/09/2025 - 17:00
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κυριολεκτικά στα δάκτυλα την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον
Digital Health
11/09/2025 - 16:00
Τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν πιει μπύρα και έχουν κάνει σεξ
Υγεία
11/09/2025 - 14:50
Οι πέντε αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας κατά 40%
Υγεία
11/09/2025 - 14:00
ECDC: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα στα νοσοκομεία - Η Ελλάδα στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα
Πολιτική Υγείας
11/09/2025 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

COVID-19: Οι μάσκες πιο αποτελεσματικές για τη δημόσια υγεία από το κλείσιμο των σχολείων
Πολιτική Υγείας
12/09/2025 - 20:00
Ντέμης Χασάμπης (DeepMind): Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης
Digital Health
12/09/2025 - 13:10
Η αιμοδοσία μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - Το πρόβλημα της υπερμετάγγισης στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:39
Χασάμπης (DeepMind): Η τεχνητή νοημοσύνη θα ανακαλύπτει νέα φάρμακα μέσα σε λίγους μήνες
Digital Health
12/09/2025 - 13:43
Swixx: Η συνεργασία με την Lundbeck αναβαθμίζει τη θέσης της στη θεραπεία νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
Pharma News
11/09/2025 - 22:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo