ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι γνωρίζουμε για την μίξη εμβολίων μέχρι τώρα

Υγεία
Τι γνωρίζουμε για την μίξη εμβολίων μέχρι τώρα
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην τακτική mix and match...εμβολίων που εξετάζεται μετά από τα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν μετά την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca. Πόσο ασφαλές είναι αυτό και τι γνωρίζουμε για την ώρα σύμφωνα με όσα δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Δευτέρα, 10/05/2021 - 19:15
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Επισημάινεται ότι στην Βρετανία, η σύσταση ήταν από 30 ετών και άνω και «ανέβηκε» στο 40+, ενώ στην Γερμανία η σύσταση ήταν να γίνεται το εμβόλιο της Astrazeneca σε πολίτες έως 60 ετών και πλέον συστήνεται στους 18 και άνω.

«Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις και τις αναταράξεις λόγω των σπανίων θρομβωτικών επεισοδίων, ένα από τα ερωτήματα που περιμέναμε ξεκάθαρη απάντηση, ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με την δεύτερη δόση», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου και συνέχισε: «Η μόνο χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της β’ δόσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο υπεύθυνος Οργανισμός παρουσίασε δεδομένα και την σύσταση ότι η β’ δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται».

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε μελέτη στην Βρετανία αναφορικά με το ενδεχόμενο… mix and match, δηλαδή διαφορετικό εμβόλιο σε α’ και β’ δόση, τονίζοντας πως για να ειπωθεί κάτι με σιγουριά, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης.

Η δοκιμή, γνωστή ως «μελέτη Com-Cov» (Com-Cov study), ξεκίνησε πάντως για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, προκειμένου να εξεταστεί αν η λήψη της πρώτης δόσης ενός τύπου εμβολίου κατά του κορονοϊού και μιας δεύτερης δόσης ενός άλλου εμβολίου προκαλεί αντίδραση ανοσίας τόσο καλή, όσο και η ανοσολογική αντίδραση που προκαλείται από τη χρήση δύο δόσεων του ίδιου εμβολίου.

Σκοπός ήταν να διερευνηθεί αν τα πολλαπλά εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία. Η ιδέα, σύμφωνα με τον Μάθιου Σνέιπ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος διευθύνει τη δοκιμή, «είναι να διερευνηθεί αν τα πολλαπλά εμβόλια κατά του κορονοϊού που είναι διαθέσιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία». Η Βρετανία, αλλά και άλλες αρκετές χώρες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν επί του παρόντος τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer κατά του κορονοϊού στις εθνικές εμβολιαστικές εκστρατείες κατά της πανδημίας που προκαλεί ο ιός.

Αλλά οι αναφορές για την πρόκληση πολύ σπάνιων θρόμβων στο αίμα έχουν προτρέψει μερικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Γαλλίας και της Γερμανίας, να ανακοινώσουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να χορηγείται σε ειδικές ηλικιακές ομάδες ή ότι άνθρωποι που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση με ένα διαφορετικό εμβόλιο.

Σε μία ενημέρωση για την επέκταση της μελέτης προκειμένου να συμπεριλάβει τα εμβόλια της Moderna και της Novavax κατά του κορονοϊού, o Σνέιπ, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στην Οξφόρδη με ειδικότητα στους εμβολιασμούς είχε δήλωσε ότι θα επιδιώξει να στρατολογήσει ενήλικες άνω των 50 ετών που έχουν λάβει την πρώτη και «κύρια» εμβολιαστική δόση πριν από 8 ως 12 εβδομάδες.

Πώς μπορεί να γίνει η χορήγηση των εμβολίων

Οι εθελοντές αυτοί, που θα έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca ή της Pfizer θα λαμβάνουν τυχαία είτε το ίδιο εμβόλιο είτε το εμβόλιο της Moderna ή της Novavax για τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους. Τα έξι νέα σκέλη της δοκιμής θα περιλάβουν το καθένα 175 ανθρώπους, προσθέτοντας συνολικά άλλους 1.050 εθελοντές, σύμφωνα με τον Σνέιπ.

«Αν μπορούμε να δείξουμε ότι αυτά τα μικτά προγράμματα προκαλούν μία καλή αντίδραση ανοσίας, η οποία είναι τόσο καλή όσο η καθορισμένη διαδικασία (του εμβολιασμού με δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου) και χωρίς μία σημαντική αύξηση των αντιδράσεων στο εμβόλιο, αυτό ενδέχεται να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να ολοκληρώσουν την απόκτηση ανοσίας κατά του κορωνοϊού πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο Σνέιπ.

«Αυτό θα δημιουργήσει επίσης μία ανθεκτικότητα του συστήματος στην περίπτωση που υπάρξει έλλειψη της διαθεσιμότητας κάποιου από τα εμβόλια», προσέθεσε ο ίδιος. Τα αποτελέσματα από την αρχική μικτή δοκιμή με τη χρήση μόνο των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer αναμένονται μέσα στον Απρίλιο ή τον Μάιο, ενώ τα αποτελέσματα μιας δεύτερης φάσης θα είναι διαθέσιμα τον Ιούλιο.

Εξασφαλισμένες οι δόσεις εμβολίων για την Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας οι δόσεις για την χώρα μας έχουν εξασφαλιστεί ενώ επανάλαβε ότι «το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο» και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα εμβόλια, και επεσήμανε πως η έγκρισή του - όπως και όλων των υπολοίπων που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε.- έγινε κατόπιν μελέτης και έρευνας.

Ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε επίσης πως έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ενώ η Αγγλία έχει ήδη βγει από τη μεγάλη πίεση λόγω του συγκεκριμένου εμβολίου.

Αναφερόμενος στις πιθανές παρενέργειες ο Υπυργός υπενθύμιζε ότι είναι απειροελάχιστες, φέροντας ως παράδειγμα πως πιθανότητα να πάθει θρόμβωση έχει και μία γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά ή ένας καπνιστής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη του Μαΐου επίσης οι ηλικίες 30 - 44 θα μπορούν να κάνουν και άλλα εμβόλια εκτός από AstraZeneca ενώ μέσα στον Ιούνιο θα μπορούν να εμβολιάζονται και οι ενήλικες 18-24.

  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
  • ASTRAZENECA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι 75-79 δίνουν το παράδειγμα του εμβολιασμού - Το ποσοστό συμμετοχής ανά ηλιακή ομάδα
Οι 75-79 δίνουν το παράδειγμα του εμβολιασμού - Το ποσοστό συμμετοχής ανά ηλιακή ομάδα 10 Μαϊος 2021
Το εμβολιαστικό παράδοξο στις Σεϋχέλλες 10 Μαϊος 2021
Το εμβολιαστικό παράδοξο στις Σεϋχέλλες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:58

EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια

ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα
Pharma Policy
23/04/2026 - 17:58

ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα

ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ: Σύμπραξη για την κλινική έρευνα και ανάπτυξη για τις μικροαγγειοπαθητικές αναιμίες
Υγεία
23/04/2026 - 08:13

ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ: Σύμπραξη για την κλινική έρευνα και ανάπτυξη για τις μικροαγγειοπαθητικές αναιμίες

ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια
Υγεία
22/04/2026 - 19:49

ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια

Η AstraZeneca στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Επενδύοντας στην πρόληψη και την καινοτομία
Pharma News
22/04/2026 - 00:04

Η AstraZeneca στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Επενδύοντας στην πρόληψη και την καινοτομία

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2026: Κάθε λεπτό σώζονται έξι ζωές παγκοσμίως
Υγεία
21/04/2026 - 18:34

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2026: Κάθε λεπτό σώζονται έξι ζωές παγκοσμίως

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24
Συνάντηση της ΕΝΑΣΕΛ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας του Καζακστάν
Patient Talk
29/04/2026 - 17:06
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Διεθνής διάκριση για το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας
Υγεία
29/04/2026 - 16:53
Λαμπρινός από το Φόρουμ των Δελφών: Τεχνητή Νοημοσύνη και βιώσιμη απόδοση
Υπηρεσίες Υγείας
29/04/2026 - 16:39
ChatGPT for Clinicians: Νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ
Digital Health
29/04/2026 - 16:00
Τι δείχνουν τα πόδια για την υγεία μας
Υγεία
29/04/2026 - 15:00
EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:58
Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44
Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;
Υγεία
29/04/2026 - 14:00
Μαστογραφία: Ο ρόλος της ηλικίας, του οικογενειακού ιστορικού και του πυκνού μαστού
Υγεία
29/04/2026 - 13:00
Παχυσαρκία: Εγκρίθηκε στον Καναδά το πρώτο γενόσημο GLP-1
Pharma News
29/04/2026 - 12:22
Καρκίνος σε άτομα κάτω των 50 ετών: Ερευνητές αναδεικνύουν τον ρόλο της παχυσαρκίας
Υγεία
29/04/2026 - 12:00
Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης συνδέονται με μειωμένη ανάπτυξη των μωρών
Υγεία
29/04/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34
Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:56
DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
Lavipharm: Εντυπωσιακή ανάπτυξη δείχνουν τα οικονομικά μεγέθη του 2025
Pharma News
27/04/2026 - 17:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo