ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαθύς ύπνος: H έλλειψή του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ σύμφωνα με νέα έρευνα

Υγεία
IMAGO
Η σύνδεση του ύπνου με την νόσο έχει ήδη επιβεβαιωθεί από παλαιότερες μελέτες. Τώρα μια νέα έρευνα, επικεντρώνεται στις επιμέρους επιπτώσεις των διαφορετικών φάσεων ύπνου αναφορικά με τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Παρασκευή, 04/04/2025 - 18:44
— Photo: IMAGO
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine και οι συγγραφείς της προσπάθησαν να εντοπίσουν αν τα διαφορετικά στάδια ύπνου διαφοροποιούνται και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

Τι είναι οι κύκλοι ύπνου;

Κατά την διάρκεια του ύπνου, η εγκεφαλική δραστηριότητα αλλάζει. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο εγκέφαλος μας όχι μόνο διαφοροποιεί την λειτουργία του σε σχέση με τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι, αλλά επιπλέον παρουσιάζει μεταβλητές αντιδράσεις ανάλογα με την φάση του ύπνου στην οποία βρισκόμαστε.

Περιληπτικά, οι τέσσερις φάσεις του ύπνου διαχωρίζονται ως εξής:

  • Στάδιο 1: Το πρώτο στάδιο μόλις αποκοιμηθούμε. Πρόκειται για ελαφρύ ύπνο, με τους μύες του σώματος μόλις να ξεκινούν να χαλαρώνουν. Διαρκεί μόνο 1-5 λεπτά.
  • Στάδιο 2: Αυτή η φάση διαρκεί περίπου 25 λεπτά. Το σώμα χαλαρώνει περαιτέρω.
  • Στάδιο 3: Είναι το βαθύτερο στάδιο του ύπνου. Ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοή και τα εγκεφαλικά κύματα γίνονται πιο τακτικά. Το στάδιο 3 ονομάζεται επίσης ύπνος αργών κυμάτων.
  • Στάδιο 4: Αυτό το επίπεδο είναι γνωστό ως ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών (REM) λόγω της κινητικότητας των οφθαλμών σε αυτή τη φάση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, η αναπνοή είναι πιο γρήγορη ενώ η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός γίνονται λιγότερο τακτικοί.

Κάθε βράδυ, ο μέσος άνθρωπος, έχει μια πλήρη εναλλαγή αυτών των τεσσάρων φάσεων, για 4-6 φορές.

Προηγούμενη έρευνα είχε αποτυπώσει ήδη ότι διαφοροποιήσεις στην ρουτίνα ύπνου, όπως μεγαλύτερη διάρκεια από το κανονικό ή ανήσυχος ύπνος, σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αλλά και την δυναμική εξέλιξης της νόσου.

Η συγκεκριμένη μελέτη ωστόσο, κατάφερε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη νευροανατομία που σχετίζεται με την ασθένεια κατά την διάρκεια του ύπνου.

Αλτσχάιμερ και εγκέφαλος

Το Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από ατροφία του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, η νόσος συρρικνώνει τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τείνουν να ατροφούν περισσότερο από άλλες. Αυτές μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • τον ιππόκαμπο
  • την παρα-ιπποκαμπική περιοχή
  • την ενδορινική περιοχή
  • την κατώτερη βρεγματική
  • τα σημεία precuneus και cuneus

Εκτός από αυτές τις ευάλωτες στο Αλτσχάιμερ περιοχές του εγκεφάλου, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επίσης σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου - συγκεκριμένα, οι εγκεφαλικές μικροαιμορραγίες.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, πρόκειται για μικρής έκτασης αιμορραγίες στον εγκέφαλο οι οποίες αποτελούν ένδειξη παθογένειας των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, μια κατάσταση που φαίνεται να συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τα στάδια του ύπνου και η πάθηση

Οι ερευνητές επέλεξαν 270 συμμετέχοντες με παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Εξέτασαν τόσο τα ανατομικά χαρακτηριστικά των εγκεφάλων τους όσο και την ποιότητα του ύπνου τους, δηλαδή την αναλογία ύπνου αργών κυμάτων, την αναλογία ύπνου REM και το πόσο συχνά οι συμμετέχοντες βίωναν εγκεφαλική διέγερση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το συμπέρασμα τους ήταν ότι μικρότερο διάστημα ύπνου βραδέων κυμάτων και φάσης REM μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη επιπλέον ατροφία συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που συμβαίνει αυτό;

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να απομακρύνει συσσωρευμένες τοξίνες. Άρα μια από τις επιστημονικές εκτιμήσεις είναι ότι λιγότερος από τον απαραίτητο ύπνο συμβάλει σε νευρολογική ατροφία.

Η Chelsie Rohrscheib, PhD, Νευροεπιστήμονας και σύμβουλος ύπνου, εξηγεί: «Ο ύπνος έχει πολλές κρίσιμες βιολογικές λειτουργίες και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την επισκευή κυττάρων και ιστών, τη συντήρηση της εγκεφαλικής υγείας, τη διαδικασία μάθησης και τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και την δυνατότητα απομάκρυνσης των εγκεφαλικών αποβλήτων».

Όπως επισημαίνει, οι περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του σταδίου 3 του ύπνου και της φάσης REM. Επιπρόσθετα, όλες αυτές οι διαδικασίες είναι ζωτικής σημασίας και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ καθώς η νόσος χαρακτηρίζεται από συσσώρευση ανεπιθύμητων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, τονίζει η Rohrscheib.

«Αυτές οι πρωτεΐνες συνήθως απομακρύνονται με ένα σύστημα «καθαρισμού απορριμμάτων» που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σταδίου 4 του ύπνου», λέει και προσθέτει πως «Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνια στέρηση ύπνου και περνούν λιγότερο χρόνο σε ύπνο αργών κυμάτων, τελικά δεν καθαρίζουν αποτελεσματικά τον εγκέφαλό τους».

Φανταστείτε αυτή την διαδικασία σαν μια εγκεφαλική φασίνα, εξηγούν οι ειδικοί. Κατά την Leah Kaylor, PhD, Ψυχολόγο που ειδικεύεται σε ζητήματα ύπνου: «όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος συρρικνώνεται, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για το εγκεφαλονωτιαίο υγρό προκειμένου αυτό να πλημμυρίσει τις περιοχές όπου συσσωρεύονται τα εγκεφαλικά απόβλητα. Αυτό το υγρό λειτουργεί ως "πλυντήριο αυτοκινήτων", καθαρίζοντας τις τοξίνες, τις επιβλαβείς πρωτεΐνες και τα υπολείμματα που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας ότι ο εγκέφαλός μας λειτουργεί στο μέγιστο όταν πια είναι ώρα να ξυπνήσουμε».

Είναι σημαντικό ότι «αυτά τα απόβλητα περιλαμβάνουν βήτα-αμυλοειδές πρωτεΐνες T και άλλες ουσίες που συνδέονται με νευροεκφυλιστικές διαταραχές», καταλήγει η Kaylor.

Πώς μπορούμε να κοιμόμαστε καλύτερα

Καθώς ένας καλός ύπνος λειτουργεί κυριολεκτικά ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού, οι επιστήμονες μας προτρέπουν να διατηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα που μας επιτρέπει να ξεκουραζόμαστε 7-9 ώρες κάθε νύχτα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων.

Ο καλός ύπνος ωφελείται από μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα η οποία θα περιλαμβάνει το κλείσιμο και την απομάκρυνση των ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον 1 ώρα πριν την κατάκλιση.

Ένα δροσερό, σκοτεινό, ήσυχο και άνετο δωμάτιο, επίσης βοηθά στην ποιότητα του ύπνου μας.
Όσοι πάντως αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα ύπνου, είναι χρήσιμο να το μοιραστούν με τον γιατρό τους καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι διαταραχών όπως κάποια μορφή αϋπνίας ή υπνική άπνοια.

Η Kaylor δίνει μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές:

  • Κόψτε την καφεΐνη 10 ώρες πριν τον ύπνο: «οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόση ώρα η καφεΐνη παραμένει στο σώμα συνεχίζοντας την δράση της» επισημαίνει.
  • Μην τρώτε ή πίνετε όταν πλησιάζει η ώρα για ύπνο. «Ολοκληρώστε το τελευταίο γεύμα της ημέρας και την κατανάλωση αλκοόλ 3 ώρες πριν ξαπλώσετε» προσθέτει.
  • Ηρεμήστε. Κατά την ειδική σε θέματα ύπνου, δύο ώρες πριν κοιμηθούμε, πρέπει να αλλάζουμε νοητικούς ρυθμούς προκειμένου να χαλαρώσουμε, αφήνοντας πίσω το άγχος της ημέρας.
  • Εκτεθείτε στο φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχύσετε τον κιρκάδιο ρυθμό, που είναι το εσωτερικό ρολόι του σώματος και ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης» καταλήγει η επιστήμονας.

Πηγές: medicalnewstoday.com, jcsm.aasm.org

Τελευταία τροποποίηση στις 04/04/2025 - 18:53
  • ΥΠΝΟΣ
  • ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
  • ΕΡΕΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΕΚΕ: Τα βασικά δικαιώματα των ασθενών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
ΕΕΚΕ: Τα βασικά δικαιώματα των ασθενών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 04 Απριλίου 2025
Τα ειδικά νοσοκομειακά ελικόπτερα HEMS μπορούν να μειώσουν τους θανάτους στα ΤΕΠ 04 Απριλίου 2025
Τα ειδικά νοσοκομειακά ελικόπτερα HEMS μπορούν να μειώσουν τους θανάτους στα ΤΕΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης
Υγεία
20/03/2026 - 11:00

Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης

Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;
Υγεία
20/03/2026 - 10:00

Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;

Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος
Υγεία
20/03/2026 - 08:58

Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος

Η παράδοξη «παρενέργεια» από τη μείωση ή και τη διακοπή της κατανάλωσης καφέ
Διατροφή
19/03/2026 - 20:14

Η παράδοξη «παρενέργεια» από τη μείωση ή και τη διακοπή της κατανάλωσης καφέ

Χωριστά κρεβάτια: Ακόμα ένα «trend» ή εργαλείο που βελτιώνει την καθημερινότητα των ζευγαριών;
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 18:11

Χωριστά κρεβάτια: Ακόμα ένα «trend» ή εργαλείο που βελτιώνει την καθημερινότητα των ζευγαριών;

Οι συχνές περίοδοι έντονης σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου
Fitness
19/03/2026 - 14:00

Οι συχνές περίοδοι έντονης σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νεφρολιθίαση: Οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν τους στόχους ενυδάτωσης
Υγεία
20/03/2026 - 11:00
Μήπως οι εφαρμογές καταγραφής ύπνου σαμποτάρουν τη σχέση σας με τον Μορφέα;
Υγεία
20/03/2026 - 10:00
Ουσία στο αίμα του πύθωνα μπορεί να οδηγήσει σε φάρμακα αδυνατίσματος
Υγεία
20/03/2026 - 08:58
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Ποιες βραβεύθηκαν
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 07:18
Εργαζόμενοι στο Κρατικό Νίκαιας: «Ο Γεωργιάδης μαγείρεψε τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία της ΟΕΝΓΕ»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Συνεργασία Haleon-Γιατρών του Κόσμου για το Κοινωνικό Οδοντιατρείο
Pharma News
20/03/2026 - 00:09
Τα λύματα της Αττικής αποκαλύπτουν: Αυξάνεται η χρήση κοκαΐνης, επιστρέφει το MDMA και πρώτη καταγραφή για κεταμίνη
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 22:06
Σε ισχύ τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο - Τι προβλέπεται για ζώα, γάλα, κρέας, υποπροϊόντα και τροφές
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 21:38
Novo Nordisk Ελλάς: Μείωση έως και 13% στην τιμή φαρμάκου της για απώλεια βάρους
Pharma News
19/03/2026 - 21:01
Η παράδοξη «παρενέργεια» από τη μείωση ή και τη διακοπή της κατανάλωσης καφέ
Διατροφή
19/03/2026 - 20:14
ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Μειωμένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
19/03/2026 - 19:47
Εγκαινιάστηκαν οι νέες σύγχρονες χειρουργικές τράπεζες στο Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο», δωρεά της Βουλής
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 19:14
Νέα ενημερωτική δράση από τον ΕΕΣ - 150 μαθητές εκπαιδεύτηκαν στη στοματική υγιεινή
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 18:37
Χωριστά κρεβάτια: Ακόμα ένα «trend» ή εργαλείο που βελτιώνει την καθημερινότητα των ζευγαριών;
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 18:11
Ποδόσφαιρο για καλό σκοπό: Εικόνες και βίντεο από αγώνα βετεράνων του Απόλλωνα και της ομάδας του ΙΣΑ
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 17:38
Βαρτζόπουλος: «Έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο για τις στεγαστικές δομές ατόμων με ψυχική αναπηρία»
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 17:04
Ινστιτούτο Prolepsis: Έρευνα και προτάσεις πολιτικής για τους πρώιμους γάμους και τις εφηβικές εγκυμοσύνες στους Ρομά
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 16:39
Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το «οικοσύστημα της εστίασης» και την τήρηση των μέτρων που αφορούν τη δημόσια υγεία
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:16
Ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη Βρετανία: Επτά νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 16:02
«Film in Hospital»: Δωρεάν πρόσβαση σε επιλεγμένες ταινίες για παιδιά που νοσηλεύονται στο «Παπαγεωργίου»
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 15:36
Facebook vs Instagram, Tik-Tok: Ποιο επιβαρύνει περισσότερο την ψυχική υγεία των νέων
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 15:19
Γενική συνέλευση και επαναληπτικές εκλογές στον ΠΙΣ στις 25 και 26 Απριλίου
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 14:57
Οι συχνές περίοδοι έντονης σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου
Fitness
19/03/2026 - 14:00
Τα φάρμακα GLP-1 φαίνεται να κατευνάζουν τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής και της κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
19/03/2026 - 13:00
ΕΟΠΥΥ: Νέα προειδοποίηση για παραπλανητικά SMS
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:56
Γεωργιάδης για το 1566: H πρόσβαση σε δωρεάν ραντεβού με ειδικευμένους γιατρούς από τις ευκολότερες στην EE
Πολιτική Υγείας
19/03/2026 - 11:16
Νηπιαγωγείο: Τα παιδιά αρρωσταίνουν 15 φορές τον πρώτο χρόνο της φοίτησής τους
Υγεία
19/03/2026 - 11:00
Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει κατά 40% τον καρδιακό κίνδυνο
Υγεία
19/03/2026 - 10:00
Γιατί η αρθρίτιδα στα παιδιά είναι απειλητική και για την όραση τους
Υγεία
19/03/2026 - 09:00
Συστάσεις του ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες προς την Ινδία - Προσοχή σε συγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο
Υγεία
19/03/2026 - 07:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα θεραπευτική επιλογή για την ανεπάρκεια βιταμίνης D από την ELPEN
Pharma News
17/03/2026 - 12:49
TELEIA: UNI-PHARMA και InterMed Top Employers για τέταρτη συνεχή χρονιά
Pharma News
17/03/2026 - 13:53
Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 14:41
Μακαρόνια: Πώς μπορούμε να τα απολαμβάνουμε χωρίς να μάς παχύνουν
Διατροφή
17/03/2026 - 16:14
Θεμιστοκλέους: «Ξεπερνούν τα 550.000 ραντεβού στα νοσοκομεία - Μειωμένος ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ με το βραχιολάκι»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 16:59
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo