Κορεάτες ειδικοί έχουν εντοπίσει τον τρόπο κατασκευής του καλύτερου αθλητικού κράνους για την προστασία του εγκεφάλου των αθλητών.
Οι κρανιακές κακώσεις είναι ένας συνηθισμένος κίνδυνος σε πολλά αθλήματα, από το κρίκετ, το ράγκμπι, το ποδόσφαιρο και το roller derby, για να αναφέρουμε μερικά.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι έως και το 40% των αθλητών θα υποστούν τραυματισμό κατά τη διάρκεια ενός έτους προπόνησης και αγώνων.
Σε αθλήματα όπως το κρίκετ, ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί έως και 70%, με λίγο περισσότερο από το 10% αυτών των τραυματισμών να αφορά κρίσιμες περιοχές όπως το κεφάλι, ο λαιμός και το πρόσωπο, κυρίως λόγω της σκληρής μπάλας που εκτοξεύεται με μεγάλη ταχύτητα. Οι συνέπειες τέτοιων τραυματισμών μπορεί να είναι καταστροφικές.
Τώρα, μια ομάδα ερευνητών βρήκε έναν τρόπο για να αξιολογήσει το καλύτερο υλικό για κράνη, ώστε να μειωθούν οι σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Chongqing Jiaotong, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Chongqing No. 7, ανέλυσαν την απόδοση τριών διαφορετικών υλικών για κράνη.
Αυτά ήταν ένα ισχυρό πλαστικό που ονομάζεται ακρυλονιτρίλιο βουταδιένιο στυρένιο (ABS), υαλοβάμβακα και σύνθετα υλικά αλουμινίου.
Χρησιμοποιώντας υπολογιστικές προσομοιώσεις, η ομάδα δημιούργησε ψηφιακά αντίγραφα από κράνη κατασκευασμένα από κάθε υλικό.
Στη συνέχεια, αυτά τα ψηφιακά κράνη υποβλήθηκαν σε μια σειρά από υπολογιστικά σενάρια πρόσκρουσης βασισμένα στο κρίκετ, ενώ η ομάδα ανέλυσε πόσο καλά προστάτευαν ένα προσομοιωμένο ανθρώπινο κεφάλι και τον εγκέφαλο που βρισκόταν μέσα σε αυτά.
Διαπίστωσαν ότι για προπόνηση και σε επίπεδο αναψυχής, ένα κράνος ABS παρείχε επαρκή προστασία.
Αποτελεσματικότητα κατά περίπτωση
Ωστόσο, σε επίπεδο αθλητικής ελίτ, όπου οι μπάλες κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα και, ως εκ τούτου, είναι πιο επικίνδυνες, τα κράματα από υαλοβάμβακα ή αλουμίνιο είχαν καλύτερη απόδοση.
Πρόσθεσαν ότι, ενώ και τα δύο υλικά είχαν τα πλεονεκτήματά τους, ο υαλοβάμβακας, όντας πιο εύθραυστος από το αλουμίνιο, είχε το πλεονέκτημα ότι κατανέμει την πίεση της πρόσκρουσης σε όλη την επιφάνειά του, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματικής βλάβης.
Ο συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό AIP Advances, Tao Wang, δήλωσε ότι, αν και τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, δεν είναι καθολικά για κάθε άθλημα, καθώς το καθένα έχει τις δικές του μοναδικές καταπονήσεις.
«Κάθε άθλημα πρέπει να ελέγχεται ξεχωριστά, επειδή οι συνθήκες φόρτωσης είναι διαφορετικές σε διαφορετικά αθλήματα», είπε.
Το ζήτημα των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων στον αθλητισμό έχει αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια, λόγω του φόβου ότι τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.
Μια μελέτη του 2023 που ανατέθηκε από την βρετανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών διαπίστωσε ότι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Ωστόσο, μεταγενέστερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για τους ερασιτέχνες παίκτες.
Στην πραγματικότητα, διαπιστώθηκε ότι η άσκηση προστατεύει από την άνοια, πιθανότατα λόγω της τακτικής άσκησης, η οποία είναι γνωστός παράγοντας που προστατεύει από τη διαταραχή που προκαλεί απώλεια μνήμης.