ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ψυχολογικό αντίκτυπο στους μαθητές από τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων

Υγεία
Το ψυχολογικό αντίκτυπο στους μαθητές από τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στην ψυχολογική κατάσταση των παιδιών, εξαιτίας της «ρευστότητας» που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στη λειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης.
Δευτέρα, 01/02/2021 - 10:12
News4Health Team News4Health Team

Η αβεβαιότητα αναφορικά με το αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία αλλά και για το πόσο θα παραμείνουν ανοιχτά, αφήνει το στίγμα της στην ψυχολογία των παιδιών και εφήβων, διαμορφώνοντας μία κατάσταση γεμάτη στρες και εκνευρισμό, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε επιθετικές αντιδράσεις.

«Τα παιδιά έχουν την ανάγκη ενός σταθερού περιβάλλοντος και προγράμματος, το οποίο έχει ανατραπεί. Γενικά, είναι ευπροσάρμοστα, παρόλα αυτά η έλλειψη ρουτίνας και η αδυναμία εκτόνωσης προκαλεί εκνευρισμό, με αποτέλεσμα να γίνονται ευερέθιστα και πιο επιθετικά. Τα μικρά παιδιά δεν το συνειδητοποιούν και δεν μιλούν γι΄ αυτό, όμως η αναστάτωση που βιώνουν αποτυπώνεται στη συμπεριφορά τους, χωρίς καν να ξέρουν τι τους φταίει», εξηγεί η Παιδοψυχίατρος – Οικογενειακή Σύμβουλος Φρίντα Κωνσταντοπούλου.

Ειδική αναφορά κάνει στα παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με μια τεράστια πρόκληση.

«Στα παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, η αλλαγή της ρουτίνας όχι μόνο δημιουργεί δυσκολίες, αλλά είναι ανυπόφορη και δεν μπορούν να τη διαχειριστούν. Το άνοιγμα – κλείσιμο των σχολείων είναι ιδιαίτερα δύσκολο γι’ αυτά αλλά και για τη λειτουργία ολόκληρης της οικογένειας», σημειώνει.

Κίνδυνος κατάθλιψης για τους εφήβους

Το γενικότερο κλίμα αστάθειας και αμφιβολίας που περιρρέει την καθημερινότητά μας τον τελευταίο χρόνο και το αίσθημα ότι ανά πάσα στιγμή όλα μπορεί να ανατραπούν, ενισχύει την ανασφάλεια των εφήβων για το μέλλον τους και κάνει ορατό τον κίνδυνο για την εμφάνιση αγχωδών διαταραχών και διαταραχών καταθλιπτικού τύπου.

«Για τους εφήβους η παρούσα κατάσταση ενισχύει την αβεβαιότητα για το μέλλον τους, που αποτελεί μεν ένα φυσιολογικό στάδιο, το οποίο όμως είχε ήδη ενταθεί κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και τώρα εντείνεται ακόμα περισσότερο, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για τα πάντα: για την υγεία τους, για την υγεία των οικογενειών τους, για τις συναναστροφές τους κλπ.

Όλο αυτό συνιστά μία συνθήκη την οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν. Δεν είναι αυτό που έρχεται σταδιακά, ως φυσιολογική εξέλιξη, προσαρμόζονται και το διαχειρίζονται. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη και δεν είναι διαχειρίσιμη ούτε για τους ενήλικες», αναφέρει η ειδικός και εξηγεί:

«Αυτά τα παιδιά είναι σε μία ηλικία που θα έπρεπε να έχουν πολλά όνειρα για το μέλλον τους και για τη ζωή τους και αναγκάστηκαν να είναι καθηλωμένα σε μία πραγματικότητα που τα απογοητεύει, δίνοντας την εντύπωση πως ό,τι και να κάνουν δεν θα έχει νόημα. Αυτό είναι ένα καταθλιπτικό σύμπτωμα, το οποίο αν παγιωθεί θα οδηγήσει σε συναισθηματική διαταραχή».

Η κ. Κωνσταντοπούλου τονίζει ότι οι συνεχείς ανατροπές σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων καθώς και η απογοήτευση και το αίσθημα της ματαιότητας, ενδέχεται να αποπροσανατολίσουν τα μεγαλύτερα παιδιά από τους στόχους τους και να επηρεάσουν την απόδοσή τους στο σχολείο, σε μια περίοδο της ζωής τους που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον τους.

Η προϋπάρχουσα κόπωση

Το κλείσιμο των σχολείων για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχει προκαλέσει μία κόπωση στα παιδιά όλων των ηλικιών, τα οποία στερήθηκαν, εκτός από τη διαδικασία της μάθησης, τις εξόδους τους και τις κοινωνικές επαφές τους.

«Πέρα από τη διαδικασία της μάθησης που προφανώς τη χρειάζονται, τα παιδιά, είτε είναι μικρά είτε μεγαλύτερα, έχουν ανάγκη την κοινωνικοποίηση που τους παρέχει το σχολείο. Το κοινωνικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό και δεν θα πρέπει να το υποτιμούμε», σημειώνει, τονίζοντας ότι αυτή η απομόνωση συνεπάγεται ένα μεγάλο κόστος για τα παιδιά που αυτή τη στιγμή μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται.

«Ως χώρα και ως κοινωνία δεν μπορούμε να εστιάζουμε σε ένα κομμάτι. Πρέπει να συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η στελέχωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με ψυχίατρο», αναφέρει η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η κατάχρηση των ηλεκτρονικών μέσων με οθόνες ήταν ένα πρόβλημα που προϋπήρχε και είχε μπει στο «μικροσκόπιο» των ειδικών πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Εντούτοις, στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης έλαβε τεράστιες διαστάσεις, μαζί και οι κίνδυνοι που αυτή συνεπάγεται.

«Τα παιδιά βρίσκονται όλη την ημέρα μπροστά στις οθόνες. Και για τα μαθήματά τους και για τα φροντιστήριά τους, ακόμα και για άλλες δραστηριότητες όπως το μπαλέτο, αλλά και για την ψυχαγωγία τους, αφού δεν μπορούν να βγουν έξω.

Προσπαθούμε να τα βγάλουμε από τις οθόνες, αλλά τελικά οι συνθήκες αυτή τη στιγμή επιβάλλουν να είναι σε αυτές από το πρωί μέχρι το βράδυ», σημειώνει η ειδικός.

Παιδιά με δυσκολίες

Αναφερόμενη σε προϋπάρχοντα προβλήματα, η κ. Κωνσταντοπούλου, τονίζει ότι για τα παιδιά με διάσπαση προσοχής, ήταν αδιανόητο να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα, ενώ με το κλείσιμο των σχολείων, αυτά που αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες στην επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση, έχουν υποτροπιάσει. Το ίδιο συνέβη και με τα παιδιά που πάσχουν από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, κυρίως όσον αφορά τους ψυχαναγκασμούς της υγείας και της υγιεινής.

«Η δουλειά που κάναμε για πολλούς μήνες ή και χρόνια, υποτροπίασε μέσα στον πρώτο 1 ½ μήνα. Κι αυτό συνέβη γιατί πλέον υπήρχε μία υπαρκτή δικαιολογία για να παραμείνουν στο σπίτι. Πριν ο κανόνας ήταν ότι ‘’προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε’’. Μετά ο κανόνας έγινε ‘’μένουμε σπίτι’’», επισημαίνει η κα Κωνσταντοπούλου.

Αισιόδοξο μήνυμα

Το μήνυμα που πρέπει να περάσουν οι γονείς στα παιδιά πρέπει να είναι αισιόδοξο, πλην όμως ρεαλιστικό και να «καθρεφτίζει» την πραγματικότητα που βιώνουμε αλλά και την κατάληξη που προσδοκούμε.

«Η συμπεριφορά των παιδιών και η προσαρμοστικότητά τους εξαρτάται από το πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι μεγαλύτεροι και κυρίως οι γονείς. Εάν οι γονείς παρουσιάζουν μία κατάσταση ως τεράστια δυσκολία, έτσι θα την αντιμετωπίσουν και τα παιδιά. Το μήνυμα θα πρέπει να είναι αισιόδοξο, αλλά να αντικατοπτρίζει και τις πραγματικές αβεβαιότητες, οι οποίες είναι κοινές για ολόκληρη την υφήλιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τα παιδιά ότι όλα θα ευοδωθούν εύκολα και γρήγορα, μπορεί όμως να εκφράσει την ελπίδα ότι με τη βοήθεια της επιστήμης και την εφαρμογή των μέτρων θα καταφέρουμε σύντομα να βγούμε από αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση», καταλήγει η κ. Κωνσταντοπούλου.

Τελευταία τροποποίηση στις 01/02/2021 - 10:22
  • ΜΑΘΗΤΕΣ
  • ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκτοξεύθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού με τα μεταλλαγμένα στελέχη στη χώρα
Εκτοξεύθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού με τα μεταλλαγμένα στελέχη στη χώρα 31 Ιανουαρίου 2021
Ενθαρρυντικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των mRna εμβολίων στις νέες μεταλλάξεις 01 Φεβρουαρίου 2021
Ενθαρρυντικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των mRna εμβολίων στις νέες μεταλλάξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μυστική Αποστολή: Κυστική Ίνωση» – Η νέα εκπαιδευτική εκστρατεία που ταξιδεύει στα σχολεία ανά την Ελλάδα
Patient Talk
11/12/2025 - 15:04

«Μυστική Αποστολή: Κυστική Ίνωση» – Η νέα εκπαιδευτική εκστρατεία που ταξιδεύει στα σχολεία ανά την Ελλάδα

Ένα εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο σώζουν ζωές από εγκεφαλικά - Ορόσημο το πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 22:39

Ένα εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο σώζουν ζωές από εγκεφαλικά - Ορόσημο το πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»

ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23

ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης

Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 10:18

Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες

ΠΣΕΥ: «Οι Επισκέπτες Υγείας είναι το κλειδί για τη σχολική υγεία - Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον κλάδο ΠΕ25»
Πολιτική Υγείας
20/10/2025 - 17:18

ΠΣΕΥ: «Οι Επισκέπτες Υγείας είναι το κλειδί για τη σχολική υγεία - Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον κλάδο ΠΕ25»

Πανελλήνιο ρεκόρ ΚΑΡΠΑ με συμμετοχή 60.650 μαθητών από 550 σχολεία στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 17:13

Πανελλήνιο ρεκόρ ΚΑΡΠΑ με συμμετοχή 60.650 μαθητών από 550 σχολεία στη Θεσσαλονίκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η EFPIA και η Vaccines Europe στηρίζουν το σχέδιο «Safe Hearts» της ΕΕ
Pharma Policy
16/12/2025 - 21:32
Ο ΙΣΑ ζητεί την εξαίρεση των προσωπικών ιατρών από την υποχρέωση των κατ’ οίκον επισκέψεων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 20:52
«Safe Hearts»: Το σχέδιο της Κομισιόν για την καρδιαγγειακή υγεία και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 19:59
Πώς σχετίζεται η οστεοπόρωση με το αδυνάτισμα - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης
Health Talk
16/12/2025 - 19:16
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Έξυπνες εναλλακτικές για ένα πιο υγιεινό εορταστικό μενού
Διατροφή
16/12/2025 - 18:49
ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Σημαντική επιστημονική διάκριση για το πρόγραμμα «Parent2Parent Support»
Patient Talk
16/12/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται η πυροπροστασία των νοσοκομείων Γιαννιτσών, Έδεσσας και Νάουσας
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 17:43
Συνάντηση της ΕΟΟ με τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ για τρέχοντα ζητήματα των οδοντιάτρων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 17:18
Γιατροί του Κόσμου: Εγκαινιάστηκε το Ανοικτό Κέντρο Παιδιών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:56
Πέντε νέα μέτρα από το Ευρωκοινοβούλιο για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού με κρίσιμα φάρμακα
Pharma Policy
16/12/2025 - 16:37
Ο Πνευμονολόγος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα στο επίκεντρο του 34ου συνεδρίου της ΕΠΕ
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:12
Συνάντηση ΕΟΦ-ΕΝΑΣΕΛ για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις κλινικές μελέτες
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:48
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τη νέα σύμβαση των Προσωπικών Ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:33
Καταγγελία γονέων και κηδεμόνων για καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις θεραπειών παιδιών ΑμεΑ
Patient Talk
16/12/2025 - 15:18
Τι δείχνει ο ρόλος που παίξατε στο χριστουγεννιάτικο σχολικό σκετσάκι για την προσωπικότητα σας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 15:00
Η χορτοφαγική και vegan διατροφή στερεί ύψος και βάρος από τα παιδιά αλλά βοηθά στην καρδιακή τους υγεία
Διατροφή
16/12/2025 - 14:00
Πώς το μαλακτικό στην πλύση μπορεί να σαμποτάρει την υγεία αλλά και την ανθεκτικότητα των ρούχων
Υγεία
16/12/2025 - 13:00
Εξέταση καλπροτεκτίνης: Οι πάσχοντες από Crohn και ελκώδη κολίτιδα καταγγέλλουν τη μη αποζημίωση της
Patient Talk
16/12/2025 - 12:00
Τα έξι συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 11:00
24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ: Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 10:54
Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε για τον καρκίνο και το αλκοόλ - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
16/12/2025 - 10:00
Γονόρροια: Εγκρίθηκαν δύο νέα αντιβιοτικά που χαιρετίζονται ως απάντηση κατά της μικροβιακής αντοχής
Pharma Policy
16/12/2025 - 09:00
Νέα ελπίδα από κλινική μελέτη για ασθενείς με υποτροπιάζον ανθεκτικό Πολλαπλούν Μυέλωμα
Υγεία
16/12/2025 - 07:23
Coca-Cola 3Ε και Γιατροί του Κόσμου προσφέρουν γεύματα σε Αττική, Δυτική και Βόρεια Ελλάδα
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 03:41
ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Αναγκαία η ουσιαστική αναπροσαρμογή των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 00:11
Οικονομική ενίσχυση 187 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την ευλογιά μέχρι τέλος του 2025
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 23:18
Δράση προληπτικού ελέγχου υγείας, διοργανώνει ο Δήμος Χανίων στις 18 και 22 Δεκεμβρίου
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 22:13
EMA-CHMP: Πράσινο φως για επτά νέα φάρμακα και επεκτάσεις ενδείξεων σε 12 ακόμη
Pharma Policy
15/12/2025 - 21:56
Μπορεί να εμφανισθεί αστιγματισμός καθώς μεγαλώνουμε; Ειδικός έχει τις απαντήσεις...
Health Talk
15/12/2025 - 21:09
Νέα μελέτη συνδέει τα σολάριουμ με τριπλάσιο κίνδυνο μελανώματος και εκτεταμένες μεταλλάξεις στο DNA
Υγεία
15/12/2025 - 20:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17
Facelift: Αποκατάσταση με φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές
Ομορφιά
15/12/2025 - 16:29
Δωρητές σπέρματος και ωαρίων στην Ευρώπη: Τι αλλάζει με τον κανονισμό SoHO και τι παραμένει άλυτο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 12:25
Οι κορυφαίες ιατρικές έρευνες του 2025 σύμφωνα με το περιοδικό JAMA
Υγεία
15/12/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo