ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαθύς ύπνος: H έλλειψή του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ σύμφωνα με νέα έρευνα

Υγεία
IMAGO
Η σύνδεση του ύπνου με την νόσο έχει ήδη επιβεβαιωθεί από παλαιότερες μελέτες. Τώρα μια νέα έρευνα, επικεντρώνεται στις επιμέρους επιπτώσεις των διαφορετικών φάσεων ύπνου αναφορικά με τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Παρασκευή, 04/04/2025 - 18:44
— Photo: IMAGO
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine και οι συγγραφείς της προσπάθησαν να εντοπίσουν αν τα διαφορετικά στάδια ύπνου διαφοροποιούνται και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

Τι είναι οι κύκλοι ύπνου;

Κατά την διάρκεια του ύπνου, η εγκεφαλική δραστηριότητα αλλάζει. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο εγκέφαλος μας όχι μόνο διαφοροποιεί την λειτουργία του σε σχέση με τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι, αλλά επιπλέον παρουσιάζει μεταβλητές αντιδράσεις ανάλογα με την φάση του ύπνου στην οποία βρισκόμαστε.

Περιληπτικά, οι τέσσερις φάσεις του ύπνου διαχωρίζονται ως εξής:

  • Στάδιο 1: Το πρώτο στάδιο μόλις αποκοιμηθούμε. Πρόκειται για ελαφρύ ύπνο, με τους μύες του σώματος μόλις να ξεκινούν να χαλαρώνουν. Διαρκεί μόνο 1-5 λεπτά.
  • Στάδιο 2: Αυτή η φάση διαρκεί περίπου 25 λεπτά. Το σώμα χαλαρώνει περαιτέρω.
  • Στάδιο 3: Είναι το βαθύτερο στάδιο του ύπνου. Ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοή και τα εγκεφαλικά κύματα γίνονται πιο τακτικά. Το στάδιο 3 ονομάζεται επίσης ύπνος αργών κυμάτων.
  • Στάδιο 4: Αυτό το επίπεδο είναι γνωστό ως ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών (REM) λόγω της κινητικότητας των οφθαλμών σε αυτή τη φάση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, η αναπνοή είναι πιο γρήγορη ενώ η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός γίνονται λιγότερο τακτικοί.

Κάθε βράδυ, ο μέσος άνθρωπος, έχει μια πλήρη εναλλαγή αυτών των τεσσάρων φάσεων, για 4-6 φορές.

Προηγούμενη έρευνα είχε αποτυπώσει ήδη ότι διαφοροποιήσεις στην ρουτίνα ύπνου, όπως μεγαλύτερη διάρκεια από το κανονικό ή ανήσυχος ύπνος, σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αλλά και την δυναμική εξέλιξης της νόσου.

Η συγκεκριμένη μελέτη ωστόσο, κατάφερε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη νευροανατομία που σχετίζεται με την ασθένεια κατά την διάρκεια του ύπνου.

Αλτσχάιμερ και εγκέφαλος

Το Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από ατροφία του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, η νόσος συρρικνώνει τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τείνουν να ατροφούν περισσότερο από άλλες. Αυτές μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • τον ιππόκαμπο
  • την παρα-ιπποκαμπική περιοχή
  • την ενδορινική περιοχή
  • την κατώτερη βρεγματική
  • τα σημεία precuneus και cuneus

Εκτός από αυτές τις ευάλωτες στο Αλτσχάιμερ περιοχές του εγκεφάλου, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επίσης σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου - συγκεκριμένα, οι εγκεφαλικές μικροαιμορραγίες.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, πρόκειται για μικρής έκτασης αιμορραγίες στον εγκέφαλο οι οποίες αποτελούν ένδειξη παθογένειας των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, μια κατάσταση που φαίνεται να συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τα στάδια του ύπνου και η πάθηση

Οι ερευνητές επέλεξαν 270 συμμετέχοντες με παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Εξέτασαν τόσο τα ανατομικά χαρακτηριστικά των εγκεφάλων τους όσο και την ποιότητα του ύπνου τους, δηλαδή την αναλογία ύπνου αργών κυμάτων, την αναλογία ύπνου REM και το πόσο συχνά οι συμμετέχοντες βίωναν εγκεφαλική διέγερση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το συμπέρασμα τους ήταν ότι μικρότερο διάστημα ύπνου βραδέων κυμάτων και φάσης REM μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη επιπλέον ατροφία συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που συμβαίνει αυτό;

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να απομακρύνει συσσωρευμένες τοξίνες. Άρα μια από τις επιστημονικές εκτιμήσεις είναι ότι λιγότερος από τον απαραίτητο ύπνο συμβάλει σε νευρολογική ατροφία.

Η Chelsie Rohrscheib, PhD, Νευροεπιστήμονας και σύμβουλος ύπνου, εξηγεί: «Ο ύπνος έχει πολλές κρίσιμες βιολογικές λειτουργίες και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την επισκευή κυττάρων και ιστών, τη συντήρηση της εγκεφαλικής υγείας, τη διαδικασία μάθησης και τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και την δυνατότητα απομάκρυνσης των εγκεφαλικών αποβλήτων».

Όπως επισημαίνει, οι περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του σταδίου 3 του ύπνου και της φάσης REM. Επιπρόσθετα, όλες αυτές οι διαδικασίες είναι ζωτικής σημασίας και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ καθώς η νόσος χαρακτηρίζεται από συσσώρευση ανεπιθύμητων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, τονίζει η Rohrscheib.

«Αυτές οι πρωτεΐνες συνήθως απομακρύνονται με ένα σύστημα «καθαρισμού απορριμμάτων» που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σταδίου 4 του ύπνου», λέει και προσθέτει πως «Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνια στέρηση ύπνου και περνούν λιγότερο χρόνο σε ύπνο αργών κυμάτων, τελικά δεν καθαρίζουν αποτελεσματικά τον εγκέφαλό τους».

Φανταστείτε αυτή την διαδικασία σαν μια εγκεφαλική φασίνα, εξηγούν οι ειδικοί. Κατά την Leah Kaylor, PhD, Ψυχολόγο που ειδικεύεται σε ζητήματα ύπνου: «όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος συρρικνώνεται, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για το εγκεφαλονωτιαίο υγρό προκειμένου αυτό να πλημμυρίσει τις περιοχές όπου συσσωρεύονται τα εγκεφαλικά απόβλητα. Αυτό το υγρό λειτουργεί ως "πλυντήριο αυτοκινήτων", καθαρίζοντας τις τοξίνες, τις επιβλαβείς πρωτεΐνες και τα υπολείμματα που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας ότι ο εγκέφαλός μας λειτουργεί στο μέγιστο όταν πια είναι ώρα να ξυπνήσουμε».

Είναι σημαντικό ότι «αυτά τα απόβλητα περιλαμβάνουν βήτα-αμυλοειδές πρωτεΐνες T και άλλες ουσίες που συνδέονται με νευροεκφυλιστικές διαταραχές», καταλήγει η Kaylor.

Πώς μπορούμε να κοιμόμαστε καλύτερα

Καθώς ένας καλός ύπνος λειτουργεί κυριολεκτικά ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού, οι επιστήμονες μας προτρέπουν να διατηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα που μας επιτρέπει να ξεκουραζόμαστε 7-9 ώρες κάθε νύχτα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων.

Ο καλός ύπνος ωφελείται από μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα η οποία θα περιλαμβάνει το κλείσιμο και την απομάκρυνση των ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον 1 ώρα πριν την κατάκλιση.

Ένα δροσερό, σκοτεινό, ήσυχο και άνετο δωμάτιο, επίσης βοηθά στην ποιότητα του ύπνου μας.
Όσοι πάντως αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα ύπνου, είναι χρήσιμο να το μοιραστούν με τον γιατρό τους καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι διαταραχών όπως κάποια μορφή αϋπνίας ή υπνική άπνοια.

Η Kaylor δίνει μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές:

  • Κόψτε την καφεΐνη 10 ώρες πριν τον ύπνο: «οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόση ώρα η καφεΐνη παραμένει στο σώμα συνεχίζοντας την δράση της» επισημαίνει.
  • Μην τρώτε ή πίνετε όταν πλησιάζει η ώρα για ύπνο. «Ολοκληρώστε το τελευταίο γεύμα της ημέρας και την κατανάλωση αλκοόλ 3 ώρες πριν ξαπλώσετε» προσθέτει.
  • Ηρεμήστε. Κατά την ειδική σε θέματα ύπνου, δύο ώρες πριν κοιμηθούμε, πρέπει να αλλάζουμε νοητικούς ρυθμούς προκειμένου να χαλαρώσουμε, αφήνοντας πίσω το άγχος της ημέρας.
  • Εκτεθείτε στο φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχύσετε τον κιρκάδιο ρυθμό, που είναι το εσωτερικό ρολόι του σώματος και ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης» καταλήγει η επιστήμονας.

Πηγές: medicalnewstoday.com, jcsm.aasm.org

Τελευταία τροποποίηση στις 04/04/2025 - 18:53
  • ΥΠΝΟΣ
  • ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
  • ΕΡΕΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΕΚΕ: Τα βασικά δικαιώματα των ασθενών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
ΕΕΚΕ: Τα βασικά δικαιώματα των ασθενών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 04 Απριλίου 2025
Τα ειδικά νοσοκομειακά ελικόπτερα HEMS μπορούν να μειώσουν τους θανάτους στα ΤΕΠ 04 Απριλίου 2025
Τα ειδικά νοσοκομειακά ελικόπτερα HEMS μπορούν να μειώσουν τους θανάτους στα ΤΕΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01

Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Nέα έρευνα συνδέει τη λήψη φαρμάκων GLP-1 με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Υγεία
03/06/2026 - 09:33

Nέα έρευνα συνδέει τη λήψη φαρμάκων GLP-1 με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής παγκόσμιας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία
Υγεία
02/06/2026 - 09:43

Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής παγκόσμιας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία

Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
29/05/2026 - 09:00

Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων

Συγκίνηση και προσφορά στο πρώτο επίσημο φιλανθρωπικό Gala του «Ιπποκράτειου Ίδρυματος Έρευνας για τον Καρκίνο»
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 19:27

Συγκίνηση και προσφορά στο πρώτο επίσημο φιλανθρωπικό Gala του «Ιπποκράτειου Ίδρυματος Έρευνας για τον Καρκίνο»

Ο πραγματικός αριθμός ασθενών με μακροχρόνιο Covid ενδέχεται να είναι διπλάσιος από τις εκτιμήσεις
Υγεία
28/05/2026 - 10:00

Ο πραγματικός αριθμός ασθενών με μακροχρόνιο Covid ενδέχεται να είναι διπλάσιος από τις εκτιμήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 17:38
Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι αστικοί κήποι ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση
Επικαιρότητα
05/06/2026 - 16:06
Έρχεται το «χάπι της νύχτας» για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια
Health Talk
05/06/2026 - 15:42
Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 14:36
Δύο ερευνήτριες της Οξφόρδης δουλεύουν στα πρότυπα του εμβολίου κατά της Covid-19 για τον Έμπολα
Υγεία
05/06/2026 - 14:01
Βραβείο «γυναικείας επιχειρηματικότητας και ηγεσίας» στην Ιουλία Τσέτη από το ΕΒΕΑ
Pharma News
05/06/2026 - 13:46
Νέοι κανόνες υγιεινής στα σχολικά κυλικεία στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 13:28
«Δεν είναι ντροπή»: WinCancer και ΕΥΔΑΠ φέρνουν την πρόληψη στους χώρους εργασίας
Patient Talk
05/06/2026 - 12:54
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη
Health Talk
05/06/2026 - 11:22
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Νέο αντιανδρογόνο στη θεραπευτική φαρέτρα για τον μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
05/06/2026 - 09:36
Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo