ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Χρυσάφι» το αίμα της περιόδου για την έρευνα σχετικά με ενδομητρίωση, διαβήτη και καρκίνο

Υγεία
Freepik
Στην ερευνητική αξία του αίματος της εμμήνου ρύσης στρέφουν το βλέμμα τους οι ειδικοί που θεωρούν ότι μπορεί να κρύβει πολλά στοιχεία για μία σειρά από προβλήματα υγείας.
Πέμπτη, 10/04/2025 - 14:52
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Το αίμα της περιόδου διαθέτει μια πλούσια κυτταρική και μοριακή σύνθεση. Περιέχει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, βλαστικά κύτταρα και κύτταρα του ενδομητρίου - καθώς και μεταβολίτες όπως πρωτεΐνες και λιπίδια (λίπος). Αυτό το καθιστά ένα πιθανό «χρυσωρυχείο» για την κατανόηση πολλών διαφορετικών καταστάσεων υγείας. Μπορεί επίσης να αποτελέσει έναν λιγότερο επεμβατικό τρόπο πρόσβασης των ερευνητών σε σημαντικό βιολογικό υλικό χωρίς την ανάγκη χειρουργικών βιοψιών ή άλλων επεμβατικών τεχνικών.

Δεδομένης της σημαντικής σύνθεσής του, οι ερευνητές χρησιμοποιούν τώρα το αίμα της εμμήνου ρύσεως για να διερευνήσουν κατά πόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκάλυψη των αιτιών μιας ασθένειας, τον εντοπισμό των σημείων μιας κατάστασης υγείας και την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών.

Ένας τομέας στον οποίο το αίμα της εμμήνου ρύσεως θα μπορούσε να είναι αναπόσπαστο κομμάτι είναι η έρευνα για τη διερεύνηση της ενδομητρίωσης. Η πάθηση αυτή προκαλεί την ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού (που κανονικά επενδύει τη μήτρα) εκτός της μήτρας και σε άλλα όργανα, όπως το έντερο και οι ωοθήκες.

Η έρευνα για την ενδομητρίωση δεν χαρακτηρίζεται από υψηλές επιδόσεις παρά το γεγονός ότι επηρεάζει το 10% των γυναικών. Είναι επίσης δύσκολο να κατανοηθούν οι μηχανισμοί πίσω από την ασθένεια χωρίς τη χρήση επεμβατικών διαδικασιών. Ως αποτέλεσμα, οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές - οι οποίες περιλαμβάνουν τη χειρουργική αφαίρεση των βλαβών, τα ορμονικά αντισυλληπτικά και την ανακούφιση από τον πόνο - αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τη βασική αιτία ή τις σχετικές επιπλοκές (όπως η υπογονιμότητα).

Ερευνητές ωστόσο κατάφεραν να αναπτύξουν οργανοειδή χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του ενδομητρίου από το αίμα της εμμήνου ρύσεως. Τα οργανοειδή είναι μικροσκοπικά, τρισδιάστατα μοντέλα οργάνων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο και προέρχονται από τα βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται στο αίμα. Αυτά τα οργανοειδή μπορούν να μιμηθούν ό,τι συμβαίνει στο πραγματικό ενδομήτριο (την εσωτερική επένδυση της μήτρας). Αυτό δίνει στους ερευνητές έναν μη επεμβατικό τρόπο για να διερευνήσουν την κατάσταση της υγείας του ενδομητρίου αλλά και να μοντελοποιήσουν την ασθένεια στο εργαστήριο. Αυτό μπορεί μια μέρα να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών της πάθησης.

Η ενδομητρίωση θεωρείται επίσης φλεγμονώδης πάθηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρατηρείται υπερδραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε άτομα με ενδομητρίωση, η οποία επιδεινώνει τα συμπτώματα. Ως εκ τούτου, ένας τομέας υψηλού ενδιαφέροντος για την έρευνα της ενδομητρίωσης είναι η μελέτη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το εμμηνορροϊκό αίμα περιέχει ζωντανά ανοσοκύτταρα τα οποία έχουν προέλθει από την αναπαραγωγική οδό. Αυτά προσφέρουν εικόνα για τη φλεγμονή που συμβαίνει στη μήτρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα και να αναπτύξουν θεραπείες για το επώδυνο σεξ, ένα κοινό σύμπτωμα για τα άτομα με ενδομητρίωση που συνδέεται με τη φλεγμονή.

Ενώ η παρουσία ενδομητρικών κυττάρων το καθιστά ιδανικό εργαλείο για τη μελέτη της ενδομητρίωσης, το αίμα της εμμήνου ρύσεως χρησιμοποιείται επίσης για να προσφέρει πληροφορίες για άλλες αναπαραγωγικές ασθένειες. Για παράδειγμα, έχει αποκαλύψει ανοσολογικές διαφορές σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενες απώλειες εγκυμοσύνης που δεν ήταν προηγουμένως ανιχνεύσιμες με τη χρήση αίματος από τη φλέβα.

Έρευνα βλαστοκυττάρων

Το εμμηνορροϊκό αίμα περιέχει επίσης βλαστοκύτταρα, γεγονός που το καθιστά σημαντική πηγή για την έρευνα σε μια ποικιλία άλλων καταστάσεων υγείας - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται σε κρίσιμες διαδικασίες όπως η καρδιαγγειακή λειτουργία, η αναπνοή και η λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Εκτός από τη χρήση αυτών των βλαστικών κυττάρων που προέρχονται από το αίμα της εμμήνου ρύσεως για τη διερεύνηση αναπαραγωγικών ασθενειών όπως η ενδομητρίωση, υπάρχουν επίσης αρκετές μελέτες που εξετάζουν τη χρήση αυτών των κυττάρων σε άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, οι ερευνητές τα έχουν χρησιμοποιήσει για τη διερεύνηση τεχνικών για την προώθηση της επούλωσης πληγώνκαι τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμασε ασθενείς με διαβήτη.

Όσον αφορά το θέμα του διαβήτη, το αίμα της εμμήνου ρύσεως χρησιμοποιείται επίσης για μια αποδεικτική μελέτη για την παρακολούθηση του γλυκαιμικού ελέγχου. Αυτό προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στις παραδοσιακές εξετάσεις αίματος - όπως το Q pad, ένα μαξιλάρι που περιέχει μια αφαιρούμενη ταινία συλλογής για εξέταση αίματος.

Άλλες ασθένειες που παρουσιάζουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη διάγνωση μέσω του εμμηνορροϊκού αίματος περιλαμβάνουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τα χλαμύδια και ασθένειες που σχετίζονται με τα επίπεδα των λιπιδίων- όπως η αθηροσκλήρωση και η στεφανιαία νόσος.

Τα προβλήματα στην αξιοποίηση του

Το εμμηνορροϊκό αίμα κερδίζει έδαφος στην έρευνα λόγω της καινοτομίας του και επειδή είναι ένας λιγότερο επεμβατικός τρόπος συλλογής διαφορετικών κυττάρων και μορίων για εξέταση. Είναι εύκολα προσβάσιμο ως μηνιαίο "απόβλητο" και επιτρέπει στις γυναίκες να συλλέγουν οι ίδιες δείγματα. Αυτό θα μπορούσε να παρακάμψει την ανάγκη για γιατρούς και νοσηλευτές και την ταλαιπωρία των ραντεβού, αν γίνει ένα πιο αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο.

Ωστόσο υπάρχουν πρακτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές. Η συζήτηση γύρω από το εμμηνορροϊκό αίμα εξακολουθεί μερικές φορές να θεωρείται ταμπού. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην αισθάνονται άνετα να χειρίζονται το ίδιο τους το αίμα.

Υπάρχουν επίσης ασυνέπειες ως προς τον τρόπο συλλογής του εμμηνορροϊκού αίματος μεταξύ των μελετών. Για παράδειγµα, µελέτες που απαιτούσαν µόνο µικρότερο όγκο εµµηνορροϊκού αίµατος µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν σερβιέτες και ταµπόν για τη συλλογή δειγµάτων. Ωστόσο, εκείνες που απαιτούσαν µεγαλύτερο δείγµα χρησιµοποιούσαν κύπελλα περιόδου. Το πρώτο πρόβλημα με αυτό είναι ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται έχουν διαφορετική σύνθεση, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Ένα άλλο ζήτημα αφορά κυρίως τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως και την έλλειψη γνώσεωνγύρω από τη σωστή χρήση τους.

Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση του στίγματος και η προώθηση της ευαισθητοποίησης γύρω από την έρευνα για το αίμα της εμμήνου ρύσεως είναι ζωτικής σημασίας. Αν και ιστορικά έχει αγνοηθεί, το αίμα της εμμήνου ρύσεως πρέπει τώρα να αναγνωριστεί ως ένα ισχυρό, μη επεμβατικό εργαλείο για την προώθηση της έρευνας.

Πηγή: The conversation

Τελευταία τροποποίηση στις 10/04/2025 - 14:55
  • ΑΙΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
  • ΕΡΕΥΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών βλαβών
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών βλαβών 10 Απριλίου 2025
ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και κορονοϊό, πέντε συνολικά οι νεκροί 10 Απριλίου 2025
ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και κορονοϊό, πέντε συνολικά οι νεκροί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας
Επικαιρότητα
24/06/2025 - 19:19

Νέα έρευνα από τη Randstad: Οι προκλήσεις και οι νέες τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας

SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα
Pharma Policy
25/06/2025 - 00:06

SFEE Summit: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φαρμακευτική έρευνα

Έρευνα αποδεικνύει ότι η σεληνιακή σκόνη είναι λιγότερο τοξική από την αστική ρύπανση
Επικαιρότητα
18/06/2025 - 16:38

Έρευνα αποδεικνύει ότι η σεληνιακή σκόνη είναι λιγότερο τοξική από την αστική ρύπανση

Τα αποτελέσματα της 9ης Έρευνας του Lung Cancer Europe για την Ελλάδα
Υγεία
17/06/2025 - 16:44

Τα αποτελέσματα της 9ης Έρευνας του Lung Cancer Europe για την Ελλάδα

Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Υγεία
11/06/2025 - 15:29

Γιατί δεν θυμόμαστε τον εαυτό μας μωρό; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν θεραπευτικό στόχο για την ελκώδη κολίτιδα και την Crohn
Υγεία
03/06/2025 - 14:00

Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν θεραπευτικό στόχο για την ελκώδη κολίτιδα και την Crohn

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!
Health Talk
30/06/2025 - 18:23
Τα πέντε στάδια μιας σχέσης και η επίδραση τους στο σώμα μας
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 17:51
VIDCAST: Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σώματός μας
Digital Health
30/06/2025 - 17:37
Συνεργασία ΕΔΟΕΑΠ-ΕΚΠΑ για τα περιοδοντικά περιστατικά δωρεάν για τους ασφαλισμένους
Υγεία
30/06/2025 - 17:12
WSJ: Ο Τραμπ κόβει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες αλλαγής φύλλου σε παιδιά και εφήβους
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 16:49
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος
Health Talk
30/06/2025 - 15:59
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Για 5η χρονιά επίσημος ιατρικός υποστηρικτής του «ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025»
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 15:34
Φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη στήριξη των κατοίκων της Γκάνα απέστειλε ο ΙΣΑ
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 15:18
Πέντε βήματα για ανάκτηση της συγκέντρωσής μας στην εποχή της διάσπασης της προσοχής
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 15:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Νοσοκομείο Αλεξάνδρα: Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην ογκολογική φροντίδα μέσω του EUnetCCC
Υγεία
30/06/2025 - 14:21
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το σπέρμα ανδρών άνω των 45 ετών συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αποβολών
Υγεία
30/06/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo