ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6+1 από τα πιο θανατηφόρα φαγητά στον κόσμο

Διατροφή
6+1 από τα πιο θανατηφόρα φαγητά στον κόσμο
Οποιοσδήποτε τύπος μολυσμένου τροφίμου θα μπορούσε να είναι απειλητικός για τη ζωή, αλλά υπάρχουν πολλά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο που απαιτούν εξαιρετική προσοχή και ακρίβεια κατά την προετοιμασία για να αποφευχθεί η πρόκληση σοβαρής ασθένειας ή θανάτου.
Παρασκευή, 30/09/2022 - 13:01
News4Health Team News4Health Team

Πιθανότατα έχετε ακούσει για το φούγκου, την ιαπωνική λιχουδιά που πρέπει να προετοιμαστεί σωστά εάν δεν θέλετε οι πελάτες να ασφυκτιούν στην τραπεζαρία σας. Υπάρχουν, όμως και άλλα φαγητά που μπορούν να σκοτώσουν αν δεν προετοιμαστούν σωστά.

Μερικά από αυτά τα φαγητά είναι εξωτικές λιχουδιές. Από το φoύγκου μέχρι τα φασόλια, εδώ είναι οκτώ από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο.

1. Φούγκου

Το Fugu είναι η ιαπωνική λέξη για το pufferfish και το πιάτο που παρασκευάζεται από αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρα δηλητηριώδες. Οι ωοθήκες, τα έντερα και το συκώτι του fugu περιέχουν τετροδοτοξίνη, μια νευροτοξίνη έως και 1.200 φορές πιο θανατηφόρα από το κυάνιο.

Μια θανατηφόρα δόση τετροδοτοξίνης είναι μικρότερη από το κεφάλι μιας καρφίτσας και ένα μόνο ψάρι έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 30 ανθρώπους. Εάν προετοιμαστεί λανθασμένα, το fugu μπορεί να παραλύσει τα κινητικά νεύρα και να προκαλέσει θανατηφόρα αναπνευστική ανακοπή. Οι Ιάπωνες σεφ πρέπει να περάσουν χρόνια εκπαίδευσης για να αποκτήσουν άδεια προετοιμασίας φούγκου. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ακατάλληλα προετοιμασμένο fugu.

2. Φρούτο Ackee

Το Ackee, το εθνικό φρούτο της Τζαμάικα, είναι μια νόστιμη αλλά επικίνδυνη απόλαυση. Το άγουρο ackee περιέχει ένα δηλητήριο που ονομάζεται υπογλυκίνη, επομένως ο καρπός πρέπει να είναι πλήρως ώριμος και να αφήνεται να ανοίξει φυσικά στο δέντρο για να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Οι ραφές στο εξωτερικό του φρούτου θα ανοίξουν διάπλατα όταν ο καρπός είναι έτοιμος για συλλογή. Μην ανοίγετε ποτέ μόνοι σας ένα φρούτο ackee (πρέπει να ανοίγει μόνο του) και τρώτε μόνο τον κρεμ, σαρκώδη πολτό γύρω από τους σπόρους. Μην τρώτε τίποτα από τη ροζ σάρκα ή τους μαύρους σπόρους, γιατί είναι πολύ τοξικά.

Η ακατάλληλη προετοιμασία των φρούτων ackee μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια (που ονομάζεται «Ασθένεια του εμετού της Τζαμάικα»), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο.

3. Χάκαρλ

Το Hákarl, ένα παραδοσιακό ισλανδικό πιάτο, είναι κρέας καρχαρία της Γροιλανδίας που ωριμάζεται και κρεμιέται για να στεγνώσει για τρεις έως πέντε μήνες. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την εξουδετέρωση των υψηλών επιπέδων ουρίας και οξειδίου τριμεθυλαμίνης στη σάρκα του καρχαρία.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας δεν έχουν ουροποιητικό σύστημα, επομένως τα απόβλητα και οι τοξίνες φιλτράρονται μέσω του δέρματος και της σάρκας τους.

Για τον καρχαρία, αυτό το μείγμα ενώσεων δρα ως φυσικό αντιψυκτικό που τον προστατεύει από τα παγωμένα νερά της Αρκτικής, αλλά οι χημικές ουσίες είναι τόσο συγκεντρωμένες που μόνο μερικές μπουκιές φρέσκου κρέατος που δεν έχει ωριμάσει είναι αρκετές για να προκαλέσουν συμπτώματα ακραίας μέθης στους ανθρώπους. Εντερική δυσφορία, νευρολογικές επιδράσεις, σπασμοί και ακόμη και θάνατος μπορεί να συμβούν εάν καταναλωθούν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

4. Κασάβα

Η κασάβα, μια τροπική καλλιέργεια ρίζας παρόμοια με το τάρο και το γιαμ, χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή πουτίγκας («ταπιόκα»), χυμού, κέικ και πατατών, αλλά τα φύλλα και οι ρίζες της μπορούν να παράγουν θανατηφόρο κυάνιο. Για να αποφευχθεί η δηλητηρίαση, η κασάβα πρέπει να μαγειρευτεί σωστά πριν την κονσερβοποίηση, το φαγητό ή το σερβίρισμα.

Η κσάβα ταξινομείται σε δύο βασικούς τύπους: τη γλυκιά και την πικρή. Η γλυκιά μανιόκα, η οποία περιέχει χαμηλά επίπεδα κυανογόνων γλυκοσιδών (50 mg/kg), απαιτεί μόνο μαγείρεμα για να μειωθεί η περιεκτικότητα σε κυάνιο σε μη τοξικά επίπεδα, αλλά η πικρή κασάβα περιέχει περισσότερες τοξίνες και πρέπει να τριφτεί, να μουλιάσει και να μαγειρευτεί σωστά πριν από την κατανάλωση.

5. Ραβέντι

Το ραβέντι, το λαμπερό λαχανικό που βρίσκεται συχνά σε μαρμελάδες και πίτες, έχει μια σκοτεινή πλευρά. Τα φύλλα του, που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στο ψήσιμο ή στο μαγείρεμα, περιέχουν οξαλικό οξύ.

Η υπερβολική κατανάλωση οξαλικού οξέος μπορεί να αποβεί μοιραία, αν και θα πρέπει να φάτε μεγάλες ποσότητες φύλλων ραβέντι (περίπου 11 κιλά) για να πεθάνετε από αυτό.

Ωστόσο, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων σε ακατάλληλα παρασκευασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου στο στόμα και το λαιμό, ναυτία, διάρροια, πόνο στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή και κόκκινα ούρα.

Το οξαλικό οξύ μπορεί επίσης να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά - που είναι σκληρές εναποθέσεις μετάλλων και όξινων αλάτων που κολλάνε μεταξύ τους στα συμπυκνωμένα ούρα - που είναι γνωστά ότι προκαλούν έντονο πόνο, θολά, κόκκινα ή δύσοσμα ούρα, πυρετό και ρίγη.

6. Σαμπούκος

Τα σαμπούκος χρησιμοποιούνται συνήθως σε μαρμελάδες, πίτες, κρασιά, τσάγια, σιρόπια και συμπληρώματα και είναι ασφαλή για κατανάλωση εάν είναι πλήρως ώριμα και σωστά μαγειρεμένα.

Ωστόσο, τα φύλλα, τα κλαδιά και οι σπόροι του σαμπούκου περιέχουν δυνητικά θανατηφόρα επίπεδα γλυκοζίτη που παράγει κυανίδιο («κυανογόνος γλυκοσίδης»). Εάν τα σαμπούκους δεν είναι πλήρως ώριμα ή δεν στραγγίζονται σωστά κατά την επεξεργασία τους, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, έμετο και σοβαρή διάρροια.

Εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, η γλυκοσίδη μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή ακόμα και θάνατο. Θα έπρεπε να πιείτε έως και πέντε ποτήρια για να διατρέχετε κίνδυνο για τη ζωή σας, αλλά μόνο ένα φλιτζάνι ακατάλληλα παρασκευασμένα προϊόντα σαμπούκος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

7. Κόκκινα φασόλια

Τα κόκκινα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βασικές βιταμίνες και μέταλλα. στην ακατέργαστη ή μη μαγειρεμένη μορφή τους, είναι επίσης πλούσια σε φυτοαιμοσυγκολλητίνη, μια τοξική ποικιλία λεκτίνης .

Η φυτοαιμοσυγκολλητίνη μπορεί να βλάψει το τοίχωμα του εντέρου και μπορεί να το εμποδίσει να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, έμετο και πονοκεφάλους.

Τα αποξηραμένα κόκκινα φασόλια πρέπει να παρασκευάζονται σωστά - που περιλαμβάνει μούλιασμα για αρκετές ώρες και βράσιμο για τουλάχιστον 10 λεπτά - προκειμένου να είναι ασφαλή.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) , το μαγείρεμα αποξηραμένων κόκκινων φασολιών για λιγότερο από 10 λεπτά σε οποιαδήποτε θερμοκρασία μικρότερη από το βράσιμο μπορεί να αυξήσει την τοξικότητα πέντε φορές., επομένως τα φασόλια είναι πιο τοξικά από ό,τι αν καταναλώνονταν ωμά.

ΠΗΓΗ: foodsafety

Τελευταία τροποποίηση στις 30/09/2022 - 13:10
  • ΦΑΓΗΤΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρύζι για βραδινό; Υπάρχει σημαντικός λόγος να το αποφύγεις
Ρύζι για βραδινό; Υπάρχει σημαντικός λόγος να το αποφύγεις 29 Σεπτεμβρίου 2022
Χορτοφάγοι: Πιθανότερη η κατάθλιψη σε σχέση με τους κρεατοφάγους 07 Οκτωβρίου 2022
Χορτοφάγοι: Πιθανότερη η κατάθλιψη σε σχέση με τους κρεατοφάγους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η σωστή διατροφή της μητέρας, θεμέλιο για την υγεία μητέρας και βρέφους
Pharma News
05/11/2025 - 22:14

Η σωστή διατροφή της μητέρας, θεμέλιο για την υγεία μητέρας και βρέφους

Ψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στην Υγεία και τις ιατρικές επιστήμες
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 22:34

Ψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στην Υγεία και τις ιατρικές επιστήμες

Γεωργιάδης: Το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου για την Υγεία είχε διακομματική στήριξη
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 10:23

Γεωργιάδης: Το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου για την Υγεία είχε διακομματική στήριξη

Επτά φυτά εσωτερικού χώρου σύμμαχοι της υγείας μας
Υγεία
03/11/2025 - 15:00

Επτά φυτά εσωτερικού χώρου σύμμαχοι της υγείας μας

Πώς άλλαξε ο πληθωρισμός τις διατροφικές συνήθειες - Η επίδραση στην υγεία
Διατροφή
31/10/2025 - 15:00

Πώς άλλαξε ο πληθωρισμός τις διατροφικές συνήθειες - Η επίδραση στην υγεία

Γιατί οι λιχουδιές τον χειμώνα είναι πιο εθιστικές - Ο ρόλος των εποχών στην όρεξη μας
Διατροφή
24/10/2025 - 15:16

Γιατί οι λιχουδιές τον χειμώνα είναι πιο εθιστικές - Ο ρόλος των εποχών στην όρεξη μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοινή Ημερίδα των Νοσοκομείων Μεταξά και Τζανείου: Απαραίτητος ο οδοντιατρικός έλεγχος σε ογκολογικούς ασθενείς
Υγεία
08/11/2025 - 00:13
Ακτινοβολία με ευθύνη: Η Affidea πρωτοπορεί στην ασφαλή ιατρική απεικόνιση
Υπηρεσίες Υγείας
07/11/2025 - 22:59
Η ΕΙΝΑΠ διαμαρτύρεται για την έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων στο «Γ. Γεννηματάς»
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 22:33
ΠΣΕΥ: «Ο κλάδος ΠΕ25 καταλαμβάνεται ισότιμα από νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας στην Ειδική Αγωγή»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 21:49
Θεσσαλονίκη: Σχολείο-κόμβος Υγείας για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 21:22
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θεσμική θωράκιση του ρόλου μας η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας»
Patient Talk
07/11/2025 - 20:56
Η Υγεία στο επίκεντρο της COP30: Η ανθρωπότητα απαιτεί συντονισμένες δράσεις
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 20:31
Ελληνικό και διεθνές ορόσημο: Δεύτερη εγκυμοσύνη και τοκετός έπειτα από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού
Υπηρεσίες Υγείας
07/11/2025 - 19:57
Η καφεΐνη με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των πονοκεφάλων
Υγεία
07/11/2025 - 19:22
Γεωργιάδης: «Μέτρα για το clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια - Κάτω από το 15% στο πρώτο τρίμηνο του '26»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 18:27
Στις 14 Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση - Έως και 800 τα voucher
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 17:46
Εγκαινιάστηκε το νέο ρομποτικό μηχάνημα στο Κωνσταντοπούλειο Γ. Ν. «Αγία Όλγα»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 17:22
Η συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων screening σώζει ζωές από τον καρκίνο
Υγεία
07/11/2025 - 16:54
Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι
Διατροφή
07/11/2025 - 16:32
Μέτρα του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Κεφαλλονιά
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 16:09
Επιμορφωτικό πρόγραμμα «HPV: Closing the Gap» από την ΕΛΛΟΚ για τα μέλη της
Patient Talk
07/11/2025 - 15:51
Project E.L.E.N.I.: Αφιερωμένο στη μνήμη μιας γυναίκας ψυχολόγου που ονειρεύτηκε τα πάντα αλλά δεν... πρόλαβε
Ψυχική Υγεία
07/11/2025 - 15:33
Όραση των παιδιών: Γεωμετρική αύξηση της μυωπίας - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
07/11/2025 - 15:11
ΣΦΕΕ: Αυξάνεται η ζήτηση για θεραπείες από πλάσμα αίματος - Ανάγκη νέου πλαισίου συλλογής στην Ελλάδα
Pharma Policy
07/11/2025 - 14:47
«Πράσινο» από τον EMA σε επικουρική θεραπεία για το πλακώδες καρκίνωμα του δέρματος
Pharma News
07/11/2025 - 14:24
Οι ράτσες σκύλων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από επιθετικό καρκίνο
Pet
07/11/2025 - 14:00
Γιατί τα εμβόλια “δουλεύουν” λιγότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες – Οι πιθανές λύσεις
Υγεία
07/11/2025 - 13:00
Εντοπίστηκαν επικίνδυνα μικροπλαστικά σε αστακούς
Διατροφή
07/11/2025 - 12:00
RSV: Δεν είναι απλώς ένα κοινό κρυολόγημα - Μελέτες δείχνουν τη σοβαρότητά του και τον αντίκτυπό του μακροπρόθεσμα στην υγεία
Υγεία
07/11/2025 - 11:00
Συμφωνία του Λευκού Οίκου με Novo Nordisk και Eli Lilly για να μειωθεί η τιμή των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 10:00
Γυναίκες προσοχή: Προπόνηση και ισορροπία, το «κλειδί» για μαραθώνιο χωρίς τραυματισμούς
Health Talk
07/11/2025 - 09:43
Ετοιμάζεστε για τον Μαραθώνιο ή ζηλεύετε τους μαραθωνοδρόμους; Γνωρίστε το jeffing!
Fitness
07/11/2025 - 09:00
Δεύτερη μέρα απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών - Κλειστά σήμερα και τα ιδιωτικά εργαστήρια
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 08:23
Τι προσφέρει η αισθητική φλεβολογία στις φλεβικές παθήσεις
Health Talk
06/11/2025 - 22:02
Νέα μελέτη για το σεξ στην εμμηνόπαυση: Δεν μειώνονται ο οργασμός και η ικανοποίηση
Υγεία
06/11/2025 - 21:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Nέο τζελ υπόσχεται αποκατάσταση του σμάλτου των δοντιών - Ελπίδα για τη μάχη κατά της τερηδόνας
Υγεία
05/11/2025 - 14:00
Πιστεύετε ότι η μελατονίνη είναι ασφαλής; Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν κρυφό κίνδυνο για την καρδιά
Υγεία
05/11/2025 - 15:00
Σε 48ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 6 και 7 Νοεμβρίου – Τι καταγγέλλουν και τι ζητούν
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 07:13
Ο διαλογισμός έχει παρενέργειες - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
06/11/2025 - 13:00
Σόγια, βρώμη, αμύγδαλο, ρύζι: ποιο εναλλακτικό γάλα είναι πιο υγιεινό;
Διατροφή
05/11/2025 - 08:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo