ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη το 2021

Υγεία
Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη το 2021
Σήμερα διαθέτουμε (αισίως) 12 διαφορετικές εναλλακτικές αγωγές για την αντιμετώπιση και τη μείωση της υπεργλυκαιμίας.
Τετάρτη, 17/03/2021 - 12:44
News4Health Team News4Health Team

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι αναμφισβήτητα η μεταβολική πανδημία της εποχής μας, καθώς περισσότερα από 465 εκατομμύρια άτομα στην παγκόσμια κοινότητα πάσχουν από τη νόσο και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 60% την προσεχή 20ετία. Αντίστοιχα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής μιας σειράς σημαντικών χρόνιων επιπλοκών: χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση, μη τραυματικός ακρωτηριασμός κάτω άκρων, περιφερική αγγειοπάθεια, έμφραγμα μυοκαρδίου, αμφιβληστροειδοπάθεια έως απώλεια οράσεως κτλ., μας εξηγεί ο δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού και Καρδιομεταβολικού Κέντρου Metropolitan Hospital, Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων (ΕΚΟΜΕΝ), Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ).

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια ιατρική κοινότητα καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την αναχαίτιση αυτής της πανδημίας με ενίσχυση του θεραπευτικού οπλοστασίου μας και με νέες αγωγές που παρουσιάζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Έτσι, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 υπήρχαν 3 βασικές φαρμακευτικές αγωγές για τον σακχαρώδη διαβήτη σήμερα διαθέτουμε (αισίως) 12 διαφορετικές εναλλακτικές αγωγές για την αντιμετώπιση και τη μείωση της υπεργλυκαιμίας. Εξ αυτών ήδη εννέα φαρμακευτικές αντιδιαβητικές κατηγορίες κυκλοφορούν στον τόπο μας. Οι πλέον νέες κατηγορίες είναι αυτές των ινκρετινικών αγωγών (αναστολείς DPP-4 και κυρίως οι αγωνιστές GLP-1). Οι ινκρετινικές αγωγές επιτυγχάνουν αξιοποίηση των ινκρετινικών ορμονών (κυρίως του GLP-1) που εκκρίνονται από το γαστρεντερικό επιθήλιο με τη λήψη τροφής και έχουν γενικότερη μεταβολική ευνοϊκή δράση σε πολλά όργανα. Αυτή τη θετική ευγλυκαιμική δράση των ορμονών αυτών ενισχύουν και αξιοποιούν οι ινκρετινικές αγωγές.

Σημαντικά και ενδιαφέροντα δεδομένα έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τον αγωνιστή GLP-1 που είναι ο εβδομαδιαίος αγωνιστής Dulaglutide, σύμφωνα με τα οποία στην μελέτη REWIND η χορήγηση Dulaglutide 1,5mg συνδέθηκε με σημαντική μείωση των μειζόνων καρδιαγγειακών συμβαμάτων (πέραν της μείωσης του σακχάρου) ακόμα και σε ασθενείς που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Πρόσφατα

(2021) δημοσιεύτηκαν εντυπωσιακά δεδομένα αποτελεσματικότητας όσον αφορά τη γλυκαιμική ρύθμιση με τη χορήγηση Dulaglutide 3 και 4,5mg ( μελέτη AWARD 11), χωρίς επιβάρυνση των ανεπιθύμητων ενεργειών. Επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα παρουσιάζει και έτερος εβδομαδιαίος αγωνιστής GLP-1, η Semaglutide 1mg (πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα) στις μελέτες SUSTAIN, ενώ σε πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη (μελέτη STEP-1) η Semaglutide σε δόση 2,4mg στις 68 εβδομάδες χορήγησης έδειξε μείωση 15% του σωματικού βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς.

Οι αναστολείς SGLT-2 αναστέλλουν τη σπάνια απορρόφηση της γλυκόζης από τα νεφρικά σωληνάρια και έτσι συμβάλλουν στη γλυκοζουρία άρα και στη μείωση της υπεργλυκαιμίας του αίματος. Οι αναστολείς SGLT-2 έχουν και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες «πλειοτροπικές» δράσεις και ευνοούν την απώλεια σωματικού βάρους, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Μεγάλες μελέτες αναστολέων SGLT-2 (όπως η empagliflozine και η dapagliflozine) έδειξαν ότι η χορήγησή τους συνδέεται με σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών επιπλοκών, του κινδύνου νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια, του κινδύνου επιδείνωσης της νεφρικής λειτουργίας. Πρόσφατες δε μελέτες (DAPA HF, EMPEROR, DAPA CKD) έδειξαν ότι εκτός από τους διαβητικούς ασθενείς το σημαντικό αυτό όφελος το είχαν και μη διαβητικοί ασθενείς που έπασχαν από καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια.

Όλα αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εξαιρετικές δράσεις και τα πολυποίκιλα ευνοϊκά αποτελέσματα με τα οποία συνδέεται η χορήγηση των φαρμάκων αυτών.

Περιμένουμε τις νέες εξελίξεις σε αυτές τις πολλά υποσχόμενες νέες θεραπευτικές αντιδιαβητικές κατηγορίες: τους GLP-1 αγωνιστές κα τους SGLT-2 αναστολείς με μεγάλο ενδιαφέρον.

Έτσι, εκτός από τους νέους εξελιγμένους ενέσιμους εβδομαδιαίους GLP-1 αγωνιστές που αναφέρθηκαν, περιμένουμε και τα δισκία GLP-1 αγωνιστών που θα έχουν παρόμοια δράση με τους ενέσιμους αγωνιστές. Πράγματι στις μελέτες PIONEER ο oral GLP-1 αγωνιστής (oral Liraglutide) έδειξε την ίδια αποτελεσματικότητα με τον γνωστό GLP-1 αγωνιστή, την ενέσιμη Liraglutide, όσον αφορά στη μείωση του σακχάρου και του σωματικού βάρους. Περιμένουμε επίσης και νέους αναστολείς SGLT-2 (με SGLT-2 και SGLT-1 δράση όπως η Sotagliflozin), που θα ενισχύσουν τις θεραπευτικές μας δυνατότητες.

Οι νέες θεραπευτικές κατηγορίες φαίνεται, τελικά, ότι έχουν τεκμηριωμένη πολυπαραγοντική, πλειοτροπική δράση πέραν της αντιυπεργλυκαιμικής (μείωση του σακχάρου). Φαίνεται ότι συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού βάρους, στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, στην καρδιαγγειακή προστασία και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σημαντικές εξελίξεις έχουμε επίσης και στον θεραπευτικό τομέα της ινσουλινοθεραπείας. Νέα, μακρά ανάλογα ινσουλίνης με διάρκεια δράσης 24 έως 48 ώρες (Glargine 300, Degludec) και νέα, πολύ γρήγορα ανάλογα ινσουλίνης για την προγευματική χορήγησή της (με έναρξη δράσης στα 15 λεπτά) έχουν εμπλουτίσει το θεραπευτικό μας οπλοστάσιο. Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν εντυπωσιακά δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας με ινσουλίνη εβδομαδιαίας διάρκειας (Icodec insulin). Τα δεδομένα βέβαια είναι μελέτης φάσης 2, άρα αναμένουμε όλοι τα αποτελέσματα μελετών φάσης 3. Αναμφισβήτητα πάντως τα νέα στο πεδίο της ινσουλινοθεραπείας 100 χρόνια μετά την ανακάλυψη της πρώτης ινσουλίνης από τους Banting και Best είναι λίαν ελπιδοφόρα.

Εξελίξεις έχουμε επίσης στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και στον τομέα των αντλιών έγχυσης ινσουλίνης, με την κυκλοφορία νέων αντλιών ινσουλίνης που, συνδεόμενες με τον αισθητήρα γλυκόζης και έχοντας ανάλογο λογισμικό, θα μπορούν να εγχέουν την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης όχι μόνο κατά τη φάση της νηστείας αλλά και κατά τη μεταγευματική φάση. Πρόσφατα στη θεραπευτική ποικιλία των αντλιών προστέθηκε και η αντλία 780G με πολύ προχωρημένο λογισμικό και με εξαιρετικούς αυτοματισμούς στη χορήγηση ινσουλίνης τις περισσότερες ώρες του 24ώρου.

Επιπλέον, νέα συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης θα διασυνδέονται με τις αντλίες έγχυσης και θα βελτιώνουν τις θεραπευτικές προσπάθειες στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Ήδη έχει εγκριθεί από τον FDA η κυκλοφορία ιδιαίτερα μικρής συσκευής καταγραφής, υποδόρια τιθέμενης για 3 ή 6 μήνες, που δεν θα χρειάζεται ρύθμιση και αξιολόγηση και θα προβάλλει συνεχώς τις τιμές του σακχάρου (ή θα τροφοδοτεί με αυτές) την αντλία ινσουλίνης.

Βαδίζουμε έτσι προς το βιοτεχνητό πάγκρεας με το οποίο μέσω του αισθητήρα-καταγραφέα γλυκόζης και της εξελιγμένης και με εξαιρετικά σύγχρονο λογισμικό αντλίας, θα έχουμε πλήρη και αυτόματη κάλυψη των αναγκών του ασθενούς σε ινσουλίνη. Μια προοπτική ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για όλα τα νέα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Είναι ως εκ τούτου σαφές ότι το μέλλον της θεραπείας και του σακχαρώδους διαβήτη 1 και του σακχαρώδους διαβήτη 2 θα είναι ιδιαίτερα φωτεινό και έμφορτο νέων δεδομένων και τεκμηριωμένων αγωγών. Σήμερα μπορούμε πλέον να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον, βασιζόμενοι στα εντυπωσιακά και ελπιδοφόρα νέα επιστημονικά δεδομένα. Γιατί το μέλλον στη θεραπεία του διαβήτη είναι εδώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/03/2021 - 12:56
  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: Η εκτόξευση της θετικότητας μέσα στον Μάρτιο σε διψήφιο ποσοστό (graph)
Κορονοϊός: Η εκτόξευση της θετικότητας μέσα στον Μάρτιο σε διψήφιο ποσοστό (graph) 17 Μαρτίου 2021
Η απόφαση διακοπής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca μπορεί να λειτουργήσει μπούμερανγκ 17 Μαρτίου 2021
Η απόφαση διακοπής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca μπορεί να λειτουργήσει μπούμερανγκ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56

Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου

Καρκίνος μαστού: Μελέτες και θεραπευτικά σχήματα που ανακοινώθηκαν στο ASCO 2025
Health Talk
06/06/2025 - 09:00

Καρκίνος μαστού: Μελέτες και θεραπευτικά σχήματα που ανακοινώθηκαν στο ASCO 2025

Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου
Υγεία
05/06/2025 - 17:09

Νέο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου

Διεθνής εκπαιδευτική συνάντηση για τη σύγχρονη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού στο ΙΑΣΩ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2025 - 18:24

Διεθνής εκπαιδευτική συνάντηση για τη σύγχρονη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού στο ΙΑΣΩ

Πράσινο από την Κομισιόν σε επικουρική θεραπεία της Bristol Myers Squibb για καρκίνο του πνεύμονα
Pharma News
04/06/2025 - 17:57

Πράσινο από την Κομισιόν σε επικουρική θεραπεία της Bristol Myers Squibb για καρκίνο του πνεύμονα

Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν θεραπευτικό στόχο για την ελκώδη κολίτιδα και την Crohn
Υγεία
03/06/2025 - 14:00

Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν θεραπευτικό στόχο για την ελκώδη κολίτιδα και την Crohn

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo