ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6+1 από τα πιο θανατηφόρα φαγητά στον κόσμο

Διατροφή
6+1 από τα πιο θανατηφόρα φαγητά στον κόσμο
Οποιοσδήποτε τύπος μολυσμένου τροφίμου θα μπορούσε να είναι απειλητικός για τη ζωή, αλλά υπάρχουν πολλά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο που απαιτούν εξαιρετική προσοχή και ακρίβεια κατά την προετοιμασία για να αποφευχθεί η πρόκληση σοβαρής ασθένειας ή θανάτου.
Παρασκευή, 30/09/2022 - 13:01
News4Health Team News4Health Team

Πιθανότατα έχετε ακούσει για το φούγκου, την ιαπωνική λιχουδιά που πρέπει να προετοιμαστεί σωστά εάν δεν θέλετε οι πελάτες να ασφυκτιούν στην τραπεζαρία σας. Υπάρχουν, όμως και άλλα φαγητά που μπορούν να σκοτώσουν αν δεν προετοιμαστούν σωστά.

Μερικά από αυτά τα φαγητά είναι εξωτικές λιχουδιές. Από το φoύγκου μέχρι τα φασόλια, εδώ είναι οκτώ από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο.

1. Φούγκου

Το Fugu είναι η ιαπωνική λέξη για το pufferfish και το πιάτο που παρασκευάζεται από αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρα δηλητηριώδες. Οι ωοθήκες, τα έντερα και το συκώτι του fugu περιέχουν τετροδοτοξίνη, μια νευροτοξίνη έως και 1.200 φορές πιο θανατηφόρα από το κυάνιο.

Μια θανατηφόρα δόση τετροδοτοξίνης είναι μικρότερη από το κεφάλι μιας καρφίτσας και ένα μόνο ψάρι έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 30 ανθρώπους. Εάν προετοιμαστεί λανθασμένα, το fugu μπορεί να παραλύσει τα κινητικά νεύρα και να προκαλέσει θανατηφόρα αναπνευστική ανακοπή. Οι Ιάπωνες σεφ πρέπει να περάσουν χρόνια εκπαίδευσης για να αποκτήσουν άδεια προετοιμασίας φούγκου. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ακατάλληλα προετοιμασμένο fugu.

2. Φρούτο Ackee

Το Ackee, το εθνικό φρούτο της Τζαμάικα, είναι μια νόστιμη αλλά επικίνδυνη απόλαυση. Το άγουρο ackee περιέχει ένα δηλητήριο που ονομάζεται υπογλυκίνη, επομένως ο καρπός πρέπει να είναι πλήρως ώριμος και να αφήνεται να ανοίξει φυσικά στο δέντρο για να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Οι ραφές στο εξωτερικό του φρούτου θα ανοίξουν διάπλατα όταν ο καρπός είναι έτοιμος για συλλογή. Μην ανοίγετε ποτέ μόνοι σας ένα φρούτο ackee (πρέπει να ανοίγει μόνο του) και τρώτε μόνο τον κρεμ, σαρκώδη πολτό γύρω από τους σπόρους. Μην τρώτε τίποτα από τη ροζ σάρκα ή τους μαύρους σπόρους, γιατί είναι πολύ τοξικά.

Η ακατάλληλη προετοιμασία των φρούτων ackee μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια (που ονομάζεται «Ασθένεια του εμετού της Τζαμάικα»), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο.

3. Χάκαρλ

Το Hákarl, ένα παραδοσιακό ισλανδικό πιάτο, είναι κρέας καρχαρία της Γροιλανδίας που ωριμάζεται και κρεμιέται για να στεγνώσει για τρεις έως πέντε μήνες. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την εξουδετέρωση των υψηλών επιπέδων ουρίας και οξειδίου τριμεθυλαμίνης στη σάρκα του καρχαρία.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας δεν έχουν ουροποιητικό σύστημα, επομένως τα απόβλητα και οι τοξίνες φιλτράρονται μέσω του δέρματος και της σάρκας τους.

Για τον καρχαρία, αυτό το μείγμα ενώσεων δρα ως φυσικό αντιψυκτικό που τον προστατεύει από τα παγωμένα νερά της Αρκτικής, αλλά οι χημικές ουσίες είναι τόσο συγκεντρωμένες που μόνο μερικές μπουκιές φρέσκου κρέατος που δεν έχει ωριμάσει είναι αρκετές για να προκαλέσουν συμπτώματα ακραίας μέθης στους ανθρώπους. Εντερική δυσφορία, νευρολογικές επιδράσεις, σπασμοί και ακόμη και θάνατος μπορεί να συμβούν εάν καταναλωθούν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

4. Κασάβα

Η κασάβα, μια τροπική καλλιέργεια ρίζας παρόμοια με το τάρο και το γιαμ, χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή πουτίγκας («ταπιόκα»), χυμού, κέικ και πατατών, αλλά τα φύλλα και οι ρίζες της μπορούν να παράγουν θανατηφόρο κυάνιο. Για να αποφευχθεί η δηλητηρίαση, η κασάβα πρέπει να μαγειρευτεί σωστά πριν την κονσερβοποίηση, το φαγητό ή το σερβίρισμα.

Η κσάβα ταξινομείται σε δύο βασικούς τύπους: τη γλυκιά και την πικρή. Η γλυκιά μανιόκα, η οποία περιέχει χαμηλά επίπεδα κυανογόνων γλυκοσιδών (50 mg/kg), απαιτεί μόνο μαγείρεμα για να μειωθεί η περιεκτικότητα σε κυάνιο σε μη τοξικά επίπεδα, αλλά η πικρή κασάβα περιέχει περισσότερες τοξίνες και πρέπει να τριφτεί, να μουλιάσει και να μαγειρευτεί σωστά πριν από την κατανάλωση.

5. Ραβέντι

Το ραβέντι, το λαμπερό λαχανικό που βρίσκεται συχνά σε μαρμελάδες και πίτες, έχει μια σκοτεινή πλευρά. Τα φύλλα του, που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στο ψήσιμο ή στο μαγείρεμα, περιέχουν οξαλικό οξύ.

Η υπερβολική κατανάλωση οξαλικού οξέος μπορεί να αποβεί μοιραία, αν και θα πρέπει να φάτε μεγάλες ποσότητες φύλλων ραβέντι (περίπου 11 κιλά) για να πεθάνετε από αυτό.

Ωστόσο, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων σε ακατάλληλα παρασκευασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου στο στόμα και το λαιμό, ναυτία, διάρροια, πόνο στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή και κόκκινα ούρα.

Το οξαλικό οξύ μπορεί επίσης να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά - που είναι σκληρές εναποθέσεις μετάλλων και όξινων αλάτων που κολλάνε μεταξύ τους στα συμπυκνωμένα ούρα - που είναι γνωστά ότι προκαλούν έντονο πόνο, θολά, κόκκινα ή δύσοσμα ούρα, πυρετό και ρίγη.

6. Σαμπούκος

Τα σαμπούκος χρησιμοποιούνται συνήθως σε μαρμελάδες, πίτες, κρασιά, τσάγια, σιρόπια και συμπληρώματα και είναι ασφαλή για κατανάλωση εάν είναι πλήρως ώριμα και σωστά μαγειρεμένα.

Ωστόσο, τα φύλλα, τα κλαδιά και οι σπόροι του σαμπούκου περιέχουν δυνητικά θανατηφόρα επίπεδα γλυκοζίτη που παράγει κυανίδιο («κυανογόνος γλυκοσίδης»). Εάν τα σαμπούκους δεν είναι πλήρως ώριμα ή δεν στραγγίζονται σωστά κατά την επεξεργασία τους, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, έμετο και σοβαρή διάρροια.

Εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, η γλυκοσίδη μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή ακόμα και θάνατο. Θα έπρεπε να πιείτε έως και πέντε ποτήρια για να διατρέχετε κίνδυνο για τη ζωή σας, αλλά μόνο ένα φλιτζάνι ακατάλληλα παρασκευασμένα προϊόντα σαμπούκος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

7. Κόκκινα φασόλια

Τα κόκκινα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βασικές βιταμίνες και μέταλλα. στην ακατέργαστη ή μη μαγειρεμένη μορφή τους, είναι επίσης πλούσια σε φυτοαιμοσυγκολλητίνη, μια τοξική ποικιλία λεκτίνης .

Η φυτοαιμοσυγκολλητίνη μπορεί να βλάψει το τοίχωμα του εντέρου και μπορεί να το εμποδίσει να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, έμετο και πονοκεφάλους.

Τα αποξηραμένα κόκκινα φασόλια πρέπει να παρασκευάζονται σωστά - που περιλαμβάνει μούλιασμα για αρκετές ώρες και βράσιμο για τουλάχιστον 10 λεπτά - προκειμένου να είναι ασφαλή.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) , το μαγείρεμα αποξηραμένων κόκκινων φασολιών για λιγότερο από 10 λεπτά σε οποιαδήποτε θερμοκρασία μικρότερη από το βράσιμο μπορεί να αυξήσει την τοξικότητα πέντε φορές., επομένως τα φασόλια είναι πιο τοξικά από ό,τι αν καταναλώνονταν ωμά.

ΠΗΓΗ: foodsafety

Τελευταία τροποποίηση στις 30/09/2022 - 13:10
  • ΦΑΓΗΤΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρύζι για βραδινό; Υπάρχει σημαντικός λόγος να το αποφύγεις
Ρύζι για βραδινό; Υπάρχει σημαντικός λόγος να το αποφύγεις 29 Σεπτεμβρίου 2022
Χορτοφάγοι: Πιθανότερη η κατάθλιψη σε σχέση με τους κρεατοφάγους 07 Οκτωβρίου 2022
Χορτοφάγοι: Πιθανότερη η κατάθλιψη σε σχέση με τους κρεατοφάγους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00

Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά

Γιατί τα al dente μακαρόνια είναι καλύτερα για την υγεία μας
Διατροφή
26/06/2025 - 10:00

Γιατί τα al dente μακαρόνια είναι καλύτερα για την υγεία μας

Τα τρόφιμα που επιβαρύνουν "ύπουλα" την υπέρταση
Διατροφή
20/06/2025 - 15:00

Τα τρόφιμα που επιβαρύνουν "ύπουλα" την υπέρταση

Τι πρέπει να τρώτε καθημερινά για να βελτιώσετε άμεσα τον ύπνο σας
Διατροφή
19/06/2025 - 14:00

Τι πρέπει να τρώτε καθημερινά για να βελτιώσετε άμεσα τον ύπνο σας

Στο Ελληνικό η «Μεγάλη Γιορτή για Άσκηση και Διατροφή» από το Υπουργείο Υγείας και την UNICEF
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 11:33

Στο Ελληνικό η «Μεγάλη Γιορτή για Άσκηση και Διατροφή» από το Υπουργείο Υγείας και την UNICEF

Όταν στη δίαιτα εκτός από κιλά χάνεις και τα κέφια σου
Διατροφή
04/06/2025 - 11:00

Όταν στη δίαιτα εκτός από κιλά χάνεις και τα κέφια σου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo