ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερβολική εφίδρωση: Ποια είναι η κατάλληλη και πιο αποτελεσματική θεραπεία

Υγεία
Υπερβολική εφίδρωση: Ποια είναι η κατάλληλη και πιο αποτελεσματική θεραπεία
Έκπτωση στην ποιότητα ζωής βιώνουν οι άνθρωποι που πάσχουν από υπεριδρωσία, λόγω των ψυχολογικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχει η πάθηση.
Κυριακή, 11/07/2021 - 10:00
News4Health Team News4Health Team

Η χρόνια αυτή διαταραχή φέρνει τους ασθενείς συνεχώς σε δυσάρεστη θέση, ντροπιάζοντάς τους καθημερινά στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους περίγυρο. Επηρεάζει τα πάντα στη ζωή τους και κάθε ενέργειά τους φιλτράρεται συνειδητά ή ασυνείδητα από τις συνέπειες που θα έχει στον εαυτό τους και στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται.

Πολλές φορές τους απομονώνει, αφού η εικόνα τους απωθεί. Ακόμα εντονότερες είναι οι επιπτώσεις στους ανθρώπους που πάσχουν από βρωμιδρωσία, η οποία σχετίζεται με την υπεριδρωσία.

«Η εφίδρωση είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος. Η υπεριδρωσία είναι μια παθολογική διαταραχή κατά την οποία το άτομο ιδρώνει περισσότερο από όσο έχει ανάγκη. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία έχει επιπολασμό περίπου 3%, εμφανίζεται περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα, αποδιοργανώνει τις καθημερινές δραστηριότητες και διαρκεί τουλάχιστον για 6 μήνες. Συνήθως εκδηλώνεται κατά την εφηβεία και η αιτία είναι η υπερδιέγερση των αποκρινών αδένων που βρίσκονται στις παλάμες, τα πέλματα, τις μασχάλες και το πρόσωπο. Το 93% των ασθενών πάσχει από πρωτογενή υπεριδρωσία», μας εξηγεί ο Πλαστικός Χειρουργός δρ Γεώργιος Βελημβασάκης.

«Η δευτερογενής υπεριδρωσία συνδέεται με υποκείμενες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, και με ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως τα στεροειδή», προσθέτει. Ιδιαίτερα ενοχλητική είναι η μασχαλιαία υπεριδρωσία, αφού πάνω από το ένα τρίτο των πασχόντων αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι ελάχιστα ανεκτή ή εντελώς απαράδεκτη και σχεδόν πάντα παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Έως τα δύο τρίτα αναφέρουν οικογενειακό ιστορικό, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση. Παρόλο που η πάθηση εμφανίζεται και στα δυο φύλα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να την αναφέρουν.

«Υπάρχουν άτομα που ιδρώνουν πολύ και ο ιδρώτας τους έχει μια έντονα δυσάρεστη οσμή. Αυτό οφείλεται στη βακτηριακή αποσύνθεση της έκκρισης κυρίως από τους αποκρινείς αδένες, οι οποίοι ενεργοποιούνται με την είσοδο στην εφηβεία. Η υπεριδρωσία και η βρωμιδρωσία είναι δύο παθήσεις με στενούς δεσμούς, οι οποίες αποτελούν μακροπρόθεσμη πηγή επιβλαβούς συναισθηματικής και σωματικής δυσφορίας», επισημαίνει ο δρ Βελημβασάκης.

Ένα μικρό ποσοστό ασθενών πάσχουν από γενικευμένη πρωτοπαθή υπεριδρωσία, αλλά στο 90% των περιπτώσεων η πάθηση είναι εστιακή και οι περιοχές που επηρεάζονται συνήθως περιλαμβάνουν τις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα ή τις κρανιοπροσωπικές περιοχές. Για την αντιμετώπισή της υπάρχουν διάφορες μη χειρουργικές θεραπείες, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αντιιδρωτικά, ιοντοφόρηση, αντιχολινεργικά, θεραπεία με λέιζερ ή υπερήχους και θερμόλυση.

Η χρήση των τοπικά και από του στόματος θεραπευτικών σχημάτων που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας δεν προσφέρουν πάντα ικανοποιητικά αποτελέσματα και έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ερεθισμός του δέρματος ή ξηρότητα των γύρω ιστών. Υπάρχουν και χειρουργικές προσεγγίσεις, όπως η ενδοσκοπική συμπαθεκτομή και η υποδόρια θεραπεία λιποαναρρόφησης. Ωστόσο, εφαρμόζονται σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις και μετά από αποτυχία των συντηρητικών μεθόδων. Και αυτές, όμως, ενέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ξηροδερμία.

Η έγχυση αλλαντικής τοξίνης (botox) είναι η πιο μελετημένη θεραπεία της υπεριδρωσίας και καταδεικνύει σταθερή βελτίωση των συμπτωμάτων και μείωση στην παραγωγή ιδρώτα. Η χρήση της έχει αποδειχθεί ότι είναι όχι μόνο κλινικά αποτελεσματική, αλλά προσφέρει και ικανοποίηση στον ασθενή. Μπορεί να θεωρηθεί θεραπεία πρώτης ή δεύτερης γραμμής για την υπεριδρωσία που επηρεάζει τις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο.

Τα τελευταία χρόνια, η έγχυση νευροτοξίνης έχει αποκτήσει δημοτικότητα ως επιλογή θεραπείας, λόγω της υψηλής αντιιδρωτικής αποτελεσματικότητάς της. Μια πρόσφατη ανασκόπηση 8 μελετών που πραγματοποιήθηκε για την αξιολόγηση της επίδρασης των ενέσεων αλλαντικής τοξίνης στη θεραπεία των ασθενών με εστιακή υπεριδρωσία αλλά και στην ποιότητα ζωής τους, έδειξε ότι η θεραπεία αυτή μειώνει σημαντικά την παραγωγή ιδρώτα. Επιπρόσθετα, από τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Aesthetic Plastic Surgery διαπιστώθηκαν βελτιώσεις στη σοβαρότητα της νόσου και στις εκτιμήσεις των ασθενών για την ποιότητα ζωής τους.

Εξίσου αποτελεσματική έχει κριθεί από μελέτες ότι είναι η χρήση του botox στην αντιμετώπιση της βρωμιδρωσίας. Αν και οι μελέτες είναι λιγότερες από εκείνες που αφορούν στην υπεριδρωσία, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της νευροτοξίνης στη θεραπεία της μασχαλιαίας βρωμιδρωσίας, που απασχολεί και τους περισσότερους ασθενείς, έχει καταδειχθεί.

Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση της είναι μια εύκολη, γρήγορη και μη επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισής της. Ακόμα και για την εφηβική μασχαλιαία βρωμιδρωσία, οι ενέσεις botox είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές και τα αποτελέσματα διαρκούν. Ωστόσο, η ακριβής διάρκεια είναι μεταβλητή και η δοσολογία ρυθμίζεται βάσει της ατομικής απόκρισης στη θεραπεία.

«Το botox είναι γνωστό για τα άριστα αισθητικά αποτελέσματα που προσφέρει. Αλλά η νευροτοξίνη αυτή έχει εφαρμογή και για την αντιμετώπιση διαφόρων ιατρικών καταστάσεων. Τα άτομα που κάνουν ενέσεις Botox τείνουν να βλέπουν αποτελέσματα 2-4 ημέρες μετά τη θεραπεία και τα πλήρη αποτελέσματα είναι συνήθως αισθητά εντός 2 εβδομάδων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα διαρκούν έξι έως εννέα μήνες», καταλήγει ο δρ Γεώργιος Βελημβασάκης.

  • ΕΦΙΔΡΩΣΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα σπάνια «σημάδια» που πρέπει να προσέξουν όσοι έκαναν MRNA εμβόλια
Τα σπάνια «σημάδια» που πρέπει να προσέξουν όσοι έκαναν MRNA εμβόλια 07 Ιουλίου 2021
Πάνω από 1800 τα κρούσματα σήμερα - Στους 9 οι νεκροί, 159 οι διασωληνωμένοι 07 Ιουλίου 2021
Πάνω από 1800 τα κρούσματα σήμερα - Στους 9 οι νεκροί, 159 οι διασωληνωμένοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκυμοσύνη και καύσωνας: Οδηγίες προστασίας
Health Talk
22/07/2026 - 12:00

Εγκυμοσύνη και καύσωνας: Οδηγίες προστασίας

Υπεριδρωσία σε χέρια και πέλματα: Λειτουργικό και ψυχολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται...
Υγεία
15/07/2026 - 09:26

Υπεριδρωσία σε χέρια και πέλματα: Λειτουργικό και ψυχολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται...

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις
Ψυχική Υγεία
02/03/2026 - 18:18

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις

Εμμηνόπαυση: Νέο φάρμακο για την καταπολέμηση εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων
Pharma News
27/10/2025 - 11:00

Εμμηνόπαυση: Νέο φάρμακο για την καταπολέμηση εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων

«Ειδήσεις; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!» -Γιατί αυξάνονται οι «αρνητές» της ενημέρωσης
Ψυχική Υγεία
02/09/2025 - 12:00

«Ειδήσεις; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!» -Γιατί αυξάνονται οι «αρνητές» της ενημέρωσης

Ποια δερματικά (και όχι μόνο) προβλήματα προκαλεί η υπεριδρωσία
Health Talk
21/08/2025 - 15:39

Ποια δερματικά (και όχι μόνο) προβλήματα προκαλεί η υπεριδρωσία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

28η Οκτωβρίου: Οι νοσηλεύτριες που έγραψαν ιστορία – Η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια
Επικαιρότητα
28/10/2026 - 08:11
ΕΕΣ: Σχεδόν 8.000 γυναίκες εκπαιδεύτηκαν στην αυτοεξέταση μαστού
Υγεία
28/10/2026 - 07:29
Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής ζητεί την θεσμική κατοχύρωση των Συμβούλων Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
28/10/2026 - 03:48
Χανιά: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση μαθητών Λυκείου σε θέματα έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
28/10/2026 - 00:06
Γεωργιάδης: Επίσκεψη στα Χανιά με δύο σημαντικές ανακοινώσεις για την υγεία
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 21:49
Ιατρική για ταξιδιώτες: Το βασικό φαρμακείο και πότε πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια στο εξωτερικό
Υγεία
27/10/2026 - 21:21
Εξελιγμένη θεραπεία βελτιώνει τα μετεγχειρητικά συμπτώματα του καταρράκτη
Health Talk
27/10/2026 - 20:36
Νέες ειδικότητες και αλλαγές στις προσλήψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 20:11
Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας: Η συμμετοχή είναι δικαίωμα όλων για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς
Υγεία
27/10/2026 - 19:38
Το ECDC ενισχύει την task force για τον Έμπολα στην Αφρική μετά τα κρούσματα σε Κένυα και Νιγηρία
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 18:56
Συναγερμός για ακραία καιρικά φαινόμενα την Τετάρτη - Ποιες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 18:09
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Ένας στους τρεις ενήλικες εμφάνισε τη νόσο πριν από τα 18 του
Health Talk
27/10/2026 - 17:54
Προς αναδιοργάνωση οι επιτροπές ελέγχου του ΙΣΑ - Θα συνδράμουν τους μηχανισμούς της Πολιτείας
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 17:36
ΣΕΙΒ: 40 χρόνια υψηλής ιατρικής τεχνολογίας στην υπηρεσία του συστήματος υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 17:13
Με ιδιαίτερο συμβολισμό το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών το διήμερο 30 & 31 Οκτωβρίου
Patient Talk
27/10/2026 - 16:52
Το νέο τηλεοπτικό spot του ΠΦΣ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό
Υγεία
27/10/2026 - 16:31
Αγαπηδάκη: «Ενίσχυση και 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αγίων Αναργύρων»
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 16:13
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Τα ηλικιακά όρια και τα μεγάλα διλήμματα της βιοηθικής
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 16:00
Αντιδράσεις εργαζομένων στον ΕΟΠΑΕ για τη μετακίνηση θεραπευτή από τις φυλακές Κορυδαλλού
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 15:39
Πρωτεΐνη: Πότε η μεγάλη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό
Health Talk
27/10/2026 - 15:00
Ιατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο κίνδυνος του «never-skilling» στην εκπαίδευση των γιατρών
Digital Health
27/10/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 13:40
ΛΔ Κονγκό: Περισσότερα από 10.000 είναι πλέον τα κρούσματα του 'Εμπολα
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 13:00
Χειμερινή κόπωση και πεσμένη διάθεση: Πώς επηρεάζει το λιγότερο φως τον οργανισμό
Ψυχική Υγεία
27/10/2026 - 12:00
Τεχνητή νοημοσύνη και ψύχωση: Πώς τα chatbots μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα
Ψυχική Υγεία
27/10/2026 - 11:00
Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία δείχνει να βοηθάει στην αναγέννηση των μυών
Υγεία
27/10/2026 - 10:00
Φάρμακα GLP-1 για απώλεια βάρους: Οι διατροφικές ελλείψεις που προκαλούν ανησυχία
Υγεία
27/10/2026 - 09:00
Άσκηση απεγκλωβισμού τραυματιών από τροχαία ατυχήματα πραγματοποίησε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 07:32
Bayer: Ο ρόλος της σύγχρονης απεικόνισης στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 03:49
Επιδημία ιλαράς έχει προκαλέσει περισσότερους από 1.200 θανάτους στο Μπανγκλαντές
Υγεία
27/10/2026 - 00:08

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπνική άπνοια: Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μείωσε τις διακοπές της αναπνοής έως και 52%
Υγεία
26/10/2026 - 13:00
Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09
Δ Φιλιώτης: Διαδρομή 62 χρόνων στο φάρμακο με έντονο αποτύπωμά στην ελληνική φαρμακευτική ιστορία
Pharma News
26/10/2026 - 10:52
Δέκα μύθοι και παρανοήσεις για τη διαλειμματική νηστεία - Απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Διατροφή
26/10/2026 - 18:59
Bayer: Ο ρόλος της σύγχρονης απεικόνισης στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 03:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo